اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ سخنرانی‌های رئیس‌جمهور مقاله

سرمقاله شرق/ سخنرانی‌های رئیس‌جمهور
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - شرق / «سخنرانی‌های رئیس‌جمهور» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم کیومرث اشتریان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری است که زیاد، بی‌قاعده و گاهی نیندیشیده سخن می‌گوید. سخنرانی‌ها، ژست‌ها و موضع‌گیری‌های متعدد او، گاه به خودشیفتگی و تبرج تعبیر می‌شود. جلوه‌گری و خودنمایی آفت بزرگی برای یک رئیس‌جمهور است. از ترامپ که بگذریم، اغلب رؤسای جمهور کشورها به‌صورت روزمره و در‌باره همه چیز سخنرانی نمی‌کنند و هر روز بخش‌های مهم خبری سخنرانی‌های آنان را پوشش نمی‌دهند. یک «مقام رسمی» دیگر خودش نیست و نیازمند از «خود» گذشتن است. باید از خویشتن و از نفس خود و از جلوه‌گری که ممکن است به اشکال گوناگونی تجلی یابد، گذر کند. نمی‌تواند بداهه‌گویی کند یا بی‌حساب‌و‌کتاب سخن بگوید. رسانه‌های عمومی سبب شده‌اند که یک مقام به صد جلوه تماشا شود و به هزار گونه روایت شود. از این‌رو اگر هر‌روزه به میدان سخن درآید، سخت است که نقص وی از چشم خلایق پنهان بماند. همه ما آدمیان نقص‌هایی داریم، اما‌ نقص یک رئیس در نظرگاه عوام به عیب او تعبیر می‌شود. عیب یک رئیس از لحاظ تربیتی بازتاب مخربی در جامعه دارد از این‌رو «عیب پوشیده بِه تا بر آفتاب رسوایی برنیفتد».
یک رئیس‌جمهور باید استراتژی گفتاری و گفتمانی داشته باشد؛ یعنی آنکه نظریه‌ای برای اداره کشور داشته باشد و این نظریه را به مفاهیم و منظومه‌ای گفتاری تبدیل کند و آن را به اشکال گوناگون و مبتنی بر وظایف بخش‌های مختلف بیان کند، البته بدون آنکه ملال‌آور و تکراری باشد. «منظومه معنایی» ابزار رئیس‌جمهور برای متقاعدسازی و برانگیزندگی خلق است. مثلا اگر علاقه‌مند به عدالت است باید بر فهم و تفسیر روشنی از عدالت تکیه کند و آن را بر بخش‌های کارگری و کارفرمایی و کارمندی و مدنی و سیاسی انطباق دهد تا تفسیر خود از عدالت را بر دستگاه عظیم اجرائی تحت امرش جاری و ساری کند. بنابراین، سخنرانی رئیس‌جمهور بداهه‌سرایی نیست، بلکه دارای یک دستگاه موسیقایی و معنایی مشخصی است. سخن رئیس‌جمهور بیش از هر چیز رنگ فرهنگ دارد نه آهنگ جنگ؛ سازنده است نه آشوبنده.
بازار
سخنرانی یک رئیس‌جمهور بخشی از اجرای سیاست است. سیاست‌ها برای آنکه اجرائی شوند، بایستی بر بدنه دیوان‌سالاری و در میان مردمان ترویج و تفهیم شوند والا در اجرا با موانع مفهومی مواجه می‌شوند؛ لذا افکار عمومی را با خود برای اجرای یک سیاست هماهنگ می‌کند. یک بخش مهم از مخاطبان رئیس‌جمهور، دستگاه اداری تحت امر خود او است. رئیس‌جمهور گرفتاری‌ها و ضعف‌های اداری دستگاه خود را از این طریق جبران می‌کند.
پیام ضعف و استیصال بدترین پیامی است که یک رئیس‌جمهور می‌تواند به جامعه منتقل کند. رئیس‌جمهورِ مستأصل، رئیس‌جمهوری بازنده است. او تجلی قدرت عمومی است و این باید از سخنان اقتدارآمیز او هویدا باشد. رویکرد امید‌بخشی باید در قالب «راه‌حل‌یابی» به عموم مردم منتقل شود نه اینکه با عباراتی کلی، تکراری و شعاری بخواهد به جامعه امید واهی بدهد. بخش دیگری از مخاطبان یک رئیس‌جمهور، مخالفان و مانع‌تراشان هستند که البته استراتژی‌های گوناگونی بسته به نوع آنها باید در پیش گرفته شود. برای برنامه‌ریزی گفتاری بایستی سنخ‌شناسی از آنان داشته باشد و برای هر گروهی به تناسب، «گنجینه»ای از مفاهیم یا «زرادخانه»ای از عبارات در انبان داشته باشد. حساب آنان را که قابلیت گفت‌وگو و مفاهمه و مصالحه اجتماعی-سیاسی دارند، از آنان که از اساس در پی گفت‌وگو و مصالحه نیستند، جدا کند و استراتژی‌های گفتاری با ترکیبی از واژگان مفهومی (از گنجینه تا زرادخانه) را درباره آنان به اجرا گذارد.
منظومه معنایی» برای آنکه به گفتمانی عمومی تبدیل شود باید قدرت فکری و نظری داشته باشد؛ سخنرانی بی‌مایه، فطیر است. از همین رو است که به رؤسای جمهور پیشنهاد می‌شود‌ یک تیم امین و حرفه‌ای از نظریه‌پردازان در اطرافشان باشد و نه تهی‌مغزانی که در عمرشان یک کتاب در ادبیات و فلسفه و علوم اجتماعی نخوانده‌اند. این منظومه معنایی اگر پربار باشد، می‌توان آن را به‌صورت «دارکوبی» به عرصه عمومی درآورد؛ یعنی به مناسبت‌های گوناگون گُلِ پرده‌نشینِ ایده را به گلاب بازاریِ سخن تبدیل کرد.
فرانکلین روزولت در زمانه رکود بزرگ اقتصادی یک استراتژی گفتاری مشخص داشت که حول مفاهیم «امید»، «بازسازی»‌ و «اتحاد ملی» شکل گرفته بود. جمله معروف او چنین است: «تنها چیزی که باید از آن بترسیم، خود ترس است». سخنرانی‌های او بداهه نبودند؛ تیمی از مشاوران حرفه‌ای متن‌ها را آماده می‌کردند تا پیام‌ها هم‌راستا با استراتژی کلان باشند. او از تکرار شعارگونه پرهیز می‌کرد و به‌جای آن، راه‌حل‌های عملی را با زبانی فرهنگی و امیدبخش ارائه می‌داد. نمونه دیگر آبراهام لینکن است که در زمان جنگ داخلی آمریکا (1861-1865) با چالش حفظ اتحادیه آمریکایی و پایان برده‌داری روبه‌رو شد. گفتمان لینکن حول مفاهیم «اتحاد»، «آزادی» و «اخلاق انسانی» متمرکز بود. یک سخنرانی معروف او تنها در 272 کلمه یکی از قدرتمندترین نمونه‌های استراتژی گفتاری است که با عبارت «دولتی از مردم، توسط مردم، برای مردم» یک منظومه معنایی خلق کرد که هدفش بازتعریف دموکراسی و توجیه ادامه جنگ بود. او جنگ را نه‌فقط یک نزاع نظامی، بلکه یک آزمون اخلاقی برای ملت نشان داد. یک رئیس‌جمهور به همه موضوعات اشراف ندارد، از این‌رو گوش فرا‌دادن به سخنان مشاوران امین را باید‌ یک وظیفه قطعی بداند. برای اطمینان، او باید از مشاورانی که با یکدیگر اختلاف‌نظر دارند بهره‌برداری کند و خود به «مدیریت دانش» آنان اهتمام ورزد. مدیریت دانش دانشمندان (که خود ممکن است نظرات متفاوتی داشته باشند) یک امر حیاتی برای رئیس‌جمهور است. در چنین صورتی است که یک رئیس‌جمهور می‌تواند از خطر اسارت فکری برهد. به‌ویژه رئیس‌جمهور باید از دوستان و اطرافیان مستبد خود دوری کند و آنها را دایرمدار حوزه فکری خود نکند. او باید بداند که مردمان در محضر بدخویان و بدبینان پروای سخن دارند و به مستبدان در اطراف خود میدان ندهد.
رؤسای جمهور معمولا به اسارت حلقه‌های فکری، سیاسی و امنیتی در‌می‌آیند. راه گریز این است که رئیس‌جمهور اطراف خود را نسبت به آزادی‌های کارشناسی و اختلاف‌نظر‌های حرفه‌ای ایمن کند و تضمین بخشد. اینها مستلزم معماری حرفه‌ای اطراف یک رئیس‌جمهور است.
نتیجه آنکه به این امور باید خردمندانه اندیشید نه اینکه آن را به دست تصادف و اتفاق یا عوام‌زدگی افراد سپرد. البته گاهی گوش یک رئیس‌جمهور مهم‌تر از زبان اوست.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1342427/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«ترومای آقای ایکس» روی صحنه می‌رود

جناب خان بجای یک جلسه ،15 جلسه مشاوره تراپی رو رایگان اومد!

ستایش مقام شهید باکری توسط فراستی: بدون همت‌ها و باکری‌ها، ما نبودیم

معاون روحانی، دبیرکل مرکز داوری اتاق ایران شد

ترامپ دستور داد؛ «کیت کلاگ» نماینده ویژه آمریکا در امور اوکراین شد

مهاجرت یک بازیگر دیگر آمریکایی

پزشکیان: جایگزینی برق با انرژی‌های فسیلی در دستور کار دولت است

با این محلول جادویی خونه تکونی راحتی داشته باشید

سکه به کانال 84 میلیون تومان رسید

انتقاد تند مسعود فراستی به سریال آبان

تیکه سنگین شهرام قائدی به مجری صداوسیما

سینما در روزهای پایانی سال چقدر مخاطب دارد؟

ادامه اکران های بین المللی «ببعی قهرمان»

اکران آنلاین «سایه‌های روشن» در نوروز 1404

تمیز کردن رسوب کتری با 6 روش ساده و موثر

سرمقاله اطلاعات/ حکمت و مصلحت در سیاست خارجی

رایزنی تلفنی ولیعهد عربستان با یک مقام ارشد اروپایی

اکران آنلاین 4 مستند در نوروز

جعفرزاده: برخی نمایندگان هنوز آداب و شأنیت صندلی که روی آن نشسته‌اند را نمی‌دانند

نمایندگان بریتانیایی: نمایش مومیایی‌ها توهین به اجداد انسان است/ آنها را به آفریقا برگردانید

سرمقاله وطن امروز/ آناتومی رفتار مذاکراتی آمریکا

مذاکره یا رویارویی؟

تاکید رئیس جمهور بر حذف انرژی‌های فسیلی در دستور کار دولت

جدول کامل حقوق و مزایای کارگران مشمول قانون کار در سال 1404

حزب‌الله: آمریکا قدرت شکستن اراده ملت و رهبری یمن را ندارد

پانتومیم جالب بازیگران زن با بازیگران مرد در شبکه سه

داستان شنیدنی آشنایی زوج مبتلا به سندروم داون در برنامه سال نو

دیالوگ شهید مهدی باکری: قسم نده احمد، من نمی‌تونم بچه‌هامو اینجا تنها بذارم

معروفیت مداح برنامه حسینیه معلی پس از دیده شدن در تلویزیون

روایت محسن رضایی از شهید مهدی باکری

روایتی از دیدار صمیمانه شاعران جوان و پیشکسوت با رهبر انقلاب

واکنش پزشکیان به توافق صلح میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان

آیا ایران پاسخ نامه ترامپ را از طریق عمان داد؟

واکنش پزشکیان به طرح احیای وزارت بازرگانی

اولین برنامه جشنواره فیلم مقاومت در عراق با نمایش «شمال از جنوب غربی»

بدرقه پیکر مسعودشاهی از مقابل تالار وحدت

شاعر مجردی که در حضور رهبر انقلاب شعر طنز با موضوع فرزندآوری خواند!

پاسخ معنادار انصارالله به تجاوزات آمریکا و تهدیدات ترامپ

اجراهای تالار محراب بعد از تعطیلات آغاز می‌شود

توضیح قائم‌پناه درپی ابهامات پیرامون نظرسنجی میزان محبوبیت پزشکیان

صالحی: نسبت به تحولات پیش رو بسیار امیدواریم

سرمقاله جوان/ ترامپ و امریکای در سراشیبی افول

سود سهام عدالت برای چه کسانی واریز نخواهد شد؟

روایت عجیب عضو کمیسیون مواد غذایی اصناف از مافیای سیب زمینی

انفجار مهیب در پاکستان 5 کشته برجای گذاشت

ترامپ: پوتین، فرستاده من را 9 ساعت منتظر نگذاشت

فلاحت پیشه: باید کشور را از دست بلوف زن‌های تهاجی نجات بدهیم

پیام جدید ظریف برای ایران و ایرانیان

حرکات متین ستوده در برنامه سال نو شبکه سه سوژه شد!

سفر به عصر قاجار؛ جنگ قوچ‌ها، منظرۀ دروازه قرآن و دختر گیسوکمند

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی