اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ دو مطالبه حیاتی مقاله

سرمقاله اعتماد/ دو مطالبه حیاتی
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - اعتماد / «دو مطالبه حیاتی» عنوان یادداشت روز در روزنامه اعتماد به قلم عباس عبدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
گرچه سیاست خارجی کشور همواره در مرکز نقد کارشناسان قرار داشته، ولی در چند ماه اخیر اهمیت آن بیش از گذشته شده است، به همین علت نیز این روزها اظهارات و تحلیل‌های گوناگونی در داخل کشور در این زمینه و از افراد فاقد صلاحیت کارشناسی می‌شنویم و می‌خوانیم. این افراد از این نظر حق دارند که درباره موضوع سرنوشت‌ساز مربوط به خود نظر دهند، چون نگرانند و می‌خواهند مشکلی برای کشور پیش نیاید، ولی واقعیت این است که مسائل خارجی به ویژه در سطح تکنیکال و فنی آن موضوعی تخصصی است و افراد کمی می‌توانند یا صلاحیت دارند که درباره آن نظر دهند. دعواهای توییتری و مجازی که «جنگ می‌شود یا نمی‌شود» نیز سطحی کردن موضوع سیاست خارجی است و کمکی به حل این مساله نمی‌کند. به نظر من بهتر است که در کنار نقد راهبرد کلان سیاست خارجی، بیش از هر چیز انتظارات خود را از نتایج سیاست رسمی منعکس کنیم و بحث‌های فنی درباره مذاکره، کیفیت آن، مستقیم یا غیرمستقیم بودن آن، علنی یا غیرعلنی بودن آن را به کارشناسان سیاست خارجی بسپاریم. به همین علت می‌توان به نقد سردرگمی راهبردی در سیاست خارجی اشاره کرد که از گذشته وجود داشته و اکنون به حادترین شکلی بروز یافته و اتفاقا شکست برجام نیز تا حدود زیادی مربوط به همین ضعف و تناقضات راهبردی است، ولی پیش از نقد راهبردی به عنوان یک شهروند باید به مساله مهم انتظارات معقول و متعارف جامعه از سیاست خارجی پرداخت. اولین و مهم‌ترین انتظار پرهیز از جنگ است. چنین نیست که هر جامعه‌ای در هر شرایطی از جنگ پرهیز کند.
برای نمونه برخلاف برخی تحلیل‌ها، تقریبا شواهد و قرائن کافی وجود دارد که صدام حتی پیش از انقلاب هم تصمیم گرفته بود که در فرصت مناسب به ایران حمله کند، بنابراین چاره‌ای جز مقاومت و جنگ نبود و مردم هم کمابیش و در حد انتظار با آن همراهی کردند. هم از حیث تقدیم و حضور نیروی رزمنده و هم از حمایت پشت جبهه و هم راه آمدن با تبعات جنگ. ولی این را نباید به معنای استقبال از جنگ دانست. رفتار امام علی(ع) در جنگ‌های حتی داخلی نیز چنین بود که حداکثر کوشش را برای پرهیز انجام می‌داد و پرتاب‌کننده اولین تیر نبود. اگر طرف مقابل نمی‌پذیرفت و به جنگ اصرار می‌کرد آنگاه مساله تفاوت می‌کرد. تاکنون چندین بار مقام رهبری با اطمینان گفته بودند که جنگ نخواهد شد و در آن چارچوب نیز نشد.‌گرچه این‌بار نیز همین نکته را البته با قطعیت کمتری بیان کردند و بالطبع بهتر از همه می‌دانند که آثار جنگ چیست که چنین اطمینان خاطری را می‌دهند. بنابراین مساله اصلی اجتناب از جنگ است، به این معنا که تمامی گام‌های معقول و شرافتمندانه را برای پرهیز از جنگ‌ برداریم، حال اگر طرف مقابل سیاست جنگ‌طلبانه‌ای را پیش گرفت، دیگر مسوولیتی متوجه ایران نخواهد بود و مردم هم همراهی خواهند کرد و با تبعات آن کنار می‌آیند. ولی اگر ما هیچ گامی برنداریم یا اجازه دهیم نیروهای تندرو که نانشان در جنگ و آجر شدن نان مردم است میدان‌دار باشند و به استقبال جنگ بروند، در این صورت انتظار همراهی مردم را نباید داشت و سرنوشت چنین ماجرایی نیز پیشاپیش روشن است. 
اینکه آیا ایران گام‌های لازم را برمی‌دارد یا خیر، آن را باید به داوری افکار عمومی و نخبگان واگذار کرد، این وظیفه حکومت است که اطلاعات لازم را در این زمینه در اختیار عموم قرار دهد. تاکنون هیچ اطلاعی داده نشده است. من نسبت به این محدودیت اطلاع‌رسانی اعتراضی ندارم، در هر صورت امری فنی و اجرایی است ولی این رفتار موجب جلب اعتماد مردم نخواهد شد، باید هر چه زودتر گشایشی در اطلاع‌رسانی صورت گیرد.
انتظار دوم این است که حتی اگر جنگ هم نشود، ادامه وضع موجود به کلی بی‌فایده است. متاسفانه برخی افراد که مخالف و منتقد حکومت هم هستند، از جنگ با تمام تبعاتش استقبال می‌کنند تا وضع موجود یکسره شود. «یا زنگی زنگ یا رومی روم». ادامه این وضع چه در تحریم، چه در سیاست داخلی و حتی چه در ساختار قدرت که شکاف‌های آن آشکار و روشن است قابل دوام نیست و با وجود ترکیب نمایندگانی بسیار متفاوت از خواست عمومی مردم در مجلس و غالب بودن نگاه امنیتی بر کلیه امور از رسانه گرفته تا گزینش‌ها و مدیران و قوانین و... نمی‌توان کشور را اداره کرد و به سرمنزل مناسب رساند. شعار سال جاری که سرمایه‌گذاری برای تولید که نیاز جامعه است، با وضع کنونی و ادامه آن قابل تحقق نیست، چه بسا مسیر معکوس این شعار طی شود.بنابراین مطالبه دوم، خروج از وضعیت نه جنگ نه صلح است. این مساله نیازمند تغییر گفتمان و راهبرد است. سیاست بازدارندگی به تنهایی نمی‌تواند مشکل ایران را حل کند. حتی اگر مثل کره شمالی بمب اتم هم داشته باشیم، در این صورت حداکثر سپر بازدارندگی ایجاد می‌شود؛ سپری که جز فقر و فلاکت و ناکارآمدی نتیجه دیگری ندارد. نه مردم ایران مردم کره شمالی هستند و نه حکومت ما، چنان انسجام و اقتدار داخلی را می‌تواند در خواب ببیند. بنابراین راهبرد بازدارندگی گرچه لازم است ولی کافی نیست و در نتیجه مشکلی را از ایران حل نمی‌کند، همچنان که تاکنون حل نکرده است. وجه داخلی راهبرد بازدارندگی در سیاست داخلی، غلبه نگاه امنیتی و گسترش و تشدید فیلترینگ در همه حوزه‌ها (در رسانه و در حضور نیروها از جمله از طریق نظارت استصوابی در گزینش و در تایید مدیران) است و این نیز تاکنون نه تنها مشکلی را از سیاست داخلی حل نکرده، بلکه تشدید هم کرده است.
بازار
بنابراین تهدیدهایی که ممکن است سیاست هسته‌ای ایران به سوی ساخت بمب برود نیز چون در ادامه سیاست بازدارندگی است، مشکلی را حل نخواهد کرد، زیرا گذشته از تبعات فاجعه‌بار آن، به این علت که معطوف به بازدارندگی در برابر جهان است به نتیجه‌ای هم منجر نخواهد شد. (در این باره خواهم نوشت) 
ترکیب این دو انتظار را می‌توان چنین گفت که نیازمند یک تغییر راهبردی هستیم که ریشه آن در تغییر گفتمان داخلی است که بازتاب سیاست خارجی هم پیدا می‌کند. برجام به این علت شکست خورد که در درجه اول، تغییر منحصر در موضوع هسته‌ای و نه حتی خارجی بود. مهم‌تر اینکه آن تغییر نیز کاملا تاکتیکی و غیرراهبردی بود و تعمیم پیدا نکرد. اگر بخواهیم به گذشته برویم، باید گفت که پذیرش قطعنامه یک تغییر راهبردی در سیاست ایران در جنگ بود. به همین علت آن سیاست ادامه یافت و اجازه تخطی از آن داده نشد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1347777/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ادامه ریزش در بورس

افزایش 19 درصدی صادرات مواد صنعتی در کشور

شهادت 26 فلسطینی دیگر در غزه؛ شمار شهدا به 50 هزار و 695 نفر رسید

وقتی اسم سکه طلا نظر نقی رو برای دعوت رحمت عوض کرد

علاقه زیاد به داماد رو باید از نورالدین یاد گرفت

چهره ها/ عکس یادگاری بازیگران سریال پایتخت در پشت‌صحنه

خطر رسوایی در کمین است

شیوه کلاهبرداری منافقین از مردم اروپا!

توپوگرافی سیاسی ایران در آستانه مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا

یه تپه سالم تو زندگیش نگه نداشت

چهره ها/ قاب خانوادگی و جدید بهرام رادان پربازدید شد

ابوالفتح: با راهکار نظامی نمی‌توانند برنامه هسته‌ای ایران را از بین ببرند

عیادت پزشکیان از مجتبی رحماندوست

سرمقاله اطلاعات/ شعار سال تنها در بنرها؟

شنیده شدن صدای انفجار در دمشق

وقتی رحمت به خاطر یک خانم خوش تیپ از رو موتور افتاد !

شاهکار هومن حاجی عبداللهی برای جناب خان

رقابت «برهوت» در روسیه

رویترز به نقل از یک مقام ایرانی: تهران تمایل دارد مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا از طریق عمان ادامه یابد

علی جنتی: ما نمی‌خواهیم که آمریکا سفارت خود را در تهران باز کند اما...

مالیات بر ارزش افزوده طلا 10 درصد شد

سال 2024؛ مرگبارترین سال برای پناهجویان

تظاهرات گسترده در واشنگتن؛ نه به جنگ غزه، نه به سرکوب آزادی بیان

مروری بر آثار بازیگر فقید تئاتر، سینما و تلویزیون نعمت الله گرجی

امیر صباحی‌فرد: نیروهای مسلح برای مقابله با تهدیدات‌ آمادگی کامل دارند

لاریجانی: مسئله هسته‌ای را باید حتما حل کرد

چگونه از شر افکار منفی خلاص شویم؟

سرمقاله وطن امروز/ تعاونی‌ها؛ کلید جذب سرمایه‌های مردمی برای تولید

تاثیر منفی تعرفه‌های گمرکی ترامپ بر بورس تل‌آویو

دردسرهای بهتاش تمامی ندارد!

منت داماد خارجی روی سرش موند

فقط جوری که محسن تنابنده خاطره تعریف می کنه!

نوذر شفیعی: یکی از دلایل درگیری ترامپ با ایران به خاطر نقشی است که در استراتژی کلان چین داریم

سرمقاله جوان/ عشق سال‌های دور تا عشق این سال‌ها

استفاده 55 میلیون نفر از اعتبار مرحله اول طرح کالابرگ

باگ فرمول ترامپ در تعرفه‌گذاری

آرزوی عجیبش رو به گور برد

مرجانه گلچین: تقریبا تنها شدم

سخنگوی هیأت رئیسه مجلس: اطرافیان پزشکیان نمی‌گذارند وزیر اقتصاد را سریعتر انتخاب کند

رشد قیمت سکه امامی و طلا در بازار؛ دلار سبزپوش ماند

عضو کمیسیون صنایع: افرادی که قدرت تصمیم گیری ندارند را از وزارت جهاد کشاورزی بیرون کنید

طرح واردات خودرو عشایر با تعرفه صفر درصد

حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به یک خودرو در جنوب لبنان

پزشکی که متیو پری را به قتل رساند، اعتراف کرد

این تصویر از نسرین مقانلو، اشک خیلی‌ها را درآورد

«زن و بچه» روستایی با معادی، ایزدیار و حسن پورشیرازی به کن می‌رسد؟

جزئیات پاسخ ایران به نامه ترامپ از زبان رئیس ستادکل نیروهای مسلح

پزشکیان از دستاورد کمیته ملی پارالمپیک در توسعه ورزش زنان تقدیر کرد

سعیدی: آقای پزشکیان شما هم می‌توانید امیرکبیر زمانه باشید

سفر به تاریخ؛ «شاه و فرح» در مهمانی رئیس جمهور آرژانتین؛ سال 44

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی