اخبار محرمانه

آخرين مطالب

کاهش سطح و حجم یخچال‌های طبیعی ایران تا 50 درصد در یک سال اقتصادی

کاهش سطح و حجم یخچال‌های طبیعی ایران تا 50 درصد در یک سال
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - باشگاه خبرنگاران /دبیر کمیته ملی سد‌های بزرگ ایران گفت: گزارشات موجود نشان می‌دهد که کاهش محسوس سطح و حجم یخچال‌های ایران در هر سال نسبت به سال پیش از آن اجتناب ناپذیر است.
یخچال‌های ایران عمدتا در چهار محدوده علم کوه، دماوند، سبلان و زردکوه در رشته کوه‌های زاگرس واقع شده‌اند و گزارشات موجود نشان می‌دهد که کاهش محسوس سطح و حجم یخچال‌های نامبرده در هر سال نسبت به سال پیش از آن اجتناب ناپذیر بوده، و گا‌ها تا رقم 50 درصد کاهش در یک سال در سطح و حجم یخچال‌های منطقه زردکوه رخ داده است.
محسن موسوی خوانساری دبیر کمیته ملی سد‌های بزرگ ایران و عضو پیوسته انجمن دیپلماسی آب ایران در یادداشتی به بهانه روز جهانی آب نوشت: دوم فروردین 1404 مطابق با 22 مارس 2025 به عنوان روز جهانی آب نامگذاری شده است؛ از سال 1992 که روز جهانی آب در چنین روزی و در مجمع عمومی سازمان ملل متحد تصویب شد همواره سعی شد که مطابق با شرایط آب و هوایی جهانی و وضعیت آب در دسترس کشورها، یک شعار متناسب برای هر سال برگزیده گردد و به همین خاطر نیز برای سال 2025 شعار روز جهانی آب «حفاظت از یخچال‌های طبیعی» انتخاب شده است.
بازار
پیشنهاد طرح این شعار از طرف سازمان ملل متحد اثبات می‌کند که جامعه جهانی نگران آسیب‌های جدی ناشی از افزایش گرمایش زمین و اثر تغییر اقلیم بر یخچال‌های طبیعی و در نتیجه روند ذوب شدن این میراث‌های ارزشمند در سرتاسر جهان است، لذا کشور‌های عضو در راستای این هدف باید سعی کنند که با اتخاذ سیاست‌های صحیح حتی المقدور نسبت به حفظ یخچال‌های طبیعی تلاش مستمر داشته و برای مقابله با اثرات تخریبی پدیده تغییر اقلیم که می‌تواند یخچال‌ها را تهدید کند، برنامه‌های توسعه‌ای متنوعی را اتخاذ کنند.
به عبارتی می‌توان گفت ذوب یخچال‌ها و برف‌چال‌ها در دنیا یکی از مهم‌ترین چالش‌های زیست‌محیطی عصر حاضر محسوب شده، زیرا تبعاتی، چون کاهش رواناب در رودخانه‌ها را به دنبال داشته و اثرات منفی روی زیست بوم پایین دست را به همراه دارد.
سرزمین ایران با داشتن حدود 180 قله با ارتفاع بالاتر از 4000 متر طبیعتا دارای یخچال‌های طبیعی متنوعی نیز است، یخچال‌های ایران عمدتا در چهار محدوده علم کوه در غرب رشته کوه البرز، دماوند در مرکز رشته کوه البرز، سبلان در شمال غرب کشور و زردکوه در رشته کوه‌های زاگرس واقع شده‌اند، گزارشات موجود نشان می‌دهد که کاهش محسوس سطح و حجم یخچال‌های نامبرده در هر سال نسبت به سال پیش از آن اجتناب ناپذیر بوده به طوریکه گاهاً حتی تا رقم 50 درصد کاهش در یک سال در سطح و حجم یخچال‌های منطقه زردکوه خصوصا در سال‌های اخیر رخ داده که آن نیز باعث وقوع تنش آبی محسوسی در منطقه کوهرنگ بوده است.
 گرچه سطح یخچال‌های طبیعی موجود در کشور نسبت به بسیاری از کشور‌های اروپایی و آسیایی بسیار ناچیز محسوب می‌شود، اما همین مقدار کم نیز منبع ارزشمندی از منظر منابع آبی و به‌خصوص از جنبه پایشگر‌های تغییرات اقلیمی به شمار می‌آید، زیرا یخچال‌ها با ذخیره آب شیرین می‌توانند متضمن حیات اکوسیستم‌های پایین دست خود محسوب شوند.
به طور طبیعی چنانچه بارش‌ها به صورت برف در کوهستان رخ دهد، بر حجم یخچال‌ها اضافه شده و ذوب تدریجی آنها در طول ماه‌های گرم سال، تداوم جریان رودخانه‌ها و چشمه‌ها را ممکن می‌سازد. ذوب شدن سریع یخچال‌ها ناشی از افزایش دمای متوسط که بیشتر در سال‌های اخیر به جهت افزایش گاز‌های گلخانه‌ای بوده است، تداوم تامین آب را در پایین دست با چالش مواجه می‌کند.
در راستای کاهش تولید گاز‌های گلخانه‌ای و اثرات آن که منجر به افزایش دمای متوسط کره زمین شده و این یکی از علل تغییرات اقلیمی عصر حاضر محسوب شده و این عامل نیز مستقیما روی کاهش سطح و حجم یخچال‌ها تاثیر گذاشته است، در سال‌های اخیر جمهوری اسلامی ایرانی نیز همگام با اقدامات جامعه جهانی، اقدامات متنوعی را به شرح زیر آغاز کرده ولی این کافی نیست و انجام چنین اقداماتی باید روند افزایشی تا رسیدن به اهداف مورد نظر ادامه داشته باشد.
وزارت جهاد کشاورزی از سال 1402 برنامه طرح 4 ساله کاشت یک میلیارد درخت را در راستای کربن زدایی و کنترل افزایش دما با همکاری وزارتخانه‌های مختلف، ارگان‌ها، شهرداری‌ها و عموم مردم شروع کرد و مقرر شد که در انتهای انجام این طرح تمام فعالیت‌ها و سهم تولید اکسیژن و یا کاهش گاز کربنیک هر یک از بخش‌های دولتی و مردمی در یک سند ثبت ملی شود.
وزارت نیرو در جهت کاهش گاز‌های گلخانه‌ای و کنترل افزایش تولید انرژی برق به وسیله نیروگاه‌های فسیلی، استفاده از انرژی تجدید‌پذیر را به طور گسترده‌ای در دستور کار خود قرار داد تا بتواند بخش عمده‌ای از نیاز برق کشور را بوسیله انرژی‌های پاک تامین کند. طبق اعلام این وزارتخانه، تولید 30 هزار مگاوات انرژی خورشیدی یا افزایش 30 درصدی تولید برق کشور تا پایان دولت چهاردهم برنامه‌ریزی شده و عملیات اجرایی این اقدام ارزشمند که یک جهش کم نظیر در تولید انرژی پاک در جهان محسوب می‌شود را برای یک بازه زمانی 3 ساله شروع کرده است.
وزارت نفت اعلام کرده است که طبق برنامه‌های عملیاتی این وزارتخانه، مقرر شده که سهم تولید اکسیژن و کربن زدایی توسط وزارت نفت به کنوانسیون‌های بین‌المللی تغییر اقلیم که کار رتبه‌بندی کشور‌ها را در انتشار گاز‌های گلخانه‌ای و گرمایش زمین انجام می‌دهند را اعلام کند. در این خصوص مهمترین اقدام یعنی جمع‌آوری گاز‌های فلر که در میادین نفت و گاز تولید می‌شوند را رسانه‌ای و برنامه‌ای تدوین کرده است که تا پایان دولت چهاردهم اینگونه گاز‌ها که در این میادین وجود داشته جمع‌آوری شده و قدمی در جهت کنترل افزایش دمای متوسط کشور و حتی جهان برداشته شود.
از نظر تشکیلاتی، سازمان حفاظت محیط زیست مسئولیت پایش و نظارت بر اجرای برنامه‌های مقابله با افزایش گاز‌های گلخانه‌ای و گرمایش هوا را به عهده دارد و در همین رابطه نیز مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم در این سازمان وظایف محوله را پیگیری می‌کند.
پیشنهاد می‌شود که در راستای تکالیف برنامه هفتم توسعه کشور و سایر قوانین و اسناد بالادستی مصوب، برنامه عملیاتی کوتاه مدت، میان مدت و دراز مدت طرح‌های کربن زدایی، و کنترل افزایش دمای متوسط با مدیریت این سازمان و همکاری دستگاه‌های دولتی و خصوصی کشور تهیه شده تا دولت‌ها بتوانند با تکیه بر اجرای این برنامه‌ها، تولید گاز‌های گلخانه‌ای را کاهش داده، تغییرات اقلیمی را در جهت حداقل ثابت نگهداشتن روند افزایش دمای متوسط سالیانه مهار کرده و به این ترتیب کشور جمهوری اسلامی ایران به جامعه جهانی کمک کند تا با توقف روند ذوب شدن یخچال‌ها، این میراث‌های طبیعی ارزشمند به نسل‌های بعدی تحویل داده شود.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1344590/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

توضیح "هما" درباره تأخیر پروازهای دوحه، بندرعباس و کیش در هفتم فروردین

چهره ها/ عکس جدید بهرام افشاری

شمخانی: جواب ایران به نامه ترامپ «خویشتندارانه» بود

حملهٔ تانک‌های اسرائیلی به یک مدرسه در لبنان

حملهٔ اوکراین به زیرساخت‌های انرژی روسیه با موشک‌های آمریکای

چهره ها/ نوید محمد زاده با استایلی متفاوت

آمادگی برای زایمان در ایام نوروز

پشت صحنه سکانس پرواز سالار معمولی

وزیر دفاع: اگر دشمنان دست به اقدامی بزنند پاسخ قاطع می‌دهیم

نظر علی لاریجانی درباره احتمال رسیدن ایران و آمریکا به توافق

پرتقاضاترین قطارهای داخلی کدامند؟

بلومبرگ: آمریکا به‌دنبال کنترل کامل منابع طبیعی اوکراین است

الهام چرخنده: به خاطر حجابم با سینما خداحافظی کردم

قالیباف: در نامه اخیر ترامپ هیچ حرف حسابی درباره رفع تحریم نیست

تشریح پاسخ ایران به نامه ترامپ از زبان عراقچی

تصاویر هوایی از حضور مردم در راهپیمایی روز جهانی قدس

بازی خطرناک آمریکا با اعزام ناوگان جنگی

دیدار وزرای دفاع سوریه و لبنان در جده و امضای توافقی درباره اهمیت تعیین مرزها

مشارکت هاشم الحیدری، معاون فرهنگی حشدالشعبی در راهپیمایی روز قدس

وقتی جناب خان در ثبت احوال جهانی آشنای مویرگی داره

یک اعتراض غیرقابل باور به سریال پایتخت!

بازیگر سینما: کمدی باید انسان را به تفکر وادارد

قالیباف: در همین نامه اخیر ترامپ هیچ حرف حسابی درباره رفع تحریم نیست

تست آمادگی جسمانی نقی معمولی از خواستگار دخترش در پایتخت 7/ ویدئو

نخست‌وزیر عراق: درخواستی برای انحلال الحشدالشعبی دریافت نکرده‌ایم

مقام حز‌ب‌الله: حمله امروز به فلسطین اشغالی ارتباطی با ما ندارد

قالیباف در راهپیمایی روز قدس: دیدید در 40 روز رژیم صهیونیستی نتوانست یک متر از خاک بیروت را بگیرد

رئیس مجلس: هدف آمریکایی‌ها از مذاکره خلع سلاح کردن ایران است

7 فصل از یک رسوایی

سرمایه گذاری عربستان در دو پالایشگاه هند

بازداشت وکیل شهردار استانبول

موزیک ویدئوی جدید رحمان و رحیمِ پایتخت سوژه شد

اجرای جذاب «بودن یا نبودن» توسط جناب خان

شبکه‌های اجتماعی «کیش» می‌دهند، هالیوود «مات» می‌شود

راستی آزمایی ادعای جنجالی دهه 1920؛ ما یک انسان-شامپانزه به دنیا آوردیم و آن را کشتیم!

آیا ترامپ به سوی تنش‌زدایی با ایران حرکت می‌کند؟

سخنرانی‌های تاریخی سیدحسن نصرالله در روز قدس

25 درصد مشترکان برق مصرف بالا دارند

تاکید رئیس جریان حکمت ملی عراق بر بزرگداشت روز جهانی قدس

حجاب بهانه بود تا «کاناپه» را توقیف کنند

دختر شهید نصرالله در قم: مقاومت در برابر اسرائیل ادامه دارد

شکوه راهپیمایی روز قدس با شعار «علی العهد یا قدس» در شهرهای مختلف ایران

حملات رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان

«تنابنده» با «پایتخت» تلویزیون را نجات داد!

با این کارهای زنانه، تو هم به روز و جذاب میشی

راهپیمایی مردم بحرین در روز جهانی قدس

چهره ها/ سوگل طهماسبی در قابی سبز

امکان خرید 10 متر مسکن با وام جدید 1.3 میلیاردی

استاد روسی آندری زویاگینتسف فیلم جدیدی می‌سازد

رضا نصری: عراقچی مورد اعتماد کامل نظام است؛ سخنان او را به دقت دنبال کنید

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی