اخبار محرمانه

آخرين مطالب

ماجرای عزل شهید صیاد شیرازی و خلع دو درجه او تحلیل ویژه

ماجرای عزل شهید صیاد شیرازی و خلع دو درجه او
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - خبرآنلاین /متن پیش رو در خبرآنلاین منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
به گفته رئیس اداره دوم ارتش در دهه 60، سرهنگ محمدمهدی کتیبه، محسن رضایی باعث کنار گذاشتن صیاد شیرازی از فرماندهی نیروی زمینی ارتش بود.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، انقلاب که به ثمر رسید وارد پادگان اصفهان شد. در دانشکده توپخانه تدریس می‌کرد و با نیروهای انقلابی در اصفهان و تهران با یوسف کلاهدوز و حسن اقارب‌پرست ارتباط داشت. در داخل پادگان نفراتی را که می‌دانست مومن هستند و روحیه انقلابی در بین آنان آمیخته شده است و جرات و جربزه‌اش را دارند اعلامیه‌های حضرت امام را به نحوی به آن‌ها می‌رساند و کسانی را که آمادگی‌اش را نداشتند تلاش می‌کرد تا زمینه و جو انقلابی در میان پرسنل قوی‌تر شوند. «در ارتش شبکه‌های سه نفره درست کرده بودیم. نمی‌توانستیم بیشتر از سه نفر در یک جا جمع شویم. سه نفر سه نفر در خانه‌ها جمع می‌شدیم، آخرین وضعیت را بررسی می‌کردیم و خود را نسبت به پیام‌های حضرت امام موظف می‌کردیم تا در محیط اقداماتی انجام دهیم. چهره من در مرکز توپخانه اصفهان شناخته شده بود نه به عنوان کسی که چهره‌اش با سیاست آمیخته است بلکه مرا یک چهره مذهبی می‌شناختند. در همان کمیته‌ای که درس می‌دادم نقشه‌برداری و نقشه‌خوانی تدریس می‌کردم.»
ازجمله اقدامات مهم و حیاتی علی صیاد شیرازی در کردستان می‌توان به طرح‌های عملیاتی منجر به شکست حصر شهر سنندج و پادگان‌های مریوان، بانه و سقز اشاره کرد. پس از این طرح‌های پیروزی‌بخش بود که شهید صیاد به پاس مجاهدت‌های خاموش خود، با ارتقای 2 درجه و با درجه سرهنگ‌تمامی به فرماندهی عملیات غرب کشور ارتش منصوب شد.
در بین همه شهرهای کردستان، سنندج به خاطر موقعیت استراتژیکش هم برای گروه‌های مسلح ضدانقلاب و هم برای دولت از اهمیت بالایی برخوردار بود؛ چنانکه پادگان ارتش در این شهر، فروردین 1358 تحت حمله و محاصره ضدانقلاب قرار گرفت. عملیات آزادسازی این شهر در اردیبهشت 59 نیز که با همکاری مشترک ارتش و سپاه انجام شد، بیش از 20 روز به طول انجامید.
پس از حوادث کردستان، صیاد با درجه سرگردی به همراه رحیم‌صفوی به غرب اعزام شد و با همکاری ارتش و سپاه، بر سنندج مسلط شد. این عملیات در کردستان موجب شد تا او با درجه سرهنگی به فرماندهی عملیات غرب منصوب شود. صیاد چون نسبت به بعضی از افراد لشکر درجه‌اش کمتر بود درجه نظامی‌اش را روی لباسش نصب نمی‌کرد؛ ولی مدتی بعد به سبب تمرد، این 2 درجه از او پس گرفته شد.
در نوشته‌های سید ابوالحسن بنی‌صدر، رئیس‌جمهور سابق ایران، در این باره آمده در سردشت، نیروهای تحت امر سرهنگ صیاد شیرازی تلفات و شکست سختی متحمل شده‌اند. در پاسخ به پرسش فرمانده کل قوا، بنی‌صدر، در مورد تلفات، صیاد شیرازی پاسخ می‌دهد: «آنان به بهشت می‌روند» و برای جبران شکست درخواست استفاده از بمب ناپالم می‌کند که با خشم شدید و مخالفت بنی‌صدر مواجه می‌شود. این اختلافات موجب خلع دو درجه، برکناری و دستور محاکمه نظامی صیاد شیرازی می‌شود. ولی آن‌چه توسط خود صیاد شیرازی و همچنین سخن‌گوی وقت ارتش سرتیپ غلامحسین دربندی نقل شده، با آن‌چه بنی‌صدر نوشته متفاوت است. صیاد شیرازی درباره عزل خود گفته است: «به موجب سعایت‌هایی که علیه اینجانب و قرارگاه عملیاتی غرب کشور انجام گرفت، به دستور رئیس‌جمهوری وقت حیطه فرماندهی من به کردستان محدود شد. سپس از مسئولیت خود عزل شدم. در ضمن به درجه قبلی یعنی سرگردی تنزل یافتم. در همین اوان بود که جنگ تحمیلی نیز آغاز گردید.»
شهید صیاد شیرازی به دلیل عملیات‌های متعددی که در منطقه کردستان انجام می‌داد گزارش‌های منفی از او در تهران به فرمانده‌هان و افراد رده‌بالای سیاست می‌رسید که همین امر منجر شده بود تا اختلافی بین و او رئیس‌جمهور سابق ایران، بنی‌صدر دربگیرد. آمار و ارقام و نتایج عملیات‌ها به شیوه‌ای متفاوت و با ارقام نسبتا بالا به تهران می‌رسید و همین امر باعث ایجاد اختلافاتی شد. دلیل عزل او از جانب بنی‌صدر تلفاتی بود که در یک ستون‌کشی در کردستان داده بودند اما نسبت آمار منتقل‌شده بیش از تلفاتی بود که صورت گرفته شده بود. پس از خلع بنی‌صدر، با حضور محمدعلی رجایی در سمت ریاست‌جمهوری، صیاد شیرازی بار دیگر با دریافت دو درجه، به ارتش بازگشت و برای پایان دادن به ناهماهنگی ارتش و سپاه، قرارگاه مشترک عملیاتی سپاه و ارتش تحت عنوان قرارگاه حمزه سیدالشهداء را راه‌اندازی کرد.
حسین علایی، فرمانده قرارگاه نوح (ع)، درباره این مقطع زندگی شهید صیاد شیرازی می‌گوید: «در زمان عزل او دوستان به من گفتند که اگر شما می خواهید اعتراض کنید، نامه‌ای به امام بنویسید و از ایشان بخواهید که او را دوباره در ارتش به کار بگیرد. من هم نامه‌ای با این مضمون خطاب به امام نوشتم که بنی‌صدر، آقای صیاد شیرازی را که از افراد خدوم ارتش بوده و در کردستان خدمات خوبی انجام داده، کنار گذاشته است. از شما می‌خواهم که دستور بفرمایید ایشان به ارتش بازگردد.»
سید یحیی صفوی، شهید صیاد شیرازی را این‌طور توصیف می‌کند: «صیاد شیرازی در ابتدا حکمی از سوی بنی‌صدر و ارتش دریافت نکرده بود و با تیمی که داشت به کردستان به صورت داوطلبانه شرکت کرده بود. زمانی که فرماندهی جنگ را برعهده می گرفت فقط دستوراتش را صادر نمی‌کرد و خود او مانند سربازانی که از جایگاه درجه از او پایین‌تر بودند به مبارزه می‌پرداخت. با عزل شدن او از سوی بنی‌صدر بازهم دست از کوشش برنداشت و پیش از آغاز جنگ در ستاد مشترک سپاه به عنوان یک ارتشی به نیروها نقشه‌خوانی را آموزش می‌داد. وحدت سپاه و ارتش در جنگ بر اثر وحدت عملکرد خود من و صیاد شیرازی در کردستان بود.»
«عملیات قادر» عملیات تهاجمی گسترده نیروهای مسلح ایران، در خلال جنگ ایران و عراق بود که در 3 مرحله و به‌ مدت 2 ماه، از 24 تیر تا 18 شهریور 1364 در استان اربیل، عراق انجام شد. این عملیات به‌ طور مشترک توسط نیروی زمینی ارتش و سپاه پاسداران، همچنین با پشتیبانی نیروی هوایی ارتش و هوانیروز، بر ضد نیروهای ارتش عراق، طراحی و اجرا گردید. بعد از عملیات قادر، صیاد شیرازی، ناکامی ارتش در این عملیات را ناشی از عدم همکاری سپاه دانست و این موضوع اختلافات پیش‌آمده بین محسن رضایی به عنوان فرمانده کل سپاه و صیاد شیرازی به عنوان فرمانده نیروی زمینی ارتش تا بدانجا رساند که امام خمینی در تیر 1365 با آن‌ها در جماران ملاقات کرد و از ایشان خواست وحدت را دنبال کنند. اما علی صیاد شیرازی در مرداد سال 1365 از فرماندهی نیروی زمینی استعفا داد و با پیشنهاد رهبر معظم انقلاب و تصویب امام خمینی به سمت «نمایندگی رهبری در شورای عالی دفاع» منصوب شد. به گفته رئیس اداره دوم ارتش در دهه 60، سرهنگ محمدمهدی کتیبه، محسن رضایی باعث کنار گذاشتن صیاد شیرازی از فرماندهی نیروی زمینی ارتش بود.
«عملیات مرصاد»، مهم‌ترین عملیاتی بود که در میان مردم به نام شهید صیاد شیرازی شناخته می‌شود. در این عملیات بود که نیروهای جمهوری اسلامی ایران در اواخر جنگ ایران و عراق و در پاسخ به «عملیات فروغ جاویدان» که توسط سازمان مجاهدین خلق برنامه‌ریزی شده بود، اجرا کردند. این درگیری میان جمهوری اسلامی ایران و سازمان مجاهدین خلق پس از پذیرش قطعنامه 598 توسط ایران و پایان جنگ ایران و عراق، در سال 1367 درگرفت. فرماندهی نیروهای ایران در این عملیات بر عهده علی صیاد شیرازی بود. پس از چند روز درگیری در پایان نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران بر سازمان مجاهدین خلق پیروز شدند. تعداد زیادی در این نبرد کشته شدند. این نبرد آخرین درگیری در جنگ ایران و عراق به‌شمار می‌رود.
صیاد شیرازی به همراه محسن رضایی و آیت‌الله علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی به عنوان اصلی‌ترین رهبران نظامی ایران و کسانی که به‌وضوح پس از آزادسازی خرمشهر طرفدار ادامه جنگ و کشاندن جنگ به داخل عراق بودند، شناخته می‌شوند.
صیاد شیرازی در بامداد 21 فروردین 1378 به وسیله عوامل مسلح سازمان مجاهدین خلق در پوشش رفتگر، مقابل درب منزل مسکونی‌اش واقع در تهران و در برابر دیدگان فرزندش ترور شد. پس از درگذشت علی صیاد شیرازی، سید علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی به او درجه سپهبدی اعطا کرد.
منابع:
«ناگفته های جنگ»، احمد دهقان، انتشارات سوره مهر
 «تاریخ شفاهی دفاع مقدس، روایت سید یحیی صفوی» به کوشش حسین اردستانی، انتشارات مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
 «تاریخ شفاهی دفاع مقدس، روایت حسین علایی» به کوشش مهدی حاجی خداوردی خان، انتشارات مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
بازار

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1349860/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دیپلماسی در سایه بی‌اعتمادی

چرا سریال پایتخت اینجوری تمام شد؟

گزارش فارس از سفری غیرمنتظره؛ حدس بزنید برای چه کاری به کجا می‌روند؟

تعیین سقف مهریه تا 14 سکه؛ نجات اقتصاد خانواده یا نقض حقوق زنان؟

هشدار متفکر آمریکایی: ایران را به جنگ نکشانید!

سرمقاله اعتماد/ برای دانشگاه

پنج مقصد صادراتی محصولات نانویی ایران

نصیری اقدم: با اینکه دلار پایین آمده، اما الان همه چیز با دلار 100 هزار تومانی محاسبه می‌شود

جزئیات دیدار محمود عباس با جولانی

سرنگونی پهپاد پیشرفته دیگر آمریکایی در آسمان یمن

نحوه محاسبه درآمد چند هزار میلیاردی صداوسیما از «پایتخت 7»

بروجردی: در مذاکرات تضمین‌ها فقط از طرف آمریکا نیست

تسنیم: دور دوم مذاکرات ساعت 14 آغاز می‌شود

بلومبرگ: ترامپ قصد دارد حاکمیت روسیه بر جزایر کریمه را به رسمیت بشناسد

شمخانی 9 اصل مورد نظر ایران در مذاکرات رم را اعلام کرد

گروسی دنبال پُست است، اروپا دنبال «نقش»

انتقاد یک مقام صنفی از مصوبه الزام پمپ بنزین‌ها به ایجاد ایستگاه شارژ برقی

تشویق رحمت و شری سریال «پایتخت» در کنسرت علیرضا طلیسچی

سرتیم عملیاتی گروهک تروریستی جیش‌الظلم که بود؟

ولایتمدار: مذاکره با آمریکا را برای حفظ حقوق و منافع ملت ادامه می‌دهیم

سرمقاله آرمان ملی/ انگیزه شرقی‌ها از مذاکرات

آخرین وداع مادر بوسیدن پای فرزند شهیدش بود!

چهره ها/ نوید محمدزاده در آمریکا دلتنگ ایلام شد

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی: اگر کشور را معطل مذاکرات کنیم دست تیم مذاکره کننده بسته می‌شود

رکوردی که شکسته شد؛ روز تاریخی بورس

به نظر شما لاله مرزبان به آقای خواننده شباهت دارد؟

«پایتخت 7» رکورد نمایش آنلاین را شکست!

ساعت و محل مذاکره ایران و آمریکا در رم مشخص شد

سرمقاله هم میهن/ سیاستِ پویا

دیپلماسی چندجانبه، پیام معنادار ایران به واشنگتن

قلهٔ 3 میلیونیِ بورس فتح شد

مقام حزب‌الله: هیچ بحثی درباره خلع سلاح مقاومت را نمی‌پذیریم

چهره ها/ محمدرضا گلزار: خوشگل‌ها از من تعریف می‌کنند!

ماهواره ناهید 2 تا دو ماه آینده پرتاب می‌شود

احمد مهران‌فر نقشش در «خجالت نکش» و «پایتخت» را شبیه بهم ایفا کرد؟

نحوه ساخت گوشواره مرواریدی

سرمقاله جام جم/ ارتش در خدمت ملت و امنیت

یمن: آماده‌ایم وارد بالاترین سطح از درگیری با آمریکا شویم

درخشش بیمه دی در خدمات‌رسانی به ایثارگران؛ رتبه اول توانگری و پرداخت به‌روز مطالبات درمانی

پرداخت 50 میلیون تومان پاداش برای این افراد

توقف شماره‌گذاری خودروهای تولیدی ایران خودرو به دلیل به‌روزآوری سامانه‌های دولت و فراجا

«آکسیوس»: تهدیدات «ترامپ» خطاب به اوکراین است نه روسیه

چهره ها/ «شری» پایتخت با این عکس جذاب خودنمایی کرد

سرمقاله سازندگی/ تبعات خودتحریمی

سلیمی نمین: پزشکیان مثل روحانی مذاکره را به برگی برای افزایش قدرت تبدیل نکرد

نیم میلیون سلاح آمریکایی در افغانستان در اختیار گروه های شبه نظامی قرار گرفته است

درآمد عجیبی که صداوسیما از «پایتخت» به جیب زد!

روایت خبرنگار اعزامی صداوسیما از جزئیات و زمان آغاز دور دوم مذاکرات

ساخت شمع دریایی شیک و زیبا

سرمقاله دنیای اقتصاد/ شرط کافی توافق

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی