اخبار محرمانه

آخرين مطالب

جزئیات مذاکرات مسقط به روایت «امواج مدیا»؛ در پیش‌نویس ویتکاف خبری از تهدید نبود سیاسی

جزئیات مذاکرات مسقط به روایت «امواج مدیا»؛ در پیش‌نویس ویتکاف خبری از تهدید نبود
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - ایرنا / پایگاه تحلیلی «امواج مدیا» نوشت: استیو ویتکاف نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه، پیش‌نویسی را با خود آورده بود که در آن نه از برچیدن برنامه هسته‌ای ایران سخنی به میان آمده بود و نه تهدید صریح به اقدام نظامی در صورت شکست مذاکرات وجود داشت.
پایگاه تحلیلی «امواج مدیا» در گزارشی نوشت: مذاکره‌کنندگان ایرانی و آمریکایی نخستین دور از گفت‌وگوهای خود را در مسقط، پایتخت عمان، با میانجی‌گری دولت این کشور به پایان رساندند. این تعامل دیپلماتیک نخستین مذاکره رسمی میان دو کشور از زمان بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه سال جاری است. نمایندگان ایران و آمریکا در سالن‌هایی جداگانه اما در یک ساختمان گرد هم آمدند و وزیر امور خارجه عمان، بین این اتاق‌ها برای تبادل ایده‌های مکتوب در رفت‌وآمد بود.
در مجموع، به گفته عباس عراقچی مذاکره‌کننده ارشد ایران، چهار نوبت تبادل پیام میان دو طرف طی دو ساعت و نیم صورت گرفت. در هنگام خروج از محل نشست، وزیر امور خارجه ایران در حضور وزیر خارجه عمان با همتای آمریکایی خود، استیو ویتکاف، نماینده ویژه ایالات متحده در امور خاورمیانه دیدار کرد. اگرچه این برخورد کوتاه بود، اما از آن‌جا که ترامپ از سال 2018 تاکنون بارها تلاش کرده بود تماس مستقیم با ایران برقرار کند و موفق نشده بود، این تماس از اهمیت بالایی برخوردار است.
بازار
یک منبع سیاسی ارشد ایرانی، با اطلاع از جزئیات مذاکرات و با شرط ناشناس ماندن، به امواج مدیا گفت که ویتکاف پیش‌نویسی را با خود آورده بود که در آن نه از برچیدن برنامه هسته‌ای ایران سخنی به میان آمده بود و نه تهدید صریح به اقدام نظامی در صورت شکست مذاکرات وجود داشت. با توجه به مخالفت قاطع تهران با برچیده شدن کامل برنامه هسته‌ای خود و درخواست ایران برای پایان دادن به تهدیدهای نظامی از سوی ترامپ، چنین موضعی از سوی آمریکا، احتمالاً به پیشرفت مذاکرات در مسقط کمک کرده است.
.در همین فضا، عراقچی هنگام ترک مسقط اعلام کرد که نشست بعدی با تمرکز بر تعیین دستور کار مذاکرات و زمان‌بندی آن برگزار خواهد شد و افزود: «امروز بسیار به تعیین مبانی مذاکرات نزدیک شدیم.»
قرار است دو طرف بار دیگر در تاریخ 30 فروردین گفت‌وگو کنند. به گفته وزیر خارجه ایران، این مذاکرات «در همان سطح پیشین و با میزبانی عمان برگزار خواهد شد، هرچند ممکن است مکان آن متفاوت باشد.» با این حال، به‌گزارش امواج مدیا، مکان مذاکرات به احتمال زیاد تغییر خواهد کرد.
یکی از منابع سیاسی مطلع در منطقه گفت: «آن‌ها دیگر در مسقط دیدار نخواهند کرد، بلکه در جایی در اروپا گرد هم می‌آیند.» وی از ارائه جزئیات بیشتر درباره مکان دقیق مذاکرات خودداری کرد. این منبع، دلایل این جابه‌جایی را «ملاحظات لجستیکی» عنوان کرد و به مسیر طولانی بین واشنگتن دی‌سی و مسقط اشاره نمود.» قابل توجه آن‌که، پیش از مذاکرات عمان، ایران و آمریکا بر سر اینکه جلسه نخست باید در امارات متحده عربی برگزار شود یا خیر، اختلاف داشتند؛ امارتی که ظاهراً از سوی دولت ترامپ به عنوان مکان ترجیحی مطرح شده بود.
ابهام در اهداف سیاستی دولت ترامپ در قبال ایران در هفته‌های اخیر، باعث افزایش گمانه‌زنی‌های شدید شده است. در 21 مارس، ویتکاف صراحتاً اعلام کرد که آمریکا به‌دنبال یک برنامه راستی‌آزمایی است تا از عدم انحراف برنامه هسته‌ای ایران به سمت اهداف نظامی اطمینان حاصل شود؛ ترتیبی که ایران پیش‌تر نیز نسبت به آن ابراز آمادگی کرده بود. اما این موضع ویتکاف با اظهارات سایر اعضای دولت آمریکا در تناقض است که خواهان برچیدن زیرساخت هسته‌ای ایران شده‌اند، موضوعی که برای جمهوری اسلامی خط قرمز محسوب می‌شود.
مقامات ایرانی و آمریکایی به‌طور غیرمنتظره‌ای ارزیابی مثبتی از دور نخست مذاکرات داشتند. در بیانیه‌ای که میان خبرنگاران توزیع شد، وزارت خارجه ایران اعلام کرد که «موضوعاتی مربوط به برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران و لغو تحریم‌های غیرقانونی علیه ایران در فضایی سازنده و مبتنی بر احترام متقابل مورد بحث قرار گرفت.»
همچنین، عراقچی در توییتی که در ساعات پایانی 23 فروردین منتشر شد، این جلسه را «سازنده و امیدوارکننده» و برگزارشده در فضایی از «احترام متقابل» توصیف کرد. او افزود: «دیدگاه‌های ایران را با قاطعیت اما با نگاهی رو به جلو تبیین کردم.»
ساعاتی پس از پایان مذاکرات، کاخ سفید نیز در بیانیه‌ای از این گفت‌وگوها به عنوان «بسیار مثبت و سازنده» یاد کرد. در این بیانیه آمده است که نماینده ویژه آمریکا با دستوراتی از سوی رئیس‌جمهور برای حل اختلافات دو کشور از طریق گفت‌وگو و دیپلماسی وارد مذاکرات شده و ارتباط مستقیم امروز ویتکاف، گامی رو به جلو برای دستیابی به نتیجه‌ای سودمند برای هر دو طرف بوده است.
یک منبع ارشد سیاسی ایرانی که با امواج مدیا گفت‌وگو کرده، گفته است اشاره عراقچی به احترام متقابل حاکی از آن است که هیچ زبان تهدیدآمیزی در مذاکرات استفاده نشد. این تحول قابل توجهی است؛ چرا که مقام‌های عالی‌رتبه در تهران، از جمله رئیس‌جمهور مسعود پزشکیان، تهدیدهای ترامپ به اقدام نظامی در صورت عدم توافق را مانعی برای دیپلماسی دانسته‌اند. در این زمینه، منبع مذکور تصریح کرد که لحن محترمانه‌ی تبادل‌ها در مسقط به‌نظر می‌رسد باعث شکل‌گیری نوعی نگاه مثبت از سوی ایران شده باشد.
این منبع در ادامه توضیح داد: «این‌که دو طرف از حالا بر ادامه مذاکرات توافق دارند، اولاً به این معناست که موضوع برچیدن برنامه هسته‌ای مطرح نشده است، و ثانیاً نشان می‌دهد که زمینه‌ای مشترک برای ادامه گفت‌وگو وجود دارد.» وی افزود: «تبادل کوتاه میان عراقچی و ویتکاف هنگام خروج از محل مذاکرات، نشان‌دهنده سطحی از درک متقابل بود.»
اگر دولت ترامپ واقعاً رویکردی بر پایه تمرکز بر پرونده هسته‌ای ایران در پیش گرفته باشد، با هدف محدود کردن و افزایش نظارت بر ظرفیت‌های غنی‌سازی ایران، احتمال پیشرفت‌های قابل توجهی در آینده وجود دارد. با این حال، فراتر از جنبه‌های سیاست‌گذاری، محدودیت‌های زمانی نیز در این معادله نقش اساسی دارند.
در نامه‌ای که ترامپ ماه گذشته برای ایران ارسال کرده، به‌طور مشخص ضرب‌الاجلی دوماهه برای دستیابی به تفاهم مشخص شده است. هرچند برخی ناظران این موضع را چنین تفسیر می‌کنند که ایالات متحده الزاماً به‌دنبال دستیابی فوری به توافقی جامع نیست، بلکه شاید مسیر برای گام‌های میانی باز شده باشد تا فرصت بیشتری برای دیپلماسی فراهم شود.
در کنار این، زمان‌بندی دومی نیز وجود دارد که ایران و آمریکا باید به آن توجه داشته باشند: کشورهای اروپایی تا ماه اکتبر امسال فرصت دارند که از «مکانیزم ماشه» در توافق هسته‌ای 2015 استفاده کنند یا آن را از دست بدهند. این مکانیسم برای بازگرداندن تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران در صورت عدم پایبندی طراحی شده است. تهران هشدار داده که در صورت استفاده از این بند، از پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای خارج خواهد شد، اقدامی که ممکن است خود منجر به رویارویی نظامی شود.
اجرای مکانیزم ماشه فرآیندی 90 روزه دارد، به این معنا که در صورت در نظر گرفتن این مسیر، باید از ماه ژوئن یا ژوئیه آغاز شود. در این شرایط، انتظار می‌رود که ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در هفته‌های آینده تعاملات خود را افزایش دهند؛ به‌ویژه آنکه آژانس تحت فشار اروپاست تا «گزارشی جامع» درباره برنامه هسته‌ای ایران تهیه کند، گامی که به‌طور گسترده‌ای به عنوان مقدمه‌ای برای فعال‌سازی مکانیزم ماشه شناخته می‌شود. از این

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1350667/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مذاکرات مسقط از نگاه دیگران

افزایش قیمت طلا و ارز؛ سکه ربع و گرمی ثابت ماندند

کمک سعودی به جولانی؛ رویترز: عربستان بدهی‌های سوریه را می‌پردازد

جروزالم پست: اخبار مذاکرات ایران و آمریکا، مقامات اسرائیلی را به شدت نگران کرده است

«فاضله سلطان»؛ شاهدخت خاورمیانه که هرگز «ملکه» نشد/ تصاویر

چه زمانی به روانپزشک مراجعه کنیم؟

تحلیلگر اصولگرا: پزشکیان اهل نمایش سیاسی از مذاکرات نیست

پکن: آمریکا به بهانه «تهدید چین» قصد کنترل آمریکای لاتین را دارد

نخست وزیر لبنان در سفر به سوریه با جولانی دیدار کرد

سی‌ان‌ان: نماینده ترامپ با اسرائیل درباره مذاکرات عمان گفت‌وگو کرد

لیکود: اظهارات رئیس سابق ارتش اسرائیل تشویق برای ترور نتانیاهو است

رفیقت رو بشناس!

بهم نفس برسون

جروزالم پست به نقل از منابع: اخبار مذاکرات ایران و آمریکا، مقامات اسرائیلی را به شدت نگران کرده است

دیپلمات پیشین: اراده ترامپ بر حصول توافق است

مدیرعامل اتحادیه سراسری دامداران: آقای وزیر کشاورزی، وضع سفره مردم خوب نیست

حزب‌الله: در هر گفتگوی داخلی باید دشمن‌بودن اسرائیل مدنظر باشد

ناکارآمدی تجهیزات نظامی پیشرفته آلمانی در میدان نبرد اوکراین

ترامپ: جنگ روسیه و اوکراین، جنگ بایدن است

جمهوری آذربایجان، فرانسه را به «ریاکاری» درباره صلح در قفقاز جنوبی متهم کرد

حماس: حاضریم در ازای آتش‌بس و خروج اشغالگران از غزه، همه اسرا را آزاد کنیم

ترکیه بر حمایت از ساخت توانایی‌های نظامی سوریه تاکید کرد

ایهود باراک نیز به امضاکنندگان طومار علیه جنگ غزه پیوست

واشنگتن‌پست: سلاح‌های آمریکایی به دست شبه‌نظامیان پاکستان رسیده است

سر و وضع دختره به ما نمیخوره

«گوسفند» به جشنواره بوسان راه یافت

اعلام آمادگی اتریش برای میزبانی مذاکرات ایران و آمریکا

خشم اصولگرایان ایتایی از مذاکرات

یمن: نوزدهمین پهپاد آمریکایی را ساقط کردیم

ادعایی درباره واکنش حماس به پیشنهاد آمریکا درخصوص پایان جنگ غزه

سازمان ملل: بیش از 400 هزار فلسطینی از اواسط مارس کوچانده شده‌اند

درخواست محسن شریفیان از گردشگران برای حفظ میراث هرمز

محسن تنابنده: هیچکس برای بازیگری به من کار نمی‌داد!

زینی‌وند: احزاب بیانیه خارج از چارچوب نداشتند

عارف: مانعی برای ارتباط با کشورهای حوزه اوراسیا وجود ندارد

مذاکره با آمریکا؛ این بار دست اسرائیل بسته است

هیولای چینی آمد؛ J-20 آمریکا را جا گذاشت!

1600 سرباز دیگر ارتش اسرائیل به فراخوان پایان جنگ غزه پیوستند

حماس وعده نسیه آمریکا درباره پایان جنگ غزه را نپذیرفت

انصارالله یمن: نوزدهمین پهپاد MQ-9 آمریکا را ساقط کردیم

زیر 14ساله‌ها امشب «پایتخت 7» نبینند!

زیباکلام: کاسبان تحریم این بار قادر به توقف مذاکرات نیستند

مجری سابق تلویزیون: با صداوسیما در حال رسیدن به نقطه‌ی عجیبی هستیم؛ نه آنها به ما نیاز دارند، نه ما به آنها

جوان: نقطه ثقل تحولات آینده نه در «مسقط» بلکه در «دمشق» است

واکنش بازار خودرو به مذاکرات چیست؟

علی مطهری: اسرائیل و تندروهای داخلی ممکن است به مذاکرات آسیب بزنند

کالاس: گفت‌وگوهای ایران و آمریکا گامی در مسیر درست است

روایت شنبۀ اول

ویتکاف زیر تیغ کاربران غربی؛ آتش‌بس غزه فقط روی کاغذ پیاده شد!

هیولای چینی آمد: J-20 آمریکا را جا گذاشت!

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی