اخبار محرمانه

آخرين مطالب

رشد اقتصادی 8 درصدی به چه میزان سرمایه جدید نیاز دارد؟ اقتصادی

رشد اقتصادی 8 درصدی به چه میزان سرمایه جدید نیاز دارد؟
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - تجارت نیوز / با وجود اینکه دولت‌ها مدعی سیاست‌گذاری برای جذب سرمایه هستند، آمارها و ارزیابی فعالان اقتصادی حاکی از آن است که عملکرد دولت بزرگ‌ترین تهدید برای سرمایه گذاری در ایران است. به همین دلیل تغییر ریل سیاست‌گذاری در این زمینه، یکی از مهم‌ترین پیش‌نیازهای تحقق رشد اقتصادی هشت درصدی محسوب می‌شود.
رشد اقتصادی باثبات یکی از مهم‌ترین لازمه‌های بهبود وضعیت رفاه و معیشتی هر کشور است اما رشد اقتصادی ایران در سال‌های گذشته، روندی ناامیدکننده طی کرده است؛ به طوری که میانگین رشد اقتصادی در دهه 90 حدود صفر بود و پس از آن نیز ارقام ثبت‌شده برای رشد اقتصادی، چندان قابل دفاع نبوده‌اند.
این در حالی است که یکی از اهداف مهم برنامه‌های پنجم، ششم و هفتم توسعه رشد اقتصادی سالانه هشت درصدی بوده است. از سوی دیگر اهمیت رشد اقتصادی باعث شده که از سال 1398 به این سو، شعار سال مربوط به تولید باشد اما امسال برای نخستین بار، به طور مشخص بر تاثیر سرمایه گذاری برای رشد اقتصادی در شعار سال تاکید شد.
حال سوال اینجاست که دستیابی به رشد اقتصادی هشت درصدی به چه میزان سرمایه گذاری نیاز دارد و چرا اقتصاد ایران طی سال‌های اخیر در جذب این سرمایه ناکام بوده است؟
بازار
رشد اقتصادی هشت درصدی به سرمایه گذاری سالانه 13,400 همتی نیاز دارد
مجید کریمی ریزی، رئیس مرکز تسهیل تامین مالی تولید وزارت امور اقتصادی و دارایی، بهمن‌ماه سال گذشته اعلام کرد: «اعداد و ارقام محاسبه‌شده برای منابع مورد نیاز به منظور سرمایه گذاری، با توجه به مدل‌های اقتصادی و کار کارشناسی سازمان برنامه و بودجه، به طور متوسط در طول دوره برنامه هفتم، 13,400 هزار میلیارد تومان پیش‌بینی‌شده که البته این موضوع با در نظر گرفتن سهم 35 درصد بهره‌وری از رشد اقتصادی هشت درصدی است.»
او همچنین تاکید کرد: «این میزان سرمایه گذاری می‌بایست در یک روند افزایشی از حدود هشت هزار میلیارد تومان در سال 1404 به حدود 25 هزار میلیارد تومان در پایان برنامه (سال1407) افزایش یابد.»
افزون بر آن، کارشناسان اقتصادی نیز ارقام متفاوتی از حدود 100 تا 700 میلیارد دلار را به عنوان سرمایه مورد نیاز برای تحقق رشد اقتصادی سالانه هشت درصدی اعلام کرده‌اند. با این حال، بررسی‌ها نشان می‌دهند روند تشکیل سرمایه در سال‌های اخیر، بسیار کمتر از این ارقام بوده است.
نگاهی به روند سرمایه گذاری در اقتصاد ایران
نمودار زیر، آمار بانک مرکزی از روند تشکیل سرمایه ثابت ناخالص از سال 1390 تا 1402 را نشان می‌دهد. بر این اساس، در دهه 90 میانگین رقم تشکیل سرمایه ثابت ناخالص سالانه، تنها 436 هزار میلیارد تومان بوده است. البته این رقم در سال‌های پس از آن روندی صعودی را طی کرده و در سال 1402 به 3,836 هزار میلیارد تومان رسیده است که البته همچنان اختلاف بسیاری با سرمایه گذاری لازم برای تحقق رشد اقتصادی دارد.
شاخص امنیت سرمایه گذاری در بدترین وضعیت طی 6 فصل اخیر
بی‌شک یکی از مهم‌ترین عوامل ناکامی اقتصاد ایران در جذب سرمایه به تحریم‌ها و انزوای ایران در اقتصاد جهانی است که سرمایه گذاری خارجی را با محدودیت‌های بسیار مواجه کرده است. با وجود این، در داخل مرزها نیز عوامل متعددی امنیت سرمایه گذاری در اقتصاد را تهدید می‌کنند.
مرکز پژوهش‌های مجلس که از زمستان سال 1396 به این سو، با انتشار گزارش‌های فصلی «پایش امنیت سرمایه گذاری» به بررسی وضعیت این بخش مهم اما نادیده گرفته شده اقتصاد ایران می‌پردازد، در جدیدترین گزارش خود وضعیت امنیت سرمایه گذاری در تابستان سال 1403 را بررسی کرده است.
شاخص امنیت سرمایه گذاری در ایران، رقمی بین صفر تا 10 است که نمره 10 بدترین حالت ممکن و نمره صفر، بهترین حالت ممکن آن محسوب می‌شود. نتایج این گزارش که علاوه بر آمارهای رسمی، از ارزیابی هشت هزار و 481 فعال اقتصادی نیز به منظور بررسی وضعیت امنیت سرمایه گذاری با هفت نماگر به‌دست آمده، حاکی از آن است که شاخص امنیت سرمایه گذاری در تابستان 1403 به 5.81 واحد رسیده که بالاترین رقم در 6 فصل اخیر محسوب می‌شود.
دولت؛ متهم ردیف اول فقدان امنیت سرمایه گذاری
مولفه‌های آماری و نظرسنجی‌ها از فعالان اقتصادی نشان می‌دهند که از میان هفت نماگر اصلی، «عملکرد دولت» و «ثبات اقتصاد کلان»، بزرگ‌ترین تهدیدها برای امنیت سرمایه گذاری در کشور محسوب می‌شوند. «تعریف و تضمین حقوق مالکیت»، «فرهنگ وفای به عهد و صداقت و درستی»، «شفافیت و سلامت اداری» نیز در رده‌های بعدی قرار گرفته‌اند. مناسب‌ترین وضعیت اما در دو شاخص «ثبات و پیش‌بینی‌پذیری مقررات و رویه‌های اجرایی» و «مصونیت جان و مال شهروندان از تعرض» ثبت شده است.
به علاوه، طبق ارزیابی فعالان اقتصادی، «میزان حمایت مسئولان استانی از داوطلبان سرمایه گذاری»، «عمل کردن مسئولان ملی به وعده‌های داده شده» و «احقاق حقوق قانونی در ادارات دولتی» مهم‌ترین مولفه‌هایی هستند که سرمایه گذاری در ایران را ناامن کرده‌اند.
لزوم تغییر ریل سیاست‌گذاری‌ها برای جذب سرمایه
حضور شاخص عملکرد دولت در رتبه نخست عوامل تهدیدکننده امنیت سرمایه گذاری و نامناسب‌تر شدن آن در فصول اخیر، آن هم در شرایطی که دولت‌ها مدعی تلاش برای بهبود وضعیت سرمایه گذاری هستند، نشان‌دهنده لزوم تغییر ریل سیاست‌گذاری در این مسیر است. چراکه حتی با فرض اینکه دولت‌ها در مسیر بهبود وضعیت سرمایه گذاری قدم برداشته‌اند، به نظر می‌رسد فعالان اقتصادی مشارکت‌کننده در پایش‌ها، سیاست‌ها و حمایت‌های دولت در این زمینه را ناکام می‌دانند.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1348348/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله ایران/ نتیجه نوروز امسال

توییت رئیس مرکز ارتباطات و رسانه آستان قدس رضوی درباره ضبط سریال پایتخت در حرم امام رضا(ع)

بهروز پایتخت برج میلاد را برای لحظاتی منفجر کرد

دریادار سیاری: ارتش قدرت خود را از مردم می‌گیرد و فدای ملت است

روایت نیویورک تایمز از دست رد ترامپ به سینه نتانیاهو؛ از حمله به ایران حمایت نخواهیم کرد

بنیاد شهید و امور ایثارگران در حوزه درمان جامعه ایثارگری عملکرد مطلوبی داشته است

چهره ها/ قاب خانوادگی نانسی عجرم با همسر و سه دخترش

حس و حال جالب محسن تنابنده پس از پایان پایتخت

جمعی از فرماندهان و کارکنان ارتش با آرمانهای امام تجدید میثاق کردند

استاد دانشگاه تهران: باید مراقب روش‌های مذاکراتی خاص امریکا باشیم

کلید خوردن تفحص مجلس از بانک مرکزی

شکایت اولین ایالت آمریکا از «دونالد ترامپ»

وزیر خارجه انگلیس به رایزنی‌ آمریکایی-فرانسوی درباره ایران و اوکراین می‌پیوندد

آغاز مذاکره گروسی و اسلامی در تهران

سرمقاله اعتماد/ ایران و آمریکا: از مسقط تا رم

آغاز اکران آنلاین فیلم سینمایی «فصل ماهی سفید» از شبکه نمایش خانگی

بن‌ سلمان به ایران می‌آید

«پایتخت 7» در تلوبیون 1.85 میلیارد دقیقه تماشا شد

گروسی با چه دستورکاری به تهران آمد؟

نجفی استوارنامه خود را تسلیم مدیر دفتر سازمان ملل در وین کرد

سرمقاله آرمان ملی/ اهمیت سفر گروسی به ایران

سگ زرد برادر شغاله یعنی همین سخنان جان کری!

خاطره جالب علیرضا خمسه از خنده هایش در یک نقش جدی

آماری از قیمت کالای اساسی؛ چای خارجی گران شد

اظهارات معاون عراقچی در فروم سلیمانیه؛ از سوریه و جولانی تا حزب‌الله و خلع سلاح

ضرورت پیگیری اولویت‌های اقتصادی بدون شرطی‌سازی جامعه به مذاکرات

هشدار کره شمالی به آمریکا

سرمقاله آرمان امروز/ راه‌های تضمین مذاکره

هدایای ویژه وزیر پزشکیان به سیدحسن خمینی

برنامه امضای تفاهم‌نامه مشترک با دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل توسط بنیاد مازندران

گروسی با اسلامی دیدار کرد

از ایجاد معاونت بلاتکلیف تا ادغام آن در معاونتی بی‌ربط

علیرضا خمسه: من همیشه دوم می‌شدم!

سیروس مقدم: با سکانس دعوای نقی و بهتاش گریه کردم

اجرای موسیقی توسط رحمان و رحیم در اکران مردمی سریال پایتخت

چهره ها/ صورت کبود فرشته حسینی با چشم خون‌ریزی کرده!

رئیس کمیته روابط خارجی مجلس: طرف آمریکایی از تناقض‌گویی‌ پرهیز کند

سرمقاله هم میهن/ درباره یک انتصاب؛ راهبرد و کارگزار

چهره ها/ اینستاپست پردیس‌ پورعابدینی در تولد 25 سالگی‌اش

مادر شهیدان والامقام «رخشانی» از مازندران آسمانی شد

ابلاغ دستورالعمل وام ودیعه مسکن؛ ثبت‌نام فقط در سامانه "تم"

انصارالله: آمریکایی‌ها بهای سنگینی خواهند داد

آیا ترامپ می‌تواند از سد مخالفان توافق با ایران عبور کند؟

سرمقاله سازندگی/ ناترازی سیاسی

️گرفتن مالیات از خانه‌های خالی ، خالی‌بندی بود؟

چین : آمریکا برای حل مسائل با پکن تهدید و باج‌خواهی را کنار بگذارد

کواکبیان: به هیچ کجا مربوط نیست درصد غنی سازیمان چقدر است

سرمقاله دنیای اقتصاد/ هوش مصنوعی؛ چالش‌ها و فرصت‌ها

چرا قیمت دلار بیش از 100 درصد بالا رفت اما قیمت موادمخدر نه!

ده‌ها شهید و زخمی در حملات اشغالگران به چادرهای آوارگان غزه

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی