اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سمفونی هنر، نغمه جنایت؛ موسیقیدانی که رئیس شهربانی رضاشاه شد/ رکن‌الدین مختاری کیست؟ خواندنی ها

سمفونی هنر، نغمه جنایت؛ موسیقیدانی که رئیس شهربانی رضاشاه شد/ رکن‌الدین مختاری کیست؟
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - رکن‌الدین مختاری، نامی که در تاریخ معاصر ایران با دو وجه کاملاً متضاد و در عین حال به طرز غریبی در هم تنیده شده، شناخته می‌شود؛ از یک سو، موسیقی‌دانی چیره دست و هنرمندی خلاق که آثارش هنوز هم زینت‌بخش محافل هنری است و از سوی دیگر، رئیس شهربانی مستبد رضا شاه که دستانش به خون آزادی‌خواهان آغشته است.

این دوگانگی در شخصیت مختاری، او را به یکی از بحث‌برانگیزترین، پیچیده‌ترین و شاید بتوان گفت تراژیک‌ترین چهره‌های تاریخ ایران تبدیل کرده است.
کودکی و شکل‌گیری جوانه های عشق به موسیقی
رکن‌الدین مختاری در سال 1266 خورشیدی در تهران متولد شد. پدرش، کریم مختارالسلطنه، از رجال دربار قاجار بود و در خانه بزرگی واقع در خیابان ارامنه تهران سکونت داشت. او تحصیلات ابتدایی را در مدرسه تربیت گذراند و در همین دوران بود که استعداد شگرفش در موسیقی خود را نمایان ساخت. در همین مدرسه بود که با عبدالله دوامی، که بعدها یکی از برجسته‌ترین خوانندگان و ردیف‌دانان موسیقی ایرانی شد، همکلاس بود و همین آشنایی، آتش علاقه او را به موسیقی شعله‌ورتر کرد.
به زودی، نام مختاری به عنوان نوازنده‌ای چیره دست در محافل موسیقی بر سر زبان‌ها افتاد و آهنگ‌هایش به دلیل استحکام و زیبایی بی‌نظیرشان، مورد تحسین قرار گرفتند. روح‌الله خالقی، استاد برجسته موسیقی، در کتاب «سرگذشت موسیقی ایران» به آشنایی خود با رکن‌الدین مختاری این‌گونه اشاره می‌کند: «شب‌های تابستان در آجر فرش جلوی اتاق پنج دری روی قالیچه‌ای که با کتاب آبی رنگ فرش شده بود می‌نشستیم. یک فانوس قشنگ هم در کنار حوض مستطیل که نمای آن از سنگ بود قرار داشت و نیمی از حیاط را روشن می‌کرد و عطر گل‌های درهم اطلسی و شاه پسند مشام جان را تازه می‌کرد. پیرزن اصفهانی خوش صحبتی در خانه ما بود که قصه می‌گفت... بعد از شام روی تخت بزرگی که چندین تختخواب رویش جا می‌گرفت دراز می‌کشیدیم و پیرزن قصه را آغاز می‌کرد. گاهی کلام خود را می‌برید و می‌گفت: بچه‌ها گوش کنید صدای ویولن بلند شد. ما هم طوری به این صدا مانوس بودیم که سکوت می‌کردیم و گوش می‌دادیم و با نغمه ساز به خواب می‌رفتیم. نوازنده ویولن یک صاحب منصب نظمیه بود که پشت منزل مادر ما در پارک پدرش منزل داشت.»

اخبار محرمانه


خالقی در ادامه می‌نویسد: «من آن موقع هنوز شکل ویولن را ندیده بودم ولی مادرم برایم گفته بود که ویلون سازی است شبیه کمانچه که به عوض اینکه روی زانو یا زمین بگذارند زیر چانه می نهند و با کمانی که آن را آرشه می‌نامند نواخته می‌شود. چون در کودکی مکرر با آواز ویولن به خواب رفته بودم همیشه آرزو می‌کردم که من هم بتوانم روزی این ساز را بزنم...»
ریاست شهربانی؛ غرق شدن در دریای خون و استبداد
در سال 1313، مختاری به ریاست شهربانی کل کشور منصوب شد و این، سرآغاز دورانی سیاه در تاریخ ایران بود. او با سرکوب وحشیانه مخالفان سیاسی و آزادی‌خواهان، به چهره‌ای منفور در میان مردم تبدیل شد. زندان‌های رضا شاه به شکنجه‌گاه‌هایی دهشتناک تبدیل شدند که در آن‌ها، آزادی‌خواهان به فجیع‌ترین شکل مورد آزار و اذیت قرار می‌گرفتند. به گفته شاهدان عینی، شکنجه‌ها در زندان‌های مختاری چنان وحشیانه بود که حتی مأموران شهربانی نیز از دیدن آن به وحشت می‌افتادند.

اخبار محرمانه


بزرگ علوی، نویسنده مشهور، چهار سال از عمر خود را در زندان مختاری سپری کرد و در مورد او نوشت: «ما دلائلی در دست داشتیم که در بعضی موارد رئیس شهربانی از اوامر شاه نیز اطاعت نمی‌کرد.» به گفته علوی، مختاری در سرکوب مخالفان، حتی از خود شاه نیز سخت‌گیرتر بود و همین امر باعث شده بود که عده‌ای او را مقصر اصلی جنایات رژیم رضا شاه قلمداد کنند.
در دوران ریاست مختاری بر شهربانی، جنایات هولناکی رخ داد که هرگز از حافظه تاریخی مردم ایران زدوده نخواهد شد. قتل آیت‌الله سید حسن مدرس، نصرت‌الدوله فیروز، فرخی یزدی، شیخ خزعل و بسیاری دیگر از آزادی‌خواهان و مخالفان سیاسی، از جمله این جنایات بودند. پزشک احمدی، پزشک معتمد شهربانی، با تزریق سم یا هوا، بسیاری از زندانیان سیاسی را به قتل رساند و مختاری، مسئول مستقیم این جنایات بود.
محاکمه و آزادی؛ بازی عدالت یا نمایشی مضحک؟
پس از سقوط رضا شاه در شهریور 1320، مختاری بازداشت و به اتهام جنایات متعدد، محاکمه شد. روز سوم مرداد ماه 1321، دادگاه رکن الدین مختاری و دستیاران او با حضور انبوهی از تماشاچیان و با تدابیر شدید امنیتی در محل کاخ دادگستری برگزار شد. ادعانامه دادستان نظامی، سرشار از اتهامات سنگین و مستند علیه رئیس شهربانی سابق بود.
با این حال، دادگاه با بی‌اعتنایی به افکار عمومی، مختاری را تنها به 8 سال زندان با اعمال شاقه محکوم کرد. این حکم، خشم مردم را برانگیخت و بسیاری آن را ناعادلانه دانستند. روزنامه «اطلاعات» در آن زمان نوشت: «مردم انتظار داشتند که مختاری به جرم جنایاتش اعدام شود، اما دادگاه او را تنها به 8 سال زندان محکوم کرد. این حکم، ننگی بر پیشانی عدالت است.»
اما حتی همین مجازات نیز به طور کامل اجرا نشد. مختاری پس از گذراندن مدتی کوتاه در زندان، در فروردین ماه 1327 مشمول عفو ملوکانه قرار گرفت و از زندان آزاد شد. محمدرضا شاه، به پاس خدماتی که وی به خاندان پهلوی کرده بود، مبلغ یک میلیون ریال نیز به او مرحمت کرد.
بازگشت به موسیقی؛ درخشش هنر در پس زمینه جنایت
پس از آزادی از زندان، مختاری بار دیگر به موسیقی روی آورد و به ریاست مدرسه شبانه موسیقی منصوب شد. در سال 1335، او به عضویت هیئت مدیره انجمن اشاعه و اعتلای موسیقی انتخاب شد و تا پایان عمر به فعالیت‌های هنری خود ادامه داد. مختاری رغبت زیادی به حفظ گنجینه‌های موسیقی سنتی نشان می‌داد و در همین راستا، با بسیاری از موسیقی‌دانان و آهنگسازان برجسته آن دوران همکاری کرد.
همکاری با ملک‌الشعرای بهار : بسیاری از تصنیف‌های رکن‌الدین مختاری با اشعاری از ملک‌الشعرای بهار، شاعر نامدار معاصر، ساخته شده‌اند. این همکاری نشان از جایگاه رفیع مختاری در میان اهالی هنر و ادب آن دوران دارد.
ابداع پیش‌درآمد سه گاه : یکی از نوآوری‌های مهم رکن‌الدین مختاری در موسیقی سنتی ایرانی، ابداع پیش‌درآمد در دستگاه سه گاه است. این پیش‌درآمد، که به عنوان یکی از زیباترین پیش‌درآمدهای موسیقی سنتی ایرانی شناخته می‌شود، نمونه‌ای از خلاقیت و نوآوری مختاری در عرصه موسیقی است.
انتشار آثار پس از مرگ : پس از مرگ مختاری، آثار او بارها اجرا شد و حتی گاهی هم به صورت نوار در اختیار علاقمندان قرار می‌گرفت. از جمله، نواری با نام «آوازهای دیروز» که در سال 1356 توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان منتشر شد. در این آلبوم، قطعاتی از رکن‌الدین مختاری در کنار آثار علینقی وزیری، ابوالحسن صبا و روح‌الله خالقی جای گرفت. این آلبوم، که با هدف معرفی موسیقی اصیل ایرانی به کودکان و نوجوانان تهیه شده بود، با استقبال گسترده‌ای روبرو شد و نقش مهمی در ترویج موسیقی سنتی ایران ایفا کرد.
مختاری در سال 1350 در سن 84 سالگی درگذشت. گرچه سال‌ها از خاموشی مختاری می‌گذرد اما هنر او و کلاسهای موسیقی او فراموش شدنی نیستند پیشینه مملو از جنایت و نامردمی او نیز هیچگاه از صفحات تاریخ پر حادثه ایران زدوده نمی شود و در پرونده شخصی وی به عنوان مدرکی برای قضاوت نسل های آینده باقی خواهد ماند .

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1350917/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فوت و فن دکوراسیون؛ 5 قاعده‌ طلایی!

اسرار حرمسرای هیتلر

داستان جزوه گرفتن در دانشگاه

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس: اصلاح یارانه انرژی باید تدریجی باشد

گمرک: حقوق ورودی خودرو‌های وارداتی در حال حاضر 100 درصد نیست

پیش بینی قیمت طلا و سکه 28 فروردین 1404

معامله پنهان جولانی با بن زاید در جنوب سوریه

ما هیچ وجه مشترکی با هم نداشتیم

رفتارهای زیگزاگی مقامات آمریکایی و تغییر لحن آنان با نزدیک شدن به دور دوم مذاکرات غیر مستقیم

واشنگتن: احتمالا در دور بعدی مذاکره با ایران چارچوب مذاکرات هسته‌ای تعیین شود

فلاحت‌پیشه: نگران شرطی‌شدن مذاکرات نسبت به منافع روسیه باشیم

جنگنده‌های اسرائیلی دیوار صوتی بیروت را شکستند

تصاویری از نقش روحانیت در سریال پایتخت

مچ باباش رو گرفتِ!

عظیمی نژاد: آهنگ سازی در پایتخت برای من مثل یک رازگشایی است

معاون وزیر خارجه: مکان دور دوم مذاکرات «رم» است

افزایش 2300 درصدی قیمت بنزین در سفر هوایی

تصاویری از نقش روحانیت توسط سیروس مقدم در سریال پایتخت

حضور هما و جمیله در اکران مردمی سریال پایتخت

اظهارات معاون وزیر خارجه درباره مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا

جزئیات نظر مخالفان و موافقان در جلسه مجمع تشخیص برای «پالرمو و CFT»

ترامپ ایلان ماسک را به جلسه‌اش راه نداد

انتقاد فرماندهان ارتش اسرائیل از بی‌هدفی جنگ در غزه

تجاوز مجدد آمریکا به لبنان

حملات سنگین آمریکا به صنعای یمن

تصاویری از بازیگر نقش محمدجواد پسر اوس موسی

شمارش معکوس برای آغاز فصل هشتم پایتخت

حضور عوامل سریال پایتخت 7 در برج میلاد

رویترز: گروسی برای حضور در جلسات مذاکرات ایران و آمریکا به رُم دعوت شد

ارتش لبنان: عوامل شلیک راکت به اسرائیل بازداشت شدند

حماس: آزادی اسرای فلسطینی اولویت اصلی ماست

حضور بازیگران نقش سارا و نیکا در مراسم اکران مردمی قسمت آخر سریال پایتخت

بازدید مردم از پراید پرنده سریال پایتخت

پشت‌ صحنه خرس سریال پایتخت که بدون حضور بازیگران گرفته شده!

پای «کلید روحانی» به جوکر بانوان باز شد!

حاشیه‌نگاری خبرنگار صداوسیما از حیاط دولت امروز با دولتمردان

توییت گروسی پس از دیدار با عراقچی: در حال حاضر دیپلماسی به شدت نیاز است

نسل مصرف‌گرا!

رفتار آمریکا تغییر کرده است؟

تشکیل وزارتخانه جدید بحران آب را حل می‌کند؟

چین و روسیه وارد فاز فضایی شدند

انگلیس ورود خودروهای چینی به پایگاه‌های نظامی‌اش را ممنوع کرد

گزارشی از حال و هوای برج میلاد برای پخش قسمت آخر سریال پایتخت

عراقچی در گفت‌وگوی تلفنی با همتای پاکستانی: ایران عاملان ترور اتباع پاکستانی را مجازات می‌کند

پزشکیان: اصلاح روش‌های آموزش معطوف به نیازهای آینده انجام شود

پکن و مسکو همکاری‌های فضایی را گشترش می‌دهند

حملات پهپادی جدید اسرائیل و ادعای ترور رزمنده رضوان حزب الله

آژیر حمله هوایی در کی‌یف به صدا درآمد

ورود 1233 شهرک‌نشین اسرائیلی به مسجدالاقصی

پوتین از ایلان ماسک تمجید کرد: از این جور آدمها کم پیدا میشه!

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی