اخبار محرمانه

آخرين مطالب

اولین کسی که در ایران سوار اتومبیل شد خلعت گرفت/ سوار شدن زن و مرد در یک درشکه ممنوع بود خواندنی ها

اولین کسی که در ایران سوار اتومبیل شد خلعت گرفت/ سوار شدن زن و مرد در یک درشکه ممنوع بود
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - راننده این درشکه‌ها سینه‌های پهن داشتند و یا با پنبه سینه پهن می‌کردند و ریش بلند دوشاخه و کلاه و لباس زیبا می‌پوشیدند و کلیه رانندگان با کلمه «خبردار» که به جای «خ»، «ح» تلفظ می‌کردند، مردم را از وسط خیابان دور می‌کردند.

تهران پیش از ورود اتومبیل روزگار جالب توجهی داشت، روزگاری که درشکه‌چی‌ها یکه‌تازه میدان بودند و مردم را در نقاط مختلف شهر جابه‌جا می‌کردند. اما عبور و مرور آن‌ها بی‌حساب و کتاب نبود، آن‌ها پلاک داشتند و مالیات می‌دادند.
حتی بعدها که دوچرخه به ایران آمد، از دوچرخه‌سوارها هم مالیات گرفته می‌شد. متنی که در پی می‌خوانید، گزارشی است از وضعیت عبور و مرورد در تهران حدود یک قرن پیش که در تاریخ 15 فروردین 1333 در مجله «سپید و سیاه» منتشر شد.
تهران دارای درشکه‌های زیبایی بود که از روسیه وارد می‌شد. درشکه تک‌اسبه مختص به عده معددی بود که با راننده دو نفر بیشتر گنجایش نداشت و آن را بعضی جوانان شیک و اعیان داشتند و درشکه تک‌اسب به وضع فعلی وجود نداشت.
ضمنا چند درشکه خیلی عالی به وسیله چند نفر قفقازی که تبه ایران بودند در تهران وارد گردید که چرخ‌های آن از برنز و اسب‌های قوی آن‌ها را می‌کشیدند. سورچی‌ها خیلی شیک و یراق اسب‌ها زیبا بود. در اوایل امر کورس درشکه از [یک] نقطه شهر به نقطه دیگر یک ریال و بعدا به دو ریال رسید ولی سورچی‌ها وقتی از میدان سپه [توپخانه/ امام خمینی کنونی] می‌گذشتند مطالبه دو کورس می‌کردند و یگانه وسیله نقلیه آبرومند شمرده می‌شد.
در شمیران هم این وسیله برای مردم آماده و به سایر نقاط حومه نیز فقط با درشکه مسافرت میسر بود. در آن موقع که ماشین‌های شخصی وجود نداشت درشکه‌های شخصی و کالسکه‌ها مخصوص یک عده از رجال بود و اسب‌های این‌گونه وسیله نقلیه هم خیلی زیبا و یراق خوب داشتند. بعضی سفارتخانه‌ها از جمله سفارت روس نیز دارای درشکه شخصی بودند که در نوع اسب و یراق و مخصوصا راننده توجه کافی به عمل می‌آمد.
راننده این درشکه‌ها سینه‌های پهن داشتند و یا با پنبه سینه پهن می‌کردند و ریش بلند دوشاخه و کلاه و لباس زیبا می‌پوشیدند و کلیه رانندگان با کلمه «خبردار» که به جای «خ»، «ح» تلفظ می‌کردند، مردم را از وسط خیابان دور می‌کردند و سال‌ها بعد بوق درشکه پیدا شد. مع‌الوصف درشکه‌چی‌ها بوق نمی‌زدند و همان خبردار را به ناف عابرین می‌بستند.
در پشت درشکه‌چی در اتاق درشکه کیف چرمی بود که کورس درشکه را در نقاط مختلفه؛ امامزاده حسن، امامزاده معصوم، جی، بریانک و نقاط مختلفه شمیران، شهرری و کلیه اطراف تهران را هریک به قیمت معین قید نموده و وظایف راننده و مسافر را توضیح داده بود که حرکت زن و مرد در یک درشکه ممنوع بود و در صورتی که مسافر زن باشد باید کوروک درشکه افتاده باشد ولی مردها با کوروک باز می‌توانستند سوار بشوند.
درشکه‌ها دارای نمره شهربانی بودند و درشکه‌های شخصی با نمره سفیر نمره‌گذاری می‌شد و همه ماهه باید درشکه‌ها مورد بازدید شهربانی قرار گیرند و به آن‌ها ورقه معاینه بدهند. بچه‌ها هم در پشت درشکه سوار می‌شدند و درشکه‌چی گاهی شلاق خود را به بدن آن‌ها آشنا می‌ساخت.
درشکه‌های کرایه‌ای مبلغی باید به عنوان مالیات نواقل شهرداری بپردازند. این مالیات از انواع وسایل نقلیه گرفته می‌شد ازجمله دوچرخه‌های پایی هم از پرداخت آن معاف نبودند و به وسیله پلاک برنجی نصب می‌کردند که دلیل پرداخت نواقل بود که مفتشین به رسیدگی آن می‌پرداختند. آن وقت‌ها که تازه دوچرخه به تهران آمده بود شاعر بذله‌گویی در وصف دوچرخه خو گفته بود:
مرکبی دارم و این طره که باشد خودرو/ نه علف خواهد و نه یونجه نه کاه و نه جو
لیک اگر در سرما باج نواقل ندهم/ بی‌پلاک است و مفتش برد آن را به گرو
اتومبیل
اولین اتومبیل سواری را در ایران برای مظفرالدین‌شاه آوردند که به اسم کالسکه دودی معروف شد و خود مظفرالدین‌شاه جرأت نکرد در آن سوار شود و اولین شخصی هم که سوار شد خلعت گرفت.
بعدا اتومبیل مخصوص بعضی سفارتخانه‌ها دیده می‌شد تا جنگ بین‌الملل اول که روس‌ها تعدادی اتومبیل باری در تهران آورده و تا امامزاده حسن نفری سی شاهی سوار می‌کردند و مردم بیشتر برای ابراز شجاعت سوار آن می‌شدند و وجه تسمیه اتومبیل را اتور (به ترکی یعنی بنشین) بببین می‌گفتند و وقتی اتومبیل در شهر حرکت می‌کرد مردم اطراف خیابان ایستاده به تماشای آن می‌پرداختند. بعدا اتومبیل سواری فورد در ایران پیدا شد که بوق آن بوق دستی بود و به‌تدریج کامیون و اتومبیل‌های دیگر پیدا شد.
در اوایل امر اتومبیل مخصوص مظفرالدین‌شاه دنده اتومبیل در بیرون رکاب اتومبیل بود و لاستیک اتومبیل وقتی پاره می‌شد وصله آن را بلد نبودند و آن را برداشته به جای بند جوراب استعمال می‌کردند.
باج‌راه!
در ایران فقط چند راه شوسه وجود داشت که مهم‌ترین آن راه تهران به بندر پهلوی بود که آن روزها آن را انزلی می‌گفتند و این جاده را روس‌ها طبق قرارداد ساخته بودند و در عوض از وسایل نقلیه باج‌راه می‌گرفتند و در بیرن راه، راه‌دارخانه ایجاد و و مامورین روسی برای وصول آن اقدام می‌کردند و در اثر شروع جنگ بین‌الملل اول متفقین جاده‌های دیگری هم برای احتیاج خود در ایران احداث کردند که جاده قزوین – همدان – قره‌تو ازجمله آن بود و شرکت عمومی هم جاده بین آستارا و اردبیل را ساخت.
بعد از آن‌ جنگ جاده‌ها به دولت ایران واگذار شد [و] در دست وزارتی به نام وزارت فواید عامه قرار گرفت و باج‌دارخانه‌ها کماکان باقی ماندند و در تمام خطوط آن را تعمیم داده به میزان باج افزودند و از مسافرین هم باج می‌گرفتند و ترتیب آن این بود که تیری در عرض جاده گذاشته شده زنجیری در سر آن بود، گاری و دلیجان و بعدها کامیون پیدا شد، اتومبیل‌ها می‌بایست در پشت زنجیر قرار گرفته تصفیه راه‌داری را بنمایند سپس مامورین زنجیر را بلند کرده اجازه عبور بدهند و اکثر مسافرین برای فرار از پرداخت این مالیات در نیم کیلومتری زنجیر پیاده شده از میان رد خود را به آن طرف زنجیر می‌رساندند ولی گاهی مفتشین جلوی آن‌ها را گرفته تلکه می‌کردند.
بعدا بین راه تهران و شمیران هم در تابستان از طرف شهرداری روزی دو مرتبه آب‌پاشی می‌شد و برای این کار از وسایل نقلیه باج می‌گرفتند و نزدیک پل شاهی سه‌راه ضرابخانه این عوارض به نفع شهرداری اخذ می‌شد و یکی از درآمدهای مهم دولت و شهرداری‌ها بود و عصرها تحویل‌دار شهرداری با الاغ آمده پول‌ها را جمع می‌کرد و در خورجین گذاشته به شهرداری برده تحویل می‌داد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1346297/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مقاومت: مردم به سمت مسجدالاقصی بروند؛ بیانیه و سخنرانی ارزشی ندارد

چالش انتخاب بهترین بازیگر مرد با رایان سرلک

آموزش تکنیک سایه چشم خطی

آیا اقتصاد ایران کمبود نقدینگی دارد؟

جدیدترین آمار شهدای غزه اعلام شد

بخش کوتاهی از گفت و گو میرطاهر مظلومی در باضیا

ترامپ حریص برای دوره سوم؛ تیر خلاص به قانون اساسی یا خیال‌پردازی؟

پزشکیان در گفتگو با پادشاه اردن: از هیچ تلاشی برای گسترش همکاری دریغ نمی‌کنیم

تعلیق مجوز شرکت مسافرتی گران‌فروش توسط سازمان هواپیمایی

رسانه صهیونیستی مدعی شد؛ مذاکرات پشت پرده دولت جدید سوریه با تل‌آویو

اروپایی‌ها قصد دارند نیرو‌های خود را در اوکراین مستقر کنند

دکلمه علی ضیا در پیج شخصی اش

شیرین‌ترین و تلخ‌ترین اتفاقات سال 1403 از نظر محسن هاشمی

ناترازی گاز در سال جدید تشدید می‌شود؛ اصلاح تدریجی قیمت‌ها کلید حل بحران انرژی

برای آنکه خانه ای به تمیزی هتل داشته باشید، این قسمت ها را فراموش نکنید

نقشه آلمان برای خاورمیانه

مصرف بنزین 16 درصد رشد یافت

پسکوف: پوتین هنوز پذیرای مذاکرات صلح است

روابط روسیه و بلاروس توسعه می‌یابد

لغو شدن مراسم عروسی در آرایشگاه

ریشه در طوفان»؛ روایتی از زندگی مجاهدانه شهید حاجی‌رحیمی

یورش مجدد وزیر امنیت داخلی و شهرک‌نشینان صهیونیست به مسجدالاقصی

تقی و جمیله پایتخت: هیچکس پول نداده که داخل پایتخت بازی کنه

بیانیه وزارت امور خارجه به مناسبت سال‌روز جنایت رژیم صهیونیستی در حمله به سفارت ایران در دمشق

تأمین برق عشایر با نیروگاه‌های خورشیدی

بهترین و بدترین کشورها درمدیریت زباله در جهان

سخت ترین سکانس سریال «دلدادگان» از نظر «سامان صفاری»

بقائی: سبزی طبیعت را به روزهای بعد هم ببریم

پزشکیان از رئیس دولت امارات برای سفر به ایران دعوت کرد

نقی معمولی این‌طوری رئیس صداوسیما را ضربه‌فنی کرد

نسخه ویژه یک اقتصاددان برای سرمایه‌گذاری مولد

مارین لوپن هم‌چنان به فکر انتخابات ریاست جمهوری فرانسه است

مدیریت استرس و اضطراب در سالمندی؛ راهکارهایی برای سالمندان و خانواده‌ها

داستان جدید جناب خان و با خانم مشاور

امیر کویت خطاب به پزشکیان: به هیچ کشوری اجازه نمی‌دهیم از خاک ما اقدام تجاوزکارانه انجام دهد

بزرگترین صادرکنندگان چای به ایران را بشناسید

وزیر خارجه لهستان: 30 کشور آماده «صلح‌بانی» در اوکراین هستند

قدیم ها تا بزرگتر خونه سر سفره نمی اومد غذا نمی خوردن

سهم 300 میلیون دلاری ایران از گردش مالی زعفران

حمله رژیم صهیونیستی به بیمارستان سازمان ملل در غزه

العامری: به راه انداختن جنگ از سوی آمریکا، منطقه را به آتش می‌کشد

وال کیلمر، بازیگر «بتمن برای همیشه» و «تاپ گان»، درگذشت

ابطحی: سیاسیون برای فتوای رهبری در مورد حرمت سلاح اتمی تبصره و عنوان ثانویه درست نکنند

علی‌اف برای امضای معاهده صلح با ارمنستان 2 شرط گذاشت

عقب‌نشینی کانادا از اعمال تعرفه بر واردات مواد غذایی از آمریکا

پیشنهاد اقتصادی ویژه علی لاریجانی به ترامپ

قطار گردشگری امسال به کدام شهرها می رسد؟

یادی از سکانس خاطره انگیز پایتخت3

ادعای اکسیوس: دولت ترامپ در حال بررسی جدی پیشنهاد ایران برای مذاکرات غیرمستقیم است

تعداد میلیاردهای جهان رکورد جدیدی ثبت کرد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی