سرمقاله ایران/ تحول دیجیتال، مسیر توسعه نوآوری را هموار میکند
تحلیل ویژه
بزرگنمايي:
اخبار محرمانه - ایران / «تحول دیجیتال، مسیر توسعه نوآوری را هموار میکند» عنوان یادداشت روز در روزنامه ایران به قلم محمدمحسن صدر است که میتوانید آن را در ادامه بخوانید:
تسخیر جهان توسط بیتها و بایتها، نتیجه تحول دیجیتال است. تحول دیجیتال در واقع به معنای بازنگری اساسی در عملکرد سازمانهاست که با هدف ایجاد مزیت رقابتی، برای بهبود تجربه مشتری و کاهش هزینههای سازمانها با بهرهگیری از فناوریهای روز ایجاد میشود. این روند نهتنها عملکرد داخلی سازمانها را بهبود میبخشد، بلکه تأثیرات گستردهای هم بر اقتصاد جهانی دارد.
بررسیهای جهانی گویای آن است که تا پایان سال گذشته از میان 193 کشور عضو سازمان ملل، تعداد کشورهایی که حداقل 80 درصد شاخص تحول دیجیتال (DTI) را احصا کردهاند به 107 کشور رسیده است. به استناد دادههای جهانی، کشورهایی که از منظر درآمدی شرایط مناسبی نداشتهاند، اغلب از دسترسپذیری دادهها در DTI بازماندهاند. از سوی دیگر بیش از 49 درصد از کشورها با درآمد متوسط، دادههای کافی برای 105 شاخص مربوط به تحول دیجیتال را نداشتند. در مقابل، 78 درصد از کشورها با درآمد بالا، دادههای کافی برای بررسی وضعیت تحول دیجیتال خود را داشتند. ایران که در میان این کشورها رتبه 73 را به خود اختصاص داده، به عنوان یکی از کشورهای دارای درجه C در شاخص تحول دیجیتالی (کشورهای بوتسوانا، جمهوری دومینیکن، اکوادور، گواتمالا، ایران، جامائیکا، لبنان، نامیبیا و پاراگوئه عضو این گروه هستند)، امتیاز DTI نسبتاً پایینتری در این سطح درآمد دارد. بنابراین لازم است به منظور بهبود امتیاز، اقدامات متعددی را در دستور کار قرار دهیم. به طور ویژه، ایران در ستون اکوسیستم آسیبپذیر است، زیرا ازنظر شاخص تولید ناخالص داخلی در واحد مصرف انرژی، در پایینترین رتبه قرار دارد.
تجزیه و تحلیل دادهها نشان میدهد سرمایهگذاری مناسب در بازههای میانمدت یا بلندمدت میتواند در آینده منجر به رشد شاخصهای توسعه کشور در این حوزه شود. این سرمایهگذاری، زمانی توجیه پیدا میکند که به یاد داشته باشیم اقتصاد دیجیتال و ورود به عرصه انقلاب صنعتی نسل چهارم، میزان بهرهوری را افزایش میدهد و رشد 8درصدی اقتصاد بدون تحول همهجانبه دیجیتال در کشور امکانپذیر نیست. پیشرفت تکنولوژی در چند سال اخیر، جهان را در زمینههای مختلف به سمت دیجیتالی شدن سوق داده و یکی از مهمترین زمینههایی که از پیشرفت فناوری تأثیر زیادی پذیرفته، اقتصاد است.
اگر اقتصاد دیجیتال بخواهد در کشور پیادهسازی شود و به نرخ رشد و توسعه خوبی برسد به زیرساختهایی نیاز دارد. تحول دیجیتال از جمله مواردی است که به عنوان لازمه رشد اقتصاد دیجیتال مطرح میشود، چراکه فناوریهای دیجیتال فرصتهای بیشماری را برای سازمانها در هر اندازه و صنعتی ارائه میکنند و با پیادهسازی صحیح تحول دیجیتال، سازمانها میتوانند بهبود یابند، رشد کنند و در دنیای رقابتی امروزی پیشرو باشند.
تحول دیجیتال بر سه بخش دولت دیجیتال با محوریت هوشمندسازی، جامعه دیجیتال با محوریت فرهنگسازی، کسبوکار دیجیتال با محوریت توسعه فضای کسبوکار آینده جوامع استوار است و بر همه بخشهای اجتماعی، اقتصادی و زیستمحیطی تأثیر دارد. در مقابل، برنامه هفتم پیشرفت نیز توجه ویژهای به افزایش بهرهوری در تمام حوزهها دارد که لازمه تحقق آن، توجه به تحول دیجیتال در همه زمینههاست. واقعیت آن است که برای ایجاد تحول دیجیتال، راهی دشوار در پیش است، چراکه تحول، حاصل سالها تلاش، آزمون و خطا و سرانجام، رسیدن به نتیجه مطلوب است. رسیدن به این نقطه، بیشک نیازمند تلاشی جامع و آمادهسازی زیرساختهای اصلی است چراکه برای تحقق این هدف، به تنهایی نمیتوان اقدام کرد. شاید بر همین اساس است که بررسی گروه مشاوران بوستون (BCG) نشان میدهد فقط حدود 30درصد از شرکتها تحول دیجیتال را با موفقیت پیادهسازی میکنند و 70 درصد از آنها شکست میخورند.
تحقق تحول دیجیتال بیش از هر چیز نیازمند همافزایی دستگاههای مختلف است و بر این اساس، سازمان فناوری اطلاعات ایران به تازگی همایش «تحول دیجیتال، افق آینده» را با حضور مدیران فناوری تمامی دستگاههای اجرایی کشور برگزار کرد تا شاهد همافزایی بیشتر دستگاهها در این حوزه باشیم. امید است اقداماتی از این دست و تلاشهای وزارت ارتباطات و ذیل آن سازمان فناوری اطلاعات ایران منجر به دستیابی به جایگاه مطلوب در این حوزه، در کوتاهترین زمان ممکن شود، چراکه IT و ICT، توانمندساز جدی تحول دیجیتال بوده و از آن بهعنوان مهمترین و اساسیترین زیرساخت تحول دیجیتال یاد میشود.
لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1314199/