سرمقاله وطن امروز/ چتر پدافند روی مراکز هستهای
تحلیل ویژه
بزرگنمايي:
اخبار محرمانه - وطن امروز / «چتر پدافند روی مراکز هستهای» عنوان یادداشت روز در روزنامه وطن امروز به قلم مهدی بختیاری است که میتوانید آن را در ادامه بخوانید:
با گذشت 75 روز از حمله اسرائیل به خاک ایران، رزمایش بزرگ نیروهای مسلح در حوزه پدافند هوایی با محوریت قرارگاه مرکزی پدافند هوایی خاتمالانبیا و مشارکت یگانهای پدافندی نیروی هوافضای سپاه و نیروی پدافند هوایی ارتش در کشور در حال برگزاری است.
در بخشی از این رزمایش، حفاظت از مراکز هستهای (بویژه نطنز) با به کارگیری انواع تسلیحات و تجهیزات موشکی و ضدتهدیدات هوایی در یک فضای حمله سنگین و جنگ الکترونیک تمرین شد.
برای مثال، یکی از سناریوهای تمرین شده در این مرحله، مقابله با 30 هدف حملهکننده به یک مرکز هستهای بود که توسط سامانههای پدافند هوایی سپاه نظیر سامانههای کوتاهبرد دزفول و تور امیک (با قابلیت درگیری با اهداف ارتفاع پست نظیر پهپادها و موشکهای کروز) انجام شد.
مقابله با این نوع تهدیدات، به دلیل حرکت در ارتفاع پایین و دور ماندن از دید رادارها (بهرغم سرعت کمی که دارند) یکی از چالشهای بزرگ پدافندهای هوایی در جهان است.
آنطور که در رسانهها منتشر شد، بخش دیگری از این مرحله از رزمایش به مقابله با بمبهای سنگرشکن اختصاص داشت که رژیم صهیونیستی بویژه بعد از 7 اکتبر 2023 از سوی آمریکا به این مهمات تجهیز شده و از این نوع بمبها برای ترور و به شهادت رساندن آیتالله شهید سیدحسن نصرالله و علامه سیدهاشم صفیالدین استفاده کرد.
این بمبها این قابلیت را دارند تا اهداف را در عمق زمین مورد اصابت قرار دهند.
طبق آنچه در این رزمایش تمرین شده، ظاهراً سامانه پدافندی «9 دی» توانسته در مدت زمانی کوتاه یعنی کمتر از 15 ثانیه اهداف را در فاصله 17 کیلومتری مورد اصابت قرار دهد.
پدافند هوایی به عنوان نیروی حافظ آسمان کشور در مقابل تهاجمات دشمن، نقشی اساسی، مهم و کلیدی در تامین امنیت ایفا میکند و برای همین، به فرموده حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای فرمانده معزز کل قوا باید در اولویت نیروهای مسلح باشد.
دهه 80 شمسی، با ایجاد تغییرات اساسی در ساختار پدافند هوایی و تشکیل قرارگاه مرکزی پدافند برای فرماندهی یکپارچه یگانهای پدافندی نیروهای مسلح، این حوزه نظامی به سطوح بالاتر ارتقا یافت و طراحی و ساخت تجهیزات موشکی و راداری و در کنار آن، خرید برخی سامانهها از خارج از کشور نیز با هدف افزایش این توان و امن کردن آسمان کشور در دستور کار قرار گرفت.
حمله اسرائیل به خاک کشورمان در 5 آبان سال جاری ـ اگرچه اطلاعات متقن، موثق و دقیقی از شکل اجرای این حمله و میزان خسارات ناشی از آن، نیز نحوه مقابله با آن در دسترس نیست ـ این الزام را بار دیگر یادآور شد که نیروهای مسلح و در راس آن پدافند هوایی هر لحظه باید برای مقابله با حملات اینچنینی آمادگی داشته باشند.
در واقع تهدیدات از سوی رژیم صهیونیستی علیه کشورمان به دلیل عدم مرز مشترک ایران با سرزمینهای اشغالی طبیعتاً به شکل هواپایه انجام خواهد شد (مانند نمونه قبل) و این مساله، لزوم توجه بیشتر به مقوله پدافند هوایی را گوشزد میکند.
تهدیدات اسرائیل علیه کشورمان ترکیبی از جنگنده و موشک (بالستیک و کروز) خواهد بود که برای هر کدام از این حوزهها بویژه در حوزه موشکی باید سناریوهای مختلف به صورت دائم تمرین شود که این موضوع یکی از اهداف اصلی رزمایش اخیر است. صهیونیستها بارها اقدام به تهدید حملات هوایی علیه زیرساختها و مراکز هستهای کشورمان کردهاند. هر چند بسیاری از این تهدیدات در حوزه سیاسی میتواند به عنوان یک بلوف یا عملیات روانی تفسیر شود اما حمله اخیر نشان داد این تفسیر در حوزه امنیتی و نظامی کامل و جامع نیست و نیروهای مسلح باید خود را برای مقابله با آن آمادهتر کنند. در رزمایش اخیر، سنایوهای مختلفی مورد تمرین قرار گرفته و در ادامه نیز بیشتر روی آنها تمرکز خواهد شد. برای مثال در حوزه مقابله با موشکهای بالستیک و کروز، برای برطرف کردن این تهدید در سالهای اخیر سامانههای متعددی در سیستم یکپارچه پدافند هوایی به کارگیری شده است. در کنار خرید سامانه موشکی «اس 300» از روسیه و پیش از آن، در اختیار گرفتن رادارهای برد بلند پیشرفته برای رصد تهدیدات در فواصل دورتر، سامانههای موشکی داخلی نظیر باور 373، 3 خرداد، 15 خرداد، طبس و... نیز توسط متخصصان صنعت دفاعی طراحی و ساخته شده است. از طرف دیگر، با حمله اخیر اسرائیل به کشورمان، اخبار و گزارشهایی مبنی بر هدف قرار گرفتن مراکز و تجهیزات پدافند هوایی توسط صهیونیستها منتشر و اینگونه القا شد که اسرائیل در این حمله توانسته توان پدافندی ایران را برای انجام عملیاتهای هوایی بعدی از بین ببرد اما رزمایش اخیر در سطح گسترده و همهجانبه نشان داد این گزاره نهتنها درست نیست، بلکه سیستم پدافندی کشور برای مقابله با تهدیدات بهروز شده و بویژه برای حراست از مراکز هستهای برنامههای متعددی وجود دارد.
لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1315822/