اخبار محرمانه

آخرين مطالب

از "گردونه بخار" تا خیابان‌های پر ترافیک: داستان دگردیسی خودروها در ایران / اولین اتومبیل در دوره کدام شاه وارد کشور شد؟ خواندنی ها

از "گردونه بخار" تا خیابان‌های پر ترافیک: داستان دگردیسی خودروها در ایران / اولین اتومبیل در دوره کدام شاه وارد کشور شد؟
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - ورود اتومبیل به ایران، نه تنها یک پدیده تکنولوژیک بود، بلکه تحولی عمیق در فرهنگ و جامعه ایرانی ایجاد کرد. از زمانی که نخستین "گردونه بخار" به عنوان سوغات سفرهای فرنگ مظفرالدین شاه وارد کشور شد تا دهه‌های بعد که خیابان‌های تهران مملو از خودروهای رنگارنگ گردید، اتومبیل نقشی بی‌بدیل در تاریخ مدرن ایران ایفا کرد.

در این نوشتار، به کندوکاو در این دگردیسی می‌پردازیم و با نگاهی به چالش‌ها، تأثیرات، و دگرگونی‌های ایجاد شده در جامعه ایرانی، روایتی تازه از ورود و گسترش اتومبیل در ایران ارائه می دهیم.
مظفرالدین شاه و نخستین اتومبیل‌ها: آغازی برای مدرنیته
مظفرالدین شاه قاجار، با سفرهای خود به اروپا، با پدیده‌های نوظهور دنیای مدرن آشنا شد و نخستین کسی بود که اتومبیل را به ایران آورد. در سفر دوم خود به اروپا در سال 1279 هجری شمسی، او یک دستگاه اتومبیل کالسکه‌ای با سوخت زغال‌سنگ در بروکسل بلژیک خریداری کرد. این خودرو در سال 1280 هجری شمسی وارد ایران شد و توجه بسیاری را به خود جلب کرد. این خودرو به صورت یک کالسکه بخار بود و پس از آخرین سفر مظفرالدین‌شاه به فرنگ، در بندر انزلی با تحمّل مشکلات زیاد از کشتی پیاده شد و به راه افتاد.

اخبار محرمانه


اخبار محرمانه


همچنین، در نخستین سفر خود به اروپا، دو دستگاه اتومبیل از نوع «رنو» خریداری کرد که در ماه آگوست 1900 (مرداد ماه 1279) به ایران رسید و از نخستین خودروهایی بود که به ایران وارد شد. تنها راه اتومبیل‌رو در آن زمان در ایران، راه گیلان بود که به وسیله روس‌ها ساخته شده بود و به دست مأموران روسی هم اداره می‌شد.
چالش‌ها و مخاطرات اولیه: از گردنه ملاعلی تا سوء قصد به محمدعلی شاه
ورود اتومبیل به ایران با چالش‌های زیادی همراه بود. به دلیل نامناسب بودن کوچه و خیابان‌های تهران، این خودرو قادر به حرکت در شهر نبود و فقط اغلب روزها در میدان مشق به دستور مظفرالدین‌شاه به‌وسیله راننده فرانسوی آن، یعنی موسیو وارنه، به حرکت درآمده و موجب حیرت و شادی مردم می‌شد. مردم ایران در ابتدا به این وسیله نوظهور لقب گردونه بخار داده بودند.

اخبار محرمانه


اخبار محرمانه


شاه می‌خواست با اتومبیل تا قزوین بیاید، اما پس از یادآوری دردسرهای گردنه ملاعلی و آب‌ترش و منجیل، منصرف شد و به جای کالسکه بخاری به کالسکه اسبی نشست. قرار شد کالسکه بخار را راننده بلژیکی بدون مسافر به تهران بیاورد، اما در گردنه ملاعلی تصادف کرد و کالسکه بخار درهم شکست. شاه با کالسکه اسبی به تهران رسید و کالسکه بخار را با گاری به تهران آوردند تا تعمیر کنند.

اخبار محرمانه


علاوه بر این، اتومبیل‌ها در آن دوران با خطرات دیگری نیز مواجه بودند. محمدعلی شاه، پس از آن‌که یک اتومبیل بدون اشکال از گردنه‌های گیلان به تهران رسید، در راه دیدار با یکی از خواهران خود بود که بمبی به سمت خیابان پرتاب شد و جمعی از شاطرها و کالسکه‌چی‌ها کشته و زخمی شدند، اما شاه که در اتومبیل بود، سالم ماند. این حادثه نشان‌دهنده ناامنی‌های اجتماعی و سیاسی آن دوران بود.

اخبار محرمانه


گسترش فرهنگ اتومبیل‌رانی: از دربار قاجار تا تجار بوشهری و نقش احمد شاه
بعد از مظفرالدین‌شاه، محمدعلی‌شاه هم از کارگزاران خواست تا یک اتومبیل برایش بخرند. اتومبیل او بدون اشکال از گردنه‌های گیلان گذشت و به تهران رسید. احمد شاه قاجار، سومین شاه ایران، نیز سوار شدن بر ماشین را تجربه کرد. نقل است ناصرالملک، که مدت‌ها در انگلستان و فرانسه زندگی کرده بود، هنگام انتصاب به مقام نیابت سلطنت برای احمد شاه خردسال، یک دستگاه اتومبیل را به هزینه دولت ایران از اروپا خریداری کرد. این اتومبیل راهی تهران شد و مورد استفاده دربار قرار گرفت.
با گذشت زمان، تب خرید ماشین بین مردم عادی بالا گرفت و بسیاری در حد توان و وسع مالی خود می‌کوشیدند خودرویی برای خود تهیه کنند. علاوه بر دربار قاجار، سیاحان اروپایی نیز اتومبیل‌هایی را وارد ایران کردند، اما بعدها در میان سیاستمداران و ملاکان بزرگ و تجار سرشناس، به‌ویژه تجار بوشهری همچون حاج امین التجار و معین التجار بوشهری و دیگر تجار یزدی، شیرازی و کرمانی، خرید اتومبیل باب شد و به نوعی نشانه اشرافیت و چشم‌وهم‌چشمی تجار به شمار می‌رفت.

اخبار محرمانه


نخستین قربانیان اتومبیل: از درویش‌خان تا نظامنامه عبور و مرور
افزایش تعداد خودروها در خیابان‌های تهران، ناگزیر با افزایش حوادث رانندگی همراه بود. یکی از اولین سوانح رانندگی ثبت شده مربوط به غلامحسین درویش‌خان، موسیقی‌دان برجسته ایرانی است. او در سال 1305 بر اثر برخورد یک خودرو با درشکه‌اش جان خود را از دست داد. این حادثه تلخ باعث شد تا اولین نظامنامه عبور و مرور تدوین شود که شامل مقرراتی برای رانندگان بود.
درویش‌خان شب چهارشنبه 2 اسفند 1305 از یک محفل موسیقی خارج شد و برای رفتن به خانه درشکه‌ای با دو اسب کرایه کرد. درشکه نمره 159 حامل درویش‌خان از خیابان امیریه به سمت شمال در حال حرکت بود. حسن درشکه‌چی در فکر و خیالات خود بود که ناگاه با خودروی فوردی برخورد کرد. شوفر فرنگی این خودرو بی‌احتیاطی کرد و به اسب‌های درشکه زد. اسب‌ها در جا می‌میرند و تکان سختی که به درشکه وارد می‌آید باعث می‌شود درویش از آن به بیرون پرتاب شود و با سر به زمین بخورد. پیکر نیمه‌جان او به بیمارستان نظمیه منتقل شد، اما پس از گذشت 5 روز درگذشت.

اخبار محرمانه


قوانین عبور و مرور و ظهور مسیوکِلین: از نظامنامه تا چراغ‌های راهنمایی
پس از این واقعه، سرتیپ درگاهی آیین‌نامه‌ای به نام نظامنامه درشکه‌های عمومی تهیه کرد و نخستین نظامنامه عبور و مرور تدوین شد. در این نظامنامه، تمامی مقررات مربوط به رانندگی انواع وسایل نقلیه درج شده بود که تنها 20 رقم از علائم راهنمایی و رانندگی را در برمی‌گرفت. در این سال گواهینامه‌ها نیز درجه‌بندی شده و 3 نوع گواهینامه صادر شد. وزیرالوزرا نیز بعد از آن دستور داد اداره پلیس نظمیه، شعبه‌ای به نام «وسایط ناقله» تأسیس کند و مقر آن در خیابان باب همایون باشد.
اولین افسر آزمایش رانندگی که نام و امضای او در پای اوراق رانندگان زمان قاجاریه وجود دارد، به زبان فرانسه نوشته شده است و شخصی به‌نام مسیوکلین بود. پس از وی، این سمت به ناصرخان انشاء، اولین متخصص نظمیه، محول شد. اولین آیین‌نامه رانندگی نیز در زمان و ستد اهل سوئدی تهیه و تنظیم شد.
یکی از کارهای او، ترجمه و تنظیم نظامنامه بود که در آن قید شده بود راننده هنگام روز در شهر و اماکن پرجمعیت ضمن حرکت از سمت راست باید با سرعت 15 کیلومتر در ساعت و در خارج شهر 25 کیلومتر در ساعت و شب‌ها با ساعتی 10 کیلومتر براند. همچنین در موقع نزدیک شدن به حیوانات از قبیل اسب و قاطر، که طبعا از صدای ماشین وحشت دارند، از سرعت اتومبیل خود بکاهند و آرام حرکت کنند تا باعث وحشت و رم کردن حیوانات نشوند.
در 1309 هجری شمسی، اداره تشکیلات نظمیه مملکتی، قانونی در 38 ماده تنظیم کرد. براساس این آیین‌نامه، شوفر اتومبیل‌ها ملزم به رعایت برخی نکات می‌شدند که تا به آن روز مورد توجه نبود. از جمله مواد این آیین‌نامه عبارتند از:
1.اوراقی که رانندگان باید همیشه داشته باشند، عبارت است از تصدیق اداره نظمیه و تصدیق مالکیت (یا سواد تصدیق مالکیت)، قبوض مالیات و چنانچه اتومبیلی که می‌رانند کرایه یا کامیون باشد، ورقه معاینه نیز همراه آنها باشد.
2.هر اتومبیل باید دارای پنج پلاک باشد: پلاک کارخانه اتومبیل، پلاک اسم و آدرس صاحب اتومبیل، نمره عقب، نمره جلو و پلاک مالیات که به نمره جلوی اتومبیل نصب خواهد شد.
3. در موقع حرکت دادن ماشین، اولین وظیفه راننده این است که دست خود را بیرون آورده تا اتومبیل‌های عقب و همچنین مردم بدانند که قصد شروع حرکت دارد.
4. موقعی که راننده بخواهد داخل کوچه‌های سمت چپ شود، اول بوق می‌زند و در عین حال که مطابق نیم‌دایره بزرگی می‌چرخد، دست خود را از اتومبیل بیرون آورده و مواظب طرف راست باشد.
5. در شهر استعمال بوق‌هایی که صدای سوت یا صدای نکره دارند، قدغن است.
6. حرکت از عقب به کلی ممنوع و قدغن است.
7. عبور از وسط دستجات نظامیان و همچنین دستجات شاگردان مدارس و نیز از دسته تشییع جنازه قدغن است.
از مأموران کوله‌پشتی تا چراغ‌های اتوماتیک: تحولات ترافیکی در تهران
همزمان با گسترش شهر تهران و افزایش تعداد خودروها، نیاز به نصب چراغ‌های راهنمایی نیز بیشتر شد. اولین چراغ‌های راهنمایی و رانندگی در سال‌های دهه 30 در تقاطع‌های مهم نصب شد، اما قبل از نصب این چراغ‌ها، مأموران راهنمایی از چراغ‌های قابل حمل استفاده می‌کردند. این چراغ‌ها به صورت کوله‌پشتی بودند که دارای دو چراغ قرمز و سبز و کلیدی برای خاموش و روشن کردن آنها بود. مأموران با پشت کردن به طرف رانندگان اتومبیل، آنان را متوقف می‌کردند یا دستور حرکت به آنان می‌دادند. بالاخره در سال‌های 39 و 40 چهارراه‌های تهران مجهز به چراغ اتوماتیک شد.
هشدارهای روزنامه اطلاعات: نگرانی از ترافیک و آلودگی هوا
تب خرید ماشین بین مردم عادی بالا گرفت و بسیاری در حد توان و وسع مالی خود می‌کوشیدند خودرویی برای خود تهیه کنند. ازدیاد ماشین هم باعث ایجاد ترافیک در معابر عمومی شد و هم هوای سالم پایتخت را در معرض خطر قرار داد. روزنامه اطلاعات در 27 آبان 1336 نسبت به افزایش بی‌رویه خودرو در شهر تهران هشدار داد و نوشت: «کثرتِ فوق‌العاده اتومبیل در تهران باعث شده تا وزارتِ فرهنگ و شهربانی از مردم درخواست کنند تا مراقب جان اطفال، به‌ویژه محصلین در خیابان‌ها باشند.» رئیس شهربانی گفت: «محصلین هر روز 4 بار به مدرسه می‌روند و جان آنها به هنگام عبور از خیابان‌ها با کثرت زیاد اتومبیل در خطر است. مردم باید به فرزندان خود مقررات را آموزش دهند تا خطری جان آنها را تهدید نکند.» وی گفت خیابان‌های تهران گنجایش 80 هزار اتومبیل را ندارد و هر هفته 150 اتومبیل به آنها اضافه می‌شود.

اخبار محرمانه


اخبار محرمانه


اخبار محرمانه


اخبار محرمانه


میراث اتومبیل در تاریخ معاصر ایران
ورود اتومبیل به ایران داستانی است پر فراز و نشیب از تحولات تکنولوژیک، اجتماعی، و فرهنگی. از نخستین تلاش‌ها برای راندن "گردونه بخار" در خیابان‌های خاکی تهران تا هشدارهای نگران‌کننده درباره ترافیک و آلودگی هوا، اتومبیل همواره بخشی جدایی‌ناپذیر از زندگی ایرانیان بوده است. این وسیله نقلیه نوین، با تمام چالش‌ها و فرصت‌هایی که به همراه داشت، به یکی از مهم‌ترین عوامل شکل‌دهنده چهره مدرن ایران تبدیل شد.

اخبار محرمانه


لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1343633/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیشنهادهایی برای هدیه‌های ساده و ارزان

یادی از لحظه تحویل سال خانواده معمولی در «پایتخت 6»

پیام نوروزی رهبر انقلاب به مناسبت حلول سال جدید؛ سال 1404، سال «سرمایه گذاری برای تولید»

عشق داریوش ارجمند به ایران زمین

حقیقت پور: ماشین‌های خاص برای تندروهای مخالف برجام غذا و هندوانه می‌آوردند

راز افزایش نرخ ارز

پرونده اکران نوروزی در 1403 با فروش 100 میلیاردی بسته شد

توصیه‌های شنیدنی دکتر انوشه در ویژه برنامه تحویل سال نو

توضیح مجمع درباره بررسی جداگانه CFT و پالرمو از موضوع FATF

اظهارات عراقچی درباره نامه ترامپ؛ طی روزهای آینده پاسخ خواهیم داد

تولید «سلمان فارسی» موقف شد

زلنسکی: گفت‌و‌گو با ترامپ «بسیار جامع و صریح» بود

پخش برنامه زنده شبکه قرآن برای تحویل سال از حرم امام رضا(ع)

به یاد آنان که در سال 1403 ما را تنها گذاشتند

دکلمه زیبای حامد عسگری به مناسبت تحویل سال نو برای رئیس جمهور شهید

محمدرضا شریفی‌نیا: مهران غفوریان یکی از کمدین‌های درجه یک مملکت ماست

طلای جهانی دوباره پرواز کرد

پیام تبریک مدیرعامل شرکت بیمه دی به مناسبت آغاز سال جدید

افشاگری کیوانِ نون.خ از برخورد غیرمنتظره سعید آقاخانی

پزشکیان در احیای شب نوزدهم رمضان کجا رفت؟

پاسخ رهبر انقلاب به یک سوال فراگیر: وظیفه امروز جوان مومن انقلابی چیست؟

علت عدم تهاجم دشمن علیه ایران از زبان امیر پوردستان: می‌داند پاسخ پشیمان‌کننده‌تری دریافت می‌کند

پشت‌پرده تنش‌زایی حداکثری ترامپ علیه ایران

تبریک نوروز به سبک ترامپ؛ پیام به ظاهر دوستانه، سیاست خصمانه

مهمترین اقدامات مجلس در سال 1403؛ از استیضاح وزیر اقتصاد و کارت زرد به وزیر کار تا ابلاغ نشدن قانون حجاب

مهم‌ترین دستاورد دولت چهاردهم از نگاه سخنگوی دولت

وزیر خارجه آمریکا: ترامپ آماده انجام هر کاری برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است

ایران واقعا رتبه برتر دوبله در جهان است؟

قیمت نفت افزایش یافت

آزمایش علمی جالب در ویژه برنامه نوروز شبکه سه

پیام عراقچی به همتایان خود در حوزه تمدنی نوروز

چه کسی حلقه‌ ازدواج را اختراع کرد؟

رئیس جمهور لبنان: اسرائیل همه پیشنهادات برای تخلیه پنج تپه اشغالی را رد کرد

وداع جانسوز مادر فلسطینی با فرزند شهیدش در اردوگاه النصیرات

خبر مکرون از آزادی یک تبعه فرانسوی در ایران

دعای فرزند سیدحسن نصرالله در حرم مطهر رضوی

نمایندگی ایران در سازمان ملل: امیدواریم فلسطین از چنگال رژیم اشغالگر آزاد شود

درخواست کشورهای عربی از آمریکا برای فشار بر تل آویو

خاطره گوینده خبر بعد از شنیدن خبر شهادت رئیس جمهور

نرخ سوخت هواپیماها افزایش یافت

رقابت بزرگ سینماگران ایران در جشنواره کن

دیدار سفیر ایران در ریاض با مقامات اقتصادی عربستان

پیام نوروزی عارف؛ امیدوارم 1404 فرصتی برای برداشتن گام‌های بلندتر با وفاق در مسیر پیشرفت کشور باشد

انصاریان: ارائه فاکتور صوری برای وام بانکی موجب ربا است

تصاویر منتشر شده از ترکیه؛ سرکوب معترضان در آنکارا

پاداش 15 میلیون دلاری آمریکا برای یافتن فرد چینی متهم به انتقال تکنولوژی پهپادی به ایران

اروپا به دنبال توسعه سلاح هسته‌ای مستقل

اولین تصاویر از بازداشت اکرم امام اوغلو، شهردار استانبول

فرار «نتانیاهو» به پناهگاه از بیم حمله موشکی یمن

زخمی شدن 13صهیونیست در پی فرار به پناهگاه

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی