اخبار محرمانه

آخرين مطالب

چشم طالبان به زیرزمین تحلیل ویژه

چشم طالبان به زیرزمین
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
در سالنی سرد در افغانستان، انبوهی از زمردهای سبز تازه استخراج‌شده در زیر چراغ‌های رومیزی روشن می‌درخشیدند و دلالان این سنگ‌های قیمتی را از نظر خلوص و کیفیت بازرسی می‌کردند. یک حراجی برای اولین قرعه که 256قیراط وزن داشت، پیشنهادی ارائه داد. در کنار آن، حراج هفتگی سنگ‌های قیمتی طالبان در جریان بود. «دیوید زوچینو» در گزارشی برای نیویورک‌تایمز نوشت، این فروش‌ها -در استان پنجشیر در شرق افغانستان که سرشار از زمرد است- بخشی از تلاش دولت طالبان برای به‌دست آوردن پول نقد از پتانسیل عظیم معدنی و سنگ‌های قیمتی این کشور است. از زمان به‌دست گرفتن قدرت در اوت2021، طالبان می‌گویند که قراردادهایی با بسیاری از سرمایه‌گذاران برای استخراج سنگ‌های قیمتی، طلا، مس، آهن و سایر مواد معدنی ارزشمند مانند کرومیت امضا کرده‌اند. این گنجینه‌های دفن‌شده یک راه نجات بالقوه و پرسود برای یک اقتصاد ضعیف است.
چینی‌ها راه را در زمینه سرمایه‌گذاری روی طرح «کمربند و جاده» خود همواره کرده‌اند؛ تلاشی قاطعانه برای گسترش نفوذ چین در سراسر جهان. سرمایه‌گذاران روسی و ایرانی نیز مجوزهای استخراج معدن را امضا کرده‌ و خلأ ناشی از خروج آشفته آمریکا در سال2021 را پر می‌کنند. دولت ایالات متحده تخمین می‌زند که حداقل یک‌تریلیون دلار ذخایر معدنی در زیر مناظر ناهموار افغانستان قرار دارد. این کشور سرشار از مس، طلا، روی، کرومیت، کبالت، لیتیوم و مواد معدنی صنعتی و همچنین سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی مانند زمرد، یاقوت، یاقوت کبود و لاجورد است. به گفته «دفتر بازرس ویژه برای بازسازی افغانستان»، یک آژانس آمریکایی که امسال تعطیل می‌شود، افغانستان همچنین دارای گنجینه‌ای از عناصر خاکی کمیاب است. چنین عناصری در مجموعه‌ای از فناوری‌های مدرن مانند تلفن‌های همراه، لپ‌تاپ‌ها و وسایل نقلیه الکتریکی استفاده می‌شوند.
طالبان تلاش می‌کنند کاری را انجام دهد که ایالات متحده در طول 20سال اشغال خود نتوانست. بازرس ویژه در گزارشی که در ژانویه2023 منتشر شد، نتیجه گرفت که دولت ایالات متحده نزدیک به یک‌میلیارد دلار برای توسعه پروژه‌های معدنی در افغانستان هزینه کرد؛ اما «پیشرفت محسوس، ناچیز بود و پایدار نبود». بسیاری از موانع آن زمان، امروز هم می‌تواند وجود داشته باشد: کمبود امنیت، زیرساخت‌های ضعیف، فساد، سیاست‌ها و مقررات ناسازگار دولت و جابه‌جایی مکرر مقامات دولتی.
با این حال، طالبان پس از «از دست دادن سریع کمک‌ها» با عقب‌نشینی ایالات متحده، برای کسب درآمد ناامیدانه تلاش می‌کند و می‌کوشد یک‌بار دیگر شانس خود را بیازماید. در طول جنگ، ایالات متحده تقریبا 143میلیارد دلار کمک توسعه‌ای و بشردوستانه به افغانستان ارائه و از دولت همسو با ایالات متحده حمایت کرد. به گفته بازرس ویژه، از سال2021، ایالات متحده 2.6میلیارد دلار در این‌گونه کمک‌ها ارائه کرده است که توسط یک پیمانکار خصوصی در بسته‌های نقدی بسته‌بندی‌شده در پروازها به کابل تحویل داده شده است. بانک جهانی در ماه آوریل گزارش داد که اقتصاد افغانستان در 2سال گذشته 26درصد کوچک شده است. این بانک گفت که کاهش شدید کمک‌های بین‌المللی، افغانستان را «بدون هیچ‌گونه موتور رشد داخلی» رها کرده است.

بانک جهانی گفت، علاوه بر آن، ممنوعیت تولید تریاک توسط طالبان 1.3میلیارد دلار یا 8درصد از تولید ناخالص داخلی افغانستان به کشاورزان زیان رسانده است. «دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل» گزارش داد که این ممنوعیت منجر به از دست دادن 450هزار شغل و کاهش 95درصدی زمین‌های زیر کشت خشخاش شده است. استخراج معدن (به جای خشخاش) می‌تواند به‌عنوان یک جریان درآمد ثابت کمک کند. ترکیه و قطر به همراه چین و ایران در معادن آهن، مس، طلا و سیمان سرمایه‌گذاری کرده‌اند. به گفته «وزارت معادن و پترولیوم»، شرکت‌های ازبکستانی قراردادهایی را برای استخراج نفت در شمال افغانستان امضا کرده‌اند. طالبان در حال حاضر همچنین از فروش زمرد مالیات می‌گیرند. در دولت قبلی، تجارت زمرد یک تجارت فاسد و جنجالی برای همه بود به این معنا که جنگ‌سالاران و دلالان سیاسی بر تجارت مسلط بودند و جمع‌آوری مالیات در بهترین حالت امری تصادفی بود.
اما از آنجا که دولت طالبان «حراج‌های هفتگی» زمرد را راه‌اندازی کرده است، تمام فروش‌ها را کنترل می‌کند و مالیات می‌گیرد. فروشندگانی که زمرد را در حراجی‌ها می‌خرند تا زمانی که عوارض 10درصدی را پرداخت نکنند، نگین‌ها را دریافت نمی‌کنند. طالبان از دیگر سنگ‌های قیمتی از جمله یاقوت و یاقوت کبود نیز مالیات می‌گیرند. «رحمت‌الله شریفی»، فروشنده سنگ‌های قیمتی که در این حراج دو سری زمرد خرید گفت که از پرداخت مالیات بدش نمی‌آید. وی گفت: «دولت برای توسعه کشور به پول نیاز دارد. پرسش این است: آیا آنها آن را صرف کمک به مردم افغانستان خواهند کرد؟»
«همایون افغان» سخنگوی وزارت معادن و پترولیوم گفت که در ولایت پنجشیر، جایی که بیشتر زمردهای افغانستان استخراج می‌شود، دولت 560جواز زمرد را برای سرمایه‌گذاران خارجی و افغان صادر کرده است. وی گفت که این وزارت همچنان برای استخراج یاقوت در ولایات پنجشیر و کابل جواز اعطا کرده و برنامه‌ها برای مجوزهای زمرد و سنگ‌های قیمتی در سه ولایت دیگر در جریان است. اما بسیاری از مجوزهای جدید مربوط به معادنی است که هنوز افتتاح نشده‌اند. بسیاری از معادن موجود به‌دلیل زیرساخت‌های ضعیف و کمبود مهندسان و کارشناسان فنی با تجربه دچار مشکل شده‌اند. این سخنگو پذیرفت که کشورش به مهندسان و تکنسین‌های بیشتری نیاز دارد. او گفت که سرمایه‌گذاران خارجی کارشناسان مجرب را می‌آورند و بر اساس مجوزها موظف به استخدام افغان‌ها و آموزش مهارت‌های فنی و مهندسی به آنها هستند.دلالان گفتند که بیشتر زمردهای خریداری‌شده در حراج‌های هفتگی، دوباره به خریداران خارجی فروخته می‌شود.
در میان دلالانی که در یک روز در ماه نوامبر، زمرد می‌خریدند، فردی به نام «حاجی قاضی» حضور داشت که سنگ‌های قیمتی را از یک اتاق کوچک سلول مانند در تاریکی مغازه‌ها در مرکز شهر کابل می‌فروشد. دو روز پس از حراج، او در مغازه‌اش را قفل کرد، پرده‌ها را کشید و قفل گاوصندوق قدیمی‌اش را باز کرد. او چندین عدد زمرد و یاقوت را بیرون کشید که هرکدام در یک کاغذ سفید ساده پیچیده شده بودند. او گفت که بزرگ‌ترین مجموعه زمردهایم شاید 250هزار دلار ارزش داشته باشد. او تخمین زد که یک مجموعه بسیار کوچک‌تر از یاقوت‌های درخشان 20هزار دلار ارزش دارد.قاضی بیشتر سنگ‌های قیمتی خود را به‌خریدارانی از امارات متحده عربی، هند، ایران و تایلند می‌فروشد. او گفت که دلتنگ روزهای قبل از تسلط طالبان است، زمانی که شرایط اِشغال، خریداران مشتاقی را از ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، آلمان و استرالیا به همراه می‌آورد.
«عزیزالله نیازی» در یک مغازه مجاور، یک چراغ کوچک را روی میز خود روشن کرد تا شاهد تلألؤ مجموعه‌ای از لاجورد، یاقوت و زمردی باشد که آنها را روی یک میز کوچک پخش کرده بود. او منتظر اولین مشتری صبحگاهی خود بود. نیازی گفت که فروشش به اندازه 13سالی که او اجازه داشت یک روز در هفته سنگ‌های قیمتی را از یک مغازه کوچک در پایگاه نظامی ائتلاف ایالات متحده بفروشد، قوی نبود. او گفت که وقتی سربازان و پیمانکاران غیرنظامی برای خرید سنگ‌های قیمتی هر جمعه صف می‌کشیدند، سود او افزایش می‌یابد. آنها به ندرت بر سر قیمت‌ها (برخلاف خریداران افغان یا عرب) چانه می‌زنند. او گفت که 7درصد مالیات بر سود خود را پرداخت کرده است.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1315874/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رجال دوره رضاشاه هم با اجرای کشف حجاب به آن شیوه مخالف بودند/ همسر وزیر عدلیه از غصه دق کرد و مرد

هراس ریاض از دومینوی مخاطره‌انگیز

آمریکا: گفتگوهای سازنده‌ای با دولت موقت سوریه داشتیم

روایت سعودی از «مسیر نفوذ جدید ریاض در نظام بین‌الملل»

پایان سرمایه‏‌گذاری 20 ساله شرکت سعودی در ایران

برانداز علیه برانداز!

بیروت، جهانی دیگر؛ سفرنامه مهاجرانی به لبنان

مهاجرانی:‌ موضوع انتقال پایتخت در دست مطالعه است

آنجلینا جولانی

مرحوم هاشمی بالانس کننده سیاست های کشور بود

روایت مجید شاکری از مهم‌ترین عامل جهش ارزی اخیر

مهم‌ترین حذفی سفره ایرانیان

برگزاری نشست شورای امنیت با تاکید بر حفظ تمامیت ارضی سوریه

زن بودن سخته مادر بودن، سخت‌تر!

عشق و نمیشه با پول خرید!

با گروه جدید شرکت کنندگان جوکر آشنا شوید

رنج طبابت در غزه؛ پزشکی که 56 نفر از خانواده‌اش را کفن کرده است

ترامپ نیامده، گرد و خاک به پا کرد

تحلیل اکوایران از تله فقر در بازار اجاره

جولان تانک‌های اسرائیلی در سوریه

علاقه حاج آقا دانشمند به بازیگری

بزرگ‌ترین ایراد بازی‌ها جذاب بودنشان است

11 عضو شامل یک سرکرده الشباب در سومالی کشته شدند

ارتش رژیم صهیونیستی چندین نقطه در جنوب لبنان را منفجر کرد

باکو پروازهای خود به کازان روسیه را لغو کرد

دیدار سران قرقیزستان، ازبکستان و تاجیکستان در خط مرزی مشترک

کشته‌شدن بیش از 12 هزار غیرنظامی از آغاز جنگ اوکراین

پاریس «ایلان ماسک» را تهدید کرد؛ شبکه X را می‌بندیم

هوای اینجا برای من زهرِ ماره، دارم خفه می‌شم!

قالیباف در دیدار با سودانی: حاکمیت آتی سوریه رویکرد خود را در قبال رژیم صهیونیستی اعلام کند

پرداخت تسهیلات نهضت ملی مسکن بزودی

پیش بینی قیمت دلار 20 دی 1403

تصاویری از آتش‌سوزی مهیب یک پمپ بنزین در منطقه سن‌الفیل لبنان

گلایه ما، آرزوی دیگری است

زهرا داوود نژاد: فوت رضا غافل‌گیرکننده بود

یه دلش دانشگاست یه دلش تو خونه!

نماینده ایران در سازمان ملل: خروج ایران از سوریه مسئولانه بود

دبیر شورای عالی امنیت ملی وارد ایروان شد

خرید طلای آب شده حتی با 100 هزارتومن! 5 سوت طلای هدیه

8 کشته در حوادث امنیتی در اطراف «حمص» و «لاذقیه»

حزب‌الله: انتخابات ریاست جمهوری یک موضوع مستقل ملی لبنان است

کشته شدن 3 نظامی صهیونیست در نوار غزه

عربستان نقشه ادعایی اسرائیل را محکوم کرد

آمریکا مدعی حمله به انبار تسلیحات انصارالله یمن شد

روسیه: اقدامات اسرائیل نقض آشکار قوانین بین‌المللی است

نگاه کارشناسانه به تبلیغ حاشیه‌ساز سریال حسن فتحی

ایروانی: ایران تعهد خود را به حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی سوریه اعلام می‌دارد

سند ساماندهی رمز ارزها تصویب شد

واکنش طنزآمیز مقام کانادایی به اظهارات ترامپ

دیپلمات دانمارکی: نگران ترامپ نباشید، او نمی‌داند هر فکری را نباید به زبان آورد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی