اخبار محرمانه

آخرين مطالب

چرا مردم پای تماشای سریال «پایتخت» می‌نشینند؟ فرهنگی اجتماعی

چرا مردم پای تماشای سریال «پایتخت» می‌نشینند؟
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - ایران / بی‌شک یکی از عوامل مهم موفقیت پایتخت در شخصیت‌پردازی و خلق کاراکتر‌های شناسنامه‌داری است که حالا دیگر به بخشی از حافظه بصری و تلویزیونی مخاطب بدل شده و مردم با تک‌تک آنها ارتباط سمپاتیک پیدا کرده‌اند. دوری از تیپ‌سازی و نزدیکی به شخصیت در کنار تنوع و تعدد این شخصیت‌ها که نسبت به آنها سابقه ذهنی وجود دارد در موفقیت این مجموعه خیلی مؤثر است.
روزنامه ایران در مطلبی به تشریح دلیل پر طرفدار بودن سریال پایتخت میان تماشاگرانش پرداخت.
پایتخت هفت را فقط نمی‌توان یک سریال تلویزیونی دانست که این سریال، خود تلویزیون را از بحران مخاطب دست‌کم به شکل موقت نجات داد و بار دیگر پای تماشای تلویزیون کشاند. فارغ از ضعف و قوت‌ها و فراز و نشیب‌هایی که این سریال داشته و به اعتقاد برخی از مخاطبان و منتقدان با مرگ ناگهانی خشایار الوند، این سریال از دوران طلایی خود فاصله گرفت اما همین‌که این سریال به فصل هفتم رسیده و همچنان مخاطبان مشتاق تماشای آن هستند خود نشان از موفقیت این سریال دارد. واقعیت این است که هنوز هیچ سریال تلویزیونی به تعداد فصل‌های پایتخت نرسیده و هنوز هیچ‌کدامشان به اندازه پایتخت، کنجکاوی مخاطب را برای تماشا برنمی‌انگیزد. 
بی‌شک یکی از عوامل مهم موفقیت پایتخت در شخصیت‌پردازی و خلق کاراکترهای شناسنامه‌داری است که حالا دیگر به بخشی از حافظه بصری و تلویزیونی مخاطب بدل شده و مردم با تک‌تک آن‌ها ارتباط سمپاتیک پیدا کرده‌اند. دوری از تیپ‌سازی و نزدیکی به شخصیت در کنار تنوع و تعدد این شخصیت‌ها که نسبت به آن‌ها سابقه ذهنی وجود دارد در موفقیت این مجموعه خیلی مؤثر است. به دلیل همین شناخت از پیش موجود، مخاطبان مشتاق بودند بدانند کاراکترهای مورد علاقه‌شان قرار است چه قصه‌ای را برای آن‌ها تعریف کنند و در چه موقعیت و ماجرایی قرار می‌گیرند.
 تضادها، تفاوت‌ها و حتی دوقطبی‌هایی که بین شخصیت‌های قصه وجود دارد از جمله نقی و ارسطو و پیرو آن کل‌کل‌هایی که بین آن‌ها رخ می‌دهد از جمله دلایل این موفقیت است. با اینکه در هر قسمت یک شخصیت جدید به مجموعه اضافه می‌شود که به‌دلیل ویژگی‌های طنازانه خود بین مردم محبوب شده و پایتخت از معدود سریال‌های طنزی است که تعداد کاراکترهای بانمک آن زیاد است و هر کدام بخشی از بار کمیک قصه را به دوش می‌کشند.
 خلق کمدی موقعیت که البته از طنازی‌های فردی و طنز کلامی هم بهره می‌برد، یکی از عوامل موفقیت پایتخت است. طنز کلامی آن که بخشی در تکیه‌کلام‌های طنازانه بروز پیدا می‌کند در بین مردم رواج پیدا کرده و به اصطلاح گل می‌کند. در هر قسمت از پایتخت یک تکیه‌کلام یا تیک رفتاری جدید به شخصیت‌ها اضافه می‌شود که بین مردم محبوب شده و حتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این قسمت تکیه‌کلام بهتاش بیش از همه مورد توجه قرار گرفت.
بازار
خود قصه و خرده‌روایت‌های فراوانی که در آن وجود دارد از جمله دلایل اصلی موفقیت این سریال است. پایتخت بیش از هر چیز قصه تعریف می‌کند که این قصه چند ویژگی مهم دارد؛ به زندگی واقعی و مسائل آن نزدیک است و تخیلی و فانتزی نیست، تعدد رخدادها و خلق موقعیت کمیک برساخته آن فراوان است، قصه جاده‌ای و ماجراجویانه‌ای دارد و ظرفیت تعلیق‌پذیری آن بالاست و کشش لازم برای پیگیری و تعقیب مخاطب را دارد. به همین دلیل مخاطب با آن‌ها همراه شده و در یک حس همذات‌پندارانه قصه و آدم‌های قصه را دنبال می‌کند.
 بهره‌گیری درست از ظرفیت‌های بومی قصه یکی دیگر از ویژگی‌های پایتخت است که هم در قاب‌بندی‌های بصری و هم در بهره‌گیری از خرده‌فرهنگ و لهجه و گویش محلی قابل پیگیری است و از معدود سریال‌های ماست که مبتنی بر کمدی لهجه هم هست، به این معنا که از ظرفیت واژه‌سازی و دیالوگ‌پردازی آن سود می‌برد. پایتخت، تنها سریالی است که با شخصیت‌های بومی محبوبیت ملی پیدا کرده است. با این حال اغلب مخاطبان «پایتخت» حتی آن‌ها که تماشاگران پروپا قرص و به اصطلاح فن آنند بر این باورند که دیگر این سریال، حس و حال سابق را ندارد. نه اینکه بد باشد اما مثل گذشته چنگی به دل نمی‌زند.
بازی‌ها و بازیگرانش، طعم شیرین پیشین را ندارند و خلاصه اینکه این پایتخت، آن پایتخت نیست. گرچه به نظر می‌رسد فصل هفتم این سریال بهتر از فصل قبلی آن است و این یک گام به جلو محسوب می‌شود اما اینکه پایتخت از آن حس و حال پیشین فاصله گرفته هم سخن گزافی نیست. در چرایی این ماجرا البته باید عوامل فرامتنی را هم لحاظ کرد. واقعیت این است که «سریال پایتخت» صرفاً یک مجموعه نمایشی نیست، بلکه به عنوان بخشی از خاطره و حافظه جمعی ما در یک فرآیند و پروسه 14ساله از متن به فرامتن تبدیل شده است. گویی شخصیت‌های قصه به موازات زیست اجتماعی ما پیش آمدند و دچار دگردیسی شدند. 
مثل خود ما که در این دو دهه و اندی، فراز و نشیب‌های فراوان دیدیم و دیگر آدم سابق نیستیم آن‌ها هم زخم خوردند، سوگ دیدند، خیالشان خراش برداشته، همبستگی و همدلی قبل بینشان نیست، آن شور و شوق گذشته را ندارند و شمایلی از شرایط زمانه شده‌اند، حالا انگار این نوستالژی در تراژدی زمانه استحاله شده و ما را به حال آن روزها حواله نمی‌دهد. نقی به رونقی قبل نیست، هما مهربانی گذشته را ندارد. او که سنگ صبور همه بوده حالا خودش مشغول تراپی است. ارسطو، ارسطوی اسبق نیست.
 رحمت به شنگولی قبل نیست و در چشم‌های فهیمه انگار غمی نهفته است. خنده‌هایشان از عمق دل نیست، … دیگر آن شور و شوق را نمی‌توان در آن‌ها سراغ گرفت. دل و دماغ ندارند. انگار ریشه‌های خوشی‌هایشان خشکیده و لبخند بر صورت‌شان ماسیده است. انگار شخصیت‌های قصه پایتخت پا به پای ما در این دو دهه از روزگار زمخت، زخمی شده‌اند.
با این همه اما همچنان پایتخت سریالی تماشایی است؛ هم به لحاظ دراماتیک و هم خاصیت نوستالژیک‌اش را حفظ کرده و می‌تواند با خیال و خاطره مخاطب ارتباط برقرار کند. هنوز هم آنچه در کانون درام قرار دارد، کانون خانواده است. خانه و خانواده به مثابه نهادی نجات‌دهنده که آخرین پناه هر انسان خسته از روزگار است.
در واقع آنچه مهم‌ترین مؤلفه سریال پایتخت است مفهوم خانواده است. سریالی که هم خانواده را پای تماشای خود می‌نشاند و هم قصه‌ای خانوادگی دارد و خانواده را در مرکز روایت‌ها و حکایت‌های خود قرار داده است. گویی مردم تصویر و شمایلی از زندگی خود و خانواده خود را در آینه آن می‌بینند و گویی خانواده معمولی در این سریال خود به بخشی از خاطرات خانوادگی مخاطبان ایرانی تبدیل شده است. راز موفقیت سریال پایتخت و پایداری مخاطب در پیگیری و تماشای آن را باید در پایبندی خود قصه به مفهوم خانواده و التزام به کارکردهای آن دانست.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1347838/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آفرین بر رئیس جمهور که صداقت را فدای «رفاقت» نکرد

سفر ترامپ به خاورمیانه؛ طبل دیپلماسی یا آوای تهدید؟

محورهای مذاکرات نتانیاهو با ترامپ در کاخ‌سفید

تنش مشکوک آبی

اصلاح یا انقلاب؛ مباحثه احمد زید آبادی و مهدی نصیری

تکذیب ادعای ترامپ درباره هدف قراردادن مقامات یمنی

دوبله جدید جواد خواجوی روی سریال پایتخت

چهره ها/ روناک سریال «نون خ» با یک استایل بهاری

داوری یک ایرانی در جشنواره «ویزیون دو ریل»

اکرم امام‌‏اوغلو قربانی می‏‌شود

پیش بینی قیمت طلا و سکه 17 فروردین 1404

کشف باغ محل دفن حضرت عیسی (ع)

ویدئوی جدید نعیمه نظام دوست در سال روز درگذشت رضا داوودنژاد

چالش دوراهی با بابک کریمی

سفیر سابق ایران در چین: در ماجرای جزایر سه‌گانه، تذکر لازم به چینی‌ها داده شده است

اثر هزینه درمان بر آمار فوتی‌های کشور

تحلیل نیلی از یک چالش‌ اقتصادی تاریخی و تاثیر انتخاب نادرست نظام مالی

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام: اعضای اتاق بازرگانی اصلا تنظیم بازار را نمی‌شناسند

واکنش اقتصادی بازارهای آمریکا به تعرفه های جدید ترامپ

جنگ آب جدی است؟

یونیسف: یک میلیون کودک در غزه، یک ماه است از کمک‌رسانی محرومند

فرمانده ارتش لبنان: اسرائیل دشمن اول کشور ما است

اجتماع بزرگ مخالفان نتانیاهو مقابل میدان «هابیما» در تل‌آویو

حملات آمریکا به شمال یمن

فساد اخلاقی در قلب پارلمان انگلیس؛ دوست استارمر به‌اتهام آزار جنسی بازداشت شد

داره زیر آب جاری شو پیش عروس تازه وارد میزنه

«خجالت نکش» چهارشنبه‌ها از فیلم‌نت پخش می‌شود

تاکید عارف بر همکاری دولت و مجلس برای عملیاتی کردن شعار سال

پیام تسلیت پزشکیان در پی درگذشت خواهر شهیدان قمی

سفر گروسی به تهران و معادلات ایران و آژانس در 1404

توپ در زمین ترامپ!

القسام فیلم جدیدی از 2 اسیر اسرائیلی منتشر کرد

زلزله سیاسی در فرانسه؛ محکومیت مارین لوپن سیاست‌مدار افراطی

بازداشت وحشیانه معترض فلسطینی در برلین

نتانیاهو برای فرار از دادگاه برنامه سفرش را تغییر داد

شعر از دختری که پدرش مفقود الاثر است از زبان عبدالله روا

باید بین زنش و بچش یه نفرو انتخاب کنه

ابراز امیدواری نماینده رهبری در سپاه نسبت به سال جدید

نامه فعالان جامعه مدنی ایران به دبیرکل سازمان ملل درباره تهدید‌های ترامپ

پیش بینی قیمت دلار 17 فروردین 1404

نیما شعبان نژاد و بازی کردن نقش های جدی

بخشی از مستند پرتره «به خاطر کیومرث» ساخته سید مازیار هاشمی

این مدل تل سر برای دختربچه ها عالی

ترامپ نمی‌‏تواند جادو کند

پیش بینی بورس یکشنبه 17 فروردین 1404

مصر: توهم قدرت، کمکی به اسرائیل نخواهد کرد

ناتو: روسیه در حال گسترش ذخایر مهمات خود تا 3 برابر کل ذخایر آمریکا و اروپاست

اروپا برای ایلان ماسک خط و نشان کشید؛ جریمه یک میلیارد دلاری در راه است؟

گاردین: پلیس آمریکا حتی مهاجران قانونی از آمریکای لاتین را بازداشت می‌کند

اسپانیایی‌ها در اعتراض به بحران مسکن به خیابان‌ها ریختند

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی