اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ آرزوهای شمالی ترامپ مقاله

سرمقاله دنیای اقتصاد/ آرزوهای شمالی ترامپ
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - دنیای اقتصاد / «آرزوهای شمالی ترامپ» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم علی کریمی‌راد است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
اظهارات تحریک‌‌‌‌‌آمیز دونالد جی ترامپ درخصوص الحاق کانادا، گرینلند و بازپس‌گیری کنترل کانال پاناما، در هفته‌های اخیر خبرساز شده‌است. این اظهارات هرچند ممکن است برای جلب‌توجه و رسانه‌ای به‌نظر برسند اما این واقعیت مهم را نشان می‌دهند؛ حفظ کنترل بر مسیرهای تجاری اصلی برای ایالات‌متحده حیاتی است و فرقی ندارد چه‌کسی در کاخ‌سفید باشد.
توالی دولت‌های ترامپ و بایدن نشان می‌دهد ضمن تفاوت‌‌‌‌‌های ایدئولوژیکی که بین آنها وجود دارد، نوسازی زیرساخت‌های آمریکا، محدود‌کردن نفوذ بین‌المللی چین و تقویت صنایع داخلی مانند نیمه‌‌‌‌‌هادی‌‌‌‌‌ها، باتری‌ها و خودروهای برقی از اهداف هر دو رئیس‌جمهور است. در روزهای آغازین دولت دوم ترامپ، بررسی اینکه ادعاهای اخیر او در راستای منافع استراتژیک بلندمدت آمریکا هست یا خیر، ‌‌‌‌‌ شایان‌توجه است. در طول تاریخ، کنترل داشتن بر مسیرهای تجاری معادل با قدرت جهانی درنظر گرفته‌شده‌است.

جاده‌ابریشم باستانی، نه‌‌‌‌‌تنها مسیری برای تجارت بود، بلکه به‌عنوان اتوبانی برای ردوبدل‌کردن ایده‌‌‌‌‌ها، فناوری و فرهنگ عمل می‌کرد. تمدن‌های بزرگ، فراز و فرود خود را در طول این شاهراه‌‌‌‌‌های حیاتی پشت‌سر گذاشته‌اند. به‌عنوان مثال شکوفایی و پایایی بیشتر نیمه‌شرقی امپراتوری روم که یک‌هزاره بیشتر از نیمه غربی آن دوام آورد، عمدتا به علت کنترل بر راه‌های تجاری حیاتی بود. به همین ترتیب، امپراتوری‌‌‌‌‌های عثمانی و صفوی تا زمانی‌که بر دالان‌های تجاری کلیدی تسلط داشتند، نفوذ خود را حفظ کردند. وقتی قدرت‌های اروپایی به مسیرهای دریایی تسلط یافتند و مسیرهای دریایی مستقیم به چین و آمریکا را کشف کردند، موقعیت خاورمیانه به‌عنوان کریدور تجاری شرق به غرب دنیا تضعیف شد و در پی آن قدرت این امپراتوری‌‌‌‌‌ها نیز کاهش‌یافت. قرن‌ها بعد، ابتکار یک جاده، یک کمربند چین نمایانگر تلاشی مدرن از سوی یک قدرت در حال ظهور برای بازسازی مسیرهای تجاری جهانی به نفع خود است که به‌طور موثر سعی در احیا و بازآفرینی الگوهای بازرگانی جاده‌ابریشم باستانی دارد؛ اما این‌بار تحت‌تاثیر چین به‌جای واسطه‌‌‌‌‌های خاورمیانه‌‌‌‌‌ای.
تغییرات اقلیمی در حال تبدیل‌کردن قطب‌شمال به یک مسیر آبی قابل‌ناوبری است. یک مسیر آبی تجاری که تا پایان دهه‌جاری قابل‌استفاده است. این موضوع تا حد قابل‌قبولی تفکر استراتژیک امروز آمریکا را توضیح می‌دهد. این تحولات نکات غیر‌قابل‌انکاری از جمله استفاده، سکونت و تجاری‌شدن شمال یخ‌‌‌‌‌زده کانادا، تقویت موقعیت استراتژیک گرینلند برای مدیریت تجارت قطب شمال، عدم‌توانایی دانمارک و کانادا برای ایجاد و حفظ امنیت این مسیر جدید را در پی دارد.
تمرکز ترامپ بر کانال پاناما با این الگوی استراتژیک همخوانی دارد. با افزایش اهمیت اقتصادهای حاشیه اقیانوس آرام، کنترل این پیوند حیاتی بین اقیانوس اطلس و اقیانوس آرام به‌طور فزاینده‌ای حیاتی می‌شود. این الگوهای استراتژیک، اصرار ترامپ بر بازگرداندن مدیریت کانال پاناما را توضیح می‌دهد. با افزایش اهمیت اقتصادی اقیانوس آرام، کنترل این پیوند حیاتی بین اقیانوس آرام و اقیانوس اطلس به‌طور فزاینده‌ای اهمیت پیدا می‌کند. همین منطق در موردعلاقه ایالات‌متحده به دیگر نقاط تنگه دریایی مانند تنگه مالاکا و تنگه تایوان نیز صدق می‌کند. با به‌دست‌‌‌‌‌ آوردن کنترل بر کانادا، گرینلند و کانال پاناما، ایالات‌متحده به‌طور موثری موقعیت خود را در قلب شبکه‌‌‌‌‌های تجاری جهانی برای دهه‌های آتی حفظ خواهد کرد. 
هشدارهای ترامپ درباره احتمال دور‌شدن کشورهای بریکس از دلار، این درک از تسلط بر مسیرهای تجاری را هم در حوزه‌های فیزیکی و هم دیجیتال بیشتر روشن می‌کند. همان‌طور که کنترل مسیرهای تجاری فیزیکی مانند کانال پاناما یا گذرگاه‌‌‌‌‌های قطبی قدرت کنترل بر جریان کالاها ایجاد می‌کند، نقش دلار آمریکا به‌عنوان ارز ذخیره جهانی نمایانگر کنترل بر بخش مالی تجارت نیز هست. دلار به‌عنوان تسهیل‌‌‌‌‌کننده اصلی معاملات بین‌المللی عمل می‌کند و به‌طور موثر سیستم مالی آمریکا را به اندازه چهارراه‌‌‌‌‌های تجاری باستانی حیاتی می‌سازد. قدرت نظامی در نهایت به‌قدرت اقتصادی بستگی دارد و در دنیای امروز، این قدرت از کنترل مسیرهای تجاری فیزیکی و زیرساخت مالی دیجیتال که تجارت‌جهانی را ممکن می‌‌‌‌‌سازند، ناشی می‌شود.
درحالی‌که اظهارات ترامپ درباره الحاق کانادا ممکن است افراطی به‌نظر برسد، ولی منعکس‌‌‌‌‌کننده شناسایی دقیق واقعیت‌های ژئوپلیتیک نوظهور است. با باز‌شدن مسیرهای تجاری جدید در قطب‌شمال در پی گرمایش جهانی و ادامه انتقال قدرت اقتصادی جهانی به سمت اقیانوس آرام، کنترل موقعیت‌های جغرافیایی کلیدی به‌طور فزاینده‌ای برای حفظ قدرت اقتصادی و نظامی آمریکا حیاتی می‌شود. در نهایت درس بنیادی تاریخ روشن و مشخص است. کشورهایی که صاحب کنترل بر شریان‌‌‌‌‌های حیاتی تجارت هستند، نفوذ و قدرت خود را حفظ می‌کنند و در طرف مقابل، حاشیه‌‌‌‌‌نشین‌‌‌‌‌ها رو به افول باقی می‌‌‌‌‌مانند. در این خصوص، اظهارات ترامپ اگرچه افراطی؛ اما در راستای الگوهای دیرینه رقابت بین قدرت‌های بزرگ و کنترل بر تجارت‌جهانی است.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1331737/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

8.9 میلیون فقره چک وصول شد، یک میلیون چک برگشت خورد

از هر 2 شهروند فرانسوی یکی می‌خواهد لوپن در انتخابات نامزد شود

ماجرای سفر جنجالی دیکتاتور رومانی به ایران در سال 68 که در بازگشت به کشورش اعدام شد

دفاع «مایک پنس» از اظهارات جنگ‌طلبانه ترامپ علیه ایران

پیش بینی قیمت طلا و سکه 16 فروردین 1404

رئیس جمهور ارمنستان قانون پیوستن کشورش به اتحادیه اروپا را امضا کرد

آنروا: وضعیت در شمال کرانه باختری هنوز نگران کننده است

دیوید ممت با «هنری جانسون» باز می‌گردد

چهره ها/ شیوا مکی نیان بازیگر نقش شری پایتخت 7 در کنار برادرش

وزیر خارجه رژیم صهیونیستی: به توافق آمریکا و ایران خوش‌بین نیستم

شکاف درآمدی در روستا بیشتر است یا شهر؟

آنالیز بازی بابک حمیدیان در نقش جمشید نجات در سریال «تاسیان»

چهره ها/ کلاه قرمزی در آغوش حمید جبلی

آموزش آرایش چشم ساده و روزانه

انتقاد آلمان از مجارستان به سبب خروج از دیوان لاهه

رئیس دفتر روحانی: [در اعتراضات سال 96] در ابتدا، تیپ‌های شناخته شده و حزب‌اللهی بودند

حضور ده‌ها هزار فلسطینی‌ در نماز جمعه مسجدالاقصی

تاکید الحوثی بر ادامه حمایت یمن از فلسطین و تقابل با آمریکا

حماس: دولت تروریست نتانیاهو بیش از 2 میلیون انسان را از آب، غذا و دارو محروم کرده است

اختلاف در آتلیه عکاسی

برگزاری اولین نشست فصلی معاونین و مدیران بنیاد شهید و امور ایثارگران سیستان و بلوچستان

هفت میلیون ایرانی خارج از ایران

بخت بازار مسکن باز می‌شود؟

بدون چهره‌ها نمی‌توانید/ پیام استقبال از «پایتخت7» به مدیران صدا و سیما

بافت یک سبد خانگی زیبا و کاربردی

منوچهر هادی و سوفیا در این چالش جذاب شرکت کردند

رسانه اسرائیلی: پیش‌بینی تصمیم نهایی ترامپ درباره ایران ممکن نیست

پرمصرف‌های برق تا 40 برابر بیشتر از مشترکان کم‌مصرف هزینه می‌دهند

خودزنی آمریکا؛ تعرفه‌های ترامپ 2 تریلیون دلار را بر باد داد

درگیری تن به تن در پادگان

هشدار! وُک‌فیشینگ: قلابی که بدجور قلب‌ زنان را جریحه‌دار می‌کند!

سیاست ترامپ در قبال ایران و آذربایجان؛ بازی علیه ایروان بر می‌گردد؟

رهبر انصارالله: محاصره و کشتار در غزه، جنایتی وحشیانه با حمایت آمریکا است

بازیگر «دل‌شکسته» یک پستِ خوش حس و حال منتشر کرد

تصویری دیده‌نشده از فرزند شهناز پهلوی

احتمال کاهش تعرفه واردات خودروهای برقی و هیبریدی

درخواست اوکراین از ناتو برای اعمال فشار بیشتر بر روسیه

حمله دوباره یمن به ناو آمریکا در دریای سرخ

دبیرکل ناتو: جنگ اوکراین مناقشه‌ای جهانی است

سانسور عجیب یک سکانس از سریال آبان خبرساز شد

ترکیه: به‌ هیچ‌ وجه موافق حمله به ایران نیستیم

جانباز 70 درصد گلستانی به یاران شهیدش پیوست

آموزش تنگ کردن یقه های گشاد و کهنه

خلع سلاح وام در بازار مسکن

امیرآقایی: امسال چند تا نقش خوب رو رد کردم!

ولایتی: حمایت آمریکا نقش کلیدی در ادامه جنایات رژیم‌صهیونیستی دارد

چرا ترامپ بی‌رحمانه می‌تازد؟

حداقل 16 کشته در وقوع تراژدی جدید برای پناهجویان

فرشته ای به نام خواهر بزرگتر

اطلاعیه نمایندگی ایران در سازمان ملل درباره پاکسازی میلیون‌ها مین باقی مانده از جنگ تحمیلی

© 2025 - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی
ویکی پدیاجستجو