اخبار محرمانه

آخرين مطالب

اروپا «اسنپ بک» را به آمریکا تقدیم می‌کند؟ بین الملل

اروپا «اسنپ بک» را به آمریکا تقدیم می‌کند؟
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - در میان تمام نتایجی که ایران می‌توانست در پایان سال دهم اجرای برجام به ویژه در رابطه با لغو تحریم‌های بین‌المللی و هسته‌ای به دست آورد، انقضای قطعنامه 2231 و لغو قطعنامه‌های تحریمی در مهرماه 1404، تنها ثمره و میوه قابل توجه برجام و مقطعی سرنوشت‌ساز برای ایران است. با لغو قطعنامه‌های فصل هفتمی، تغییری بنیادین در روابط ایران و شورای امنیت و ارتقا وجهه بین‌المللی ایران در جامعه جهانی بعد از دو دهه شاهد خواهیم بود.
شورای امنیت سازمان ملل متحد 29 تیر 1394 (20ژوئیه 2015)، با اکثریت قاطع (15 رای مثبت از 15 عضو) توافق جامع هسته‌ای میان ایران و گروه 1+5 را در قالب قطعنامه 2231 تایید کرد. با تصویب این قطعنامه برای اولین بار در تاریخ سازمان ملل، کشوری با گرفتن قطعنامه‌های متعدد ذیل فصل 7 منشور ملل متحد، توانست بدون حتی یک روز اجرای این قطعنامه‌ها همه قطعنامه‌های قبلی را لغو و از ذیل فصل 7 منشور خارج شود. این مساله آنقدر حایز اهمیت و منحصر به فرد بود که در متن قطعنامه نیز به این موضوع اشاره شد؛ تحت این عنوان که «این یک تغییر بنیادین در رابطه ایران با شورای امنیت سازمان ملل است».
در سال 2006 شورای امنیت با صدور اولین قطعنامه (1996) ذیل فصل هفتم، برنامه هسته‌ای ایران را «تهدید علیه صلح و امنیت جهانی» اعلام کرد و بعد از آن با تصویب پنج قطعنامه 1737 (2006)، 1747 (2007)، (2008) 1803، 1835 (2008)، 1929 (2010) ذیل فصل هفتم تحریم‌ها و محدودیت های شدید هسته‌ای، اقتصادی و نظامی علیه کشورمان اعمال کرد. قطعنامه هفتمی هم به شماره 2224 که در 9 ژوئن 2015 (19خرداد 1394) برای تمدید موجودیت هیات کارشناسان (Panel of experts) به تصویب شورای امنیت رسید. در قطعنامه 1929، هیات کارشناسان برای یک سال تاسیس شد تا در مورد اجرای قطعنامه‌های لازم الاجرا توسط کلیه اعضای سازمان ملل اطمینان حاصل کند و در قطعنامه 2224 این هیات کارشناسی تمدید شد. این هیات در واقع سازوکاری شبیه کمیته نفت در برابر غذا برای عراق را در رابطه با ایران پیاده می‌کرد.
بر اساس برجام و تایید این توافق به واسطه قطعنامه 2231، این 6 قطعنامه تحریمی فوق ملغی شد، اما برخی از محدودیت‌ها از جمله در مورد خرید و فروش تسلیحات متعارف و فروش مواد با کاربرد دوگانه نظامی باقی ماند. در عین حال بر اساس زمان‌بندی‌های تعیین شده در برجام و قطعنامه 2231، در صورت «اجرای مطلوب برجام و عدم وجود قصور در رفتار ایران»، این محدودیت‌ها هم طی زمان‌بندی مشخص لغو می‌شد که تاکنون در دو مرحله در سال‌های پنجم و هشتم محدودیت‌های مذکور لغو شدند.

اخبار محرمانه

شورای امنیت سازمان ملل متحد
اسنپ بک به نفع اروپا است؟
کشورهای اروپایی از مخالفان خروج یک جانبه آمریکا از برجام در 2018 بودند و با اقدامات متعدد و پرهزینه ترامپ برای تمدید تحریم‌های شورای امنیت به طور بی‌سابقه‌ای مخالفت کردند چرا که برجام و تلاش دیپلماتیک برای رسیدن به این توافق را یکی از مهم‌ترین دستاوردهای اتحادیه اروپا در نیم قرن اخیر می‌دانستند و خروج آمریکا از این توافق نه صرفا ضربه‌ای به ایران بلکه ضربه محکمی به وجهه بین‌المللی و منطقه‌ای اتحادیه اروپا بود.
به علاوه تهدید ایران به خروج از ان‌پی‌تی به عنوان واکنش احتمالی‌اش به استفاده از مکانیسم ماشه، موضوع مهمی است که کشورهای اروپایی و جامعه جهانی تمایل ندارند با آن رو به رو شوند. آنها به خوبی می‌دانند که ورود به این عرصه پرونده هسته‌ای ایران را پیچیده‌تر می‌کند و با یک گره کور مواجه می‌کند. 
«حسن روحانی» رئیس‌جمهور وقت ایران در اردیبهشت سال 1398 در نامه‌ای خطاب به سران 1+4 اعلام کرده بود که در صورت ارجاع پرونده هسته‌ای ایران به شورای‌ امنیت و بازگشت قطعنامه‌های تحریمی پیش از برجام، جمهوری اسلامی ایران به‌ عنوان یک گزینه جبرانی از NPT خارج خواهد شد. 
از طرفی با اسنپ بک، عملا قطعنامه 2231 منقضی و کان‌لم‌یکن می‌شود و باید به آخرین قطعنامه شورای امنیت یعنی 1929 بازگردند. قطعنامه 1929 در سال 2010 یعنی 15 سال پیش تصویب شد و از آن زمان تاکنون تحولات بسیار زیادی علاوه بر حوزه تحریم‌های اقتصادی، سیاسی و دفاعی در روند توسعه و پیشرفت فعالیت‌های هسته‌ای و دفاعی ایران انجام گرفته است. به علاوه شرایط مذاکراتی که طرفین امروز در آن قرار دارند، بسیار متفاوت از آن چیزی است که این قطعنامه درخواست می‌کند. از این رو هر راه‌حلی که بخواهد جدای از برجام یا بر خلاف مبنا و اصول برجام در رابطه با موضوع ایران در نظر گرفته شود، به یک قطعنامه جدید نیاز دارد و در این صورت اروپایی‌ها مجبورند برای تصویب آن، علاوه بر آمریکا با چین و روسیه نیز به اجماع برسند که کار را بسیار سخت و دشوار می‌کند. این درحالی است که واکنش‌های ایران به این روند نیز می‌تواند سرنوشت بازی را تغییر دهد. 

اخبار محرمانه

دیدار سران آمریکا و فرانسه در کاخ سفید
معامله اروپا با آمریکا؟
در اکتبر 2020 و در سال پنجم اجرای برجام، تحریم ارسال تسلیحات به ایران و از این کشور به کشورهای دیگر لغو شد. هم‌چنین در اکتبر 2023 و در سال هشتم اجرای برجام، تحریم تسلیحاتی ایران لغو شد و محدودیت‌های ایجاد شده برای برنامه هسته‌ای کشور نیز برداشته شد. اکنون در سال دهم اجرای برجام در آستانه یکی دیگر از تاریخ‌های مهم اجرای برجام و قطعنامه 2231، در اکتبر 2025 هستیم که با فرارسیدن این تاریخ، تمامی قطعنامه‌های تحریمی علیه ایران مبتنی بر متن برجام به کل لغو می‌شود.از دیگر ثمرات انقضای قطعنامه 2231 این است که ساز و کار "اسنپ بک" نیز که از مهم‌ترین تهدیدات علیه ایران در این سال‌ها محسوب می‌شد، دیگر کارآیی نخواهد داشت و از بین می رود.
شایان ذکر است در برجام اعلام شده بود، اگر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، قادر باشد زودتر از تاریخ‌های مذکور در سال پنجم، هشتم و دهم تایید کند که ایران هیچ گونه فعالیت اعلام نشده اتمی ندارد، اجرای این محدودیت‌ها پایان می‌یابد اما آژانس نه تنها به این نتیجه تاکنون نرسید، بالعکس با تکرار اقدامات سیاسی خود، پرونده اتهامات جدیدی را علیه ایران طی چند سال گذشته باز کرد.
با وجود اینکه قطعنامه‌های شورای امنیت علیه ایران بر اساس قطعنامه 2231 ملغی شده بود، اما راه بازگشت آنها در چارچوب ساز و کار اسنپ بک همچنان باز گذاشته شده بود. به عبارتی چنانچه اختلافی بین اعضای برجام شکل می‌گرفت، پس از بررسی اختلافات و طی شدن روند تعیین شده در این رابطه، در صورت تاکید بر نقض اجرای برجام از سوی ایران توسط کمیسیون مشترک، گزارش تخلفات ایران از سوی کشور درخواست کننده به شورای امنیت گزارش می‌شد که در این شرایط، امکان بازگشت خودکار قطعنامه‌ها در یک فرایند 60 روزه به خواست عضو درخواست کننده فراهم می شد. در این فرایند اعضا امکان استفاده از حق وتو ندارند.
تا قبل از خروج آمریکا از برجام موضوع اسنپ بک یا احتمال استفاده از آن علیه ایران مطرح نبود، اما بعد از خروج آمریکا در 2018 از برجام، تلاش بسیاری انجام شد تا برخلاف قوانین بین‌المللی و قوانین برجام از این ساز و کار برای تمدید قطعنامه‌های شورای امنیت علیه ایران استفاده شود، اما تمام این تلاش‌ها با حمایت کشورهای عضو و جامعه بین‌المللی بی‌نتیجه ماند و هر بار دستگاه سیاست خارجی آمریکا با یک شکست در شورای امنیت مواجه می‌شد. 

اخبار محرمانه

دیدار نخست‌وزیر انگلیس و رئیس‌جمهور فرانسه در لندن
موضع خصمانه اروپا با تکیه بر اتهام‌زنی
بعد از پایان دولت دونالد ترامپ و روی کار آمدن «جو بایدن» در 2020، مذاکرات ایران و سه کشور اروپایی با حضور نمایندگان چین و روسیه دنبال شد. طبق گزارش‌ها، در اسفند 1400 همه چیز آماده امضای توافق احیای برجام میان ایران و کشورهای 1+4 بود که روسیه حمله به اوکراین را آغاز کرد و از آن پس درگیری میان مسکو و کی‌یف و کشیده شدن پای آمریکا و اتحادیه اروپا و دیگر هم پیمانان غرب به این مناقشه موجب شد تا مذاکرات برجامی به تعویق افتد. تعویق مذاکرات از یک طرف و اتهام همکاری‌های نظامی و دفاعی ایران با روسیه به ویژه استفاده از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین که به گفته مقامات ایرانی فروش آن‌ها به قبل از جنگ اوکراین مربوط بود، فضای بین‌المللی را بسیار ملتهب کرد و اتحادیه اروپا که تا آن زمان از ایران در مجامع بین‌المللی بر سر برجام به لحاظ سیاسی حمایت می‌کرد را در موضعی خصمانه قرار داد تا جایی که تحریم‌های جداگانه‌ای از سوی اروپا علیه ایران اعمال شد و فشار به ایران در مجامع بین‌المللی به ویژه در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در دستور کار قرار گرفت.
کشورهای اروپایی تحت تاثیر فشار جنگ اوکراین و ادعای همراهی و همکاری ایران با روسیه، تهدید به استفاده از اسنپ بک را در دستور کار خود قرار دادند و در مواضع و اظهارات مقامات این کشورها این تهدید هر روز بیشتر و بیشتر شد تا جایی که در نشست غیرعلنی شورای امنیت که 22 اسفند 1402 به درخواست آمریکا و چند کشور دیگر از جمله فرانسه و انگلیس برگزار شد، نمایندگان کشورهای اروپایی بیش از آمریکا نسبت به استفاده از اسنپ تمایل نشان دادند. 
آمریکا در این نشست که بعد از انتشار آخرین گزارش آژانس درباره ایران برگزار شد، خواستار خواستار متحد شدن اعضای شورای امنیت سازمان ملل برای محکوم کردن ایران شد. نماینده آمریکا و دیگر کشورها تلاش کردند تا برنامه هسته‌ای ایران را تهدید «صلح و امنیت بین‌الملل» معرفی کنند.

اخبار محرمانه

نشست ماه مارس شورای اروپا در بروکسل
اروپا به‌دنبال امتیازگیری
روشن است دولت دونالد ترامپ به شیوه‌های مختلف تلاش خواهد کرد راهبرد شکست‌ خورده‌اش برای اجرای اسنپ بک و بازگردان پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت در 2020 و از بین بردن کامل برجام و متعلقاتش را بازآفرینی کند و برای تحقق اهداف یک‌جانبه‌اش حتما از شورای امنیت و شورای حکام نهایت استفاده را خواهد برد. نکته قابل توجه و متفاوت در 2025 نسبت به 2020 این است که آمریکا چهار سال پیش همراهی کشورهای اروپایی به ویژه فرانسه، انگلیس و آلمان را به هیچ وجه نداشت، اما تحولات بین‌المللی و فشارهای آمریکا به اروپا و از سویی تحولات سه سال گذشته در رابطه با جنگ اوکراین و کینه‌ای که اروپا از ایران در این راستا به دل گرفته است، بعید است با ترامپ در این دوره همراهی نکند. به علاوه تقدیم اسنپ بک از سوی اروپایی‌ها به آمریکا می‌تواند یک امتیاز وسوسه‌انگیز برای آنها برای دریافت امتیاز ادامه حمایت آمریکا از اوکراین و حضور در ناتو باشد. 
به گزارش ایسنا،‌ اگر موضوع لغو قطعنامه های شورای امنیت و عدم استفاده غرب از اسنپ بک در اولویت مسوولان کشور است، انتظار می‌رود فضای دیپلماسی و تعامل با آژانس، کشورهای اروپایی، چین و روسیه و نیز کشورهای عربی منطقه را گسترش یابد تا کشور بتواند به سلامت از 6 ماهه نخست سخت و پیچیده سال جاری عبور کند. در عین حال دستگاه دیپلماسی و سیاسی کشور باید خود را برای شرایطی که در آن اسنپ بک فعال شود نیز آماده کند. از این رو سال آینده یکی از متناقض‌ترین سال‌های سیاست‌خارجی و دیپلماسی برای ایران است، از یک سو با قوت باید برای حل دیپلماتیک و سیاسی مسائل هسته‌ای و سیاسی اقدام کند و از سویی باید با همان قوت و توان برای مواجهه با یکی از دشوارترین صحنه‌های سیاسی و امنیتی علیه کشور در عرصه بین‌الملل از جبهه‌های مختلف آماده باشد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1346062/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قیمت طلای جهانی بالا رفت

پنتاگون از استقرار جنگ‌افزارهای اضافی در منطقه مسئولیت سنتکام خبر داد

یونیسف: 322 کودک فلسطینی از زمان از سرگیری جنگ در غزه کشته شده‌اند

انصارالله: ناو هواپیمابر آمریکایی «هری ترومن» را هدف قرار دادیم

خاطره جالب میرطاهر مظلومی وقتی در اسپانیا دنبال گوشت حلال بوده است

بلومبرگ: وزیر دفاع آمریکا دستور اعزام نیرو‌های بیشتر به خاورمیانه را صادر کرد

ترانه‌ای که تاریخ ایران را لرزاند

اولین اختراعات ایرانیان چیستند؟

کاخ سفید مدعی موفقیت‌آمیز بودن حملات به یمن شد

مهلت دادگاه لاهه به ایران و آمریکا برای تعیین غرامت توقیف اموال بانک مرکزی به پایان رسید

تحلیل رئیس سابق میز ایران در اسرائیل از احتمال جنگ میان ایران و آمریکا: هفته‌های حساسی در پیش است

سید محمد صدر: امام مسئولیت پذیرش قطعنامه را بر گردن دیگری نینداخت

چرا سرگذشت بیشتر «فراعنه زن مصری» در تاریخ ثبت نشده‌ است؟

جانباز 70درصد «قهرمان چاکتن» از مازندران به همرزمان شهیدش پیوست

آذری جهرمی: بمب هسته‌ای ایران، اراده آحاد ملت آن است

پوسایدون؛ کابوس جدید سواحل آمریکا؟!

ترامپ چگونه می‌تواند برای سومین‌بار رئیس‌جمهور آمریکا شود؟

برق تمام سوریه قطع شد

جنگنده‌های آمریکایی، الحدیده یمن را بمباران کردند

این دیکتاتور یک دستور پخت ویژه برای مار کبری داشت

اوس موسی تا دم مرگ رفت!

واکنش ایران درخصوص تجاوزات رژیم صهیونیستی به لبنان

روایت مجری سابق صداوسیما از روابط علی لاریجانی و شهید سلیمانی

وقتی ترامپ، مشاورانش را هم غافلگیر می‌کند

بحث نقی با اوس موسی

نقی روی اوس موسی چاقو کشید!

دیکتاتوری که رقبای نظامی خود را می خورد

سفر به تاریخ؛ تاج الملوک، اشرف، شمس پهلوی در روز کشف حجاب؛ سال 1314

آغاز مرحله دوم طرح کالابرگ الکترونیکی از فردا

سختگیری‌های جالب پدر بازیگر سینما و تلویزیون

ارسطو ول کن آکواریون نیست!

بهروز دوباره حساب رحمت رسید!

انتظار برای خرید خانه به بالای 580 سال رسید!

اتحادیه اروپا دلواپس رزمایش چین شد

سپند امیرسلیمانی خطاب به فرزند در راهش: تو جهان ما را تغییر دادی

سپند امیرسلیمانی: همیشه فکر می‌کردم بچه‌ام دختر است اما قرار است پسردار شوم

چگونه به‌خوبی با کنجکاوی‌های نادرست دیگران برخورد کنیم؟

کالاس: ناتو از دوران ترامپ جان سالم به در خواهد برد

سپند امیرسلیمانی: مادرم پارتی بازی کرد تا پدرم در نمایشش بازی‌ام بدهد

خاطره بامزه میرطاهر مظلومی وقتی کادو روز معلم را از معلمش پس گرفته!

واکنش سازمان ملل به تهدیدات ترامپ علیه ایران

رایزنی وزرای خارجه روسیه و چین درخصوص برنامه هسته‌ای ایران

سفر در تاریخ؛ «رضاخان و محمدرضا پهلوی در حال افتتاح تونل کندوان»؛ سال 1317

عراقچی: ایران تحت هیچ شرایطی درپی بدست آوردن سلاح هسته‌ای نیست

اگه بچه داری این کلیپ رو ببین

ماجرای جالب ازدواج پدر و مادر سپند و کمند امیرسلیمانی از زبان مادرشان

سفر به تاریخ؛ ژست خاص «گلین خانم، اولین همسر عقدی ناصرالدین‌شاه»؛ دهه 1250

اجرای خاطره میرطاهر مظلومی از آشنایی با همسرش توسط امیرمهدی ژوله و الیکاعبدالرزاقی

گزافه‌گویی کاخ سفید: ایران ضعیف شده است!

وزیر خارجه چین: همکاری ما با روسیه علیه هیچ کشوری نیست

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی