اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ همین است که هست! تحلیل ویژه

سرمقاله دنیای اقتصاد/ همین است که هست!
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - دنیای اقتصاد / «همین است که هست!» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم پویا جبل‌عاملی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
بریتانیا تا قبل از سده هجدهم از تمام کشورهای اروپایی عقب‌تر بود. حتی در کشتیرانی که بعدها کسی نتوانست در اروپا جای آن را بگیرد، تا قبل از این قرن عقب‌تر از هلند و اسپانیا و پرتغال بود؛ اما چه شد که از قرن هجدهم و پس از انقلاب شکوهمند ورق برای انگلوساکسون‌ها برگشت؟
مهم‌ترین دلیل آن بود که از این دوران به بعد، همه اقشار جامعه بریتانیا این امید را داشتند که وضعیت خود را به شکل قابل توجهی بهبود ببخشند. طبقات پایین می‌دانستند چون گذشته لزومی ندارد در جا بزنند. آنها افراد زیادی را دیده بودند که با ابداعات و کارآفرینی چگونه مبدل به ثروتمندترین افراد جامعه شدند. این امر دیگر یک استثنا نبود.

در طبقه متوسط نیز، با ابزارهای مالی تازه و راه بازشده برای سرمایه‌گذاری، هزاران نفر می‌توانستند زندگی خود را بیش از پیش ارتقا دهند. انقلاب فکری ناشی از موج لیبرالیسم به دست افرادی چون جان لاک و باز شدن بستر اجتماعی و سیاسی ناشی از انقلاب شکوهمند و تعمیق اقتصاد بازار، بریتانیا را به خطه‌ای متفاوت نسبت به دیگر کشورهای اروپایی برای رشد و توسعه و ثروت‌اندوزی همه اقشار مبدل کرده بود. آمار نشان می‌دهد که از 226صنعتگر بزرگ بریتانیا در سال1850، تنها دو نفر از اعیان بودند. کشوری جهش می‌کند که مردمانش آزادانه، «امید» به تغییر در زندگی خود داشته باشند.
اما تاریخ داستان‌های عکس این را زیاد روایت می‌کند. داستان کشورهایی که مردمانش امید تغییر ندارند. داستان کشورهایی که سردمدارانش به عموم نشان می‌دهند که «همین است که هست!» بلوک شرق کمونیستی مملو از این مثال‌هاست. در رومانی چائوشسکو، مردم فکر می‌کردند اگر تحمل کنند و همراه با تصمیمات دولت باشند تا بدهی خارجی مرتفع شود، دیگر وضعیت تغییر می‌کند. اما این‌گونه نشد. لیست جیره‌بندی غذا که در ابتدا سخاوتمندانه و قرار بود هر فرد در سال 114تخم‌مرغ و 54کیلو و 88گرم گوشت و 14کیلو و 80گرم سیب‌زمینی بخورد، به جایی رسیده بود که افراد ماه‌ها بی‌گوشت سپری می‌کردند. جیره‌بندی بنزین نیز با نوآوری چائوشسکو در به‌کارگیری مجدد اسب در حمل‌ونقل شهری، تراز شده بود! همه پیشرفت می‌کردند؛ اما رومانی چائوشسکو در تاریخ عقبگرد می‌رفت. اما فکر می‌کنید مشکل از که بود؟ بله مشکل از مردمی بود که توصیه‌های حکومتی و کمونیستی را درست اجرا نمی‌کردند. فرقی هم نمی‌کرد که یک‌سال، 10سال، 20سال و... از اجرای این توصیه‌ها بگذرد و شما نتایج آن را در زندگی خود و شهروندان دیگر نبینید. به هر حال راه حکومت چائوشسکو درست و بدون تغییر بود. این مردم بودند که نمی‌توانستند درست این توصیه‌ها را پیاده کنند تا پیشرفت کنند.
آلبانی انور خوجه اما پر از امید بود؛ البته تنها برای آنان که همراه او و حزب کمونیست در منطقه «بلوک» زندگی می‌کردند. او که از سال1960 پایش را از آلبانی بیرون نگذاشته بود، ذاتا از خارجی‌ها و به‌ویژه آمریکایی‌ها و بریتانیایی‌ها نفرت داشت. آن‌چنان‌که از سال1946 و در ابتدای حکومتش سفارت این دو کشور را تعطیل کرد و دیپلمات‌هایشان را از کشور اخراج کرد و هرگز نخواست دوباره با آنها تجدید رابطه کند یا مذاکره‌ای با آنها داشته باشد. تنها راه زیستن بدون فقر آن بود که بتوانی از سلسله‌مراتب حزب کمونیست بالا بروی تا بتوانی در «بلوک» زندگی کنی. اما آنجا نیز معلوم نبود باقی بمانی. آن‌چنان‌که محمد شهیو، نخست‌وزیر انور خوجه تنها به‌خاطر ازدواج پسرش از چشم خوجه افتاد و در نهایت مجبور به خودکشی شد.
در آلبانی، مقدرات هر کس در دست خوجه بود. اگر روزی از کسی خوشش می‌آمد آن فرد بالا می‌آمد، ولی روزی دیگر باید از «بلوک» اخراج می‌شد. خوجه نیازی به پاسخ‌گویی به هیچ ارگان و فردی نداشت. نیاز نداشت که توضیح دهد چرا باید مردم هر روز فقیر‌تر شوند و هیچ امیدی به تغییر نباشد. گو آنکه دولت نخست‌وزیر و وزرا داشت و معیشت مردم در دست آنان بود. مردم او از زندگی فعلی و آتی خود ناامید بودند، نه سرمایه‌گذاری خارجی وجود داشت و نه ارتباطی و نه سفره‌ای که در آن قوت کافی پیدا شود. در عوض خوجه‌ای بود که به مردم اطمینان می‌داد اگر در راهی که انتخاب کرده‌اند، پایمردی کنند، آینده ازآن آنان خواهد بود. اما روزگاری رسید که دیگر حتی «بلوک»نشینان نیز به این حرف خوجه، اعتقاد نداشتند.
منابع:
1- انقلاب‌های 1989، نوشته: ویکتور شبشتین، ترجمه: بیژن اشتری
2- انور خوجه، مشت سرخ آهنین، نوشته: بلندی فوزیو، ترجمه: بیژن اشتری
3- نزاع هزارساله ما بر سرفناوری و بهره‌وری، نوشته دارون عجم‌اوغلو و سایمون جانسون، مترجمان: محمدرضا فرهادی‌پور و سیدعلیرضا بهشتی‌شیرازی

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1328988/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انقلابی که ترامپ در طول پنجاه روز به پا کرد

زنگ خطر برای اقتصاد ایران به صدا درآمد

کاهش عجیب واحدهای صنفی مصالح‌ فروشی از سال 90

اسرائیل ورود نمازگزاران فلسطینی به مسجد الاقصی را محدود کرد

موضع حمایت‌گرانه پکن نسبت به هر ابتکاری برای صلح در اوکراین

کامیون با بارش غیب شده!

برشی از قسمت پنجم سریال تاسیان که امروز منتشر شد

سریال «وحشی» از 25 فروردین 1404

اونی که تو باغ نیست، صاحب باغه

داستان قربانی‌ها، پلیسی می‌شود

استقبال ایران از امضای معاهده مرزی بین تاجیکستان و قرقیزستان

تجلیل روسای کارگروه‌های تخصصی شاهد و ایثارگر از مدیرکل نخبگان و دانش پژوهان بنیاد

ریزش 15 درصدی یک شاخص مهم در بورس

پاناما به طرح ترامپ واکنش نشان داد

تظاهرات در برج ترامپ برای آزادی فعال فلسطینی

اولین ویدئو از پشت صحنه ویژه برنامه سال تحویل شبکه 3

مهران غفوریان سکانس محبوبش را بازسازی کرد

رسولی: در آستانه روبرو شدن با تصمیمات دشواری هستیم

ابوترابی‌فرد: آمریکا در عمل تهدید و در سخن تقاضای مذاکره می‌کند

کمبودی برای تامین کالاهای مورد نیاز ماه رمضان و ایام عید وجود ندارد

500 هزار تومان هدیه اپلیکیشن آبانک با افتتاح حساب و دعوت از دوستان

موافقت ترامپ با خواسته روسیه و برکنار کردن نماینده ویژه خود

نوید محمدزاده و هوتن شکیبا 12 سال پیش!

بازی جالب با سیاوش طهمورث برنامه 1001

شوخی مشهدی با حاج مرتضیِ «سریال بدل »

وزیر خارجه چین: پرونده هسته‌ای ایران در مقطع حساسی قرار دارد

اسکناس جدید 200 هزار تومانی منتشر شد

سفر غیرمنتظره هیات ترکیه به دمشق برای بررسی توافق جولانی با کُردها

توافق اعضای شورای امنیت برای محکومیت کشتار علویان سوریه

گل‌پسند‌ خانم عاشق جواد رضویان شده

خاطره تلخ کامبیز دیرباز از نقدهای آزاردهنده

اظهارات کارگردان «پیشمرگ» درباره سیمرغ مردمی و اکران نوروزی

وزیر خارجه چین: خواستار لغو تحریم‌های یک‌جانبه و غیرقانونی علیه ایران هستیم

افشاگری جدید در مورد پرونده وزیر رییسی

آغاز جریمه بی حجاب ها از آخر اسفند

توجه جامعه به فرهنگ ایثار و شهادت تسکینِ درد فراغ خانواده‌های شهدا

روزنامه نگار آمریکایی: ترامپ همان‌ کسی است که آمریکا را نابود می‌کند

تحویل بیش از 46 هزار مگاوات برق به شبکه از مجتمع گاز پارس جنوبی

اروپا: واشنگتن درباره روند مذاکرات اوکراین به ما اطلاع داد

دست رد سودان به خواسته آمریکا برای اسکان مردم غزه

نقشه تازه آمریکا و رژیم صهیونیستی برای آوارگی مردم غزه

مادرشوهر میتونه مثل مادر خودت باشه؟

حمله حیایی و جمشیدی با «کوکتل مولوتف» به سینماها!

شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی: انتقال سهمیه بنزین به کارت بانکی نیاز به بررسی دارد

آوارگی حدود هفت میلیون نفر دیگر تا پایان سال آینده میلادی

نسل‌کشی اسرائیل تأیید شد

علی مشهدی به شبهات سریال بدل پاسخ داد

دروازه‌های‌شهرت با این استایل روی من باز میشه!

محکومیت اقدام پارلمان ایتالیا در اعطای جایزه به منافقین

دیدار سرزده رئیس‌جمهور با خانواده معظم شهدا در سفر به جنوب شرق تهران

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی