اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سرنوشت قرارداد‌های ایران با چین و روسیه چه شد؟! تحلیل ویژه

سرنوشت قرارداد‌های ایران با چین و روسیه چه شد؟!
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
در وضعیت تحریمی، به ویژه در شرایطی که تحریم‌ها از سوی آمریکا بسیار سفت و سخت باشد، نمی‌توان انتظار داشت که قرارداد‌های بین المللی چندان موفقیت آمیز باشند. به هر حال کشور‌های مختلف، نگرانی‌هایی در خصوص توافق‌های خود با ایالات متحده دارند، ضمن این که نگرانند، دور زدن تحریم‌های امریکا و ارتباط با ایران، برایشان مخاطره آمیز باشد. توافق عربستان با امریکا یا امارات، قطر، روسیه، چین و اروپایی‌ها با آمریکا شامل رقم‌های بسیار سنگینی است که به خطر افتادن این توافق‌ها به لحاظ مادی و معنوی برای این کشور‌ها مطلوب نیست. پوتین تا پیش از ورود ترامپ به کاخ سفید، در خواب خود هم نمی‌دید که اروپایی‌ها یا امریکا حتی تا 10 سال آینده تحریم‌ها را بردارند.
 طی سال‌های اخیر، ایران 2 قرارداد بلندمدت با روسیه و چین به امضا رسانده است که گرچه عناوین و دایره اجرایی بزرگی دارند، اما در عمل هنوز به شکلی که انتظار می‌رفت وارد فاز اجرایی نشده‌اند. برنامهٔ 25 ساله همکاری‌های مشترک ایران و چین یا به اختصار سند همکاری ایران و چین و توافق جامع راهبردی ایران و روسیه، به اعتقاد برخی کارشناسان بسیار مثبت و به اعتقاد برخی دیگر در سایه تحریم ها، عملا کم کارکرد ارزیابی شده‌اند.
قرارداد 25 ساله با چین شامل یک توافق سیاسی، استراتژیک و اقتصادی با جنبه‌های گسترده است که بخش زیادی از آن با هدف افزایش سرمایه‌گذاری خارجی در صنعت نفت ایران، شرکت ملی صادرات گاز ایران، شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، زیرساخت‌های ایران و همکاری نظامی، امنیتی، فرهنگی و قضایی طراحی شده است. حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، در دی ماه 1400 اعلام کرد این توافق وارد فاز اجرایی شده است، اما با گذشت حدود 3 سال از آن تاریخ، مصادیق عملی این توافق، چندان ملموس نیست. با این وجود، علی لاریجانی مشاور رهبر انقلاب در یک برنامه تلویزیونی در این باره گفته است که اخیرا مذاکراتی با رئیس جمهور چین در حوزه نفت انجام شده و علنی نشدن توافق با چین تصمیم طرف چینی است و متن روابط 25 ساله ایران و چین قرارداد نیست بلکه نقشه راه است.
افزون بر این، با توجه به نزدیک شدن روسیه و آمریکا در گفت‌و‌گو‌های آتش بس جنگ اوکراین، نگرانی‌هایی درباره توافق روسیه و ایران شکل گرفته است. عبدالرضا فرجی راد، استاد ژئوپلیتیک و تحلیلگر ارشد سیاست خارجی در گفت‌و‌گو با فرارو به بررسی و تحلیل این قرارداد‌ها و نحوه اجرای آن‌ها پرداخته است: 
شرکت‌های چینی از ترس تحریم‌های آمریکا سمت ایران نمی‌آیند
 عبدالرضا فرجی راد به فرارو گفت: «هدف از منعقد شدن قرارداد‌های بین المللی، معمولا، افزایش همکاری‌ها است. این همکاری‌ها می‌تواند اقتصادی باشد، می‌تواند همزمان راهبردی، سیاسی، نظامی، فرهنگی و ... باشد. قرارداد 25 ساله بین ایران و چین، که مبلغی حدود 400 میلیارد دلار را شامل می‌شد، بر این مبنا تنظیم شده بود که چینی‌ها در طول این مدت زمان در ایران سرمایه گذاری گسترده‌ای داشته باشند. این قرارداد در دوران آقای روحانی بسته شد و در آن زمان همه تصور می‌کردند تحریم‌هایی که در دوره ترامپ (دوره دوم روحانی) علیه ایران تحمیل شد، در دوره رئیس جمهور بعدی آمریکا برداشته می‌شود و در نتیجه امکان گسترش روابط با دیگر کشورها، افزایش پیدا می‌کند. اما تحریم‌ها برداشته نشد و گفت‌و‌گو‌های ایران و آمریکا و ایران و اروپا به نتیجه نرسید. وقوع جنگ اوکراین از یک سو و تغییر دولت در ایران و آغاز به کار دولت آقای رئیسی از سوی دیگر، تحولاتی را رقم زد که باعث شد شرکت‌های چینی به علت تحریم‌های موجود نتوانند با ایران همکاری‌های لازم را داشته باشند. اگر این شرکت‌ها با ایرانی‌ها وارد همکاری می‌شدند، از سوی آمریکا با تحریم مواجه می‌شدند؛ بنابراین ما نتوانستیم در طول سال‌های اخیر از توافق 25 ساله‌ای که با چینی‌ها بستیم، بهره ببریم. توافق ایران و چین یک توافق 25 ساله بسیار گسترده بود که از فرهنگی تا راهبردی، اقتصادی و سرمایه گذاری را شامل می‌شد. متاسفانه آن چه باید به ویژه در حوزه توسعه انجام می‌شد، تا کنون انجام نشده است.»
وی افزود: «چینی‌ها نگرانند که ورود شرکت‌های چینی به ایران با تحریم‌های گسترده از سوی آمریکا همراه شود و نتوانند چه در آمریکا و چه در کشور‌های اروپایی به فعالیت‌های خود ادامه دهند. همچنین قرارداد استراتژیکی که ایران با روسیه بسته است، ادامه قراردادی است که در زمان آقای هاشمی رفسنجانی بسته شد و به عبارتی، بیشتر یک قرارداد راهبردی نظامی بود. اما قرارداد فعلی که آقای پزشکیان در سفر خود به روسیه منقعد کرد، جامع‌تر از قرارداد قبلی است. هرچند به اعتقاد من هنوز در این قرارداد، بخش راهبردی بر بخش‌های دیگری مثل اقتصادی و فرهنگی غلبه دارد. اما تنوع بسیار بیشتری نسبت به قرارداد قبلی دارد. گفته می‌شود ایران تعدادی از هواپیما‌های سوخو را دریافت کرده و قرار است هواپیما‌های بیشتری هم دریافت کند. اما با توجه به جدید بودن قرارداد با روسیه، ما نمی‌دانیم آیا قرار است مثل توافقی که با چینی‌ها شد، شامل تحریم‌های جدید ترامپ شود یا خیر. همچنین مشخص نیست ما به یک توافق جدید دست پیدا خواهیم کرد یا خیر. به ویژه با توجه به این که هم اکنون ترامپ و پوتین در مسئله اوکراین مشغول رایزنی هستند و ترامپ در حال اعطای امتیازاتی قابل توجه به پوتین است. اوکراینی‌ها نیز تحت فشار قرار دارند که با روسیه به توافق برسند. ضمن این که آمریکا نیز به علت هزینه‌هایی که صرف جنگ اوکراین کرده با زلنسکی درگیر است. ترامپ 500 میلیارد دلار از زلنسکی طلب کرده و معتقد است این 500 میلیارد دلار از طریق منابع طبیعی کمیاب این کشور پرداخت شود.»
امتیازات ترامپ برای پوتین کار ایران و روسیه را مشکل می‌کند
این تحلیلگر ارشد مسائل ژئوپلیتیک در ادامه گفت: «امتیازاتی که ترامپ به روسیه اعطا می‌کند، کار ایران و روسیه را نیز مشکل‌تر می‌کند. بزرگ‌ترین مشکل روسیه، جنگ اوکراین است. پوتین مایل است از سوی مردم کشور خود، به عنوان پیروز این جنگ، شناخته شود. روابط واشنگتن و مسکو که قفل شده بود نیز در حال احیا است و قرار است ایالات متحده سرمایه گذاری‌های گسترده‌ای را در روسیه آغاز کند. بنابراین، همچنان که توافق 25 ساله ایران و چین به علت تحریم‌ها معلق مانده، امتیازاتی که ترامپ به پوتین می‌دهد نیز می‌تواند باعث شود، اولویت اول پوتین که پیروزی در جنگ است، محقق شود و در نتیجه، قرارداد ایران و روسیه نیز به نحوی معلق بماند یا به تاخیر بیفتد. سفر لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه به ایران، طی روز‌های آینده، اگرچه طبق خبر اعلامی با محوریت سوریه است، اما این احتمال نیز پررنگ است که درباره ایران و آمریکا صحبت‌هایی انجام شود. سفر لاوروف به تهران از هر نظر، سفری بسیار مهم است. همچنین پس از سفر امیر قطر باید دید ایران و روسیه تا چه حد می‌توانند گفت‌و‌گو‌های مثبت و سازنده‌ای داشته باشند.»
وی در خصوص شرایط موجود و ظرفیت‌هایی که درباره قرارداد‌های خارجی برای ایران وجود دارد گفت: «به اعتقاد من در وضعیت تحریمی، به ویژه در شرایطی که تحریم‌ها از سوی آمریکا بسیار سفت و سخت باشد، نمی‌توان انتظار داشت که قرارداد‌های بین المللی چندان موفقیت آمیر باشند. به هر حال کشور‌های مختلف، نگرانی‌هایی در خصوص توافق‌های خود با ایالات متحده دارند، ضمن این که نگرانند، دور زدن تحریم‌های آمریکا و ارتباط با ایران، برایشان مخاطره آمیز باشد. توافق عربستان با آمریکا یا امارات، قطر، روسیه، چین و اروپایی‌ها با آمریکا شامل رقم‌های بسیار سنگینی است که به خطر افتادن این توافق‌ها به لحاظ مادی و معنوی برای این کشور‌ها مطلوب نیست. پوتین تا پیش از ورود ترامپ به کاخ سفید، در خواب خود هم نمی‌دید که اروپایی‌ها یا آمریکا حتی تا 10 سال آینده تحریم‌ها را بردارند. اکنون، معجزه‌ای برای روسیه رخ داده و روسیه نمی‌خواهد این فرصت پایان یافتن جنگ و رفع تحریم‌ها را از دست بدهد. چین نیز قراردادی 700 میلیارد دلاری با آمریکا از طریق شرکت‌های خود دارد و در نتیجه این شرکت‌ها نمی‌خواهند چنین فرصتی را در سایه روابط با ایران از دست دهند. به هر حال ادامه تحریم‌ها علیه ایران باعث می‌شود هیچ کشوری نتواند با ایران توافق‌های خود را به مرحله اجرا در بیارود.»

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1335372/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مسئولیت والدین برای آموزش استقلال‌یابی به کودک

دیوار کوتاه زلنسکی

تلاش سناتور آمریکایی برای جلوگیری از فروش سلاح به اسرائیل

رئیس موساد: اولین محموله پیجرها را چند هفته قبل از 7 اکتبر وارد لبنان کردیم

سی‌ان‌ان: میان نگاه ترامپ و اروپا به جنگ اوکراین یک اقیانوس فاصله است

واکنش کیانوش عیاری به قاچاق فیلم «کاناپه»/ از نمایش غیرقانونی اثرم ناراضی هستم

فصل جدید برنامه «هموطنز» با اجرای کامران تفتی

جلالی: وزیران خارجه ایران و روسیه به صورت ویژه درباره مسئله هسته‌ای رایزنی کردند

آیا عارف مخالف همتی است؟

هشدار درباره استقلال و همبستگی ملی ایران

زنگنه: تصمیمی درباره ارز در جلسه سران قوا اتخاذ نشد

زندان گوانتانامو تغییر کاربری می‌دهد؟

جان باختن 6 نوزاد بر اثر سرمای شدید در غزه

تاثیر قطع بودجه سازمان جهانی بهداشت از سوی آمریکا بر وضعیت غزه

آمریکا به دنبال اخراج کانادا از ائتلاف «پنج چشم» است

حرکت عجیب یک طرفدار باعث خنده مهران مدیری شد

اعتراض جامعه صنفی تهیه کنندگان سینما به توقیف «تاسیان»/ خاطرات تلخ زنده شد

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس از لزوم بازنگری در بودجه سال آینده گفت

حرف‌های جنجالی پوردهقان، نماینده اردکان در مجلس از پشت پرده‌ی اقتصاد ایران

سهم برخی رسانه ها از بودجه 1404

پیگیری و حل مسئله سرلوحه کار امور حقوقی باشد

شایعه‌سازی برای تضعیف دولت؟

سرمایه اجتماعی متکثر مقاومت

یبار برای همیشه موهاتو پرپشت و ضخیم کن!

ایجاد انبار هوشمند نگهداری طلا برای نظارت

روایت رویترز از برنامه جدید آمریکا برای اوکراین

الحوثی: ترسی از ترامپ نداریم؛ با تروریسم آمریکا مقابله می‌کنیم

نتانیاهو: در حال تغییر چهره خاورمیانه هستیم!

تلاش دولت ترامپ برای فشار مضاعف به کانادا

سرلشکر سلامی: ما تمامی شرایط لازم برای یک زندگی عزتمندانه و مستقل را در اختیار داریم

روایت تروئیکا از گفت‌وگوهای ژنو: به راه‌حل دیپلماتیک درباره ایران متعهد هستیم

خواص گوگرد در مراقبت از پوست

بلایند دیت به پایان رسید؟

ترس یا قدرت‌نمایی؟

نتانیاهو از لابی صهیونیستی آیپک‌ قدردانی کرد

ادعای رئیس موساد در رابطه با اقدام تروریستی انفجار پیجرها در لبنان

سرمایه‌گذار «قاتل و وحشی»: فیلم را اکران کنید و قضاوت آن را به مردم بسپارید

پیشنهاد رئیس‌جمهور به دستگاه‌های اجرایی؛ برای ماه مبارک رمضان الگوی ارتقای رفتار سازمانی طراحی شود

سوال مهم حاجی دلیگانی درباره نرخ ارز و پاسخ به قالیباف

هسته سخت استیضاح‌کنندگان چه کسانی هستند؟

وزیر کار: خیال کارگران راحت؛ مزد 1404 منطقه‌ای نمی‌شود

تخریب 100 واحد مسکونی در طولکرم به دست ارتش اسرائیل

نتانیاهو: از جنوب سوریه خارج نمی‌شویم

گزارش ماکرون به سران اروپا درباره دیدار با ترامپ

ترکیه: احتمال آغاز جنگ غزه پس از پایان تبادل اسرا وجود دارد

نشست آتی سران «بریکس» در برزیل برگزار می‌شود

موافقت رهبر کره شمالی با پخش لیگ جزیره البته با چند شرط!

استارمر: می‌خواهم هزینه دفاعی انگلیس به 3 درصد افزایش یابد

بولتون: ترامپ دوست و دشمن آمریکا را تشخیص نمی‌دهد

چهره ها/ ارسلان قاسمی سرباز شد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی