اخبار محرمانه

آخرين مطالب

چگونه عمان دوباره در کانون توجه قرار گرفت؟ تحلیل ویژه

چگونه عمان دوباره در کانون توجه قرار گرفت؟
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
در مسقط، پایتخت عمان که در دامنه کوه‌های سنگی و بلند حجر قرار گرفته، ایران و ایالات متحده برای نخستین بار از آغاز دوره دوم ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ بر سر برنامه هسته‌ای به‌سرعت در حال پیشرفت تهران مذاکره خواهند کرد.
 یک بار دیگر، یکی از پرمخاطره‌ترین مذاکرات در ژئوپلیتیک خاورمیانه در این شهر آرام ساحلی بدون آسمان‌خراش، در حال برگزاری است. در مسقط، پایتخت عمان که در دامنه کوه‌های سنگی و بلند حجر قرار گرفته، ایران و ایالات متحده برای نخستین بار از آغاز دوره دوم ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ بر سر برنامه هسته‌ای به‌سرعت در حال پیشرفت تهران مذاکره خواهند کرد.
به گزارش اسوشیتدپرس، انتظار نمی‌‌رود هیچ توافقی در کوتاه‌مدت به دست بیاید، اما اهمیت این مذاکرات برای دو کشوری که نزدیک به نیم قرن دشمنی داشته‌اند، نمی‌توانست بیشتر از این باشد. ترامپ بارها تهدید کرده که در صورت عدم توافق، حملات هوایی علیه برنامه هسته‌ای ایران را آغاز خواهد کرد. در مقابل، مقامات ایرانی هشدار می‌دهند که ممکن است به سمت تغییر دکترین هسته‌ای خود حرکت کنند.
در مرکز این تحولات، عمان قرار دارد؛ یکی از آخرین سلطان‌نشین‌های جهان در لبه شرقی شبه‌جزیره عربستان. تاریخ منحصربه‌فرد، مردم خاص و نزدیکی جغرافیایی‌اش به ایران، این کشور را به بازیگری حیاتی برای غرب تبدیل کرده، چرا که بارها میزبان مذاکرات غیررسمی برای جمهوری اسلامی ایران بوده است. اما این دور از مذاکرات که تنها چند روز پیش، ترامپ در دفتر بیضی به‌طور ناگهانی از آن خبر داد، عمان را به شکلی کم‌سابقه در کانون توجه قرار داده؛ چیزی که معمولاً این کشور از آن پرهیز می‌کند.
جورجیو کافیه‌رو، مدیرعامل و بنیان‌گذار مؤسسه تحلیل ریسک Gulf State Analytics مستقر در واشنگتن، گفت: «عمانی‌ها تجربه زیادی در ایفای نقش میانجی‌گری پشت‌پرده دارند. فکر می‌کنم در عصر ترامپ 2.0، اهمیت این مسئله بیشتر شده و باید ارزش عمان به عنوان پل دیپلماتیک را درک کنیم.»
عمان با 5.2 میلیون جمعیت در کشوری خشک و بزرگ‌تر از ایتالیا، در میان کشورهای عربی خلیج فارس متمایز است. ثروت نفت و گازش در مقایسه با همسایگانش اندک است، و شهروندان عمانی از جمعیت کارگران خارجی پیشی گرفته‌اند. عمانی‌ها در شغل‌های روزمره از رانندگی تاکسی تا کار اداری حضور دارند. مردم عمان پیرو مذهب اباضیه هستند؛ شاخه‌ای لیبرال‌تر از اسلام که پیش از انشعاب سنی-شیعه به وجود آمده است.
عمان در تنگه راهبردی هرمز قرار دارد؛ گلوگاه باریکی در ورودی خلیج فارس که یک‌پنجم نفت جهان از آن عبور می‌کند.
عمان، که روزی امپراتوری دریانوردی‌اش تا جزیره زنگبار در آفریقا امتداد داشت، تاریخی دارد که بر نحوه تعاملش با جهان تأثیرگذار است. مارک جی اورایلی، استاد تاریخ دانشگاه هایدلبرگ در اوهایو، این مسیر را بیش از 25 سال پیش «تعادل عمانی» (Omanibalancing) نامید. راهی که حتی پس از مرگ سلطان قابوس در سال 2020 و روی کار آمدن سلطان هیثم بن طارق، همچنان برای این کشور کارآمد است. اورایلی گفت: «عمان استاد دیپلماسی آرام است. فکر می‌کنم خود عمانی‌ها هم به این شهرت خود افتخار می‌کنند و آن را می‌شناسند.»
با این حال، این نقش دیپلماتیک عمان در سال‌های اخیر با چالش‌هایی روبه‌رو شده است. این کشور همچنان روابط دیپلماتیک خود را با حوثی‌های یمن حفظ کرده؛ گروهی که اکنون هدف بمباران‌های شدید دولت ترامپ قرار گرفته‌اند. روابط عمان با ایران نیز، که از دهه 1970 و زمانی آغاز شد که محمدرضا شاه پهلوی برای سرکوب شورش ظفر به این کشور نیرو فرستاد، حتی پس از انقلاب اسلامی 1979 همچنان حفظ شده‌ است.
آمریکا طی سال‌ها برای مذاکره با ایران به عمان تکیه داشته، از جمله در مذاکرات محرمانه‌ای که در دوره ریاست‌جمهوری باراک اوباما به توافق هسته‌ای 2015 منجر شد. مارک اورایلی گفت: «قطعاً به نظر من عمانی‌ها در مجموع شرکای آسانی هستند، آن هم در منطقه‌ای که چنین چیزی نادر است.»
چالش پیش‌رو
این دور از مذاکرات با مذاکرات پیشین تفاوت‌های زیادی دارد. نخستین چالش، میزان علنی بودن این مذاکرات است. مسقط معمولاً بر حفظ محرمانگی در روابط دیپلماتیک تأکید دارد، میراثی از دوران پیشین حکمرانی در خلیج فارس.
در مقایسه، همسایگان عمان در دیپلماسی‌شان شفاف‌تر عمل می‌کنند، مانند نقش قطر در مذاکرات با طالبان افغانستان، میزبانی عربستان از گفت‌وگوهای روسیه و آمریکا، و میانجی‌گری امارات در تبادل زندانیان بین واشنگتن و مسکو. اما رسانه‌های دولتی عمان، که فضای خبری کشور را کنترل می‌کنند، تاکنون هیچ اشاره‌ای به مذاکرات شنبه نکرده‌اند.
جورجیو کافیه‌رو می‌گوید: «عمان معمولاً ترجیح می‌دهد در تیترها نباشد. دیپلماسی‌ای را ترجیح می‌دهد که در ظاهر در پس‌زمینه است، اما همچنان مؤثر عمل می‌کند.»
از سوی دیگر، انتظارات دو طرف مذاکره نیز با یکدیگر فاصله دارد. عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، اعلام کرده که مذاکرات به‌صورت غیرمستقیم آغاز خواهد شد و احتمالاً بدر بن حمد البوسعیدی، وزیر خارجه عمان، پیام‌ها را میان تهران و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، رد و بدل خواهد کرد. اما ترامپ تأکید کرده که مذاکرات مستقیم خواهند بود. هرچند این اختلاف الزاماً مانع جدی نیست، اما نشان‌دهنده پیچیدگی‌های گفت‌وگوهاست، به‌ویژه پس از سال‌ها مذاکرات غیرمستقیم دوران بایدن که به نتیجه نرسید.
در حالی‌که آمریکا می‌تواند کاهش تحریم‌ها را به عنوان امتیاز به ایران پیشنهاد کند، مشخص نیست که تهران چقدر حاضر به عقب‌نشینی خواهد بود. بر اساس توافق 2015، ایران تنها می‌توانست ذخیره محدودی از اورانیوم با غنای 3.67 درصد داشته باشد. اما امروز، ذخایر اورانیوم جمهوری اسلامی ایران این ظرفیت را دارد که در صورت تصمیم‌گیری، چند سلاح هسته‌ای تولید کند. حتی بخشی از این مواد تا 60 درصد غنی شده‌اند، تنها یک گام فنی کوتاه تا سطح تسلیحاتی.
با توجه به مذاکرات پس از خروج یک‌جانبه آمریکا از توافق در سال 2018، انتظار می‌رود ایران بخواهد غنی‌سازی تا حداقل 20 درصد را حفظ کند. اما یک چیز قطعی است: ایران برنامه هسته‌ای خود را به‌طور کامل کنار نخواهد گذاشت. به همین دلیل، پیشنهاد بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، مبنی بر راه‌حل موسوم به «مدل لیبی»، یعنی «ورود، نابودی تأسیسات، جمع‌آوری تجهیزات، همه تحت نظارت و اجرای آمریکا»، عملاً قابل اجرا نیست.
علی شمخانی، مشاور ارشد رهبری، پیش‌تر هشدار داده که در صورت ادامه تهدیدهای آمریکا، ایران ممکن است بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را اخراج کرده و همکاری خود با این نهاد را پایان دهد. او افزود: «انتقال مواد غنی‌سازی شده به مکانی امن نیز می‌تواند در دستور کار باشد»، که بار دیگر احتمال وجود سایت‌های مخفی و اعلام‌نشده را، مانند آنچه بحران هسته‌ای بیش از 20 سال پیش آغاز کرد، مطرح می‌کند.
با این حال، مجید تخت‌روانچی، معاون وزیر خارجه ایران، روز جمعه لحنی خوش‌بینانه‌تر داشت. به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، او گفت: «اگر طرف آمریکایی از طرح مسائل و خواسته‌های بی‌ربط خودداری کند و تهدید و ارعاب را کنار بگذارد، فرصت خوبی برای دستیابی به توافق وجود دارد.»
بازار
منیژه موذن

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1350549/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مذاکرات عمان شاخک‌های اسرائیل را تیز کرد

«دنا پلاس دنده‌ای» خودروی متعارف شد

هفدهمین بسته تحریم‌های ضدروسی اتحادیه اروپا در راه تصویب

ترامپ جنگ اوکراین را به «تقلب در انتخابات آمریکا» ربط داد

زلنسکی باز هم به سوی آمریکا دست دراز کرد

شلیک 16 موشک بالستیک یمن به اسرائیل در کمتر از یک ماه

مادر اسیر اسرائیلی: نتانیاهو به‌دنبال کشته‌شدن اسرای اسرائیلی است

مذاکرات مسقط از نگاه دیگران

افزایش قیمت طلا و ارز؛ سکه ربع و گرمی ثابت ماندند

کمک سعودی به جولانی؛ رویترز: عربستان بدهی‌های سوریه را می‌پردازد

جروزالم پست: اخبار مذاکرات ایران و آمریکا، مقامات اسرائیلی را به شدت نگران کرده است

«فاضله سلطان»؛ شاهدخت خاورمیانه که هرگز «ملکه» نشد/ تصاویر

چه زمانی به روانپزشک مراجعه کنیم؟

تحلیلگر اصولگرا: پزشکیان اهل نمایش سیاسی از مذاکرات نیست

پکن: آمریکا به بهانه «تهدید چین» قصد کنترل آمریکای لاتین را دارد

نخست وزیر لبنان در سفر به سوریه با جولانی دیدار کرد

سی‌ان‌ان: نماینده ترامپ با اسرائیل درباره مذاکرات عمان گفت‌وگو کرد

لیکود: اظهارات رئیس سابق ارتش اسرائیل تشویق برای ترور نتانیاهو است

رفیقت رو بشناس!

بهم نفس برسون

جروزالم پست به نقل از منابع: اخبار مذاکرات ایران و آمریکا، مقامات اسرائیلی را به شدت نگران کرده است

دیپلمات پیشین: اراده ترامپ بر حصول توافق است

مدیرعامل اتحادیه سراسری دامداران: آقای وزیر کشاورزی، وضع سفره مردم خوب نیست

حزب‌الله: در هر گفتگوی داخلی باید دشمن‌بودن اسرائیل مدنظر باشد

ناکارآمدی تجهیزات نظامی پیشرفته آلمانی در میدان نبرد اوکراین

ترامپ: جنگ روسیه و اوکراین، جنگ بایدن است

جمهوری آذربایجان، فرانسه را به «ریاکاری» درباره صلح در قفقاز جنوبی متهم کرد

حماس: حاضریم در ازای آتش‌بس و خروج اشغالگران از غزه، همه اسرا را آزاد کنیم

ترکیه بر حمایت از ساخت توانایی‌های نظامی سوریه تاکید کرد

ایهود باراک نیز به امضاکنندگان طومار علیه جنگ غزه پیوست

واشنگتن‌پست: سلاح‌های آمریکایی به دست شبه‌نظامیان پاکستان رسیده است

سر و وضع دختره به ما نمیخوره

«گوسفند» به جشنواره بوسان راه یافت

اعلام آمادگی اتریش برای میزبانی مذاکرات ایران و آمریکا

خشم اصولگرایان ایتایی از مذاکرات

یمن: نوزدهمین پهپاد آمریکایی را ساقط کردیم

ادعایی درباره واکنش حماس به پیشنهاد آمریکا درخصوص پایان جنگ غزه

سازمان ملل: بیش از 400 هزار فلسطینی از اواسط مارس کوچانده شده‌اند

درخواست محسن شریفیان از گردشگران برای حفظ میراث هرمز

محسن تنابنده: هیچکس برای بازیگری به من کار نمی‌داد!

زینی‌وند: احزاب بیانیه خارج از چارچوب نداشتند

عارف: مانعی برای ارتباط با کشورهای حوزه اوراسیا وجود ندارد

مذاکره با آمریکا؛ این بار دست اسرائیل بسته است

هیولای چینی آمد؛ J-20 آمریکا را جا گذاشت!

1600 سرباز دیگر ارتش اسرائیل به فراخوان پایان جنگ غزه پیوستند

حماس وعده نسیه آمریکا درباره پایان جنگ غزه را نپذیرفت

انصارالله یمن: نوزدهمین پهپاد MQ-9 آمریکا را ساقط کردیم

زیر 14ساله‌ها امشب «پایتخت 7» نبینند!

زیباکلام: کاسبان تحریم این بار قادر به توقف مذاکرات نیستند

مجری سابق تلویزیون: با صداوسیما در حال رسیدن به نقطه‌ی عجیبی هستیم؛ نه آنها به ما نیاز دارند، نه ما به آنها

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی