اخبار محرمانه

آخرين مطالب

در ترکیه چه خبر است؟ تحلیل ویژه

در ترکیه چه خبر است؟
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
بازار‌های مالی به‌سرعت نگرانی خود را از بازداشت امام‌اوغلو نشان داده‌اند. در سه روز پس از این رویداد، شاخص بورس ترکیه با اُفتی قابل‌توجه مواجه شد و 16.3 درصد کاهش یافت. به گفته تحلیل‌گران، برای جلوگیری از سقوط شدید لیر، بانک مرکزی ترکیه ناچار شده حدود 26 میلیارد دلار از ذخایر ارزی خود را وارد بازار کند. این تنها آغاز ماجراست. با تشدید اعتراضات و ادامه حبس امام‌اوغلو، فشار بر لیر ترکیه همچنان رو به افزایش است. در همین حال، تحت سایه ابر‌های گاز اشک‌آور که معترضان را در خیابان‌ها فراگرفته، چشم‌انداز دموکراسی ترکیه نیز به‌سرعت در حال کم‌رنگ شدن است.
بازداشت اکرم امام‌اوغلو، شهردار استانبول، موجب تشدید اعتراضات مردمی و تضعیف دموکراسی در ترکیه شده است. این اقدام که بسیاری آن را سیاسی می‌دانند، همزمان با فشار‌های اقتصادی و اُفت ارزش لیر، چالش‌هایی جدی را برای دولت اردوغان ایجاد کرده است. واکنش محدود اروپا و آمریکا نیز فرصت بیشتری برای سرکوب اپوزیسیون فراهم کرده است. در مجموع، ترکیه به‌سوی استبداد بیشتر و بی‌ثباتی سیاسی و اقتصادی پیش می‌رود.
به گزارش اکونومیست، در 23 مارس (برابر با سوم فروردین)، میدان مقابل شهرداری استانبول شاهد تجمع گسترده معترضان بود که برای حمایت از اکرم امام‌اوغلو، ستاره سیاست اپوزیسیون ترکیه گرد آمده بودند. براساس اعلام «حزب جمهوری‌خواه خلق» (CHP)، نزدیک به 15 میلیون رأی‌دهنده حمایت خود را از امام‌اوغلو به‌عنوان نامزد انتخابات آتی ریاست‌جمهوری ترکیه اعلام کرده‌اند؛ اما فضای این گردهمایی شادی‌آور نبود. مردی که طرفداران اپوزیسیون برای حمایت از او به خیابان‌ها آمدند، اکنون در زندان به سر می‌برد.
امام‌اوغلو قرار است مدت طولانی‌تری را در پشت میله‌های زندان سپری کند. در همان روز محاکمه، دادگاه حکم بازداشت رسمی او را صادر کرد و دستور داد تا زمان مشخص شدن نتیجه محاکمه در خصوص اتهام‌های فساد، در زندان بماند. این حکم به این معناست که شهردار استانبول ممکن است ماه‌ها یا حتی سال‌ها پشت میله‌های زندان بماند. در این میان، شورای شهر استانبول که تحت تسلط حزب جمهوری‌خواه خلق است، تصمیم دارد در 26 مارس (برابر با ششم فروردین) جانشین او را تعیین کند. در همین حال، حزب جمهوری‌خواه خلق هفته گذشته فرآیند انتخابات اولیه ریاست‌جمهوری خود را برای تمام رأی‌دهندگان ترکیه باز کرد. با وجود اینکه تنها نام موجود در برگه رأی امام‌اوغلو بود، جمعیت زیادی در این رأی‌گیری شرکت کردند و حمایت خود را از شهردار بازداشت‌شده اعلام کردند.
سرنوشت امام‌اوغلو و آینده دموکراسی ترکیه چیست؟
ترکیه به نقطه‌ای برگشت‌ناپذیر نزدیک شده است. تنها هفته گذشته، دولت این کشور را می‌شد به عنوان یک رژیم اقتدارگرای رقابتی توصیف کرد: رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، گرچه عملاً قدرت اجرایی نامحدودی داشت و کنترل قابل‌توجهی بر دادگاه‌ها و بسیاری از رسانه‌ها اعمال می‌کرد، اما انتخابات تا حدود زیادی آزاد برگزار می‌شد. با این حال، در 19 مارس (29 اسفند) پلیس قوی‌ترین رقیب اردوغان، یعنی اکرم امام‌اوغلو را به همراه ده‌ها نفر دیگر از جمله مشاوران ارشد و مسئولان محلی بازداشت کرد. اکنون آنچه باقی مانده، چیزی است که به وضوح به خودکامگی نزدیک‌تر است.
حتی اگر امام‌اوغلو پیش از انتخابات آینده از زندان آزاد شود، با چالش‌هایی تقریباً غیرقابل عبور مواجه خواهد بود. درست یک روز پیش از بازداشت او، مقامات ترکیه مدرک دانشگاهی او را لغو کردند و طبق قوانین این کشور که تنها فارغ‌التحصیلان را مجاز به کاندیداتوری برای ریاست‌جمهوری می‌کند، او را از این رقابت‌ها کنار گذاشتند. اپوزیسیون و ناظران مستقل بر این باورند که این اقدام کاملاً سیاسی بوده است. این نگرش همچنین در مورد اتهامات کیفری علیه شهردار صادق است؛ اتهاماتی که شامل کمک به یک سازمان تروریستی، فساد مالی و تقلب در مناقصات دولتی می‌شود.
این بازداشت‌ها موجی از اعتراضات بی‌سابقه را در ترکیه برانگیخته است که بزرگ‌ترین تظاهرات در بیش از یک دهه گذشته محسوب می‌شود. در این اعتراضات دانشجویان با پلیس درگیر شده‌اند؛ پلیسی که به ماشین‌های آب‌پاش و گاز اشک‌آور مجهز است. همچنین مقامات بدون هیچ درنگی دست به اقدام زده‌اند؛ به‌طوری که تاکنون دست‌کم 340 معترض بازداشت شده‌اند. در حالی که معترضان با حکمی دولتی مبنی بر ممنوعیت تجمعات عمومی به مدت یک هفته مخالفت می‌کنند، بسیاری از راه‌ها بسته شده و دسترسی به شبکه‌های اجتماعی محدود شده است. استاندار استانبول هشدار داده که هر کسی قصد شرکت در این اعتراضات را داشته باشد، از ورود یا خروج از شهر منع خواهد شد.
امام‌اوغلو سال‌هاست که با دستگاه قضایی ترکیه درگیر است. پس از آنکه در انتخابات شهرداری سال 2019 توانست نامزد مورد حمایت اردوغان را شکست دهد، چند ماه بعد مجبور شد دوباره کاندیدا شود، زیرا مقامات نتیجه انتخابات را باطل کردند. (بار دوم اما او با اختلاف بیشتری به پیروزی رسید.) در سال 2022، دادگاه به دلیل اظهارنظر او مبنی بر اینکه مسئولانی که پیروزی اولش را باطل کردند، «احمق» هستند، بیش از دو سال زندان برای او تعیین کرد. این تنها یک نمونه از پرونده‌های قضایی متعدد است که او با آنها دست و پنجه نرم می‌کند.
چرا اروپا و آمریکا در برابر سرکوب سیاسی ترکیه سکوت کرده‌اند؟
علی‌رغم فشار‌های حقوقی و سیاسی، امام‌اوغلو سال گذشته توانست در انتخابات محلی با قاطعیت پیروز شود. این پیروزی باعث شد حزب جمهوری‌خواه خلق به بهترین عملکرد خود از دهه 1970 تاکنون دست یابد و امام‌اوغلو را به یکی از چهره‌های برجسته و تأثیرگذار اپوزیسیون در ترکیه تبدیل کند.
پایداری امام‌اوغلو و مقاومت مداومش در برابر فشارها، او را به یکی از جذاب‌ترین و در عین حال تهدیدآمیزترین چهره‌های سیاسی ترکیه تبدیل کرده است. در ماه‌های اخیر، نظرسنجی‌ها او را با فاصله‌ای قابل‌توجه از اردوغان جلوتر نشان داده‌اند. به‌عنوان یک نامزد ریاست‌جمهوری، امام‌اوغلو از ویژگی‌های برجسته‌ای برخوردار است. او عضو یک حزب سکولار است، اما توانسته مذهبی‌ها را نیز جذب کند. او تجربه مدیریت بزرگ‌ترین شهر اروپا را دارد، اما ریشه‌هایش در قلب ترکیه است. به اینها کاریزمای شخصی قابل‌توجه او را نیز باید افزود. «سونر چاغاپتای»، تحلیلگر مؤسسه واشنگتن، این موقعیت امام‌اوغلو را به‌خوبی توصیف می‌کند: «اردوغان و اطرافیانش باید به این نتیجه رسیده باشند که او نیرویی غیرقابل‌مهار خواهد بود.»
اردوغان با تصمیم به حذف یک رقیب قدرتمند، قمار سنگینی روی آینده دموکراسی ترکیه کرده است. او به این نتیجه رسیده که از میان بردن تهدید سیاسی، حتی به قیمت تضعیف بیشتر نظام دموکراتیک کشور، ارزشش را دارد. از یک منظر، شاید محاسبات او درست بوده: واکنش اروپا به تحولات اخیر، به‌شدت کمرنگ و محتاطانه بوده است. قدرت‌های اروپایی همچنان به حفظ رابطه با ترکیه برای مشارکت در نیروی حافظ صلح پس از آتش‌بس احتمالی در اوکراین و ایفای نقشی بزرگ‌تر در امنیت اروپا امیدوارند.
در سوی دیگر، آمریکا نیز واکنش قاطعی نشان نداده است. در 21 مارس (برابر با اول فروردین) شبکه فاکس نیوز گزارش داد که رئیس‌جمهور ترامپ در حال بررسی لغو ممنوعیت فروش جنگنده‌های اف-35 به ترکیه است. اردوغان قصد دارد ماه آینده به کاخ سفید سفر کند و با توجه به دیدگاه‌های دونالد ترامپ که چندان حساسیتی به نقض رویه‌های دموکراتیک نشان نمی‌دهد، به‌نظر می‌رسد که مرد قدرتمند ترکیه این بار هم بتواند برنامه سفرش را عملی کند.
اما بازار‌های مالی به‌سرعت نگرانی خود را از بازداشت امام‌اوغلو نشان داده‌اند. در سه روز پس از این رویداد، شاخص بورس ترکیه با اُفتی قابل‌توجه مواجه شد و 16.3 درصد کاهش یافت. به گفته تحلیل‌گران، برای جلوگیری از سقوط شدید لیر، بانک مرکزی ترکیه ناچار شده حدود 26 میلیارد دلار از ذخایر ارزی خود را وارد بازار کند. این تنها آغاز ماجراست. با تشدید اعتراضات و ادامه حبس امام‌اوغلو، فشار بر لیر ترکیه همچنان رو به افزایش است. در همین حال، تحت سایه ابر‌های گاز اشک‌آور که معترضان را در خیابان‌ها فراگرفته، چشم‌انداز دموکراسی ترکیه نیز به‌سرعت در حال کم‌رنگ شدن است.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1345360/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اولین اختراعات ایرانیان چیستند؟

کاخ سفید مدعی موفقیت‌آمیز بودن حملات به یمن شد

مهلت دادگاه لاهه به ایران و آمریکا برای تعیین غرامت توقیف اموال بانک مرکزی به پایان رسید

تحلیل رئیس سابق میز ایران در اسرائیل از احتمال جنگ میان ایران و آمریکا: هفته‌های حساسی در پیش است

سید محمد صدر: امام مسئولیت پذیرش قطعنامه را بر گردن دیگری نینداخت

چرا سرگذشت بیشتر «فراعنه زن مصری» در تاریخ ثبت نشده‌ است؟

جانباز 70درصد «قهرمان چاکتن» از مازندران به همرزمان شهیدش پیوست

آذری جهرمی: بمب هسته‌ای ایران، اراده آحاد ملت آن است

پوسایدون؛ کابوس جدید سواحل آمریکا؟!

ترامپ چگونه می‌تواند برای سومین‌بار رئیس‌جمهور آمریکا شود؟

برق تمام سوریه قطع شد

جنگنده‌های آمریکایی، الحدیده یمن را بمباران کردند

این دیکتاتور یک دستور پخت ویژه برای مار کبری داشت

اوس موسی تا دم مرگ رفت!

واکنش ایران درخصوص تجاوزات رژیم صهیونیستی به لبنان

روایت مجری سابق صداوسیما از روابط علی لاریجانی و شهید سلیمانی

وقتی ترامپ، مشاورانش را هم غافلگیر می‌کند

بحث نقی با اوس موسی

نقی روی اوس موسی چاقو کشید!

دیکتاتوری که رقبای نظامی خود را می خورد

سفر به تاریخ؛ تاج الملوک، اشرف، شمس پهلوی در روز کشف حجاب؛ سال 1314

آغاز مرحله دوم طرح کالابرگ الکترونیکی از فردا

سختگیری‌های جالب پدر بازیگر سینما و تلویزیون

ارسطو ول کن آکواریون نیست!

بهروز دوباره حساب رحمت رسید!

انتظار برای خرید خانه به بالای 580 سال رسید!

اتحادیه اروپا دلواپس رزمایش چین شد

سپند امیرسلیمانی خطاب به فرزند در راهش: تو جهان ما را تغییر دادی

سپند امیرسلیمانی: همیشه فکر می‌کردم بچه‌ام دختر است اما قرار است پسردار شوم

چگونه به‌خوبی با کنجکاوی‌های نادرست دیگران برخورد کنیم؟

کالاس: ناتو از دوران ترامپ جان سالم به در خواهد برد

سپند امیرسلیمانی: مادرم پارتی بازی کرد تا پدرم در نمایشش بازی‌ام بدهد

خاطره بامزه میرطاهر مظلومی وقتی کادو روز معلم را از معلمش پس گرفته!

واکنش سازمان ملل به تهدیدات ترامپ علیه ایران

رایزنی وزرای خارجه روسیه و چین درخصوص برنامه هسته‌ای ایران

سفر در تاریخ؛ «رضاخان و محمدرضا پهلوی در حال افتتاح تونل کندوان»؛ سال 1317

عراقچی: ایران تحت هیچ شرایطی درپی بدست آوردن سلاح هسته‌ای نیست

اگه بچه داری این کلیپ رو ببین

ماجرای جالب ازدواج پدر و مادر سپند و کمند امیرسلیمانی از زبان مادرشان

سفر به تاریخ؛ ژست خاص «گلین خانم، اولین همسر عقدی ناصرالدین‌شاه»؛ دهه 1250

اجرای خاطره میرطاهر مظلومی از آشنایی با همسرش توسط امیرمهدی ژوله و الیکاعبدالرزاقی

گزافه‌گویی کاخ سفید: ایران ضعیف شده است!

وزیر خارجه چین: همکاری ما با روسیه علیه هیچ کشوری نیست

آماری از پروژه‌های عمرانی ناتمام در کشور

طرح خطرناک اشغالگران علیه غزه

میرطاهر مظلومی: خبر قتل مهرجویی مثل آوار روی سرم ریخت

ماجرای تصویر عباس عبدی، بهروز گرانپایه و حسین قاضیان در دادگاه چه بود؟

«ماندن در قدرت»؛ رویای تازه ترامپ

مرغ گران شد

کاخ سفید مرگ سربازان آمریکایی در لیتوانی را تأیید کرد

© 2025 - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی
ویکی پدیاجستجو