اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سفر ترامپ به خاورمیانه؛ طبل دیپلماسی یا آوای تهدید؟ تحلیل ویژه

سفر ترامپ به خاورمیانه؛ طبل دیپلماسی یا آوای تهدید؟
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
دونالد ترامپ با اعلام سفر احتمالی به خاورمیانه، در بحبوحه تشدید تنش‌های منطقه‌ای و جنگ اقتصادی جهانی، با چالش‌های جدی روبه‌روست. اختلافات عربی-اسرائیلی، رویکرد فشار حداکثری آمریکا بر ایران همزمان با سیاست تنش‌زدایی برخی کشور‌های خلیج فارس با تهران، تهدید گروه‌های تروریستی و رقابت ژئوپلیتیک میان آمریکا، روسیه و چین، همه سبب شده است تا چشم‌اندازهای جهانی مبهم به‌نظر برسند. در این شرایط، موفقیت دیپلماتیک ترامپ نیازمند راهبردی روشن است؛ اما اقدامات غیرقابل‌پیش‌بینی او، تحقق دستاورد‌های ملموس وی را در هاله‌ای از ابهام قرار می‌دهد.
برایان کاتولیس- پژوهشگر ارشد موسسه خاورمیانه| دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، این هفته تأیید کرد که قصد دارد در اواخر بهار امسال به عربستان سعودی و دیگر کشور‌های خاورمیانه سفر کند. این سفر در حالی برنامه‌ریزی شده که ترامپ تا کنون به‌طور عمده بر مسائل داخلی و اجرای نسخه خاص خود از «جنگ اقتصادی» متمرکز بوده و حالا این منطقه بار دیگر به کانون توجه بازمی‌گردد.
اعلام این سفر در بحبوحه افزایش تنش‌ها در خاورمیانه صورت می‌گیرد. ایالات متحده در حال اعزام ناو‌ها و جنگنده‌های بیشتر به منطقه است. ترامپ ایران را به حمله تهدید کرده و کارزار نظامی تازه‌ای را علیه حوثی‌ها در یمن آغاز کرده است؛ در حالی‌که اسرائیل نیز حملات خود به نوار غزه و لبنان را شدت بخشیده است. این فضای متشنج منطقه‌ای، با شتاب‌گرفتن جنگ اقتصادی ترامپ علیه متحدان و رقبای آمریکا در سراسر جهان همزمان شده است؛ آن هم در شرایطی که تلاشها برای ایجاد صلح میان روسیه و اوکراین به بن‌بست رسیده است.
شرایط امنیتی رو به وخامت در خاورمیانه، همراه با چشم‌انداز مبهم و پرآشوب در عرصه ژئوپولیتیکی جهان، چشم‌انداز چندان مساعدی را برای انجام یک سفر دیپلماتیک موفق از سوی رئیس‌جمهور آمریکا ترسیم نمی‌کند؛ هرچند از اکنون تا زمان احتمالی این سفر، بسیاری از معادلات ممکن است دستخوش تغییر شوند. تا پیش از سفر برنامه‌ریزی‌شده ترامپ، مشخص نیست که منطقه در دو محور کلیدی یعنی روابط عربی-اسرائیلی و تنش با ایران گامی به‌سوی ثبات برخواهد داشت یا خیر. با این حال، روشن است که در همین فاصله، تحولات فرامنطقه‌ای و روند‌های جهانی، بی‌تردید تأثیر مستقیمی بر وضعیت خاورمیانه خواهند داشت. در ادامه، پنج محور کلیدی را مرور می‌کنیم که باید در هفته‌های منتهی به سفر احتمالی ترامپ به آنها توجه داشت:
الف– جنگ یا صلح در جبهه عربی - اسرائیلی
اشتیاق دونالد ترامپ برای ظاهر شدن در نقش فردی صلح‌آور و متحدکننده و تمایلش به دریافت جایزه صلح نوبل، سایه‌ای سنگین بر رویکرد او نسبت به خاورمیانه انداخته است؛ رویکردی که در امتداد تلاش‌های ناموفقش برای دستیابی به صلحی سریع و کم‌هزینه در جنگ اوکراین قابل درک است. ترامپ در حالی وارد کاخ سفید شد که آتش‌بس‌هایی شکننده میان اسرائیل، حماس و حزب‌الله برقرار بود؛ اما آتش‌بس در غزه به‌طور کامل فروپاشیده و آتش‌بس با لبنان نیز در آستانه فروپاشی است.
در ریاض اما ترامپ با موضعی ثابت از سوی مقامات سعودی مواجه خواهد شد؛ و آن نیز ضرورت ترسیم مسیری روشن به‌سوی راه‌حل دو‌کشوری در مسئله فلسطین است؛ دیدگاهی که در سراسر جهان عرب رواج دارد، اما با طرز فکر کنونی حاکم بر اسرائیل همخوانی ندارد. شکاف میان اسرائیل و شرکای عربی آمریکا، از زمان بازگشت دوباره ترامپ به صحنه سیاسی، همچنان پابرجاست. در حالی‌که ترامپ عادی‌سازی روابط میان عربستان و اسرائیل را یکی از اهداف محوری خود معرفی کرده، این طرح تاکنون فاقد هرگونه راهبرد عملی برای کاستن از این فاصله یا مهار تنش‌های فزاینده بوده است.
ب– جنگ یا دیپلماسی با ایران
دولت ترامپ بار دیگر به سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران بازگشته است. این در حالی است که هم واشنگتن و هم تهران سیگنال‌هایی متناقض در رابطه با اینکه آیا امکان رسیدن به توافق وجود دارد یا منطقه در آستانه درگیری گسترده‌تری قرار دارد، ارسال می‌کنند. همان‌طور که میان کابینه فعلی اسرائیل و اجماع شرکای عربی آمریکا درباره فلسطین شکاف عمیقی وجود دارد، بر سر موضوع ایران نیز اختلافی جدی میان این دو اردوگاه دیده می‌شود.
بیشتر شرکای دیرینه آمریکا در خلیج فارس اکنون در مسیر تنش‌زدایی با تهران گام برمی‌دارند؛ تغییری چشمگیر در مواضع برخی بازیگران کلیدی منطقه که نسبت به رویکرد تقابلی آنها در یک دهه گذشته، نشانی از چرخشی راهبردی دارد. با این حال، به نظر می‌رسد اسرائیل خود را برای تشدید حملات به منافع منطقه‌ای ایران آماده می‌کند؛ اقدامی که احتمالاً به‌مثابه مقدمه‌ای برای ضربه‌ای مستقیم‌تر و گسترده‌تر علیه خود ایران و برنامه هسته‌ای‌اش تلقی می‌شود.
در چنین شرایطی، بعید به نظر می‌رسد ترامپ بدون شفافیت بیشتر در دو محور اصلی یعنی جبهه عربی-اسرائیلی و پرونده ایران ریسک انجام یک سفر مهم به خاورمیانه را بپذیرد. با این حال، نباید فراموش کرد که ترامپ، غیرقابل‌پیش‌بینی‌ترین رئیس‌جمهور تاریخ آمریکاست و اینکه او مسیر گفت‌و‌گو با ایران را در پیش می‌گیرد یا در هماهنگی با اسرائیل به اقدام نظامی روی می‌آورد، دومین پرسش کلیدی هفته‌های پیش رو خواهد بود.
ج– تهدید مداوم از سوی شبکه‌های تروریستی
سومین مسئله مهم در آستانه این سفر احتمالی، تداوم تهدید‌های مزمن و پایدار از سوی گروه‌های تروریستی نظیر داعش و شاخه‌های القاعده از جمله القاعده در شبه جزیره عرب است؛ موضوعی که در تازه‌ترین ارزیابی‌های نهاد‌های اطلاعاتی آمریکا و گزارش‌های مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی به‌صراحت مورد تأکید قرار گرفته است. هرچند این گروه‌ها در ماه‌های اخیر تا حد زیادی از چرخه خبری آمریکا خارج شده‌اند، اما هرگونه اقدام ناگهانی و نمایشی از سوی آنها، آن هم در آستانه سفر یک رئیس‌جمهور آمریکایی، می‌تواند چشم‌انداز منطقه‌ای را به‌طرزی غیرمنتظره و ناپایدار دگرگون کند.
د– پیوند‌های اقتصادی، تکنولوژیک و انرژی با منطقه
دولت ترامپ تمایل آشکاری به تقویت روابط اقتصادی و انرژی با متحدان کلیدی خود در خاورمیانه از جمله عربستان سعودی و امارات متحده عربی نشان داده است؛ مسئله‌ای که در نشست‌ها و بیانیه‌های اخیر این کشور‌ها به‌وضوح بازتاب یافته است. با این حال، متغیر کلیدی که باید با دقت تحت نظر قرار گیرد، تأثیر سیاست‌های اقتصادی جهانی ترامپ به‌ویژه تشدید جنگ‌های تجاری بر مناسبات اقتصادی، تکنولوژیک و انرژی‌محور با شرکای راهبردی منطقه‌ای است. هنوز روشن نیست که این سیاست‌ها به نزدیکی بیشتر منجر خواهد شد یا زمینه‌ساز تنش‌های تازه‌ای خواهد شد.
ه– خاورمیانه به عنوان جبهه اصلی در رقابت ژئوپلیتیکی جهانی
پنجمین حوزه‌ای که باید در کوتاه‌مدت با دقت دنبال شود، نحوه تحول روابط میان ایالات متحده، روسیه و چین و تأثیر آن بر معادلات خاورمیانه است. ماه‌های آغازین دولت ترامپ با تلاش برای نرم‌کردن روابط با روسیه و تشدید رقابت با چین همراه بود، اما هر دوی این کشور‌ها راهبرد‌ها و روابط خاص خود را با خاورمیانه دنبال می‌کنند. روسیه این هفته صراحتاً تهدیدات ترامپ علیه ایران را محکوم کرد و چین نیز به‌روال گذشته، با جدیت به دنبال گسترش نفوذ بلندمدت خود در سراسر منطقه است.
در این چشم‌انداز پیچیده، ایالات متحده همچنان فرصت‌هایی کلیدی برای ترسیم مسیر‌هایی به‌سوی صلح و ثبات در خاورمیانه در اختیار دارد؛ چه در چارچوب پرونده عربی-اسرائیلی و چه در مواجهه با ایران؛ حتی در شرایطی که منطقه با خطر گسترش درگیری‌های موجود و تهدید‌های پایدار از سوی شبکه‌های تروریستی مواجه است. با این‌حال، بهره‌برداری از این فرصت‌ها مستلزم راهبردی شفاف‌تر از سوی دولت ترامپ است؛ راهبردی که نه‌تنها به نگرانی‌های شرکای کلیدی منطقه‌ای خود در قبال بحران حل‌نشده فلسطین به‌ویژه جنگ جاری در غزه و خطر آوارگی میلیون‌ها نفر پاسخ دهد، بلکه چشم‌انداز تقابل با ایران و احتمال یک جنگ گسترده‌تر را نیز به‌طور جدی مورد توجه قرار دهد.
همچنین، ایالات متحده می‌تواند از ظرفیت تقویت روابط اقتصادی با قدرت‌های کلیدی منطقه بهره‌برداری کند. با این حال، هنوز مشخص نیست که آیا سیاست‌های فراگیر اقتصادی ترامپ در سطح جهانی این مسیر را هموار خواهد کرد یا خود بر پیچیدگی‌های آن خواهد افزود. اعلام سفر رئیس‌جمهور آمریکا به خاورمیانه، باید سرآغاز مجموعه‌ای از تلاش‌های هماهنگ در حوزه‌های مختلف سیاست‌گذاری باشد؛ تلاشی که بتواند زمینه‌ساز دستاورد‌هایی پیش از سفر و در جریان آن شود؛ اما در دورانی که رئیس‌جمهور آمریکا به غیرقابل‌پیش‌بینی بودن خود می‌بالد و در شرایطی تا این اندازه مبهم و ناپایدار، این پرسش به‌درستی مطرح است: آیا این سفر اصلاً انجام خواهد شد؟
بازار

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1348062/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کوری!

تکذیب گرانی آیفون در ایران با سیاست جدید تعرفه ای ترامپ

توزیع سیب زمینی 29500 تومانی در میادین میوه

گزارش تایمز از جنگ مخفیانه روسیه در آب‌های انگلیس

هند از جنگ تعرفه‌ای با آمریکا عقب‌نشینی کرد

به خودت نگیر، نگران گاو سلمان هستن!

«کیهان» تذکر گرفت

ضربه اسرائیل به جاه‌طلبی‌های ترکیه در سوریه

ناکامی سندرز؛ مجلس سنا به ادامه کشتار در غزه رای داد

کودتای معلمان در عراق

افشاگری از نقشه آمریکا و اسرائیل برای زمین‌گیر کردن ترکیه در سوریه

تد کروز: تعرفه‌های ترامپ می‌تواند «حمام خون» به راه بیندازد

جوابیه مصاف درپی اظهارات آیت الله غرویان درباره انجمن حجتیه و رائفی پور

قانون معاهده انتقال محکومان بین ایران و ازبکستان ابلاغ شد

پزشکیان برای دولت سرمایه اجتماعی خرید

سکوتی که شنیده می‌شود

آمریکا همچنان پشت و پناهِ اسرائیل؛ دومین سامانه پدافندی تاد تحویل داده شد

معلمان عراقی کلاس‌ها را تعطیل کردند؛ تعطیلی هزاران مدرسه در عراق

بمب و ممنوعیت واکسن؛ دو تیغ اسرائیل بر گلوی کودکان غزه

قطر گیت تنها نوک کوه یخ از فساد نتانیاهو است

قانونگذار آلمانی خواستار تعلیق ارتباط بلژیک با اردوغان شد

همسر کارتر: نخستین پاسخم به خواستگاری کارتر «نه» بود

چهره ها/ امیرجلالی، صامتی و ارژنگ در کانادا

نایب رئیس مجلس: مخالفت ایران درباره مذاکرات مستقیم با آمریکا به خاطر بدعهدی آنها در برجام است

عباس عبدی: پزشکیان نقطه اصلی وفاق و چارچوبش را باید با رهبری حل کند

توسعه و تحول برنامه‌های فرهنگی در سال جدید با همدلی و هم‌افزایی محقق می‌شود

توصیه مهم به زنان باردار

شوک سنگین ترامپ به بازار جهانی هنر

رهبر حزب راستگرای فرانسه: باید در کشور وضعیت اضطراری اعلام شود

یونیسف: از دوم مارس کمکی وارد غزه نشده است

فیلم «رها» ثابت کرد که فقر برای زندگی آدمها تصمیم‌ می‌گیرد

حاجی بابایی در دیدار با رئیس مجلس عمان: مخالفت ایران درباره مذاکرات مستقیم با آمریکا به خاطر بدعهدی آنها در برجام است

سفر به عصر قاجار؛ از صحنۀ «آکروبات‌بازی» تا منظرۀ کاروانسرای گرگان

افزایش یا کاهش تعرفه‌ واردات خودرو چه تاثیراتی بر قیمت‌ها دارد؟

بانک مرکزی پایگاه ملی داده‌های اعتباری راه اندازی می کند

سفیر روسیه: بشار اسد حق پناهندگی گرفت و استرداد وی مطرح نیست

رهبر اپوزوسیون ترکیه برای برگزاری انتخابات زودهنگام طرح ارائه داد

آمریکا و روسیه به زودی تماس‌های جدید برقرار می‌کنند

چالش انتخاب بهترین بازیگران ایتالیا با بابک کریمی

نماینده مجلس خواستار ساخت سلاح‌ هسته‌ای شد

آل اسحاق: ممکن است تعرفه‌های جدید باعث جنگ جهانی شود

انگلیس: دوره جهانی شدن به اتمام رسیده است

حرف‌های همای «پایتخت» درباره ازدواجش با امیر جعفری

سفر به تاریخ؛ اولین عکس «محمدرضا پهلوی» در 3 سالگی

مقامات سابق اسرائیلی: نتانیاهو عامل اصلی ادامه جنگ بی‌نتیجه در غزه است

وال استریت ژورنال: شی جین‌پینگ برنده جنگ تجاری جهانی ترامپ است

واکنش دو نماینده پارلمان انگلیس به بازداشت از سوی اسرائیل

مشاور پیشین پنتاگون درباره تقویت قوای نظامی آمریکا در غرب آسیا هشدار داد

گروسی: به تهران می‌روم تا احتمال درگیری میان ایران و آمریکا را کاهش دهم

یکی از این 3 نماینده سابق، معاون پارلمانی رئیس‌جمهور می‌شود؟

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی