اخبار محرمانه

آخرين مطالب

قطع ارتباط 4 روزه ایران با بازارهای جهانی تحلیل ویژه

قطع ارتباط 4 روزه ایران با بازارهای جهانی
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
با تصویب نمایندگان مجلس و با وجود هشدار سنگین کارشناسان و فعالان اقتصادی و اتاق بازرگانی، تعطیلی پنجشنبه‌ها در مجلس به تصویب رسید. با تعطیلی پنجشنبه و جمعه، ساعت کاری کارکنان دولت در شرایطی که تشدید تحریم‌های اقتصادی تصویر ناگواری را پیش روی ایران قرار داده کاهش پیدا می‌کند.
حالا از پس نزدیک به دو دهه بحث در خصوص انتخاب روز دوم تعطیلی در ایران، بالاخره نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تعطیلی پنجشنبه‌ها موافقت کردند تا شمار روزهایی که ایران ارتباطی با بازارهای جهانی ندارد از سه روز به چهار روز افزایش یابد.
تعطیلی دو روزه پنجشنبه و جمعه، آرزوی محمود احمدی‌نژاد رییس‌جمهور اسبق ایران بود که در سال 1390 برای نخستین‌بار در جامعه رسانه‌ای کشور مطرح کرد و مخالفان تعطیلات پنجشنبه‌ها را گروهی نامید که «بازی روشنفکری» راه انداخته‌اند. کارشناسان بر این اعتقاد بودند که تعطیلات پنجشنبه و جمعه شمار روزهایی که ایران قادر به مراوده با بازارهای جهانی نیست را به چهار روز هفته افزایش می‌دهد. پیشنهاد جایگزین این بود که روز دوم تعطیل در ایران به جای پنجشنبه ، شنبه باشد اما این پیشنهاد نیز مخالفان جدی و زیادی داشت چرا که عنوان می‌شد تعطیلی شنبه منطبق با تعطیلات یهودیان است و کشور اسلامی نباید با این تعطیلات خود را هماهنگ کند.
افزایش تعطیلات رسمی کشور به 2 روز در هفته در طول سالیان گذشته بار‌ها مورد بحث و بررسی قرار گرفته است؛ این طرح مورد تایید اغلب فعالان اقتصادی است، اما در ماه‌های گذشته، اختلاف اصلی بر سر روز تعطیل است. وقتی دولت از تعطیلی پنجشنبه صحبت می‌کند، این امر در وضعیت کسب‌وکار‌ها هم تاثیر می‌گذارد و برای تولیدکنندگان بخش‌خصوصی هزینه ایجاد می‌کند.
پیش از این در اردیبهشت ماه سال جاری رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان اصفهان گفته بود: «تعطیلی پنجشنبه‌ها 8.3 میلیارد دلار به تجارت بین‌المللی کشور ضرر می‌زند و این ضرر تنها مختص عده‌ای نیست. در حقیقت ضرر 8.3 میلیارد دلاری تجارت کشور با تعطیل شدن پنجشنبه‌ها باعث می‌شود درآمد ارزی کشور کاهش و نرخ ارز افرایش یابد که تاثیر آن را دقیقا بر زندگی مردم ببینیم.»
رییس اتاق تهران نیز درباره تعطیلی پنجشنبه‌ها اینگونه نظر داده بود که «همه کشور‌های دنیا به‌جز جیبوتی که جمعه تعطیل است، شنبه و یکشنبه تعطیل هستند. حتی افغانستان و عراق هم جمعه و شنبه تعطیل هستند. اتاق بازرگانی نیز تعطیلی شنبه را پیشنهاد کرد، اما در نهایت در مجمع تشخیص مصلحت‌نظام صراحتا به ما اعلام کردند؛ تعطیلی شنبه ممکن نیست، بنابراین ما هم خواستار تعطیل‌نشدن پنجشنبه‌ها شدیم، اما مجمع این خواسته ما را هم رد کرد. شورای‌نگهبان نیز دو دلیل برای رد تعطیلی شنبه مطرح‌کرده که عبارتند از: تعارض با سیاست‌های ابلاغی و تعارض با شرع مقدس.»
در عین حال صدرالدین نیاورانی، نایب‌رییس کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی اتاق بازرگانی در گفت‌وگو با ایسنا، با تاکید بر اینکه تعطیلی پنجشنبه‌ها زیان اقتصادی به همراه دارد، گفته بود: بالاخره یک روزی کشور به تعطیلی روز شنبه که عرف منطقه شده تن می‌دهد، کشورهای مترقی و اسلامی هم در منطقه به تغییر تعطیلات تن دادند. حتی برخی کشورها مثل ترکیه، شنبه و یکشنبه تعطیل هستند و روز جمعه ساعت نماز را تعطیل می‌کنند. پیش‌بینی وی در این زمینه البته محقق نشد و مجلس ترجیح داد شمار روزهایی که ایران قادر به ارتباط با بازارهای جهانی است را به سه روز در هفته کاهش دهد.
فروردین ماه سال جاری نیز اتاق بازرگانی تهران در بیانیه‌ای صراحتا اعلام کرد: اتاق بازرگانی تهران در بیانیه‌ای در مورد افزودن روز پنجشنبه به جای شنبه، به تعطیلات پایان هفته عنوان کرد که تصمیمی گرفته شده که نشانه عدم باور قلبی و ذهنی به بخش خصوصی است. در بخشی از بیانیه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران در واکنش به مصوبه کمیسیون اقتصادی در خصوص تعیین روز پنجشنبه به عنوان روز تعطیل در ایران تاکید شد: تصمیم اخیر کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در صورت تأیید نهایی و تبدیل به قانون جاری کشور، قطع ارتباط اقتصاد کشور با بازارهای بین‌المللی را به چهار روز در هفته افزایش می‌دهد و روشن است که در شرایط تحریم و محدودیت‌های خارجی و تنگناهای داخلی، زیان مضاعفی بر اقتصاد کشور خصوصا در شرایط دشوار کنونی تحمیل خواهد شد.
محمد بحرینیان، پژوهشگر توسعه نیز در واکنش به این تصمیم کمیسیون اجتماعی به خبرآنلاین گفته بود ما در شرایطی هستیم که نیاز به کار بیشتر داریم نه تعطیلی بیشتر و اگر قرار نیست روز شنبه تعطیل شود، بهتر است تعطیلی روز پنجشنبه نیز منتفی شود و روال قبل برقرار بماند.
این یک تعطیلی رسمی نیست
با این حال، رییس کمیسیون اجتماعی مجلس می‌گوید: «پنجشنبه جزو تعطیلات رسمی کشور نیست». او گفته است: «طبق مصوبه مجلس، تعطیلی پنجشنبه به معنای تعطیل رسمی نیست، بلکه به مفهوم کاهش ساعت و روز کاری کارمندان است که از 6 روز در هفته به 5 روز و از 44 ساعت در هفته به 40 ساعت در هفته رسید. البته در این میان استثنائاتی هم قائل شدیم؛ برای مثال، برخی واحدهای خدمات‌رسان و دستگاه‌هایی که با دنیا کار می‌کنند، به این دلیل که در دنیا روز شنبه تعطیل و پنجشنبه روز کاری است از این تعطیلات مستثنی هستند. در همین راستا لزوما دستگاه‌های عملیاتی مانند گمرک، بیمارستان و نیروی انتظامی در روزهای پنجشنبه فعال هستند.»
چه فایده‌ای دارد؟
شمار تعطیلات بیشتر کشورهای جهان بین 110 تا 129 روز است. اما در ایران با احتساب 27 روز تعطیلی رسمی مناسبتی و 52 روز تعطیلی جمعه آخر هفته، تعداد روزهای تعطیل به 79 روز تعطیل می‌رسد. بر اساس مطالعات انجام شده، ایران و جیبوتی تنها کشورهای جهان هستند که روز تعطیل هفتگی آنها به جمعه‌ها محدود می‌شود. بنابراین اگر تعطیلات آخر هفته به دو روز افزایش یابد، شمار کل تعطیلات در ایران 125 روز خواهد شد که با الگوی جهانی تعطیلات نیروی کار و حتی کشورهای منطقه و حوزه خلیج فارس مطابقت پیدا می‌کند.
اما به نظر می‌رسد که تعطیلی پنجشنبه‌ها، آنگونه که مجلس مصوب کرده بیش از هر چیز به سود دستگاه‌های اجرایی باشد تا ساختار تعطیلات در ایران که همواره به دلیل یک روزه بودن آن، با هجوم مسافران به شهرهای شمالی و جنوبی در تعطیلات مناسبی مواجه است. مصوبه مجلس می‌گوید ساعات کاری برای کارکنان دولت از 44 ساعت در هفته به 40 ساعت در هفته کاهش می‌یابد و روزهای کاری از 6 روز در هفته به 5 روز در هفته از شنبه تا چهارشنبه تغییر خواهد کرد. البته نمایندگان در این میان استثنائاتی هم قائل شده‌اند. مثلا برخی واحدهای خدمات‌رسان و دستگاه‌هایی که با دنیا کار می‌کنند، به این دلیل که در دنیا روز شنبه تعطیل و پنجشنبه روز کاری است از این تعطیلات مستثنی شده‌اند. در همین راستا لزوما دستگاه‌های عملیاتی مانند گمرک، بیمارستان و نیروی انتظامی در روزهای پنجشنبه فعال هستند.
سوال این است که چنین تعطیلاتی چه سودی برای مردم و کسب و کارهای خرد و کلان و بخش خصوصی دارد؟ تعطیلات اگر قرار است دو روزه باشد؛ باید در «تقویم» ملی ایران ثبت شود. بخش دولتی ایران همین الان به دلیل نبود بهره‌وری و تعداد بالای نیروی انسانی، عمده بودجه عمومی دولت را می‌بلعد. مشخص نیست چرا با چنین مصوبه‌ای، هم میزان ارتباط بخش اقتصادی ایران با دنیا به 4 روز کاهش پیدا کرده و هم بخش بزرگی از فعالان اقتصادی به ویژه در حوزه غیردولتی، در همان تعطیلی یک روزه باقی مانده‌اند؟ آیا چنین تصمیمی، چیزی جز تبعیض ناعادلانه در توزیع تعطیلات نیست؟
بازار

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1338887/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کنایه پوتین به مکرون: سرنوشت ناپلئون را فراموش نکنید

تقلای آمریکا برای کاهش وابستگی عراق به انرژی ایران

نمادسازی جعلی از هنر صهیونیسم در آکادمی اسکار

قیمت نهایی بلیت سینما اعلام شد

هشدار تئوریسین اصلاحات در خصوص شعار وفاق

هشدار جدی مرعشی درباره نقشه پایداری‌چی‌ها علیه دولت پزشکیان

زمیر «اداره ایران» ارتش رژیم صهیونیستی را منحل کرد

سرگیجه در سیاست خارجی ایران

آخرین تحولات در جلسات تعیین دستمزد کارگران

تیپ‌های بازیگری حامد وکیلی از کجا شکل گرفت؟

چهره ها/ ژست خندان آقای گلزار در باشگاه بدنسازی

کاخ سفید: تا این لحظه با ایران مذاکره نکرده‌ایم

کنار رفتن ظریف با میانجی‌گری روسیه مرتبط است؟

سکانس عجیب سریال «دختران کوچه غم»/ نماز خواندن یک روحانی در قمارخانه!

سریال ماه رمضانیِ تلویزیون، «معین زد» را سوژه کرد

حسن خمینی گفت از نظر مردم اگر شما مسئول بودید مانع بحران با آمریکا می‌شدید

پیش‌بینی دلار 100 هزار تومانی در دولت سابق

عضو اتاق بازرگانی: اگر اصناف و تجار قانع نشوند، تعطیلی پنج‌شنبه ها اجرا نمی‌شود

اردوغان: مانع عملیات تازه از سوی اسرائیل خواهیم شد

برگزاری مراسم افطار در کربلا

موشک «آریان 6» برای دومین بار پرتاب شد

ظاهر شدن عجیب مارک روبیو مقابل دوربین

کشته‌شدن 15 تن از عناصر الجولانی در سواحل لاذقیه

شخصیت های فرندز، بریکینگ بد و سوپرانو کودک شدند!

تعارف‌های بامزه با لهجه تربت حیدریه از زبان حامد وکیلی

وزیر خزانه‌داری آمریکا: فروش نفت ایران را تعطیل خواهیم کرد

آموزش ساخت دوربین عکاسی با کاغذ

رسانه های اصلاح طلب به دنبال بی‌ثباتی کشور؟!

نحوه استعلام چک برای دریافت کننده از طریق سرویس پیامکی

چرا دونالد ترامپ حق رانندگی کردن ندارد؟

لاوروف: استقرار حافظان صلح اروپایی در اوکراین، مشارکت مستقیم ناتو در جنگ با روسیه است

خبرگزاری فرانسه: زنان تاجیک به شیوه‌نامه دولت برای پوشش اعتراض کردند

ماهرنگ، بانوی پاکستانی نامزد دریافت جایزه صلح نوبل شد

چالشی بامزه و خنده‌دار با حامد وکیلی

حرکت جالب گلزار که به ضرر صداوسیما تموم شد

تیزر جدید سریالی که بعد از 3 سال توقیف منتشر شد

مردم ایران، اشکِ «لئو روخاس» را درآوردند

حاشیه‌های دیدار رئیس جمهور با نخبگان تا حضور سرزده در جمع مردم رودهن

وزیر امور خارجه وارد جده شد

آقای پزشکیان! قرار ما این نبود

فساد دبش؛ حامیان دولت رئیسی طلبکار شدند

زلنسکی به اروپا امیدوار شد؛ اوکراین تنها نیست

رسانه صهیونیست: اسرائیل، آمریکا را نمی‌شناسد

ترامپ قصد دارد کار را برای اتباع افغانستان سخت کند

ترامپ تاریخ اجرای بعضی از تعرفه‌های مکزیک را عقب انداخت

عراق: نشست اجلاس سران عرب 17 می در بغداد برگزار می‌شود

پوتین: قصد عقب‌نشینی در جریان عملیات ویژه نظامی را نداریم

حماس: تهدیدهای اسرائیل برای جنگ، ناشی از ضعف است

انتقاد تند مجری سحرگاهی تلویزیون از شهرداری تهران!

راه پایین کشیدن یه مرد میدونی چیه؟ زن!

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی