اخبار محرمانه

آخرين مطالب

آیا به موعد اصلاح قیمت انرژی رسیده‌ایم؟ تحلیل ویژه

آیا به موعد اصلاح قیمت انرژی رسیده‌ایم؟
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - روزنامه سازندگی /متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
از صحبت‌های رئیس‌جمهوری و و زیر امور اقتصادی و دارایی می‌توان حدس زد که دولت در آستانه اتخاذ تصمیم‌ مهم درباره قیمت سوخت است. هنوز کسی نمی‌داند که دولت قرار است چه تصمیمی بگیرد اما حجم اظهارنظر درباره ناترازی انرژی و یارانه پنهان به قدری زیاد شده که احتمال می‌رود به همین زودی، تصمیم‌هایی درباره قیمت سوخت گرفته شود.
رئیس‌جمهوری در گفت‌وگوی تلویزیونی با تاکید بر اینکه نیاز انرژی کشور با توان تولید داخل هم‌خوانی ندارد، گفت: «اگر آن مبلغی که برای یارانه‌ها و سوخت و گاز و برق و آب می‌دهیم را تبدیل به ریال کنیم، سرانه هر نفر90 میلیون تومان می‌شود. ما اکنون این پول را می‌دهیم، ولی هیچ چیزی به هیچ کسی نمی‌رسد». مسعود پزشکیان افزود: «ما با ناترازی‌های بسیار بدی مواجه هستیم. ناترازی گاز، برق، انرژی و آب، پول و محیط زیست داریم و همه آن در حدی هستند که ممکن است به بحران تبدیل شوند، همان وضعیتی که اتفاق افتاد و مجبور شدیم بگوییم روزانه دو ساعت برق قطع شود».
همچنین وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: «درحال حاضر یارانه‌ها بدون هدف توزیع می‌شوند و وقتی هم که می‌گوییم می‌خواهیم ریشه ناترازی‌ را حل کنیم عده‌ای سریع می‌گویند قرار است گرانی راه بیفتد. اما اینجا می‌گویم، مردم ما نمی‌خواهیم چیزی را گران کنیم».
عبدالناصر همتی در سی‌ویکمین همایش بین‌المللی روز بیمه با بیان اینکه تا زمانی که وزیر اقتصاد دولت پزشکیان و دولت چهاردهم باشم اجازه رانت و قاچاق را به کسی و گروهی نمی‌دهم، اظهار داشت: «مشکل اصلی اقتصاد کشور ناترازی‌‌‌هاست و دنبال این هستیم که ناترازی‌ و ریشه تورم را از بین ببریم».
آقای همتی تاکید کرد: سال گذشته از محل چندنرخی بودن ارز و اختلاف نرخ‌ها ١٧٠٠ هزار میلیارد تومان رانت برای عده‌ای ایجاد شد و کسری بودجه عملیاتی کشور به ١٠٠٠ هزار میلیارد تومان رسید. همتی گفت: «امروز کسری بودجه ریشه اصلی تورم و چاپ پول در کشور است و در این‌باره شک نداشته باشید. سال گذشته که نرخ ارز نیمایی سرکوب می‌شد نرخ تورم 5٢ درصد بود امسال با کاهش فاصله نرخ ارز نیمایی و ارز بازار آزاد نرخ تورم ٣٢ درصد است».
حجم یارانه پنهان
به طور کلی یارانه کمکی مالی است که دولت‌ها به عموم مردم یا به قشر خاصی پرداخت می‌کنند. این کمک برای افزایش رفاه مردم و دسترسی آسان‌تر آنها به کالاها و خدمات است تا رفاه بیشتری در جامعه فراهم شود. بخشی از یارانه‌هایی که پرداخت می‌شوند آشکار هستند، همچون یارانه‌های نقدی و بخشی دیگر پنهان هستند، همچون یارانه سوخت. این یارانه پنهان به یک مناقشه بین کارشناسان اقتصادی هم تبدیل شده، برخی آن را مضر می‌دانند و برخی اساساً آن را قبول ندارند. اما سوال این است که این کمک مالی پنهانی چقدر است و چه تبعاتی به همراه دارد؟
اقتصاددانان معتقدند در شیوه کنونی پرداخت یارانه‌‌‌ها، افرادی که بیشترین مصرف را دارند، قطعاً بیشترین نفع را خواهند برد. پس این شیوه بسیار ناعادلانه است و در مصرف‌کنندگان میلی به صرفه‌‌‌جویی ایجاد نمی‌‌‌کند. این منابع در صورت استفاده درست و بهینه می‌‌‌توانند موجب توسعه کشور شوند. از دیگر معضلات ایجادشده در این روش، پدیده قاچاق انرژی به کشور‌‌‌های همسایه است. یکی دیگر از نتایج قیمت‌گذاری دستوری انرژی، حرکت نکردن صنایع به سمت نوآوری و عدم‌استفاده از فناوری‌‌‌های نوین جهت افزایش و بهبود کارآیی است. آلودگی هوا و ازبین رفتن محیط ‌زیست و آسیب صنایع مختلف در پی قطعی‌‌‌های ایجادشده همگی از مواردی هستند که می‌‌‌توان برشمرد.
اقتصاددانان می‌گویند، با کاهش یارانه‌‌‌های پنهان، شرط «مصرف بیشتر، یارانه بیشتر» نیز حذف می‌شود و بخش خصوصی نیز می‌‌‌تواند در این بازار سرمایه‌گذاری کند.
همچنین با کاهش اتلاف انرژی، زمینه صادرات و رشد اقتصادی برای کشور فراهم خواهد شد.
با مراجعه به آمار سال‌هایی که در آنها افزایش قیمت انرژی صورت گرفته، درمی‌‌‌یابیم که بالا رفتن قیمت سوخت، موجب تورم‌‌‌های شدید نشده است.
با این حال، برخی ادعاها حاکی از آن است که در شرایط امروز به‌نسبت دستمزد‌‌‌ها قیمت انرژی معقول است، اما این فرض نیز صحیح نیست؛ زیرا هرچه یارانه پنهان انرژی بیشتر باشد، دولت با کسری بودجه فراوان‌‌‌تر روبه‌رو شده و با خلق تورم از جهات دیگری فشار بر هزینه‌‌‌ها را اعمال می‌کند.
اما پرسشی که مطرح می‌شود این است: آیا رقم 150 میلیارد دلار یارانه پنهان اعلام شده توسط رئیس‌جمهور درست است؟
برای اظهارنظر در این زمینه باید مصرف سالانه، بهای تمام‌شده، متوسط قیمت‌های منطقه‌ای و قیمت فروش داخلی فرآورده‌های نفتی، گاز و برق را محاسبه کنیم.
پرسشی که می‌تواند ما را به پاسخ صحیح برساند این است که درحال حاضر مصرف ما چقدر است؟
برآوردهای اقتصاددانان نشان می‌دهد که سالانه 280 میلیارد متر‌مکعب گاز مصرف می‌کنیم. همچنین سالانه 42 میلیارد لیتر بنزین، 38 میلیارد لیتر گازوئیل و 30 میلیارد لیتر از سایر فرآورده‌ها مصرف می‌کنیم و در نهایت اینکه سالانه 380 میلیارد کیلووات برق مصرف می‌کنیم.
برای این محاسبه باید بدانیم بهای تمام شده انرژی در کشور چقدر است. به طور مثال، درحال حاضر برآوردها نشان می‌دهد که هزینه تمام شده هر لیتر بنزین و گازوئیل 6800 تومان است. هر کیلووات ساعت برق 1650 تومان برای دولت هزینه دارد و هر مترمکعب گاز طبیعی 1900 تومان خرج روی دست دولت می‌گذارد.
پرسش بعدی این است که میانگین قیمت‌های منطقه‌ای برای اقلامی که نام بردیم چقدر است؟
برآوردهای حسین صبوری نشان می‌دهد متوسط قیمت هر لیتر سوخت در یک سال اخیر در خاورمیانه حدود 60 سنت یا 42 هزار تومان بوده است. متوسط قیمت هر مترمکعب گاز طبیعی هم حدود 27 سنت یا 18 هزار تومان بوده و متوسط قیمت هر کیلووات ساعت برق نیز حدود 4 سنت یا 2800 تومان بوده است.
سوال این است که دولت این اقلام را با چه قیمتی می‌فروشد.
درحال حاضر هر لیتر بنزین به طور متوسط 1750 تومان فروخته می‌شود. هر لیتر گازوئیل 375 تومان به فروش می‌رسد و هر مترمکعب گاز به طور متوسط 2100 تومان فروش می‌رود.هر کیلووات ساعت برق نیز به طور متوسط 1400 تومان فورخته می‌شود.
پس سوالی که مطرح می‌شود این است که دولت چقدر یارانه آشکار می‌پردازد.
یارانه آشکار(نه پنهان) که از مابه‌التفاوت بهای تمام شده از قیمت فروش ضرب در میزان مصرف به دست می‌آید، برای فرآورده‌های نفتی عرضه شده در داخل کشور حدود سالانه 620 هزار میلیارد تومان است که با دلار 70 هزار تومان می‌شود حدود 9 میلیارد دلار.
اما موضوع برای برق و گاز متفاوت است و چون در قیمت‌هایی در حدود بهای تمام شده عرضه می‌شوند، طبیعتاً یارانه آشکارشان چندان قابل توجه نیست.

اما سوال این است که یارانه پنهان چقدر است؟
رقم یارانه پنهان، از حاصل‌ ضرب مابه‌التفاوت قیمت‌های منطقه‌ای از قیمت فروش داخلی ضرب در حجم مصرف سالانه ما به دست می‌آید. قیمت منطقه‌ای هر لیتر فرآورده، به طور متوسط 42 هزار تومان است که بر این اساس حجم یارانه پنهان فرآورده‌های نفتی عرضه شده در داخل کشور، سالانه در حدود 4500 هزار میلیارد تومان یا 65 میلیارد دلار است.
این رقم برای گاز طبیعی بالغ‌بر سالانه 4450 هزار میلیارد تومان یا بیش از 63 میلیارد دلار است. همچنین این رقم برای برق بالغ‌بر 500 هزار میلیارد تومان یا بالغ بر 7 میلیارد دلار می‌شود.
نتیجه اینکه حجم یارانه های پنهان در اقتصاد ایران بر پایه قیمت‌های منطقه‌ای در حدود سالانه 135 میلیارد دلار برآورد می‌شود. لذا، این ادعای آقای رئیس‌جمهور که یارانه پنهان در اقتصاد ما سالانه بالغ‌بر 127 میلیارد دلار است، ادعای درستی به حساب می‌آید. منتهی، درستی این ادعا به معنای درستی گزینه جهش و افزایش قابل توجه قیمت بنزین و گازوئیل و…در کشور نیست. چراکه شما اگر همین امروز قیمت حامل‌ها را به قیمت‌های منطقه‌ای، نزدیک کنید، بسیاری از صنایع زیان‌ده و ورشکسته می‌شوند، کسری تجاری کشور سر به فلک می‌گذارد، نرخ ارز جهش قابل توجه می‌کند و همین جهش نرخ ارز، یعنی باز باید قیمت حامل‌ها به ریال بالاتر رود و این چرخه همین‌طور میره جلو!
در غیاب اصلاحات بازاری و ساختاری و نهادی، چنین نسخه‌ای اونم در شرایط حال حاضر کشور، فقط یک معنا خواهد داشت.
اما تداوم وضعیت کنونی نیز امکان‌پذیر نیست. چه باید کرد؟
اقتصاددانان می‌گویند، ایجاد صندوق انرژی و سهیم کردن مستقیم مردم ایران در عواید حاصل از این اصلاح قیمتی یکی از راه‌حل‌هاست. شروع اصلاح قیمتی از صنعت نیروگاهی پیشنهاد دیگر است و تغییر دست فرمان در سیاست خارجی و حرکت در جهت صلح و توافق نیز راه‌حل نهایی است.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1303724/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مهمترین دشمن هیتلر در تهران

معمای تغییر لحن بن سلمان در برابر ایران!

الجزیره مدعی شد: عناصر مسلح وارد شهر حماه شدند

عذرخواهی ستاد امر به معروف و نهی از منکر از رئیس جمهور

مناظره یا مصاحبه؟

جمهوری اسلامی: قانون حجاب به هیچ موفقیتی نخواهد رسید

فاجعه غیردولتی شدن پیش‏‌دبستانی

وزیر صمت: خودروی ویژه جانبازان وارد کشور شد

نخست وزیر فرانسه برکنار شد

فعال اصلاح طلب: پزشکیان با عدد و رقم واقعیت‏‌ها را به مردم بگوید

ماجرای جهیزیه و دعوای اول زندگی

به نگهبانی دل مشغولم

روایت قانون حجاب؛ نویسندگان مشتاق و مجریان منتقد

موج گسترده‌ انتقاد به یک قانون

اعتراف بزرگ ارتش صهیونیست در پی مرگ اسرای اسراییلی

پسرنتانیاهو در بند مقاومت؛ اقدام جدید خانواده اسرای اسرائیلی

پشت پرده توئیت ترامپ علیه حماس به روایت رسانه عبری

بالاخره آزاده اومد خونشون‎

دیپلمات سابق ایران: نباید منتظر ماند تا ترامپ تصمیماتش اعلام کند

پسر نوجوانم فقط دنبال عشق و حال است!

بازی خطرناک اسرائیل در لبنان

آیا به موعد اصلاح قیمت انرژی رسیده‌ایم؟

وزیر نیرو: بازگشت خاموشی‌ها بستگی به میزان تأمین سوخت نیروگاه‌ها دارد

آمریکا معافیت عراق برای واردات برق از ایران را تمدید کرد

رویترز: ارتش اسراییل عامل مرگ اسرای اسراییلی است

انگلیس درباره فروش قطعات اف35 به اسرائیل تجدیدنظر می‌کند

داستان تکراری کودتا و استیضاح در کره جنوبی

نمی‌دونم چی باید بگم!!

انتشار اولین تصاویر از فصل چهارم سریال زخم کاری

حقوق واقعی بازنشستگان باید چقدر باشد؟

شوک یون به وون!

ادعای وزارت امور خارجه آمریکا: روسیه هزاران کودک اوکراینی را منتقل یا اخراج کرده است

رویترز: مکرون در صورت سقوط دولتش سریعا نخست‌وزیر جدید منصوب می‌کند

عراق: خاک ما نقطه آغاز تهدید کشورهای همسایه نخواهد بود

چقدر گفتم به هر مذکری که ابراز عشق کرد دختر ندید

غیرت زن و مرد ندارد

خاطره ها که نمیمیرند؛ میمیرند؟!

پناهیان: فتنه‌های آخرالزمانی چهره منافقان را رسوا خواهد کرد

فرد توهین‌ کننده به پزشکیان از ستاد امر به معروف اخراج شد

بازی صفر-صفر رئیس روی آنتن

معاون اجرایی رئیس جمهور: ناترازی سال‌های قبل شرایط را به بحران رسانده است

سازمان مالیاتی: افرادی داریم که سن‌شان زیر 15 سال است و بالای هزار میلیارد تومان گردش مالی دارند!

کمبود کره در بازار جبران شد اما با تغییر قیمت!

جولانی زنده است؟

خروج اجباری فلسطینیان از بیت‌لاهیا

حزب حاکم کره جنوبی با استیضاح رئیس جمهور مخالفت کرد

بطحایی: دولت برای قانون عفاف و حجاب لایحه جدید نمی دهد

سخت‌گیری رئیس جمهور برای مصرف انرژی در جلسه هیئت دولت

فعال اصلاح طلب: جامعه بر سر مخالفت با فیلترینگ و قانون حجاب وفاق دارد

شرایط واردات خودرو توسط ایرانیان خارج از کشور اعلام شد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی