تماشاخانهای تازه در دل مشهد جان میگیرد
فرهنگی اجتماعی
بزرگنمايي:
اخبار محرمانه - در سالهایی که تئاتر مشهد با محدودیتها، کمبود امکانات و بیمهری نهادهای دولتی دست و پنجه نرم میکرد، کمتر کسی تصور میکرد که یک مجموعه فرهنگی مستقل، آن هم به همت یک کارگردان تئاتر بتواند نویدبخش افقی تازه برای هنر نمایش در این شهر باشد.
یکی از کارگردانان پرتلاش و با سابقه تئاتر مشهد با رویایی قدیمی و عزمی راسخ، وارد میدانی شد که سالهاست بسیاری از فعالان آن را ترک گفتهاند؛ ساخت یک سالن تئاتر خصوصی، استاندارد و مجهز در مشهد که هر روز اقدامات فرهنگی در آن کمرنگتر و سختتر میشود.
خبر احداث سالن جدیدی برای تئائر مشهد با ظرفیت 200 نفر با طراحی مدرن و امکانات رفاهی کامل برای تماشاگران و فضایی استاندارد برای بازیگران و عوامل اجرایی مدتی است که در فضای خبری مشهد منتشر شده است.
این تماشاخانه تا پایان فروردین 1404 به بهرهبرداری میرسد و قرار است نه تنها مأمنی برای اجراهای مستقل بلکه بستری برای تعاملات فرهنگی فراملی و برگزاری جشنوارهها باشد.
عبدالله برجسته -کارگردان تئاتر مشهد- در گفتوگو با ایسنا در خصوص این اقدام اظهار کرد: بهعنوان کارگردان تئاتر، نزدیک به 25 سال است که در شهر مشهد فعالیت میکنم و در این سالها از نزدیک با چالشها و کمبودهای فضای تئاتری آشنا شدهام. از همان ابتدای ورودم به این عرصه، داشتن یک سالن اختصاصی برای اجرای نمایشهایم یکی از رویاهای کودکیام بود.
وی ادامه داد: زمانی در مشهد نه سالنهای تئاتر به تعداد کافی وجود داشتند و نه تماشاگران پرشور اما به مرور سالنها شکل گرفتند و مخاطبان تئاتر نیز افزایش یافتند. با اینحال امروز که این شهر دارای تماشاگران وفادار است، کمبود سالنهای استاندارد همچنان یک دغدغه جدی محسوب میشود. از آنجا که نهادهای دولتی در این حوزه سرمایهگذاری نمیکنند، بخش خصوصی وارد عمل شده است و من نیز تصمیم گرفتم سهمی در ارتقاء فضای تئاتری شهر داشته باشم.
این کارگردان با اشاره به مشکلات سالنهای تئاتر مشهد گفت: یکی از بزرگترین مشکلات سالنهای تئاتر در مشهد، نبود امکانات رفاهی مناسب برای مخاطبان است. صندلیهای نامناسب، تهویه غیراستاندارد و سایر کمبودهای زیرساختی باعث شدهاند که تجربه تماشای نمایش برای مخاطب چندان دلچسب نباشد.
برجسته افزود: وقتی فردی بلیت نمایش تئاتر را خریداری میکند، انتظار دارد که حداقل استانداردهای رفاهی برای او فراهم باشد. به همین دلیل در طراحی و ساخت این سالن، تمام تمرکزم را روی رفاه تماشاگران گذاشتم تا از لحظه ورود تا پایان نمایش، احساس راحتی و رضایت داشته باشند. این سالن با ظرفیت 200 نفر مجهز به صندلیهای استاندارد، سیستم تهویه مناسب و طراحی فضایی مطلوب است.
وی همچنین به شرایط پشت صحنه این سالن اشاره و اظهار کرد: علاوه بر این همواره شاهد بودهایم که هنرمندان تئاتر در پشت صحنه با فضاهای تنگ و تاریک مواجه هستند. در طراحی این سالن تلاش شده است که پشتصحنهای مناسب و مجهز به حیاط خلوت برای استراحت بازیگران و عوامل نمایش در نظر گرفته شود تا بتوانند در آرامش کامل برای اجرا آماده شوند. همچنین استانداردهای لازم در ابعاد صحنه، مسیرهای ورود و خروج مخاطبان و سایر بخشهای سالن نیز رعایت شده است.
این کارگردان در خصوص ویژگیهای فنی این سالن عنوان کرد: نکته مهم دیگر این است که این سالن یک سازه کاملاً پیشساخته و سبک با ساختار پیچ و مهرهای است که در صورت نیاز، قابلیت جابهجایی و احداث در مکانی دیگر را دارد. در ساخت آن نیز از متریالهای درجه یک استفاده شده تا علاوه بر زیبایی و استحکام، عایق مناسبی برای صدا، گرما و حرارت باشد.
برجسته با تأکید بر اهمیت استانداردسازی سالنهای تئاتر گفت: طبیعتاً با گذر زمان، سالنهای تئاتر نیز باید بهروزرسانی و استانداردسازی شوند؛ موضوعی که متأسفانه در بسیاری از شهرهای ایران از جمله مشهد مورد توجه قرار نمیگیرد و یکی از دلایل آن مشکلات اقتصادی است. اگرچه ورود تکنولوژیهای جدید این امکان و ضرورت را فراهم میکند که سالنها را مدرنتر و مجهزتر کنیم.

تماشاخانه کربن
وی بیان کرد: این سالن نتیجه سالها تجربه و مشاهدات من از سالنهای تئاتر در
ایران و کشورهای دیگر است. تلاش کردم تا حد توان، آن را به استانداردهای لازم نزدیک کنم، هرچند ممکن است همچنان دارای کاستیهایی نیز باشد.
برجسته تاکید کرد: در مرحله نخست این سالن با هدف ارائه بهترین تجربه برای مخاطبان تئاتر در مشهد ساخته شده است. اما در ادامه برنامههایی برای برگزاری جشنوارهها و ایجاد تعاملات بینالمللی نیز داریم تا سهمی در ارتقاء جایگاه فرهنگی این شهر داشته باشیم. این سالن تا پایان فروردینماه افتتاح خواهد شد و امیدوارم بتواند گامی مؤثر در بهبود فضای تئاتر مشهد باشد.
لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1348184/