اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ سرمایه‌گذاری برای تولید تحلیل ویژه

سرمقاله دنیای اقتصاد/ سرمایه‌گذاری برای تولید
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - دنیای اقتصاد / «سرمایه‌گذاری برای تولید» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم حسن خوشپور است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
شعار سال 1404 سرمایه‌گذاری برای تولید انتخاب شده است و مخاطب آن همه سرمایه‌گذاران بالقوه ایرانی، اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی خصوصی (واقعی)، دولت و شبه‌دولتی‌ها، نهادهای عمومی و دیگر سازمان‌های دارای فعالیت‌ها و انگیزه‌های اقتصادی هستند.
تاکنون همواره شعار سال در زمانی اعلام می‌شود که بودجه همان سال کل کشور قبلا به تصویب رسیده و دولت نمی‌تواند راهکارهای اساسی احتمالی را طراحی و در سند برنامه مالی یک‌ساله خود در مجلس به تصویب برساند و امکان ایجاد بسترهای لازم در حد دستورالعمل اداری و عملیاتی و در چارچوب قوانین مصوب فراهم است. به‌عنوان مثال در شرایطی که کشور برای سرمایه‌گذاری در توسعه ظرفیت‌ها به‌شدت به منابع خارجی به‌طور مستقیم و غیرمستقیم نیازمند است، قانون مناسب برای ایجاد تحول در جلب سرمایه خارج از کشور از طریق اجرای شعار سال وجود ندارد.
بازار
اما در اجرای شعار سال1404 چند نکته لازم به ذکر است:
1. در سال1404دولت باید شرایطی را فراهم کند که شهروندان توانایی و میل به سرمایه‌گذاری را نه برای صیانت از ارزش دارایی و ثروت خود از خطر کاهش ارزش ناشی از تورم به سمت ابزارهایی که اثری در تولید ندارند، بلکه برای تجهیز تولید در بخش‌های مختلف، به‌کار برند. به‌عنوان مثال تغییر جهت منابع سرمایه‌گذاری مردم از طلا و ارز و حتی زمین و مسکن به بخش‌های تولید، نیازمند سیاستگذاری‌های تعیین‌کننده و مهم است که با توجه به مجموعه شرایط فعلی جامعه و فضای اقتصادی کشور بسیار دشوار است. شعار سال در زمانی اعلام شده که نرخ ارز طی 6ماه گذشته با شیب زیاد افزایش یافته است، نرخ تسعیردلار از مرز صدهزار تومان عبور کرده و انتظار افزایش بیشتر آن هم وجود دارد. ایجاد ثبات و تغییر جهت نرخ ارز و حفظ ارزش پول ملی در حال حاضر اقدام سهل و ساده‌ای نیست.
2. شعار سال1404 موضوع جدیدی نیست، بلکه تاکیدی است بر لزوم توسعه زیرساخت‌ها و ظرفیت‌های زیربنایی و تولیدی که وظیفه اصلی دولت است. این سوال قابل طرح است که آیا قوانین و مقررات فعلی و جهت‌گیری و توان بنیادین نهادهای اجرایی، قانون‌گذاری و قضایی کشور می‌تواند در راستای حمایت از تولید و زیرساخت‌های مورد نیاز آن قرار گیرد؟ رئیس محترم دولت چهاردهم، سازمان برنامه و بودجه را مکلف کرده است که برنامه‌های لازم را برای تحقق شعار سال طراحی کند. یکی از اقدامات مورد نیاز اصلاح بودجه سال1404 در جهت شعار سال است. بودجه مصوب سال1404 گرایش عمده به تامین هزینه‌های جاری و روزمره برای ردیف‌هایی را دارد که نقشی در توسعه و افزایش تولید ندارند.
3. برای تحقق شعار سال1404 سازمان بورس و اوراق بهادار و شرکت‌های پذیرفته‌شده در آن نقش دارند. سهامداران عمده در مجامع سالانه شرکت‌ها می‌توانند تقسیم سود را در حداقل سقف قانونی تصویب کنند و منابع لازم را برای توسعه ظرفیت‌های مولد شرکت‌ها از طریق افزایش سرمایه و افزایش ذخیره‌های سرمایه‌ای فراهم کنند. آثار این تصمیمات بر انگیزه‌ها و رفتارهای سرمایه‌گذاران خرد و حقیقی با توجه به وجود ابزارهای دیگر سرمایه گذاری، قابل تامل است.
4. بانک‌ها به‌عنوان واسطه‌های پولی لازم است تامین مالی بخش تولید در بنگاه‌های اقتصادی را در اولویت قرار دهند و به طراحی شیوه‌هایی بپردازند که انگیزه‌های سپرده‌گذاری بلندمدت تقویت شود و منابع جذب‌شده به بخش‌های صرفا تولیدی اختصاص یابد. این اقدامات به جذابیت‌های بازدهی بنگاه‌ها و فرآیندهای تولید بستگی دارد و بازدهی در تولید هنگامی ایجاد می‌شود که بنگاه تولیدی در شرایطی با ثبات و بدون دخالت‌ها و تاثیرات کنترل‌های اداری و قیمت‌گذاری‌های دستوری فعالیت کند. بخش خصوصی واقعی به‌طور موثر در بخش تولید وجود ندارد و سهم خود را به بخش‌های شبه‌دولتی واگذار کرده است و این بخش‌ها نیز همانند دولت تصمیم می‌گیرند و چون امکان نظارت بر آنها به راحتی وجود ندارد و این بخش‌ها نیز برای کسب منفعت، بخش تولید و مولد را در اولویت‌های بعد قرار می‌دهند، نمی توان انتظار داشت که منابع بانک‌ها به سمت تولید جریان پیدا کند.
5. شرکت‌های دولتی ابزار دولت برای حضور و دخالت در اقتصاد هستند. در سال1404 و طبق قانون بودجه سهم سرمایه‌گذاری در مجموع مصارف سال1404 شرکت‌های دولتی 19درصد است. حجم سرمایه‌گذاری شرکت‌های دولتی 12202.7هزار میلیارد ریال است که کمتر از 13درصد آن از محل منابع عمومی دولت تامین مالی می‌شود و 10638.3میلیارد ریال یا 87درصد از محل منابع داخلی شرکت‌ها سرمایه‌گذاری می‌شود. اگر از مجموع سرمایه‌گذاری کل شرکت‌های دولتی، میزان سرمایه‌گذاری برای جبران استهلاک دارایی‌ها و منابع عمومی دولت در تامین بخشی از سرمایه‌گذاری‌ها نادیده گرفته شود، سهم سرمایه‌گذاری جدید شرکت‌های دولتی از مجموع مصارف سال 1404 آنها 13.5درصد است که نشان می‌دهد شیوه بنگاه‌داری دولتی هم جهت‌گیری سرمایه‌ای و توسعه ظرفیت‌ها را ندارد. در سال1404 خالص وام خارجی دریافتی شرکت‌ها منفی است (بازپرداخت وام خارجی مبلغ 20.3هزار میلیارد ریال بیش از دریافت وام خارجی است). این وضعیت حاکی از عدم استفاده شرکت‌های دولتی از منابع خارجی به هر طریق است؛ چون نرخ تسعیر ارز در زمان تنظیم بودجه در سطحی بوده که الان نیست بسیاری از اعداد سرفصل‌ها در حال حاضر ارقام دیگری هستند.
شعار سال1404 نه فقط برای این سال، بلکه برای یک دوره میان‌مدت یا بلندمدت باید در رأس اولویت‌های کشور باشد و همه نهادها، دولت و محتوای سیاستگذاری‌ها در راستای آن قرار گیرند. اگر جهت‌گیری‌های راهبردی و عملیاتی کشور در جهت سرمایه‌گذاری برای تولید باشد، باید در حوزه‌های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی بازنگری‌هایی اساسی صورت پذیرد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1348473/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرپرست اداره کل بنیاد شهید اصفهان با خانواده جانباز شهید عرفان در کاشان دیدار کرد

تحریم های جدید آمریکا علیه یمن

کمالوندی: معاون گروسی به تهران می‌آید

روایتی از پاسخ رهبرانقلاب به درخواست ویژه وزیر دفاع عربستان

لاوروف و روبیو، تلفنی گفت‌وگو کردند

حضور عراقچی در مراسم روز ارتش در مسکو

پیام تسلیت مدیر کل بنیاد استان سیستان و بلوچستان در پی درگذشت مادر شهیدان نارویی

کشف مجسمه‌ای 7 هزار ساله شبیه به فرازمینی‌ها در کویت

فارن پالیسی: نتانیاهو جنگ دوم غزه را آغاز کرده است؟

استیو ویتکاف کیست؟

گل های رونده ای که دیوار حیاط و بالکن را رویایی می کنند

حمله جنگنده های آمریکایی به یمن

ترامپ: با چین به توافق خوبی خواهیم رسید

تهران در محاصره 55 بحران

هرکسی را که مخالف ما بوده و یا هست را حذف می‌کنیم!

چهره ها/ شوخی جالب مهدی قایدی با محسن تنابنده

چهره ها/ عجیب ترین و جالب ترین مانتویی که دیده‌اید!

بازی بزرگ‌تر پشت درهای بسته

چرا «خشایار الوند» برای هنرمندان مهم است؟

داستان حسن صباح: معمار اولین سازمان تروریستی تاریخ

زخمی شدن پیرمرد کشاورز فلسطینی به ضرب گلوله شهرک نشینان صهیونیست

همای «پایتخت» کاراکتری که در سریال‌ها نیست؛ تکذیب‌های عجیب سیما!

اکران مردمی فیلم «صیاد» با حضور هومن برق‌نورد و نادر سلیمانی

نگاهی به کارنامه «سعید روستایی»/ کارگردانی که همه فیلم هایش درخشیدند

سیده ملک خاتون؛ زن آهنین تاریخ ایران، اولین حاکم زن شیعی که بود؟

تابناک مدعی شد: جزئیاتی جدید از مذاکرات مسقط

عباس عبدی: تندروهای طرفدار شبه‌‏علم نقشی مخرب در دوره کرونا داشتند

بُهت بازار خودرو از شوک رانا

ترامپ: ایران نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد

دیدار فرماندهان ارتش و سپاه باهمدیگر در آستانه روز ارتش

قهرمانی تاریخی تیم ملی بسکتبال زنان در غرب آسیا

مالیات از خانه‌های خالی فقط خالی‌بندی شد!

جزئیات متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان؛ پرداخت وام کارگران بازنشسته 500 میلیون ریالی شد

کن نیوز مدعی شد: ورود 2 هواپیمای جدید به ناوگان هوایی کشور

اتحادیه اروپا در پی تغییر معادلات: آیا تجارت با آمریکا محدود خواهد شد؟

از گره خوردن تولیدات سینمایی تا حواشی یک کنسرت رایگان

نگاهی به کیفیت چند سریال خانگی به بهانه شروع موفق «وحشی»

سفر عراقچی به مسکو در یک برهه حساس

عیادت مدیرکل بنیاد مازندران با سه خانواده شهید در نکا

استقبال از واقعیت

اصلاح‌طلبان رادیکال علیه توافق!

گزارش صداوسیما از ماجرای توزیع عادلانه یارانه انرژی

نفوذ به مطبخ مادربزرگ‌ها در مستندی که صابر ابر ساخت!

واکنش سازمان ملل به دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا

توضیحاتی درباره دیدار رهبر انقلاب و «خالد بن سلمان»

مادر شهیدان والامقام «پسندی» به فرزندان شهیدیش پیوست

نرخ سود بین‌بانکی افزایش یافت

ویدیویی از بهرام افشاری به مناسبت پایان «پایتخت 7»

از حاشیه تا متن نمایش عمومی پایتخت7 در برج میلاد

نگاه غلط به غریز جنسی در نوجوانان

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی