اخبار محرمانه

آخرين مطالب

آیا ترامپ به سوی تنش‌زدایی با ایران حرکت می‌کند؟ تحلیل ویژه

آیا ترامپ به سوی تنش‌زدایی با ایران حرکت می‌کند؟
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - اکو ایران / متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست.
هیچ‌یک از توصیف‌های سنتی درباره‌ نظم جهانی دیگر کاربرد ندارند. سیستم بین‌المللی نه تک‌قطبی است، نه دو‌قطبی، و نه چند‌قطبی. اما حتی در جهانی بدون ساختار پایدار، دولت ترامپ همچنان می‌تواند از قدرت آمریکا، اتحادها و دیپلماسی اقتصادی خود برای کاهش تنش، به حداقل رساندن درگیری‌ها و ایجاد حداقلی از همکاری میان کشورها، چه بزرگ و چه کوچک، استفاده کند. این می‌تواند به ترامپ کمک کند تا در پایان دوره‌ دوم خود، ایالات متحده را در موقعیتی بهتر از زمان آغاز آن قرار دهد، هدفی که او به دنبال آن است.
بازار
به باور بسیاری از تحلیل‌گران، با حضور دوباره دونالد ترامپ در کاخ سفید، آن‌چه بیش از همه در خطر قرار دارد، نظم لیبرال بین‌المللی است.
 مایکل کیمج در فارن‌افرز جهان پس از در هم شکستن نظم سابق و جایگاه ابر قدرت‌ها در آن را بررسی کرده است. اکوایران این یادداشت را در سه قسمت ترجمه کرده که بخش اول آن پیش از این با عنوان «بازگشت ترامپ در زمانه رقص ملل قرن بیست‌ویکم؛ سیاست خارجی ترامپ از کجا ریشه می‌گیرد؟» و بخش دوم آن با عنوان «چرا ترامپ هم سو با پوتین، شی، مودی و اردوغان شده است؟» منتشر شده و در ادامه قسمت سوم و پایانی آن را می‌خوانید:
چرا بی‌طرفی؟
چین و هند درباره‌ جنگ روسیه ملاحظاتی دارند، اما همراه با برزیل، فیلیپین و بسیاری از قدرت‌های منطقه‌ای دیگر، تصمیم گرفته‌اند روابط خود را با روسیه حفظ کنند، حتی در حالی که پوتین در حال نابود کردن اوکراین است. حاکمیت اوکراین برای این کشورهای «بی‌طرف» اهمیتی ندارد، زیرا در مقایسه با ارزش یک روسیه‌ باثبات تحت حکومت پوتین و ادامه‌ معاملات انرژی و تسلیحاتی، موضوعی ناچیز به شمار می‌رود.
این کشورها ممکن است خطرات پذیرش تجدیدنظرطلبی روسیه را دست‌کم بگیرند، چراکه این روند می‌تواند نه به ثبات، بلکه به جنگی گسترده‌تر منجر شود. چشم‌انداز اوکراینی که تجزیه شده یا شکست خورده است، همسایگان آن را به وحشت خواهد انداخت. استونی، لتونی، لیتوانی و لهستان اعضای ناتو هستند و به ماده‌ 5 این پیمان، که تعهد دفاع متقابل را تضمین می‌کند، دل‌گرم‌اند. اما این ماده توسط ایالات متحده تضمین شده است و ایالات متحده بسیار دور است. اگر لهستان و جمهوری‌های حوزه‌ بالتیک به این نتیجه برسند که اوکراین در آستانه‌ شکست است و این شکست، حاکمیت آن‌ها را نیز به خطر می‌اندازد، ممکن است تصمیم بگیرند که مستقیماً وارد جنگ شوند. روسیه نیز ممکن است با گسترش جنگ به آن‌ها پاسخ دهد.
نتیجه‌ای مشابه می‌تواند از یک معامله‌ بزرگ میان واشنگتن، کشورهای اروپای غربی و مسکو حاصل شود، توافقی که جنگ را بر اساس شرایط روسیه به پایان برساند اما تأثیری رادیکال بر همسایگان اوکراین بگذارد. این کشورها که از یک‌سو از تجاوز روسیه و از سوی دیگر از رها شدن توسط متحدانشان هراس دارند، ممکن است تصمیم بگیرند که پیش‌دستانه وارد عمل شوند. حتی اگر ایالات متحده در بحبوحه‌ یک جنگ سراسری در اروپا کنار بماند، فرانسه، آلمان و بریتانیا احتمالاً بی‌طرف نخواهند ماند.
اگر جنگ اوکراین به این شکل گسترش یابد، نتیجه‌ آن تأثیر چشمگیری بر اعتبار ترامپ و پوتین خواهد داشت. غرور، که همواره در روابط بین‌الملل نقش دارد، در اینجا نیز خود را نشان خواهد داد. همان‌طور که پوتین نمی‌تواند شکست در جنگ با اوکراین را بپذیرد، ترامپ نیز نمی‌تواند «اروپا را از دست بدهد». از دست دادن قدرت و نفوذ نظامی‌ای که ایالات متحده از حضور خود در اروپا به دست آورده است، برای هر رئیس‌جمهور آمریکایی تحقیرآمیز خواهد بود. انگیزه‌های روان‌شناختی برای تشدید تنش‌ها بسیار قوی خواهند بود. و در یک سیستم بین‌المللی که بیش از هر زمان دیگری شخصی‌محور شده است، به‌ویژه با دیپلماسی دیجیتال بی‌نظم و پرهیاهو، این دینامیک می‌تواند در جاهای دیگر نیز تأثیر بگذارد و به درگیری‌هایی میان چین و هند یا میان روسیه و ترکیه منجر شود.
چشم‌انداز صلح
در کنار این سناریوهای بدبینانه، می‌توان تصور کرد که دوره‌ دوم ترامپ چگونه می‌تواند وضعیت وخیم بین‌المللی را بهبود بخشد. ترکیبی از روابط واقع‌گرایانه‌ آمریکا با پکن و مسکو، یک رویکرد دیپلماتیک در واشنگتن، و کمی خوش‌شانسی استراتژیک شاید به دستاوردهای بزرگی منجر نشود، اما می‌تواند وضعیت را تا حدی تثبیت کند: نه پایان جنگ در اوکراین، بلکه کاهش شدت آن؛ نه حل مسئله‌ تایوان، بلکه ایجاد موانعی برای جلوگیری از وقوع جنگی گسترده در منطقه‌ی هند-اقیانوس آرام؛ نه راه‌حلی برای مناقشه‌ اسرائیل و فلسطین، بلکه نوعی کاهش تنش بین آمریکا و جمهوری اسلامی ایران و ظهور دولتی پایدار در سوریه. ترامپ شاید تبدیل به یک صلح‌طلب تمام‌عیار نشود، اما می‌تواند به کاهش جنگ و تنش‌های بین‌المللی کمک کند.
در دوران بایدن و رؤسای‌جمهور پیشین، باراک اوباما و جورج بوش، روسیه و چین تحت فشار سیستماتیک واشنگتن قرار داشتند. مسکو و پکن، هم به‌ دلیل انتخاب خود و هم به‌ دلیل غیر دموکراتیک بودن، بیرون از نظم بین‌المللی لیبرال قرار داشتند. رهبران روسیه و چین این فشار را بزرگ‌نمایی کردند، انگار که تغییر رژیم سیاست رسمی ایالات متحده باشد، اما اشتباه نمی‌کردند که در واشنگتن تمایلی به تکثرگرایی سیاسی، آزادی‌های مدنی، و تفکیک قوا وجود دارد.
با بازگشت ترامپ به قدرت، این فشار کاهش می‌یابد. او نسبت به ماهیت حکومت‌ها در روسیه و چین دغدغه‌ای ندارد و کاملاً مخالف ساختن ملت‌ها و تغییر رژیم‌هاست. بنابراین، هرچند که منابع تنش همچنان باقی خواهند ماند، فضای کلی کمتر تنش‌زا خواهد بود و ممکن است فرصت‌های بیشتری برای تبادلات دیپلماتیک فراهم شود.
در مثلث پکن-مسکو-واشنگتن، امکان انعطاف بیشتر، امتیازدهی در موارد جزئی، و آمادگی بیشتر برای مذاکره و اقدامات اعتمادساز در مناطق جنگی و مناقشه‌برانگیز وجود خواهد داشت.
غیر ویلسونی‌ترین رئیس‌جمهور آمریکا
اگر ترامپ و تیمش بتوانند از این فرصت استفاده کنند، دیپلماسی انعطاف‌پذیر، مدیریت ماهرانه‌ تنش‌های مداوم و درگیری‌های پیوسته، می‌تواند نتایج مثبتی به همراه داشته باشد. ترامپ غیر ویلسونی‌ترین رئیس‌جمهور آمریکا از زمان وودرو ویلسون است. او هیچ علاقه‌ای به ساختارهای فراگیر همکاری بین‌المللی مانند سازمان ملل یا سازمان امنیت و همکاری اروپا ندارد. در عوض، او و مشاورانش، به‌ویژه کسانی که از دنیای فناوری آمده‌اند، ممکن است با ذهنیت یک استارت‌آپ به عرصه‌ جهانی نگاه کنند، شرکتی که به‌تازگی شکل گرفته و شاید به‌زودی منحل شود، اما توانایی واکنش سریع و خلاقانه به شرایط لحظه‌ای را دارد.
اوکراین نخستین آزمون برای دولت دوم ترامپ است. به‌جای دنبال کردن یک صلح شتاب‌زده، دولت ترامپ باید بر حفاظت از حاکمیت اوکراین تمرکز کند، چیزی که پوتین هرگز نخواهد پذیرفت. اجازه دادن به روسیه برای محدود کردن حاکمیت اوکراین شاید ظاهری از ثبات ایجاد کند، اما در نهایت می‌تواند جنگ‌های بیشتری را به دنبال داشته باشد. به جای یک صلح خیالی، واشنگتن باید به اوکراین کمک کند تا قوانین درگیری با روسیه را تعیین کند، و از طریق این قوانین، جنگ می‌تواند به‌تدریج کاهش یابد.
ایالات متحده در این صورت خواهد توانست روابط خود با روسیه را به بخش‌های مختلف تقسیم کند، همان‌طور که در طول جنگ سرد با اتحاد جماهیر شوروی چنین کرد، پذیرش اختلاف بر سر اوکراین، در عین حال جست‌وجوی نقاط توافق در زمینه‌هایی مانند منع گسترش تسلیحات هسته‌ای، کنترل تسلیحات، تغییرات اقلیمی، بیماری‌های همه‌گیر، مبارزه با تروریسم، قطب شمال و اکتشافات فضایی. مدیریت بخشی از درگیری با روسیه یک منفعت اساسی برای آمریکا خواهد بود، منفعتی که برای ترامپ نیز مهم است: جلوگیری از یک درگیری هسته‌ای میان ایالات متحده و روسیه.
یک سبک دیپلماسی خودجوش می‌تواند واکنش به فرصت‌های استراتژیک را آسان‌تر کند. نمونه‌ خوب آن، انقلاب‌های اروپا در سال 1989 است. فروپاشی کمونیسم و ازهم‌پاشی اتحاد جماهیر شوروی گاهی به‌عنوان شاهکاری از برنامه‌ریزی آمریکا تعبیر می‌شود، اما سقوط دیوار برلین تقریباً هیچ ارتباطی با استراتژی ایالات متحده نداشت، و فروپاشی شوروی چیزی نبود که دولت آمریکا انتظارش را داشته باشد. همه‌چیز بر اثر تصادف و شانس رخ داد. تیم امنیت ملی جورج اچ. دابلیو. بوش، رئیس‌جمهور وقت آمریکا، در پیش‌بینی یا کنترل رویدادها مهارت نداشت، بلکه در واکنش مناسب به آن‌ها برتری داشت. نه بیش از حد مداخله کرد (که شوروی را به واکنش وادارد) و نه بیش از حد انفعال نشان داد (که یک آلمان متحد را از ناتو خارج کند). در همین راستا، دولت ترامپ باید آماده باشد تا لحظه را غنیمت بشمارد. برای بهره‌گیری از فرصت‌های پیش‌آمده، نباید در سیستم‌ها و ساختارهای بوروکراتیک گرفتار شود.
اما بهره‌برداری از فرصت‌های غیرمنتظره مستلزم آمادگی و انعطاف‌پذیری است. در این زمینه، ایالات متحده دو دارایی بزرگ دارد. شبکه‌ اتحادهای بین‌المللی که به‌شدت اهرم نفوذ واشنگتن و توانایی‌اش برای مانور دیپلماتیک را تقویت می‌کند. دیپلماسی اقتصادی آمریکا که دسترسی واشنگتن را به بازارها و منابع حیاتی گسترش می‌دهد، سرمایه‌گذاری خارجی را جذب می‌کند، و سیستم مالی آمریکا را به عنوان گره‌ مرکزی اقتصاد جهانی حفظ می‌کند.
هیچ‌یک از توصیف‌های سنتی درباره‌ نظم جهانی دیگر کاربرد ندارند. سیستم بین‌المللی نه تک‌قطبی است، نه دو‌قطبی، و نه چند‌قطبی. اما حتی در جهانی بدون ساختار پایدار، دولت ترامپ همچنان ممکن است از قدرت آمریکا، اتحادها و دیپلماسی اقتصادی خود برای کاهش تنش، به حداقل رساندن درگیری‌ها و ایجاد حداقلی از همکاری میان کشورها، چه بزرگ و چه کوچک، استفاده کند. این می‌تواند به ترامپ کمک کند تا در پایان دوره‌ دوم خود، ایالات متحده را در موقعیتی بهتر از زمان آغاز آن قرار دهد، هدفی که او به دنبال آن است.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1345861/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چرا سرگذشت بیشتر «فراعنه زن مصری» در تاریخ ثبت نشده‌ است؟

جانباز 70درصد «قهرمان چاکتن» از مازندران به همرزمان شهیدش پیوست

آذری جهرمی: بمب هسته‌ای ایران، اراده آحاد ملت آن است

پوسایدون؛ کابوس جدید سواحل آمریکا؟!

ترامپ چگونه می‌تواند برای سومین‌بار رئیس‌جمهور آمریکا شود؟

برق تمام سوریه قطع شد

جنگنده‌های آمریکایی، الحدیده یمن را بمباران کردند

این دیکتاتور یک دستور پخت ویژه برای مار کبری داشت

اوس موسی تا دم مرگ رفت!

واکنش ایران درخصوص تجاوزات رژیم صهیونیستی به لبنان

روایت مجری سابق صداوسیما از روابط علی لاریجانی و شهید سلیمانی

وقتی ترامپ، مشاورانش را هم غافلگیر می‌کند

بحث نقی با اوس موسی

نقی روی اوس موسی چاقو کشید!

دیکتاتوری که رقبای نظامی خود را می خورد

سفر به تاریخ؛ تاج الملوک، اشرف، شمس پهلوی در روز کشف حجاب؛ سال 1314

آغاز مرحله دوم طرح کالابرگ الکترونیکی از فردا

سختگیری‌های جالب پدر بازیگر سینما و تلویزیون

ارسطو ول کن آکواریون نیست!

بهروز دوباره حساب رحمت رسید!

انتظار برای خرید خانه به بالای 580 سال رسید!

اتحادیه اروپا دلواپس رزمایش چین شد

سپند امیرسلیمانی خطاب به فرزند در راهش: تو جهان ما را تغییر دادی

سپند امیرسلیمانی: همیشه فکر می‌کردم بچه‌ام دختر است اما قرار است پسردار شوم

چگونه به‌خوبی با کنجکاوی‌های نادرست دیگران برخورد کنیم؟

کالاس: ناتو از دوران ترامپ جان سالم به در خواهد برد

سپند امیرسلیمانی: مادرم پارتی بازی کرد تا پدرم در نمایشش بازی‌ام بدهد

خاطره بامزه میرطاهر مظلومی وقتی کادو روز معلم را از معلمش پس گرفته!

واکنش سازمان ملل به تهدیدات ترامپ علیه ایران

رایزنی وزرای خارجه روسیه و چین درخصوص برنامه هسته‌ای ایران

سفر در تاریخ؛ «رضاخان و محمدرضا پهلوی در حال افتتاح تونل کندوان»؛ سال 1317

عراقچی: ایران تحت هیچ شرایطی درپی بدست آوردن سلاح هسته‌ای نیست

اگه بچه داری این کلیپ رو ببین

ماجرای جالب ازدواج پدر و مادر سپند و کمند امیرسلیمانی از زبان مادرشان

سفر به تاریخ؛ ژست خاص «گلین خانم، اولین همسر عقدی ناصرالدین‌شاه»؛ دهه 1250

اجرای خاطره میرطاهر مظلومی از آشنایی با همسرش توسط امیرمهدی ژوله و الیکاعبدالرزاقی

گزافه‌گویی کاخ سفید: ایران ضعیف شده است!

وزیر خارجه چین: همکاری ما با روسیه علیه هیچ کشوری نیست

آماری از پروژه‌های عمرانی ناتمام در کشور

طرح خطرناک اشغالگران علیه غزه

میرطاهر مظلومی: خبر قتل مهرجویی مثل آوار روی سرم ریخت

ماجرای تصویر عباس عبدی، بهروز گرانپایه و حسین قاضیان در دادگاه چه بود؟

«ماندن در قدرت»؛ رویای تازه ترامپ

مرغ گران شد

کاخ سفید مرگ سربازان آمریکایی در لیتوانی را تأیید کرد

تعریف و تمجید میرطاهر مظلومی از الیکا عبدالرزاقی

تپل‌ها نمی‌توانند آدم‌های بدی باشند!

باهنر: گرایش‌های رادیکال می‌خواهند همه جامعه مثل آنها فکر کنند

مادر برندهای تلویزیونی محبوب کودک و نوجوان/ ویدئو

دیگه فنجون چای رو ساده جلو مهمون نزار

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی