اخبار محرمانه

آخرين مطالب

ترمیم ناترازی گاز با حفاری درون‌میدانی وزارت نفت

ترمیم ناترازی گاز با حفاری درون‌میدانی
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - حفظ و نگهداشت تولید از میدان گازی مشترک با قطر عوایدی چندجانبه برای کشور به همراه دارد، از این رو مدت‌ها قبل حفاری 35 حلقه چاه درون‌ میدانی (Infill) در میدان مشترک پارس جنوبی در دستور کار قرار گرفته است، طرحی که اجرای کامل آن به توسعه صنعت گاز، ترمیم ناترازی گاز، رشد اقتصادی و ... کمک خواهد کرد.

به گزارش شانا، حفظ و نگهداشت تولید از میدان گازی پارس جنوبی، مخزن مشترک با قطر، به‌قدری حیاتی است که هیچ درنگی در بهره‌گیری بیشتر از آن جایز نیست و به مدد فناوری‌های روزآمد باید بتوان از این سرمایه به بهترین نحو بهره برد. هرچند تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا علیه ایران، دسترسی به فناوری‌های روزآمد در بخش‌های مختلف ازجمله صنعت نفت را آن‌گونه که لازم است، میسر نمی‌سازد، اما نمی‌توان از ظرفیت‌ها و قابلیت‌های شرکت‌های داخلی در این عرصه غافل ماند، به‌ویژه حالا که این شرکت‌ها دست‌به‌کار شده‌اند تا در موسم ناترازی گاز، افزایش تولید دیگری از این مخزن را رقم بزنند.
در همین زمینه تورج دهقانی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، گفته است که با توجه به رویارویی کشور با ناترازی گاز، اجرای طرح‌های مختلف با هدف کاستن از شتاب افت تولید گاز پارس جنوبی در دستور کار قرار دارد.
چشم‌انداز 36 میلیون مترمکعبی افزایش برداشت گاز
حفاری درون میدانی با بالا بردن میزان نرخ بازیافت گاز از یک مخزن انجام می‌شود و عملیات اجرایی طرح حفاری 35 حلقه چاه درون‌میدانی در میدان مشترک پارس جنوبی با همین چشم‌انداز با حضور مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس به‌عنوان کارفرما و مدیرعامل شرکت پتروایران و پیمانکار بسته دوم این طرح، 19 تیرماه امسال در موقعیت بلوک مخزنی سکوی SPD 12B فاز 12 پارس‌ جنوبی آغاز شد.
دهقانی که جلوگیری یا کاهش شتاب افت تولید از میدان مشترک پارس جنوبی را از اولویت‌های شرکت نفت و گاز پارس برشمرده، گفته است: در این مسیر، تصمیم‌های بهینه و بهنگام در بخش عملیات تولید و اجرای طرح‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت مانند طرح حفاری چاه‌های درون‌میدانی پارس جنوبی و فشارافزایی با جدیت در دستور کار قرار دارد.
قرارداد پروژه حفاری چاه‌های درون‌میدانی پارس جنوبی در قالب چهار بسته کاری از سوی شرکت نفت و گاز پارس، دی‌ماه پارسال به پیمانکاران صاحب صلاحیت در بخش بالادستی صنعت نفت و گاز کشور واگذار شد که مدت‌زمان اجرا سه‌ساله خواهد بود و سرمایه‌گذاری لازم برای اجرای این طرح، یک میلیارد و 200 میلیون دلار برآورد می‌شود. شرکت‌های پاسارگاد، پتروپارس، پتروایران و حفاری شمال، پیمانکاران طرح حفاری 35 حلقه چاه درون‌میدانی در میدان مشترک پارس جنوبی به‌شمار می‌روند.
مطابق برنامه‌ریزی، 35 حلقه چاه درون‌میدانی در چهار بسته کاری با شرکت‌های پتروپارس (بسته اول با حفاری 8 حلقه چاه)، توسعه پتروایران (بسته دوم با 9 حلقه چاه)، حفاری شمال (بسته سوم با 9 حلقه چاه) و گروه گسترش انرژی پاسارگاد (بسته چهارم با 9 حلقه چاه) در 17 سکوی پارس جنوبی حفاری خواهد شد که استقرار دکل حفاری DC12 شرکت توسعه پتروایران طی ماه‌های گذشته در موقعیت بلوک مخزنی سکوی SPD 12B و آغاز عملیات حفاری در این موقعیت، گام نخست عملیات اجرایی طرح حفاری 35 حلقه چاه درون‌میدانی در میدان مشترک پارس جنوبی بوده که در ادامه نیز سایر بسته‌های کاری مربوط به دیگر پیمانکاران این طرح، فعال خواهد شد.
پیش از این حمیدرضا ثقفی، سرپرست گروه پتروپارس نیز اعلام کرده بود که برای کمک به رفع ناترازی گاز در زمستان 1403 تصمیم بر این شد به جای حفاری پلکانی (batch drilling) در سکوی SPD1 که چاه‌ها در سال آینده به مرحله تولید می‌رسیدند، یک چاه تا مخزن حفاری، تکمیل و تا آذر 1403 تولیدی شود، به این منظور تمهیدات ویژه‌ای در برنامه‌ریزی‌های عملیات حفاری و تولیدی کردن این چاه انجام شده است که با اجرایی شدن پروژه حفاری هشت حلقه چاه درون‌میدانی تحت قرارداد گروه پتروپارس، بیش از 15 میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز کشور اضافه و کمک شایانی به رفع ناترازی گاز کشور می‌شود.
اجرای کامل پروژه حفاری چاه‌های درون‌میدانی در میدان مشترک پارس جنوبی، ظرفیت تولید گاز از این میدان مشترک را روزانه حدود 36 میلیون مترمکعب افزایش خواهد داد و با کاهش ناترازی گازی کشور، به توسعه صنعت گاز، حفظ و نگهداشت تولید از میدان مشترک با قطر و رشد اقتصادی کشور کمک خواهد کرد.
میدان گازی پارس جنوبی به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین منابع گازی جهان روی خط مرزی مشترک ایران و قطر در خلیج فارس و در 100 کیلومتری ساحل جنوبی ایران قرار گرفته که نزدیک به 3 هزار و 700 کیلومترمربع آن در آب‌های سرزمینی ایران و 6 هزار کیلومترمربع دیگرش در آب‌های قطر واقع شده است.
توسعه میدان مشترک گازی پارس جنوبی با هدف تأمین گاز مورد نیاز کشور در بخش‌های تزریق به میدان‌های نفتی، عرضه به واحدهای صنعتی و نیروگاه‌ها، گازرسانی به واحدهای خانگی - تجاری، همچنین تأمین خوراک مجتمع‌های پتروشیمی و صادرات گاز، میعانات گازی، گاز مایع و گوگرد از برنامه‌های وزارت نفت بود و حفر نخستین چاه اکتشافی در مخزن مشترک پارس جنوبی به سال 1369 بازمی‌گردد. قرارداد فازهای یک تا 3 در سال 1376 و فعالیت اجرایی طرح‌های توسعه پارس جنوبی نیز در سال 1377 آغاز و نخستین برداشت ایران از این میدان در سال 1381 انجام شد. قطری‌ها نیز کار در این میدان را از سال 1369 آغاز کردند.
80 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در پارس جنوبی
طبق اعلام شرکت نفت و گاز پارس از زمان تأسیس این شرکت تاکنون، بیش از 80 میلیارد دلار طرح و پروژه برای توسعه میدان مشترک گازی پارس جنوبی سرمایه‌گذاری شده است.
ظرفیت تولید گاز ایران از میدان پارس جنوبی اکنون بیش از 700 میلیون مترمکعب در روز است. افزون بر اهمیتی که ذکر شد، این میدان گازی به‌عنوان قطب انرژی، دارای منابع ارزش‌آفرین متنوعی برای اقتصاد کشور به‌شمار می‌رود و هم‌اکنون نیز بزرگ‌ترین کانون توسعه صنعتی و موتور اصلی توسعه اقتصادی ایران است که افزون بر تأمین حداکثری تقاضای گاز، می‌تواند با ایجاد هزاران شغل پایدار، سالانه ده‌ها میلیارد دلار درآمد را عاید کشور کند.
توسعه اولیه میدان گازی پارس جنوبی با تکمیل عملیات اجرایی 24 فاز استاندارد به‌زودی پایان می‌یابد. هم‌اکنون ظرفیت تولید روزانه ایران از این میدان مشترک به 705 میلیون مترمکعب رسیده و بر اساس آماری که دریافت شده، قطر نیز از این میدان روزانه 625 میلیون مترمکعب گاز برداشت می‌کند.
هم‌اکنون متوسط تولید گاز غنی کشور از مجموع میدان‌های فعال در خشکی و دریا به حدود هزار میلیون مترمکعب در روز می‌رسد که این میزان برای نیاز بخش خانگی، تجاری، صنایع، نیروگاه‌ها، پتروشیمی‌ها و تزریق گاز به میدان‌های نفتی ناکافی است، به نحوی که در پیک مصرف، با متوسط کسری حدود 250 میلیون مترمکعب در روز مواجه خواهیم بود.
در صورت ادامه روند کنونی شکاف میان توان تولید با مصارف مورد نیاز بیش از این افزایش خواهد یافت، زیرا افزون بر رشد مصارف بخش‌های مختلف به‌ویژه بخش‌های خانگی و صنایع، با افت توان تولید میدان‌های گازی روبه‌رو خواهیم بود، از این رو با توجه به اهمیت رفع تراز منفی تولید، این مهم باید با اقدام‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت مدیریت شود.
وزارت نفت دولت چهاردهم بنا دارد با برنامه‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت این معضل را مدیریت کند. در بخش کوتاه‌مدت، اجرای مستمر پروژه‌های نگهداشت تولید در میدان‌های گازی، به‌ویژه افزایش تولید میدان گازی پارس جنوبی، تکمیل فاز 11 پارس جنوبی، اجرای طرح توسعه میدان‌های گازی مستقل در مرکز کشور و توسعه فاز نخست میدان گازی کیش در دستور کار است.
منبع: هفته‌نامه مشعل

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1289237/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دلیل علاقه بچه ها برای بازی با پدر

بازی پیچیده واردات خودرو؛ بازار در شوک

محاکمه 5 نفر در بلغارستان به دلیل مرگ پناهجویان افغان

رمزگشایی از اعلام موضع صریح لاریجانی؛ آیا ایران به سمت ساخت سلاح هسته‌ای می‌رود؟

سفر به تاریخ؛ «محمدرضا پهلوی و صدام حسین در الجزایر»؛ سال 53

گرگیجه ترامپ در مقابل ایران

جان باختن بیش از 300 کودک از زمان از سرگیری عملیات اسرائیل در غزه

احمدی پرسپولیسی است یا استقلالی؟

تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران

پاکستان اخراج اتباع افغان را آغاز کرد

«موسی کلیم‌الله» 30 میلیاردی شد؛ دومین فیلم پرفروش اکران نوروزی

اعلام جرم علیه مدعی دروغینِ استعفای جمعی از نمایندگان مجلس

«ساگینتایف» به پزشکیان پیام تبریک داد

ایده بامزه ترین هدیه برای کسی که عاشقشی

سفیدبازی منافقین

دمشق: آماده همکاری با جامعه جهانی هستیم

حزب الله در واکنش به حمله به ضاحیه: صبر ما هم حدی دارد

اجرای دیالوگ معروف میرطاهر مظلومی در سریال قهوه تلخ

با شوهر پرسپولیسی/استقلالی چه کنیم؟

تعرفه گمرکی و سود بازرگانی واردات موبایل در سال 1404 ابلاغ شد

کابل: گفت‌وگوی فشرده با روسیه، پس از لغو ممنوعیت طالبان آغاز می‌شود

سریال پایتخت 7 ؛ از تبلیغ خرید طلا تا گم شدن هویت خانواده ایرانی! / خانواده نقی معمولی غیر معمولی شد

احتمال افزایش سقف وام مسکن به 2 میلیارد تومان

حزب‌الله شهادت حسن علی بدیر را تأیید کرد

شکوری راد: در انتخابات اخیر مجلس، جبهه پایداری علیه قالیباف کودتا کرد

تخت گاز صادرات غیرنفتی ایران در 1403؛ غیرنفتی‌ها رکورد 53 میلیارد دلاری را شکستند

آلمان: پوتین به دنبال صلح نیست

هتل ترانسیلوانیا یا پایتخت؟

رهبر انقلاب روز رای‌گیری برای جمهوری اسلامی در کدام شهر بودند؟

توضیح بهروز گرانپایه درباره تصویرش با عباس عبدی در دادگاه/ ماجرا چه بود؟

اعتراضات پس از دستگیری رقیب اردوغان شعله‌ور شد

مهم‌ترین چالش‌های اقتصادی 1404؛ بهترین استراتژی سرمایه‌گذاری در سال جدید

واکنش «مارین لوپن» به حکم دادگاه فرانسوی

جوک های بی مزه مهران غفوریان و رامین ناصر نصیر در شب خوش

همسرم منو با سلبریتی‌ها مقایسه می‌کنه چه‌کنم؟ ‌

وضعیت بازار مسکن در روزهای عید نوروز

وزیر خارجه رژیم صهیونیستی: در صورت عدم توافق، حملات در غزه ادامه می‌یابد

ادامه تجاوز نیروهای صهیونیستی به کرانه باختری

ناگفته‌هایی از توافقِ ویدیوکُنفرانسی روحانی-ترامپ در سال 99

5 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی مرغوب است

چین از پرتاب موفقیت آمیز یک ماهواره به فضا خبر داد

جناب خان: قلیه ماهی نخورید!

شورای نگهبان بیانیه داد

حریم شنیدن، چگونه شنیدن، فهمیدن و درک کردن

مشاور پزشکیان: روابط ایران و جمهوری آذربایجان در مسیر گام‌های مثبت قرار دارد

تزریق سرمایه 3 میلیارد دلاری به نفت

مسکو: پیشنهادات آمریکا درباره اوکراین را جدی می‌گیریم اما نمی‌پذیریم

حشدالشعبی از ورود تروریست ها از سوریه به عراق جلوگیری کرد

ذوق و خوشحالی زیاد مهران غفوریان لحظه دیدن علی صادقی و بغل و ماچ با او

صدر: با صدور حکم اعدام سلمان رشدی، مسلمانان جهان امام را به عنوان رهبر جهان اسلام پذیرفتند

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی