اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سرمقاله وطن امروز/ آیا سیاست ترامپ در موضوع ایران تغییر کرده؟ مقاله

سرمقاله وطن امروز/ آیا سیاست ترامپ در موضوع ایران تغییر کرده؟
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - وطن امروز / «آیا سیاست ترامپ در موضوع ایران تغییر کرده؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه وطن امروز به قلم رضا رحمتی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
ترامپ از یک سو بخشنامه اجرایی ریاست‌جمهوری درباره ایران را امضا می‌کند که محتوای آن فشار حداکثری علیه ایران است، از سوی دیگر درباره ایران با احتیاط سخن می‌گوید و دم از مذاکره با رئیس‌جمهور ایران می‌زند و بدون رعایت تشریفات معمول ریاست‌جمهوری در ایالات متحده می‌گوید «آماده گفت‌و‌گو با رئیس‌جمهور ایران هستم»؛ جمله‌ای که در عرف روابط خارجی ایالات متحده معمول نبوده است؛ این موضوع در دیدار با نخست‌وزیر رژیم اسرائیل نیز تکرار شد. ترامپ تاکید کرد «ایران کشور قدرتمندی است» و در حالی که خبرنگار تلاش می‌کرد بگوید ایران ضعیف شده است، ترامپ دوباره تاکید کرد «ایران قوی است». این نوع سخنان توسط دموکرات‌هایی شبیه اوباما نیز گفته نشده بود، چه رسد به جمهوری‌خواهانی که همواره با نگاه سختگیرانه‌تری با ایران برخورد داشته‌اند و در حالی که روابط دیپلماتیک ایالات متحده در پیچ و خم‌های مختلف کاخ سفید و در خط‌مشی‌های غیرروشن دنبال می‌شود، این صحبت‌های ترامپ را چگونه باید برداشت کنیم تا بتوانیم درک مناسبی از ترامپ در 4 سال آینده داشته باشیم. به نظر می‌رسد ابتدا باید فلش‌بکی به دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ و نسبتش با ایران بزنیم و بعد سراغ «تغییر مواضع» برویم.
* نخست؛ سابقه مواجهه ترامپ با برجام؛ فقط «فشار حداکثری»
در دور نخست ریاست‌جمهوری ترامپ بر ایالات متحده آمریکا، ترامپ هم در کارزار انتخاباتی خود و هم بعد از استقرار به عنوان رئیس‌جمهور دائما از نکوهش برجام سخن می‌گفت تا اینکه نهایتا بعد از یک و نیم سال از برجام خارج شد. در نخستین اقدام، ترامپ شهروندان ایرانی را از ورود به ایالات متحده ممنوع کرد، سپس قانون کاتسا (قانون مقابله با دشمنان آمریکا از طریق تحریم) را در 11 مرداد سال 1396 امضا کرد که مجوز استفاده از بسته متنوعی از تحریم‌ها به صورت یکجا علیه ایران را صادر می‌کرد؛ از حقوق بشری تا موشکی، منطقه‌ای و برنامه تسلیحاتی. بعد از آن 18 اردیبهشت 1397 از برجام خارج شد و تحریم‌های یکجانبه پیشابرجامی علیه ایران را بازگرداند و «فشار حداکثری علیه ایران» را شروع کرد. 19 فروردین 1398 سپاه پاسداران را به فهرست «سازمان‌های تروریستی» وارد کرد. 2 اردیبهشت 1398 با هدف استراتژی «تصفیر نفت» ایران، معافیت‌های کشورهایی را که از نفت ایران در شرایط تحریم خرید می‌کردند لغو کرد. در اقدامی شوکه‌کننده در 13 دی 1398 سردار حاج‌قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران را در یک حمله مستقیم پهپادی در فرودگاه بغداد به شهادت رساند و ادعا کرد در صورتی که ایران پاسخی نامتناسب دهد، «هدف گرفتن 52 نقطه در ایران» از جمله مناطق فرهنگی در دستور کار آمریکا قرار خواهد گرفت. در این فهرست اقدامات ضدایرانی دیگری نیز وجود داشت، از جمله اینکه ترامپ در نخستین ماموریت‌هایی که به نمایندگان آمریکایی در کشورهای دیگر تفویض کرده بود، به آنها هشدار داده بود از وتوی خود برای ممانعت از اعطای وام و پول به ایران در محافل بین‌المللی مثل صندوق بین‌المللی پول استفاده کنند و مانع از دریافت وام توسط ایران از این صندوق شوند؛ موضوعی که عملیاتی و منجر به تحدید دسترسی ایران به منابع مالی و تسهیلاتی بین‌المللی در صندوق‌های مختلف شد. ترامپ سفرای خود را مامور کرد تمام دسترسی‌های تجار این کشورها به بازار ایران را محدود کنند و چیزی غیر از اراده کاخ سفید در تعامل با ایران دنبال نشود. این وضعیت سختگیرانه تماما ایده سنتی آمریکا درباره ایران یعنی ایده «مهار» و «کنترل» را دنبال می‌کرد؛ چیزی که در ادبیات سیاست خارجی این کشور تحت عنوان «چماق» از آن یاد می‌شود.
* ترامپ منطق سیاست آمریکایی را فهمیده؟

اما این اقدامات و این همه فشار ترامپ در قبال ایران، یک چیزی کم داشت که موجب انتقاد رقبای دموکرات ترامپ در محافل سیاست‌گذاری و قانونگذاری این کشور شده بود و آن «در باغ سبز» بود. از ابتدای انقلاب اسلامی ایران تا ریاست‌جمهوری ترامپ بر آمریکا، ایالات متحده درباره ایران 2 وضعیت را همزمان و به صورت موازی دنبال می‌کرد (حتی در دوره سختگیری‌های جورج واکر بوش نیز این سختگیری‌ها بر اساس همین منطق موازی انجام شد) و آن فشار واقعی در کنار امتیاز انتظاری بود. در عمل ایالات متحده تلاش کرده است از نظر واقعی بیشترین فشار را به ایران وارد کند و در کنار آن انتظار امتیاز را نیز در سیاست و جامعه ایرانی زنده نگه دارد. این تنها در دوره ترامپ بود که یک پای سیاست آمریکایی در قبال ایران می‌لنگید و تنها گزینه فشار واقعی وجود داشت، بدون اینکه انتظاری در جامعه ایرانی یا سیاست ایرانی نسبت به ایالات متحده زنده باقی بماند.
ترامپ در دوره نخست ریاست‌جمهوری خود فشار آورد، کنترل کرد، ترور کرد، تحریم کرد، تصفیر را دنبال کرد، ایرانیان را از ورود به کشورش ممنوع کرد و... همه آن چیزهایی که در زمان روسای جمهور قبلی ایالات متحده نیز انجام می‌شد اما سیاست ترامپ چه چیزی نداشت؟ انتظار امتیاز! انتظار امتیاز همان چیزی است که جامعه هدف را نسبت به سیاست‌های اعمالی آمریکا علیه کشورشان منتظر نگه می‌دارد؛ انتظار «در باغ سبز» و «بهبود روابط»، همان استعاره سنتی سیاست آمریکایی علیه ایران، یعنی «هویج». در دوره اوباما همین «انتظار امتیاز» سبب تسهیل روند روابط بین ایران - آمریکا شد. این همان چیزی بود که با توجه به پروپاگاندای فشرده غربی سبب شد جامعه ایرانی تنها راه بهبود شرایط اقتصادی را در «امتیازاتی» دنبال کند که با «انتظار» رابطه با غرب بویژه آمریکا آن را برساخته بود. چنین وضعیتی می‌توانست به صورت همزمان سیاست ایرانی را نیز دستخوش دستکاری‌های سیاسی طرف غربی و فشار جامعه ایرانی کند. به نظر می‌رسد برجام مهم‌ترین گرانیگاه برای همین موضوع انتظار امتیاز بوده است. بررسی زمینه‌های اجتماعی و سیاسی امضای برجام نشان می‌دهد از نظر روانشناختی سیاسی، این پرونده روابط ایران - آمریکا، یکی از بهترین مثال‌ها برای سیاست فشار واقعی-انتظار امتیاز بوده است. برجام حتی در زمان اوباما هم برای ایران هویجی به دنبال نداشت، نمود آن را می‌توان در 18 ماه بعد از امضای آن و ناتوانی ایران برای ارتباط با محافل اقتصادی بین‌المللی به عیان دید اما برجام یک مولفه بارز داشت که همینک نیز در ذهنیت انسان ایرانی رسوب کرده و آن شکل‌گیری انتظار امتیاز در جامعه و سیاست ایران بود. جامعه و سیاست ایرانی همینک نیز تصور می‌کند برجام سبب شکل‌گیری امتیازات ویژه در زمینه اقتصادی شد و منتظر رسیدن به آن امتیازات است. صحبت‌های اخیر ترامپ که تلاش می‌کند (به صورت نامتعارفی) به قدرت ایران احترام بگذارد، در کنار نتانیاهو می‌نشیند و می‌گوید «ایران کشوری قوی است»، می‌گوید «آماده گفت‌وگو با رئیس‌جمهور ایران هستم»، فرقی نمی‌کند آنها تماس بگیرند یا نه اما او آماده است، می‌گوید به دنبال شکوفایی ایران است و اینکه ایرانیان بتوانند خوب زندگی کنند، می‌گوید دوستان ایرانی زیادی دارد و... اینها و دیگر صحبت‌هایش، بیشتر از سیاست فشار حداکثری، با منافع آمریکا سازگاری دارد. در منطق آمریکایی جامعه و سیاست ایرانی باید «نسبت به انتظار امتیازاتی که آمریکا به ایران می‌دهد» امیدوار باقی بماند؛ در این صورت ترامپ می‌تواند امتیازات درشتی از ایران دریافت کند. ترامپ تنها با فشار نمی‌تواند از ایران امتیاز بگیرد. باید جامعه را نیز نسبت به انتظارات درباره رابطه با آمریکا شرطی باقی گذارد تا بتواند میوه آن را در زمان مناسب بچیند اما اینکه آیا ترامپ موفق به این کار خواهد شد یا آیا ترامپ که از نظر روانشناختی تمایل دارد سریعا به نتیجه برسد، منتظر می‌ماند تا نتیجه صحبت‌هایش را ببیند و بر اساس آن رفتار خود را دنبال کند، موضوعی است که نیازمند گذر زمان است. دست‌کم 6 ماه زمان نیاز است تا ببینیم این رفتار جدید ترامپ چگونه باید ارزیابی شود.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1329151/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رکورد تاریخی توزیع بنزین در کشور ثبت شد

تماس تلفنی ترامپ و السیسی درباره غزه و یمن

خاطره خانم بازیگر از تماشای فوتبال کنار دوستانش!

عراقچی در گفت‌وگو با گروسی: ایران هر تدبیر لازمی را برای صیانت از برنامه هسته‌ای خود اتخاذ خواهد کرد

پایان سلطه صهیونیست‌ها بر هالیوود؛ سکوت دیگر کافی است!

روسیه اسناد تخلفات اوکراین را به آمریکا و سازمان ملل ارائه کرد

گاردین: عربستان و امارات مخالفت با حمله نظامی علیه ایران را به گوش ترامپ می‌رسانند

دلیل علاقه بچه ها برای بازی با پدر

بازی پیچیده واردات خودرو؛ بازار در شوک

محاکمه 5 نفر در بلغارستان به دلیل مرگ پناهجویان افغان

رمزگشایی از اعلام موضع صریح لاریجانی؛ آیا ایران به سمت ساخت سلاح هسته‌ای می‌رود؟

سفر به تاریخ؛ «محمدرضا پهلوی و صدام حسین در الجزایر»؛ سال 53

گرگیجه ترامپ در مقابل ایران

جان باختن بیش از 300 کودک از زمان از سرگیری عملیات اسرائیل در غزه

احمدی پرسپولیسی است یا استقلالی؟

تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران

پاکستان اخراج اتباع افغان را آغاز کرد

«موسی کلیم‌الله» 30 میلیاردی شد؛ دومین فیلم پرفروش اکران نوروزی

اعلام جرم علیه مدعی دروغینِ استعفای جمعی از نمایندگان مجلس

«ساگینتایف» به پزشکیان پیام تبریک داد

ایده بامزه ترین هدیه برای کسی که عاشقشی

سفیدبازی منافقین

دمشق: آماده همکاری با جامعه جهانی هستیم

حزب الله در واکنش به حمله به ضاحیه: صبر ما هم حدی دارد

اجرای دیالوگ معروف میرطاهر مظلومی در سریال قهوه تلخ

با شوهر پرسپولیسی/استقلالی چه کنیم؟

تعرفه گمرکی و سود بازرگانی واردات موبایل در سال 1404 ابلاغ شد

کابل: گفت‌وگوی فشرده با روسیه، پس از لغو ممنوعیت طالبان آغاز می‌شود

سریال پایتخت 7 ؛ از تبلیغ خرید طلا تا گم شدن هویت خانواده ایرانی! / خانواده نقی معمولی غیر معمولی شد

احتمال افزایش سقف وام مسکن به 2 میلیارد تومان

حزب‌الله شهادت حسن علی بدیر را تأیید کرد

شکوری راد: در انتخابات اخیر مجلس، جبهه پایداری علیه قالیباف کودتا کرد

تخت گاز صادرات غیرنفتی ایران در 1403؛ غیرنفتی‌ها رکورد 53 میلیارد دلاری را شکستند

آلمان: پوتین به دنبال صلح نیست

هتل ترانسیلوانیا یا پایتخت؟

رهبر انقلاب روز رای‌گیری برای جمهوری اسلامی در کدام شهر بودند؟

توضیح بهروز گرانپایه درباره تصویرش با عباس عبدی در دادگاه/ ماجرا چه بود؟

اعتراضات پس از دستگیری رقیب اردوغان شعله‌ور شد

مهم‌ترین چالش‌های اقتصادی 1404؛ بهترین استراتژی سرمایه‌گذاری در سال جدید

واکنش «مارین لوپن» به حکم دادگاه فرانسوی

جوک های بی مزه مهران غفوریان و رامین ناصر نصیر در شب خوش

همسرم منو با سلبریتی‌ها مقایسه می‌کنه چه‌کنم؟ ‌

وضعیت بازار مسکن در روزهای عید نوروز

وزیر خارجه رژیم صهیونیستی: در صورت عدم توافق، حملات در غزه ادامه می‌یابد

ادامه تجاوز نیروهای صهیونیستی به کرانه باختری

ناگفته‌هایی از توافقِ ویدیوکُنفرانسی روحانی-ترامپ در سال 99

5 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی مرغوب است

چین از پرتاب موفقیت آمیز یک ماهواره به فضا خبر داد

جناب خان: قلیه ماهی نخورید!

شورای نگهبان بیانیه داد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی