اخبار محرمانه

آخرين مطالب

اولین سلاح گرم ایران چه بود؟ / سلاحی که افغان‌ها ساختند و نادرشاه به ایران آورد خواندنی ها

اولین سلاح گرم ایران چه بود؟ / سلاحی که افغان‌ها ساختند و نادرشاه به ایران آورد
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - در عصری که صحبت از سلاح‌های دقیق لیزری و استفاده از رایانه در نبردهاست، خواندن از سلاحی که "زنبورک" نام داشته و بر پشت شتر حمل می‌شده، می‌تواند بسیار جذاب باشد.

تصورش را بکنید، شتری که باید سر خود را پایین می‌گرفته تا گلوله او را هلاک نکند، و البته گاهی هم شتر عصبانی می‌شد و سوار خود یعنی زنبورکچی را به دیار باقی می‌فرستاد! این سلاح، که روزی در میدان‌های نبرد غوغا به پا می‌کرد، امروزه تنها در موزه‌ها می‌توان سراغی از آن گرفت.
پیشینه استفاده از سلاح گرم در ایران
استفاده از سلاح گرم، بعد از اختراع باروت در چین در قرن یکم و دوم میلادی آغاز شد و کاربرد آن در جنگ‌ها در قرن هفتم میلادی گسترش یافت. بعد از آن، رفته رفته توپ و تفنگ جای سلاح سرد را در جنگ گرفت. در دوره قاجار، اساس و محور جنگ‌افزارهای ارتش ایران را سلاح‌های آتشین فلزی، مخصوصاً توپ و تفنگ، تشکیل می‌دادند.
هم‌زمان با حکومت صفویه، در قرن 17 میلادی سلاح گرم و آتشین در اروپا رو به پیشرفت و تکامل گذاشت. پس از آن، این سلاح رفته رفته از اروپا به سایر ممالک از جمله ایران راه پیدا کرد. با آمدن سلاح آتشین، کاربرد سلاح‌های سرد کمرنگ شد. ایرانیان میدان جنگ چالدران را پشت سر گذاشتند بدون اینکه از سلاح گرم بهره ببرند، و این امر موجبات شکست ایران را در این جنگ فراهم کرد. شاهان ایران یگانه عامل پیروزی عثمانی‌ها را تجهیزات، سازماندهی نفرات و استفاده از سلاح مدرن، علی‌الخصوص توپخانه قوی آن‌ها می‌دانستند.

اخبار محرمانه


پس از این حوادث و بر حسب ضرورت، شاه عباس اول برای تقویت بنیه نظامی کشور گام‌های اساسی برداشت، اما بعد از آن تا برآمدن نادر، این جریان کم‌رنگ و یا متوقف شد. نادر شاه بازسازی نیروی نظامی کشور را وجهه همت خویش ساخت و توانست توپخانه قدرتمند و توانایی را برپا دارد.
زنبورک: توپخانه شتری
زنبورک از جمله سلاح‌های آتشینی است که در قرون دهم الی سیزدهم قمری در نبردها مورد استفاده قرار می‌گرفت. این اسلحه نخستین بار در عصر شاه عباس اول صفوی، توسط آنتونی شرلی و روبرت شرلی در ساحل دریاچه وان در سال 1012 هـ. ق ساخته شد.
البته برخی هم بر این باورند که سازندگان اصلی این سلاح، افغان ها بودند. اسداللّه معطوفی در کتاب خود "تاریخ چهار هزار ساله ارتش ایران" بیان می کند: "زنبورک را اولین بار افغان ها به وجود آوردند و در اواخر عهد صفویه باعث پیروزی آنها بر سپاه صفوی نیز شد. بعدها نادر از آنها اقتباس کرد و زنبورک ها را به خوبی مورد استفاده قرار داد.... در دو طرف جهاز شتر زنبورک، دو کیسه چرمی مشکی می آویختند که در آن مهمات حمل می شد، در انتهای جهاز میله ای قرار داشت که در آن پرچم قرمزی می نهادند و با پارچه ای بنام شبارق روی آن را می پوشاندند. به علاوه، یک مشک پر آب نیز زیر شکم شتر می بستند...."

اخبار محرمانه


کلمباری، نظامی ایتالیایی و سرهنگ مهندسین قورخانه مبارکه محمد شاه قاجار، اظهار می‌دارد: "کلمه زنبورک از زنبور (زنبور عسل) گرفته شده است؛ چون که در واقع وظیفه این گروه نظامی حمله به دشمن در زمانی بود که بر اثر خستگی با گرما و سرما از پا درآمده بود. در چنین موقعیتی، این سربازان همانند زنبورهایی که از کندوی خود دفاع می‌کنند، به دشمن حمله ور می‌شدند و امان او را می‌بریدند."
در دوره صفوی، با وجود ساخت این سلاح، چندان به آن اهمیت داده نشد؛ ولی در دوره افشار، نادر به خوبی توانست از این سلاح استفاده کند و صفوف منظمی از زنبورکچیان تشکیل دهد که همگی در استفاده از این سلاح مهارت کافی داشتند.
برد و کارایی زنبورک
منابع تاریخی به اتفاق، برد تیر زنبورک را زیاد نمی‌دانند. برد این سلاح چنان بود که زنبورکچیان می‌بایست تامل می‌کردند تا دشمن را به تیررس خود بکشانند، آن‌گاه به طرف دشمن شلیک می‌شد. زنبورک‌ها در واقع مثل یک تفنگ شکاری بودند که می‌توانستند در حدود صد تا صد و پنجاه ساچمه به اندازه فندق و یا گردوی پوست کنده به مسافت 200 متری بر روی دشمن بپاشند.
در دوره قاجار همچنان از زنبورک استفاده می‌شد، و لیکن اندک اندک از ارزش نظامی آن کاسته شد و به تدریج جنبه تشریفاتی پیدا کرد. لرد کرزن درباره زنبورک در عهد فتحعلیشاه و ناصرالدین شاه چنین اظهار می‌دارد: "هنوز در سالنامه دولتی نام موهوم گروه زنبورکچی‌ها که آتشبار جمازه است، دیده می‌شود. این دسته در عهد پادشاهان پیشین قاجار قدر و منزلت بسیار داشتند و شامل عده‌ای محدودی از افرادی است که قد کوتاه و اونیفرم نارنجی با یراق‌های سرخ و سبز دارند و بر شتر سوارند و توپ‌های گردانی را که در عقب سر آن‌هاست، شلیک می‌کنند."
استفاده از شتر برای حمل زنبورک
در منابع بی‌شمار، تصاویری از زنبورک مشاهده می‌شود که نحوه حمل و استفاده از این سلاح را به ما نشان می‌دهد. در این تصاویر شتر به عنوان حیوانی است که برای حمل زنبورک در نظر گرفته شده است، به کار گیری شتر برای حمل تجهیزات نظامی، به دلیل مقاومتش در برابر تشنگی و آب و هوای نامساعد به خصوص در صحرا، مناسب بوده است.

اخبار محرمانه


برای حمل زنبورک از شتر کمک می‌گرفتند، بدین ترتیب که روی کوهان شتر جهاز مخصوصی قرار می‌دادند و زنبورک روی آن نصب می‌شد و در همان محل نیز آن را شلیک می‌کردند، و در طرف چپ جهاز هم در کیسه محتوی باروت سیاه و گلوله آهنی آویزان می‌کردند. در هنگام نبرد، زنبورکچی فتیله‌ای بلند به کمر خود می‌آویخت و بر روی شتر می‌نشست و به سمت دشمن حمله می‌برد و به جهت تبحری که در استفاده از زنبورک داشت، می‌توانست در حال حرکت و یا نشسته بر شتر، زنبورک را پر کرده و شلیک نماید و با کمک روش جنگ و گریز به سرعت جای خود را تغییر دهد و بی‌نظمی در سپاه دشمن اندازد.
این شترها به دلیل اینکه برای چنین عملیاتی در نظر گرفته می‌شدند، تربیت شده بودند؛ به گونه‌ای که صدای شلیک، آن‌ها را آزار نمی‌داد و تنها هنگامی که در عرصه جنگ زخم بر می‌داشتند سر از عنان زنبورکچی بر می‌تافتند و گاهی پیش می‌آمد که صاحبان خود را هلاک می‌کردند. زنبورک، سلاحی که روزی لرزه بر اندام دشمن می‌انداخت، امروزه به یادگاری از دوران گذشته تبدیل شده و در موزه‌ها به نمایش گذاشته می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1349882/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هوش مصنوعی ای که یک ماه تمام مطالب یک روزنامه ایتالیایی را نوشت/ چگونه آینده متعلق به روزنامه‌نگاران است؟

دیدار سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با خانواده‌های معظم شهدا و ایثارگران

پدر شهیدان «ماشاالله و محسن عرب زاده مرقی» به فرزندان شهیدش پیوست

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «ناروئی»

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان گرانقدر «وطنی»

پیکر پاک مادر شهیدان وطنی در رستم کلای بهشهر تشییع شد

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «رخشانی»

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان معظم «پسندی»

سفر در زمان؛ «مظفرالدین شاه و همراهانش در یک چشمه آب گرم فرانسوی»؛ سال 1281

20 نکته حیاتی که باید قبل از 13 سالگی به دخترتان بگویید

سرمقاله ایران/ سفر شاهزاده خالد بن سلمان زمینه‌ساز نظم نوین منطقه‌ای

سکانس دوم مذاکره از نگاه «فعال اصلاح‌طلب»

سرمقاله کیهان/ چالش هسته‌ای و پاشنه‌آشیل آمریکا

سرمقاله همشهری/ عربستان و مقاومت؛ صلح موقت یا آرامش پیش از توفان؟

سرمقاله شرق/ قرن گم‌شده

سرمقاله ابتکار/ آیا همه راه‌ها به رم ختم می‌شود؟

سرمقاله جوان/ مصائب چسبندگی قیمت‌ها

سرمقاله وطن امروز/ حواس‌مان به دوستان‌مان هست

سرمقاله صبح نو/ یمـن و تغییر معادلات منطقه

وبسایت آمریکایی مطرح کرد: مذاکراتی فراتر از قاب تلویزیون‌ها

افزایش 29 درصدی صادرات محصولات کشاورزی در سال 1403

روبل روی دلار را کم کرد

راهنمای خرید بهترین پرینتر اداری برای کسب‌وکارهای کوچک و بزرگ

افزایش 40 درصدی تسهیلات مشاغل خانگی در سال جاری

آغاز تجاری‌سازی نسل پنجم تلفن همراه (5G) در رایتل

افت قیمت ها در بازار سکه و طلا؛ دلار در کانال 85 هزار تومانی ماند

رشد 45 هزار واحدی بورس و عبور از تراز 3 میلیون واحدی

واردات 5.5 میلیارد دلار بنزین در 1404 با مصرف روزانه 138 میلیون لیتر

وزیر رفاه: 17 میلیون نفر از دریافت یارانه حذف می‌شوند

عمر اتوبوس‌های برون‌شهری 5 سال بیشتر شد

جنبش تمرد و نافرمانی به پلیس اسرائیل رسید

رییس ستاد وزارت دفاع آمریکا کناره‌گیری می‌کند

برگزاری تظاهرات در ترکیه یک ماه پس از بازداشت شهردار استانبول

تظاهرات فلسطینی‌های ساکن سوریه علیه محمود عباس

تصاویری از موفقیت نیروهای مسلح یمن در سرنگونی یک فروند پهپاد MQ-9 آمریکا

درخواست کمک ترامپ از اروپا برای توقف جنگ اوکراین

آخرین بوسه‌ی مادر فلسطینی بر پاهای بی‌جان پسرش

کرملین: پوتین سه‌شنبه در مسکو با سلطان عمان دیدار و گفتگو می‌کند

سفیر جدید آمریکا در اسرائیل پای دیوار ندبه

معروف ترین دیالوگ های سریال «پایتخت» رو بلدید؟

جناب خان گیر میده به سیبیل مهمون برنامه!

هوتن شکیبا دل طرفداران «بهروز وثوقی» را حسابی شاد کرد!

روزهای پایانی اکران نوروزی با فروش 270 میلیاردی

سلطان سیاهی که به جهان نشان داد هنر ایران زنده است!

علت شکست «ازازیل» با وجود پریناز ایزدیار چه بود؟

جزئیات جدید از روزهای پایانی زندگی زوج هالیوودی

بازی جالب و هیجان انگیز با یوسف صیادی و نصرالله رادش

«پایتخت 7» شکست بزرگ صداوسیما را برملا کرد!

کیانوش عیاری برای «خر لنگ» به مسجدسلیمان رفت

ورود تیم آمریکایی به محل مذاکرات با ایران

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی