اخبار محرمانه

آخرين مطالب

رسانه چینی: نزدیکی تهران و پکن موضع ترامپ را سخت‌تر می‌کند؟ تحلیل ویژه

رسانه چینی: نزدیکی تهران و پکن موضع ترامپ را سخت‌تر می‌کند؟
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
در حالی که ترجیح تهران به رویکرد چندجانبۀ پکن بر رویکرد دوجانبۀ واشنگتن، موقعیت راهبردی تهران را در محیط دیپلماتیکی که روز به روز خصمانه‌تر می‌شود برجسته می‌کند، این مسئله می‌تواند واکنشی حتی سخت‌تر از سوی ایالات متحده را برانگیزد.
انتظار می‌رود واشنگتن در واکنش به مذاکرات سه‌جانبۀ هسته‌ای اخیر میان چین، ایران و روسیه، فشار بر تهران را افزایش دهد ــ‌به‌ویژه با توجه به اجماع فزاینده‌ای که در آمریکا علیه میزبان این نشست، یعنی پکن، و ایران شکل گرفته است.
میانجی کلیدی
به نوشته ژائو زیون، در ساوت چاینا مورنینگ پست، به گفتۀ تحلیل‌گران، با وجود این مخالفت‌ها، چین به پیگیری مذاکرات چندجانبه دربارۀ موضوع هسته‌ای ادامه خواهد داد و از این مذاکرات برای تقویت نقش خود به‌عنوان یک میانجی کلیدی در خاورمیانه و افزایش نفوذ منطقه‌ای خود استفاده خواهد کرد.
در 14 مارس، در مذاکرات پکن این سه کشور بر تعهد خود به عدم اشاعۀ تسلیحات هسته‌ای تأکید و به طور مشترک «تحریم‌ها، فشار یا تهدید به استفاده از زور» را محکوم کردند.
وانگ یی، وزیر امور خارجۀ چین، همچنین یک طرح پنج‌ماده‌ای را برای حل و فصل مسئلۀ هسته‌ای ایران ارائه داد که شامل پایبندی به برنامۀ جامع اقدام مشترک (برجام) نیز می‌شد؛ توافقی که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا، در دورۀ نخست ریاست‌جمهوری‌اش ایالات متحده را از آن خارج کرد.
واکنش مثبت تهران به این مذاکرات ــ‌که تنها چند روز پس از تلاش ترامپ برای کشاندن ایران به مذاکرات دوجانبه هسته‌ای صورت گرفت‌ــ قابل توجه بود.
پس از آنکه ترامپ گفت نامه‌ای به ایران نوشته و پیشنهاد از سرگیری مذاکرات دوجانبه را داده است ــ‌و سپس هشدار داد که اگر ایران نخواهد مذاکره کند، آمریکا «به‌طور نظامی وارد عمل خواهد شد»‌ــ تهران اعلام کرد زیر بار «زورگویی» برای ورود به مذاکرات نخواهد رفت.
واکنش سخت؟
ذخیره اورانیوم غنی‌شدۀ ایران تا سطح 60 درصد ــ‌که تنها یک گام تا گریز هسته‌ای فاصله دارد‌ــ در ماه فوریه حدود 280 کیلوگرم گزارش شد، که افزایشی 90 کیلوگرمی تنها در سه ماه را نشان می‌دهد.
در حالی که ترجیح تهران به رویکرد چندجانبۀ پکن بر رویکرد دوجانبۀ واشنگتن، موقعیت راهبردی تهران را در محیط دیپلماتیکی که روز به روز خصمانه‌تر می‌شود برجسته می‌کند، این مسئله می‌تواند واکنشی حتی سخت‌تر از سوی ایالات متحده را برانگیزد.
ون شائوبیائو، کارشناس خاورمیانه از دانشگاه مطالعات بین‌المللی شانگهای، گفت: «ترامپ باید از حمایت راهبردی روسیه و چین از ایران ناراحت باشد... این احتمال بسیار بالاست که ترامپ در آیندۀ نزدیک فشارهای بیشتری بر تهران اعمال کند.»
ون همچنین خاطرنشان کرد که احتمال بازگشت آمریکا به مذاکرات چندجانبه بسیار کم است، «زیرا ترامپ هرگز به چندجانبه‌گرایی به‌عنوان راه‌حلی برای مشکلات باور نداشته است.»
تشدید تنش؟
رویکرد اخیر ترامپ به ایران بازتاب موضع سخت‌گیرانه‌ای است که در دورۀ نخست ریاست‌جمهوری‌اش اتخاذ کرد، یعنی خروج از برجام و سپس اعمال تحریم‌های اقتصادی گسترده تحت استراتژی موسوم به فشار حداکثری.
با وجود تلاش‌های جو بایدن، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا، برای احیای مذاکرات در دورۀ ریاست‌جمهوری خود، دولت دوم ترامپ به‌وضوح اعلام کرده است که استراتژی فشار حداکثری برای چهار سال آینده ادامه خواهد داشت.
یان وی، معاون مؤسسه مطالعات خاورمیانه در دانشگاه نورث‌وست چین، گفت که احتمال دارد تعامل فزایندۀ پکن در مذاکرات هسته‌ای تنش‌ها را بیشتر تشدید کند.
به گفتۀ یان، مداخلۀ پکن می‌تواند واشنگتن را به اتخاذ رویکردی تهاجمی‌تر علیه تهران سوق دهد، به‌جای آنکه به دنبال راه‌حلی دیپلماتیک و متعادل باشد.
وی افزود: «در بحبوحۀ رقابت فزایندۀ چین و آمریکا در سراسر جهان، واشنگتن ممکن است سیاست خود در قبال ایران را به‌سمت راستگرایی بیشتر سوق دهد. در همین حال، پکن رویکردی باثبات‌تر در قبال مسئله هسته‌ای ایران در پیش گرفته است.»
مشارکت فعال
تحلیلگران همچنین خاطرنشان کردند که تعامل چین با ایران و روسیه در موضوع هسته‌ای با استراتژی دیپلماتیک گسترده‌تر آن در خاورمیانه همسو است، استراتژی که اکنون به مشارکت فعال در سیاست منطقه‌ای، فراتر از روابط صرفاً اقتصادی، گسترش یافته است.
دیپلمات ارشد چین، وانگ یی، مسیر سیاست خارجی این کشور را ترسیم می‌کند.
حضور چین در این منطقه از زمان امضای برجام در سال 2015 به‌طور چشمگیری گسترش یافته است، به‌گونه‌ای که امروزه پکن به خاورمیانه به‌عنوان عرصه‌ای حیاتی برای جاه‌طلبی‌های جهانی خود می‌نگرد.
در سال 2023، چین یک توافق صلح تاریخی میان عربستان سعودی و ایران را میانجی‌گری کرد. این تلاش در سال گذشته با مذاکراتی در پکن ادامه یافت که 14 گروه فلسطینی، از جمله حماس و فتح، را گرد هم آورد.
کلمانز چای، پژوهشگر مؤسسۀ مطالعات خاورمیانه در دانشگاه ملی سنگاپور، گفت: «دیپلماسی مستمر چین در خاورمیانه بازتابی از محاسبات آن برای ایفای نقشی فعال در منطقه خواهد بود.»
به گفتۀ چای، میزبانی پکن از مذاکرات سه‌جانبۀ هفته گذشته همچنین به آن اجازه داد که تاکتیک‌های تحمیلی واشنگتن را به چالش بکشد. او افزود: «هدف چین از میزبانی مذاکرات هسته‌ای ایران، استفاده از این فرصت برای محکوم کردن روایت سلطه‌طلبانۀ آمریکا است.»
سان دگانگ، مدیر مرکز مطالعات خاورمیانه در دانشگاه فودان، خاطرنشان کرد که چین، حتی در مقام یک شریک نزدیک، در تلاش است تا از دستیابی ایران به جاه‌طلبی‌های هسته‌ای خود جلوگیری کند چراکه این مسئله خطر نزدیک شدن کشورهای عربی، به‌ویژه در خلیج فارس، به واشنگتن را در پی دارد.
وی گفت: «اگر ایران به پیشرفت در مسئلۀ هسته‌ای ادامه دهد، توازن منطقه‌ای را برهم خواهد زد و بسیاری از کشورهای عربی را به‌سمت آمریکا سوق خواهد داد که به نفع چین نیست. چین برای حفظ توازن منطقه‌ای در مسئلۀ هسته‌ای ایران دخالت دارد ... این کشور امیدوار است که مسئلۀ هسته‌ای ایران بدون مشکل جدی حل شود و از رویارویی مستقیم میان آمریکا و ایران جلوگیری شود.»
برای کشورهای حوزۀ خلیج فارس، ایران همچنان مهم‌ترین نگرانی امنیتی منطقه‌ای محسوب می‌شود. چندین پادشاهی منطقه در دورۀ نخست ترامپ روابط دیپلماتیک خود با اسرائیل را تقویت کردند که انگیزۀ آن تهدید ادراک‌شده از سوی ایران بود.
در سال 2023، گزارش شد که عربستان سعودی و ایالات متحده در آستانۀ نهایی‌سازی یک پیمان دفاعی برای مقابله با قدرت منطقه‌ای ایران بودند اما این توافق با آغاز جنگ غزه متوقف شد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1345462/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ترانه‌ای که تاریخ ایران را لرزاند

اولین اختراعات ایرانیان چیستند؟

کاخ سفید مدعی موفقیت‌آمیز بودن حملات به یمن شد

مهلت دادگاه لاهه به ایران و آمریکا برای تعیین غرامت توقیف اموال بانک مرکزی به پایان رسید

تحلیل رئیس سابق میز ایران در اسرائیل از احتمال جنگ میان ایران و آمریکا: هفته‌های حساسی در پیش است

سید محمد صدر: امام مسئولیت پذیرش قطعنامه را بر گردن دیگری نینداخت

چرا سرگذشت بیشتر «فراعنه زن مصری» در تاریخ ثبت نشده‌ است؟

جانباز 70درصد «قهرمان چاکتن» از مازندران به همرزمان شهیدش پیوست

آذری جهرمی: بمب هسته‌ای ایران، اراده آحاد ملت آن است

پوسایدون؛ کابوس جدید سواحل آمریکا؟!

ترامپ چگونه می‌تواند برای سومین‌بار رئیس‌جمهور آمریکا شود؟

برق تمام سوریه قطع شد

جنگنده‌های آمریکایی، الحدیده یمن را بمباران کردند

این دیکتاتور یک دستور پخت ویژه برای مار کبری داشت

اوس موسی تا دم مرگ رفت!

واکنش ایران درخصوص تجاوزات رژیم صهیونیستی به لبنان

روایت مجری سابق صداوسیما از روابط علی لاریجانی و شهید سلیمانی

وقتی ترامپ، مشاورانش را هم غافلگیر می‌کند

بحث نقی با اوس موسی

نقی روی اوس موسی چاقو کشید!

دیکتاتوری که رقبای نظامی خود را می خورد

سفر به تاریخ؛ تاج الملوک، اشرف، شمس پهلوی در روز کشف حجاب؛ سال 1314

آغاز مرحله دوم طرح کالابرگ الکترونیکی از فردا

سختگیری‌های جالب پدر بازیگر سینما و تلویزیون

ارسطو ول کن آکواریون نیست!

بهروز دوباره حساب رحمت رسید!

انتظار برای خرید خانه به بالای 580 سال رسید!

اتحادیه اروپا دلواپس رزمایش چین شد

سپند امیرسلیمانی خطاب به فرزند در راهش: تو جهان ما را تغییر دادی

سپند امیرسلیمانی: همیشه فکر می‌کردم بچه‌ام دختر است اما قرار است پسردار شوم

چگونه به‌خوبی با کنجکاوی‌های نادرست دیگران برخورد کنیم؟

کالاس: ناتو از دوران ترامپ جان سالم به در خواهد برد

سپند امیرسلیمانی: مادرم پارتی بازی کرد تا پدرم در نمایشش بازی‌ام بدهد

خاطره بامزه میرطاهر مظلومی وقتی کادو روز معلم را از معلمش پس گرفته!

واکنش سازمان ملل به تهدیدات ترامپ علیه ایران

رایزنی وزرای خارجه روسیه و چین درخصوص برنامه هسته‌ای ایران

سفر در تاریخ؛ «رضاخان و محمدرضا پهلوی در حال افتتاح تونل کندوان»؛ سال 1317

عراقچی: ایران تحت هیچ شرایطی درپی بدست آوردن سلاح هسته‌ای نیست

اگه بچه داری این کلیپ رو ببین

ماجرای جالب ازدواج پدر و مادر سپند و کمند امیرسلیمانی از زبان مادرشان

سفر به تاریخ؛ ژست خاص «گلین خانم، اولین همسر عقدی ناصرالدین‌شاه»؛ دهه 1250

اجرای خاطره میرطاهر مظلومی از آشنایی با همسرش توسط امیرمهدی ژوله و الیکاعبدالرزاقی

گزافه‌گویی کاخ سفید: ایران ضعیف شده است!

وزیر خارجه چین: همکاری ما با روسیه علیه هیچ کشوری نیست

آماری از پروژه‌های عمرانی ناتمام در کشور

طرح خطرناک اشغالگران علیه غزه

میرطاهر مظلومی: خبر قتل مهرجویی مثل آوار روی سرم ریخت

ماجرای تصویر عباس عبدی، بهروز گرانپایه و حسین قاضیان در دادگاه چه بود؟

«ماندن در قدرت»؛ رویای تازه ترامپ

مرغ گران شد

© 2025 - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی
ویکی پدیاجستجو