اخبار محرمانه

آخرين مطالب

نظر بخشایش اردستانی درخصوص مذاکرات و احتمال بازگشایی سفارتخانه‌ها سیاسی

نظر بخشایش اردستانی درخصوص مذاکرات و احتمال بازگشایی سفارتخانه‌ها
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - عصر ایران / عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: اگر توافق اولیه شکل بگیرد، روندی از تنش‌زدایی و اصلاح در روابط دو کشور آغاز می‌شود. اصلاح و بهبود روابط ابتدا اقتصادی-تجاری است، سپس اقتصادی-سیاسی، و نهایتا هم استراتژیک می‌شود. در این چهل‌وچند سال تقابل، هم آمریکا ایران را شناخته، هم ایران آمریکا را.
احمد بخشایش اردستانی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفتگویی تاکید کرد: اگر مرحلۀ اول به نتیجه برسد، مراحل بعد هم به نتیجه خواهد رسید. یعنی اگر سفارتخانه‌های ایران و آمریکا در خاک یکدیگر متقابلا باز شود، با آمریکا هم مثل سایر کشورها ارتباط خواهیم داشت. 
در ادامه مشروح گفتگوی احمد بخشایش اردستانی را می‌خوانید؛
به نظرتان امیدی هست که مذاکرات کنونی ایران و آمریکا به توافق منتهی شود؟
من خیلی خوش‌بینم. مذاکرات حتما به نتیجه می‌رسد چون ترامپ می‌خواهد به بایدن و اوباما بگوید من نه فقط در اقتصاد بلکه در دیپلماسی هم از شما برترم. ضمنا او فقط بحث هسته‌ای را دنبال می‌کند. ترامپ همچنین می‌خواهد به یک نوع توافق با ایران دست پیدا کند تا به اروپایی‌ها بگوید نیازی نیست شما مکانیسم ماشه را فعال کنید. او توافق با ایران را یک دستاورد مهم برای خودش می‌داند. 
اگر توافق حاصل شود، کم‌وبیش چیزی شبیه برجام خواهد بود یا چیزی بیشتر؟
بر مبنای برجام خواهد بود. به نظرم ایران می‌آید روی 5 درصد. غنی‌سازی‌اش را حفظ می‌کند و بازرسی‌ها را می‌پذیرد. البته آن‌ها گفته‌اند موشک‌هایی که قابلیت حمل سلاح اتمی داشته باشند، باید بررسی شوند. پذیرش این خواسته نسبتا سخت است برای اینکه ایران تاکید می‌کند ما که بمب اتم نمی‌خواهیم، چرا باید موشک لازم برای استفاده از بمب اتم را داشته باشیم؟
در مقابل احتمال می‌دهم که آمریکا اجازه بدهد ایران نفتش را راحت‌تر بفروشد و پول‌های بلوکه‌شدۀ ایران هم تا حدی آزاد شوند. همچنین احتمال می‌دهم که ایران به آمریکا بگوید ما با چم‌وخم‌های داخلی نظام سیاسی شما کاری نداریم. یعنی برای ما مهم نیست تحریم‌هایی که باید برداشته شود، تحریم اولیه است یا ثانویه، تحریم کنگره است یا تحریم ناشی از فرمان اجرایی رئیس‌جمهور آمریکا. یعنی این تحریم‌ها را دولت ترامپ باید کنار بگذارد و مشکلات قانونی لغو آن‌ها، مشکل دولت ترامپ است نه مشکل ایران؛ و خود دولت آمریکا باید این موضوع را پیگیری و حل کند. 
بحث موشک در اولین جلسۀ مذاکره ظاهرا مطرح نشده. به نظرتان در ادامۀ مذاکرات مطرح می‌شود؟
در نامۀ ترامپ برای رهبری این بحث مطرح بوده. البته من نامۀ ترامپ را نخوانده‌ام ولی پاسخ ایران به نامۀ او، قاعدتا متناظر با آن نامه بوده. در پاسخ ایران بحث موشک مطرح شده بود. از این‌جا می‌توان برداشت کرد که آقای ترامپ در نامه‌اش راجع به موشک‌هایی که قابلیت حمل سلاح اتمی را دارند، صحبت کرده. 
یعنی در ادامۀ مذاکرات این موضوع را مطرح می‌کند؟
طبیعتا. آقای ترامپ مسئله‌اش سلاح هسته‌ای است. بحث موشک را هم اگر مرتبط با این موضوع بداند، در کانون توجه قرار می‌دهد. 
منظورم این بود آیا ممکن است در ادامۀ مذاکرات هم بحث موشک مطرح نشود و مذاکره‌کنندگان آمریکایی فقط روی موضوع فعالیت هسته‌ای ایران باقی بمانند؟
بله، چون آقای ویتکاف دیپلمات نیست. او نتیجه‌گرا است و فقط می‌خواهد به نتیجه برسد و بعد به همه بگویند با ایران به توافق رسیدیم. 
اگر بحث موشک‌های بالستیک ایران در مذاکرات مطرح نشود، ویتکاف و ترامپ از نظر خودشان به نتیجه رسیده‌اند؟
ایران اصلا قبول نمی‌کند راجع به موشک‌های بالستیک‌اش مذاکره کند. ایران در جلسۀ اول مذاکرات، چارچوبی ارائه داده و گفته است ما فقط در این چارچوب بحث می‌کنیم.
این تحلیل هم مطرح است که ترامپ بدش نمی‌آید ایران بالقوه تهدیدی برای اروپا باشد و به همین دلیل بحث موشک را رها کند.
جمهوری اسلامی در قبال بازگشت به غنی‌سازی پنج درصدی، چه چیز پایداری از آمریکا می‌خواهد؟
رفع تحریم‌ها و فروش نفت. تحریم‌های بانکی هم حتما باید جزو تحریم‌هایی باشند که رفع می‌شوند. یعنی بتوانیم نفتمان را بفروشیم و پولش را هم بگیریم. در مرحلۀ اول چنین خواسته‌ای داریم. اگر این مرحله به خوبی طی شود، ایران و آمریکا به تدریج مراحل بعدی را هم پشت سر می‌گذارند.
فکر می‌کنید کاهش سطح غنی‌سازی ایران به سطح مقرر در برجام و رفع تحریم‌های نفتی و بانکی ایران تا پایان بهار محقق می‌شود؟
فکر می‌کنم این کار به سرعت انجام می‌شود چون طرف آمریکایی دیپلمات نیست و پیچیدگی در کارش وجود ندارد. به نظرم مذاکره‌کنندگان ما پیچیده‌ترند و مذاکره را طولانی‌تر می‌کنند. آقای ترامپ یک فرد خودشیفته و باهوش است. مثلا قبلا فقط می‌خواست با رهبر کرۀ شمالی دیداری داشته باشد تا بگوید من با دشمن آمریکا هم دیدار کردم. یا راجع به اسرائیل فقط می‌خواست پیمان ابراهیم را جا بیندازد. عجلۀ ترامپ از ما بیشتر است.
به همین دلیل گفته من دو ماه بیشتر صبر نمی‌کنم برای مذاکره و توافق. این تحلیل جنابعالی هم تحلیل بدی نبود. من فکر می‌کنم آمریکا در آینده با آلمان روبرو خواهد شد. آلمان کشور کانونی اروپا است و جنگ جهانی اول و دوم را شروع کرد. آلمان الان انرژی ارزان روسی و بازار مصرف چین را از دست داده. به نظرم آمریکا در آینده آلمان را تحت فشار قرار خواهد داد و الان ممکن با روسیه و ایران به تفاهم برسد؛ چون ایران در سابقه‌اش کلاً با آمریکا همسو بوده. بویژه در زمان شاه. آمریکا از طریق ایران می‌تواند ترکیه و جاه‌طلبی عربستان را کنترل کند.
اما استقبال احتمالی آمریکا از تهدید بالقوۀ ایران علیه اروپا، در دورۀ آمریکای ترامپ می‌تواند موضوعیت داشته باشد. اگر ترامپ کنار برود و یک دموکرات رئیس‌جمهور آمریکا شود، چنان استقبالی منتفی می‌شود.
بله، درست است. ولی ترامپ رویکرد ناسیونالیستی پررنگی دارد و به دنبال منافع حداکثری آمریکا است. به همین دلیل هر قراردادی با ایران ببندد، دموکرات‌ها قراردادش را قبول خواهند داشت. ترامپ توافق اوباما و ایران را قبول نداشت ولی حالت برعکسش شکل نمی‌گیرد. ترامپ به اوباما می‌گفت این چه توافقی بود که پای ما را به بازارهای ایران باز نکرد؟ ایران یک بازار بکر است.
مثلا همین الان ایران 400 فروند بوئینگ لازم دارد. از چابهار گرفته تا شاهراه شمال و جنوب و شرق و غرب ایران، همگی اهمیت ویژه‌ای در تجارت و سرمایه‌گذاری دارند. بازار ایران برای ترامپ خیلی وسوسه‌انگیز است و اگر او بتواند توافقی با ایران بکند که پای آمریکا به این بازار باز شود، دموکرات‌ها توافق او را نقض نمی‌کنند. 
آقای پزشکیان گفت رهبری با سرمایه‌گذاری و فعالیت شرکت‌های آمریکایی در ایران مخالفتی ندارند. به نظرتان این امر در عمل تا چه حد محقق می‌شود؟ چون در ایران یک سری تندرو داریم که به شدت مخالف چنین تحولی هستند.
اگر مرحلۀ اول به نتیجه برسد، مراحل بعد هم به نتیجه خواهد رسید. یعنی اگر سفارتخانه‌های ایران و آمریکا در خاک یکدیگر متقابلا باز شود، با آمریکا هم مثل سایر کشورها ارتباط خواهیم داشت. 
واقعا فکر می‌کنید توافق احتمالی ایران و آمریکا، نهایتا به بازگشایی سفارتخانه‌های دو کشور منتهی شود؟ مثلا در یکی دو سال آینده.
من احساسم این است که حتما این طور خواهد شد. یعنی اگر توافق اولیه شکل بگیرد، روندی از تنش‌زدایی و اصلاح در روابط دو کشور آغاز می‌شود. اصلاح و بهبود روابط ابتدا اقتصادی-تجاری است، سپس اقتصادی-سیاسی، و نهایتا هم استراتژیک می‌شود. در این چهل‌وچند سال تقابل، هم آمریکا ایران را شناخته، هم ایران آمریکا را. 
به نظرتان روسیه مخالف توافق احتمالی بین ایران و آمریکا خواهد بود یا اینکه چون "آمریکای ترامپ" در تلاش برای دستیابی به توافق است، روسیه کارشکنی نمی‌کند؟
فکر نمی‌کنم روسیه مخالف باشد. روس‌ها با ترامپ رابطۀ خوبی دارند و کلا با آمریکا روابط دیپلماتیک دارند. چرا ما نداشته باشیم؟ البته روسیه دوست ندارد ایران با آمریکا رابطۀ استراتژیک داشته باشد و سیاست ایران در قبال آمریکا، شبیه سیاست زمان شاه باشد. ولی با نفس رابطۀ ایران و آمریکا مخالف نیست بلکه با پیوند عمیق ایران و آمریکا مخالف است.
احتمال اینکه در ادامه، مذاکرات خوب پیش نرود و خطر جنگ شکل بگیرد، چقدر است از نظر شما؟ بویژه اینکه نظرات ترامپ نوسان دارد و ویتکاف هم در چند روز گذشته، مواضع متناقضی اتخاذ کرده.
وقتی مذاکرات شکل می‌گیرد، دیگر فکر نمی‌کنم جنگی بوجود بیاید؛ چون نفس آغاز مذاکره، مبتنی بر نوعی عزم و تفاهم مشترک است معطوف به حل مشکل از طریق مسالمت‌آمیز. 
به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1352990/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

احمد مهران‌فر نقشش در «خجالت نکش» و «پایتخت» را شبیه بهم ایفا کرد؟

نحوه ساخت گوشواره مرواریدی

سرمقاله جام جم/ ارتش در خدمت ملت و امنیت

یمن: آماده‌ایم وارد بالاترین سطح از درگیری با آمریکا شویم

درخشش بیمه دی در خدمات‌رسانی به ایثارگران؛ رتبه اول توانگری و پرداخت به‌روز مطالبات درمانی

پرداخت 50 میلیون تومان پاداش برای این افراد

توقف شماره‌گذاری خودروهای تولیدی ایران خودرو به دلیل به‌روزآوری سامانه‌های دولت و فراجا

«آکسیوس»: تهدیدات «ترامپ» خطاب به اوکراین است نه روسیه

چهره ها/ «شری» پایتخت با این عکس جذاب خودنمایی کرد

سرمقاله سازندگی/ تبعات خودتحریمی

سلیمی نمین: پزشکیان مثل روحانی مذاکره را به برگی برای افزایش قدرت تبدیل نکرد

نیم میلیون سلاح آمریکایی در افغانستان در اختیار گروه های شبه نظامی قرار گرفته است

درآمد عجیبی که صداوسیما از «پایتخت» به جیب زد!

روایت خبرنگار اعزامی صداوسیما از جزئیات و زمان آغاز دور دوم مذاکرات

ساخت شمع دریایی شیک و زیبا

سرمقاله دنیای اقتصاد/ شرط کافی توافق

وقتی دخل و خرج دولت باهم نمی خواند

زلنسکی باز هم به چین اتهام زد

بنظر شما لاله مرزبان به آقای خواننده شباهت دارد؟

وزیر خارجه ایتالیا: رم میزبان گفت‌وگوهای سطح بالا برای تسهیل یک راه‌حل مثبت خواهد بود

روایت شنیده‌نشده از عقد اخوت سردار حجازی با سردار سلیمانی و سیدحسن نصرالله

5 نکته از «پایتخت» که احتمالا برایتان غریب باشد

هشدار سفیر ایران در لبنان نسبت به پروژه خلع سلاح

سرمقاله خراسان/ ده‌ها «پایتخت» می‌خواهیم

درآمد روزانه ثروتمندترین و فقیرترین افراد در برخی کشورها

عراقچی: در اوج همکاری با روسیه در تاریخ روابط 500 ساله خود هستیم

سخنگوی وزارت خارجه درخصوص دومین دور مذاکرات: مسیر پیش رو هموار نیست

اظهارات سخنگوی وزارت خارجه درخصوص انتخاب محل و محتوای مذاکرات

عراقچی وارد رم شد

سفر در زمان؛ «فوزیه در یک مهمانی رسمی در مصر»؛ دهه 30/ عکس

سفر در زمان؛ «صیاد شیرازی در مراسم عروسی اش»؛ سال 1348/ عکس

یعقوب لیث صفاری؛ آهنگری که شاه شد / وقتی عیاران، علیه خلفای عباسی بسیج شدند

آمریکا از حملات قریب‌الوقوع احتمالی به خاک سوریه خبر داد

هواپیماهای شبح‌گونه؛ جنگنده‌های نسل پنجم و نسل ششم چه تفاوت‌هایی با هم دارند؟

جدی‌ترین گزینه دولت برای وزارت اقتصاد از زبان نماینده مجلس

وزیر خارجه عمان وارد رم شد

رئیس کمیسیون اجتماعی: یارانه خانوار نباید به دلیل درآمد فرزندان قطع شود

حمله هوایی آمریکا به صنعا

ترامپ هشدار روبیو در مورد کناره گیری آمریکا از مذاکرات روسیه و اوکراین را کم اهمیت خواند

احساس یک زن هیچوقت دروغ نمی‌گوید

عراقچی: هفته آینده به پکن سفر خواهم کرد

نیویورک‌تایمز: این 3 نفر در کاخ سفید مانع جنگ با ایران هستند

درآمد 50 هزار میلیارد تومانی تلویزیون از سریال پایتخت

سکانسی جالب از سریال تاسیان

سکانسی بی نظیر از بازی آنادآرماس

پیش بینی قیمت طلا و سکه 30 فروردین 1404

اشتباه کردی، اعتماد کردی

انهدام باند گروگانگیری در تهران و رهایی 4 گروگان

یک مقام آگاه: ایران در اتاق مذاکره می‌کند، نه در رسانه‌ها

سفیر ایران در عربستان: سفر خالد بن‌ سلمان، بسیار مهم است

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی