اخبار محرمانه

آخرين مطالب

اکونومیست: مذاکرات فنی نویدبخش است تحلیل ویژه

اکونومیست: مذاکرات فنی نویدبخش است
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
به نظر می‌رسد سفارت عمان در رم تاثیر مثبتی بر عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران و استیو ویتکاف فرستاده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، گذاشته است. این دو در تاریخ 19 آوریل برای دومین دور مذاکرات هسته‌ای در این محل دیدار کردند و این دیدار را با بیانیه‌هایی خوش‌بینانه و تعهد به برگزاری سومین نشست به پایان رساندند. عراقچی فضای مذاکرات را «نسبتا مثبت» توصیف کرد و دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، هم با شور بیشتری راجع به این دیدار صحبت کرد. ترامپ اعلام کرد که دولت او موفق به برگزاری «جلسات بسیار خوبی» درباره ایران شده است. در همان روز، دیدار بعدی این دو فرستاده برای 26 آوریل برنامه‌ریزی شد.
اکونومیست می‌نویسد «مذاکرات فنی» که قرار است از 26ام آغاز شود به اندازه دیدار فرستاده‌های سیاسی دو کشور اهمیت دارد. مذاکره برای دستیابی به توافق هسته‌ای فرآیندی پیچیده است و فرستادگان ارشد تنها می‌توانند تا حدی پیش بروند. برگزاری جلسه‌ای میان کارشناسان نشان‌دهنده آن است که آمریکا و ایران بررسی جزئیات توافق را آغاز کرده‌اند.
اکونومیست آغاز مذاکرات فنی را نویدبخش خوانده و آن را نشان‌دهنده پایان مرحله آسان مذاکرات می‌نامد. این نشریه انگلیسی می‌نویسد آنچه عیان است تمایل به دستیابی به توافق میان ایران و آمریکاست. آنها امیدوارند توافقی بهتر از برنامه جامع اقدام مشترک (JCPOA) را که در سال 2015 میان ایران و شش قدرت جهانی امضا شد و سه سال بعد توسط ترامپ کنار گذاشته شد شکل دهند.
با این حال از نگاه اکونومیست، رئیس‌جمهور آمریکا با سه مانع عمده مواجه است:
بازار
نخست، مدیریت تندروهای درون دولت خود اوست. موضع ویتکاف درباره انتظارات آمریکا از این توافق تا به اینجا متناقض به نظر می‌رسد. او در مصاحبه‌ای با شبکه فاکس‌نیوز در 14 آوریل اظهار کرد که توافق جدید به ایران اجازه خواهد داد غنی‌سازی اورانیوم تا سطح 3.67درصد، مشابه برجام، را ادامه دهد. اما روز بعد، موضع خود را تغییر داد و اعلام کرد که ایران باید برنامه غنی‌سازی خود را «متوقف سازد». به عقیده اکونومیست، هدف نخست واقع‌بینانه به نظر می‌رسد، اما هدف دوم خیر. عراقچی تاکید کرده است که توافقی با غنی‌سازی صفر قابل‌مذاکره نیست. به نظر می‌رسد تغییر موضع ویتکاف تحت فشار تندروهای واشنگتن رخ داد که از امتیازدهی زودهنگام او در یک موضوع کلیدی ناراضی بودند.
چالش دوم به خواسته‌های ایران برمی‌گردد. ایران خواستار توافقی پایدارتر و سودآورتر از برجام است. این بدان معناست که ایران اکنون به دنبال تضمین‌هایی است که نه ترامپ و نه رئیس‌جمهور بعدی نتوانند آن را کنار بگذارند. این بار ایران خواستار توافقی است که توسط سنا به تایید برسد و دولت‌های آمریکایی نتوانند به‌سادگی برجام از آن خارج شوند. با این حال، اکونومیست اشاره می‌کند حتی معاهده مورد تایید سنا نمی‌تواند تضمینی قطعی به حساب آید؛ زیرا معاهدات می‌توانند لغو شوند و آمریکا تجربه‌ خروج یک‌جانبه روسای‌جمهور از معاهدات را دارد. برخی مقامات ایرانی تضمینی قوی‌تر را ترجیح می‌دهند. آنها در سال‌های اخیر ذخیره بزرگی از اورانیوم غنی‌شده و هزاران سانتریفیوژ پیشرفته جمع‌آوری کرده‌اند. مقامات امیدوارند بخشی از این ذخایر را در تاسیساتی تحت نظارت سازمان ملل در ایران نگه دارند. اکونومیست می‌نویسد به این ترتیب در صورت خروج مجدد آمریکا از توافق، ایران می‌تواند این تجهیزات را از انبار خارج کرده و برنامه هسته‌ای خود را از سر گیرد. این امر اهرمی برای ایران فراهم می‌کند، اما به همین دلیل، آمریکا احتمالا با چنین شرایطی موافقت نخواهد کرد.
ایران همچنین خواستار اطمینان‌های اقتصادی است. رفع تحریم‌ها به‌تنهایی کافی نیست؛ توافق باید وعده منافع ملموسی را در خود داشته باشد که برجام از آن محروم بود. اگرچه توافق برجام به ایران امکان صادرات نفت بیشتری داد اما در جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی چندان موفق نبود. به گزارش بانک جهانی، در سال 2016، اولین سال پس از امضای توافق، جریان ورودی سرمایه خارجی به ایران تنها 0.7درصد از تولید ناخالص داخلی بود، که نسبت به 0.5درصد در سال 2015 افزایش کمی به شمار می‌رفت. تحریم‌ها یکی از موانع اصلی جذب سرمایه خارجی بودند، هرچند به واسطه برجام برخی تحریم‌ها لغو شدند، اما برخی دیگر باقی ماندند.
سومین چالش ترامپ که یکی از راه‌حل‌ها نیز به شمار می رود، ترغیب کشورهای خلیج‌فارس به توسعه تجارت و سرمایه‌گذاری در ایران است و رئیس‌جمهور آمریکا در راه توافق با ایران به حمایت دیگر کشورها نیاز دارد. به نظر می‌رسد سعودی‌ها آماده همکاری هستند. سفر هفته‌ گذشته وزیر دفاع عربستان به تهران از این جهت حائز اهمیت است که او بالاترین مقام سعودی است که از زمان از سرگیری روابط سیاسی دو کشور به ایران سفر کرده است. به نظر می‌رسد پادشاهی سعودی نگران جنگ احتمالی است و مشتاق است که آمریکا به توافق دست یابد. ترامپ قصد دارد ماه آینده به سه کشور خلیج‌فارس سفر کند که فرصتی برای جلب حمایت آنها خواهد بود. همزمان، ترامپ باید بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، را که به هر توافقی بدبین است و حمله نظامی را ترجیح می‌دهد، مدیریت کند. نتانیاهو از زمان تحلیف ترامپ در ژانویه دو بار به واشنگتن سفر کرده است. پس از آخرین تماس تلفنی آنها در 22 آوریل، ترامپ اظهار کرد که او و نتانیاهو «در همه مسائل هم‌نظر هستند». اکونومیست می‌نویسد در حال حاضر به نظر می‌رسد ترامپ حاضر و مایل به مهار نتانیاهو است اما اگر مذاکرات ماه‌ها به طول انجامد، این کار دشوارتر خواهد شد.
از سوی دیگر، ایران استراتژی هوشمندانه‌ای برای تعامل با ترامپ در پیش گرفته است و قصد جلب توجه او با جذابیت‌های تجاری دارد. هفته گذشته عراقچی به سخنرانی در کنفرانس سیاست هسته‌ای به میزبانی اندیشکده کارنگی دعوت شده بود. البته این سخنرانی در آخرین لحظه لغو شد، اما او متن آن را به‌صورت آنلاین منتشر و اعلام کرد که ایران قصد دارد 19 رآکتور هسته‌ای بسازد و شرکت‌های آمریکایی برای شرکت در مناقصه دعوت خواهند شد. او نوشت: «ده‌ها میلیارد دلار قرارداد بالقوه در دسترس است. بازار ایران به‌تنهایی برای احیای صنعت هسته‌ای در حال چالش آمریکا کافی است.»
در حال حاضر، تنها حدود 65 رآکتور هسته‌ای در سراسر جهان در حال ساخت است. ساخت 19 رآکتور فرصتی طلایی محسوب می‌شود. البته دور از انتظار نیست شرکت‌های آمریکایی برای شرکت در این مناقصه تردید داشته باشند؛ یا رونق ساخت‌وساز در ایران با پشتیبانی شرکت‌های آمریکایی ممکن است غیرمعمول به نظر برسد، اما در دنیای تحت هدایت ترامپ، همه‌چیز ممکن است.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1356053/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بی‌تفاوتی عجیب صداوسیما نسبت به حادثه بندرعباس

آصفری: دور از ذهن نیست که مذاکرات با حضور ویتکاف در تهران ادامه یابد

مادر یمنی چشم‌انتظار خبری از فرزند

چهره ها/ محسن تنابنده به حادثه تلخ بندرعباس واکنش نشان داد

سرمقاله سازندگی/ وزیر یا سرباز؟

نصیری اقدم: 50 درصد تورم ناشی از افزایش قیمت ارز است

اعتراض فعالان حامی فلسطین در قلب لندن

سیلی پدر ستایش به صورت خواستگار دخترش

سیدحسن خمینی: علت حادثه انفجار در بندر شهید رجایی برای همگان اعلام شود

تذکر صباغیان درخصوص بی‌خبری نمایندگان از مذاکرات؛ قالیباف پاسخ داد

انفجار مهیب در بندر شهید رجایی؛ حادثه یا خرابکاری؟!

ویژگی‌هایی که یک مهدکودک مناسب دارد

یمن: پایگاه هوایی نیواتیم را هدف قرار دادیم

شرط هتل ژاپنی برای پذیرش گردشگران صهیونیست

چند کشته و زخمی به‌دنبال زیرگیری با خودرو در کانادا

لیاقتت همون دختر چشم سفیده!

نظر فواد ایزدی درباره بازگشایی سفارت آمریکا

سرمقاله دنیای اقتصاد/ پیش‌‌‌نیازهای استفاده از توافق

قیمت هرشانه تخم مرغ برای مصرف کننده

100 سالگی شاهکار چارلی چاپلین در کن

تحلیل سی‌ان‌ان از دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا

شوهرم مشاوره نمیاد، چه کنم؟

حمله موشکی یمن به جنوب فلسطین اشغالی

فرانسیس فورد کاپولا از انتشار رمان مصور «مگالوپولیس» خبر داد

سرمقاله خراسان/ "مکانیسم ماشه باید غروب کند"

الف: وزیر جدید اقتصاد جدید، همان همتی است!

اعزام تیم کارشناسی بیمه مرکزی به بندر شهید رجایی

ابراز همدردی کوبا با مردم و دولت ایران

قالیباف: مجلس گزارشی دقیقی درباره حادثه انفجار بندر شهید رجایی به مردم می‌دهد

با رفتن بچه‌ها، همسرم بهانه‌گیر شد

اعتصاب کارگران خیابان‌های «مادرید» را غرق زباله کرد

بارزانی حادثه انفجار بندر شهید رجایی را به ایران تسلیت گفت

لایحه نظام جامع باشگاه‌داری در دستور کار مجلس

وزیر دفاع پاکستان: آغازگر جنگ با هند نخواهیم بود

جنگ قدرت در اردوگاه داعشی‌ها؛ ثبت ده‌ها مورد قتل و آدم‌ربایی

اسباب کشی ستایش و طاهر

«منگی» تجربه‌ای سخت و پیچیده بود؛ به جشنواره فجر برمی‌گردم

سقف و کف «حقوق» بازنشستگان کشوری در سال جاری

عباسی: ایران می تواند بازرسی عادی بازرسان آژانس را بپذیرد

آژانس یهود در قلب تهران

مهمترین اقدامات برای مدیریت حادثه بندر شهید رجایی

شاهین‌های ضدایرانی در واشنگتن بازی را برهم می‌زنند؟

انفجار بندر عباس و راز ابر قارچی

غریزه معامله‌گری ترامپ می‌تواند به توافق با ایران منجر شود؟

جولانی به دنبال سازش با اسرائیل

همسویی مواضع تندروهای داخلی با مطالبات اسراییل نگران‌کننده است

امضای قرارداد همکاری صداوسیما و بیمه دی/ تعهد به ارتقاء خدمات درمانی و حفظ رضایتمندی بیمه‌شدگان

داستان مخوف‌ترین سرویس جاسوسی اروپا / ترسناک‌ترین شکنجه‌های گشتاپو چه بود؟

یک راه فوق العاده برای داشتن کودک و نوجوان شاد

پروژه «انقلابی» ترامپ موفق خواهد شد؟

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی