اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ جولانی و الگوی توسعه عربستان تحلیل ویژه

سرمقاله دنیای اقتصاد/ جولانی و الگوی توسعه عربستان
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - دنیای اقتصاد / «جولانی و الگوی توسعه عربستان» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم کامران کرمی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
تا یک دهه پیش کمتر کسی حتی در خیال متصور بود که روزی احمد الشرع یا همان ابومحمد الجولانی، از چهره‌های سرشناس القاعده سوریه و بنیان‌گذار گروه سلفی جهادی تحریرالشام، راهی ریاض شود و با محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، دیدار کند و درخصوص آینده سوریه پسااسد به شور و مشورت بنشیند.
تا پیش از ری‌برندینگ و ظهور چهره‌ای به نام احمد الشرع، در اندیشه جولانی و سلفی‌های جهادی، پادشاه عربستان نه خادم الحرمین الشریفین بلکه مصداق طاغوت و غاصب سرزمین وحی و مستوجب براندازی و جایگزین شدن با حکومت خلیفه‌الله روی زمین بود. این روایت آخرالزمانی اما از زمان سقوط دمشق و ظهور حاکمان جدید سوریه به‌سرعت رنگ باخت و جای خود را به روایتی به نام «عربستان به‌عنوان الگوی توسعه» داد تا تاییدی بر این واقعیت باشد که پویایی‌های خاورمیانه فراتر از تخیلات و ریشه در تغییر روندهای نوظهور حکمرانی مطلوب جهانی و اولویت یافتن اقتصاد و تجارت یا همان منطق اقتصاد سیاسی بین‌المللی دارد.

سفر احمد الشرع به ریاض، جایی که وی دوران کودکی خود را در آنجا گذرانده است، سرنخ‌هایی در مورد دیدگاه او برای سوریه پسااسد ارائه می‌دهد. الشرع اولین مصاحبه اختصاصی خود را با شبکه تلویزیونی سعودی العربیه و نه الجزیره قطر که در یک دهه گذشته بارها در آن ظاهر شده بود، انجام داد. او با یادآوری سال‌های کودکی‌اش در ریاض پیش از بازگشت خانواده‌اش به سوریه به العربیه گفت: عربستان نقش مهمی در آینده سوریه دارد و الگوی توسعه آن برای ما نقشه راه خواهد بود.
احمد الشرع که اواخر هفته گذشته خود را به عنوان رئیس‌جمهور 4ساله در یک دوره انتقالی منصوب و بسیاری از نهادهای موجود را منحل کرد، خود را در قامت یک رهبر اقتدارگرای مصلح و توسعه‌خواه که قادر به ایجاد حکومت فراگیر است، نشان داده است. جولانی در تلاش است دمشق را به سمت دولت‌های عرب خلیج فارس به‌ویژه عربستان و امارات و همچنین سایر دولت‌های عربی که نسبت به زمامداری وی تهدیدات، ملاحظات و نگرانی‌هایی دارند، از جمله مصر، اردن و عراق، سوق دهد و اقتصاد آسیب‌دیده از یک دهه جنگ داخلی را بازسازی کند.
مقدمات این سفر اواخر ژانویه با سفر فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی، به دمشق و دیدار با مقامات سوری فراهم شد. در این ملاقات با رفت‌وبرگشت ملاحظات دو طرف به‌ویژه عربستان سعودی درخصوص راه‌های کمک به رفع تحریم‌های بین‌المللی اعمال‌شده علیه سوریه در دوران حکومت اسد، گفت‌وگوهای جدی صورت گرفت.
ضرورت رفع تحریم‌های فراگیر آمریکا، روابط شخصی محمد بن سلمان با دونالد ترامپ رئیس‌جمهور ایالات متحده را برای الشرع و هیات حاکمه جدید بسیار مهم کرده و هیات حاکمه سوریه امیدوارند مسیر بازگشت به نظام بین‌الملل از دروازه ریاض و میانجیگری‌های آن میسر شود.
از این‌رو انتخاب عربستان سعودی به‌عنوان مقصد اولین سفر احمد الشرع به خارج از کشور به‌عنوان بازتابی از تغییر صف‌بندی سیاسی سوریه و فراتر از آن تغییر الگوهای دوستی و دشمنی در منطقه، یعنی دوری از ایران و چرخش به سمت شورای همکاری خلیج فارس، تفسیر می‌شود؛ جایی که جولانی بیش از آنکه در جست‌وجوی ارزش‌های مشترک باشد، به دنبال پیوند زدن خود با کانون‌های تجارت و سرمایه‌گذاری است که روانه شدن آنها به سرزمین سوخته سوریه می‌تواند جان تازه‌ای در کالبد این کشور بدمد.
این سفر به دنبال نشست‌های دیپلماتیک متعدد در دمشق پایتخت سوریه در دو ماه گذشته صورت می‌گیرد. از ماه دسامبر که ائتلاف شورشی قدرت را به دست گرفت، دیپلمات‌هایی از اروپا، ایالات متحده، دولت‌های عرب خلیج فارس و روسیه برای دیدار با جولانی و برقراری تماس با دولت او به دمشق هجوم آورده‌اند؛ اما جولانی سفر خود را نه از ترکیه و قطر یا کشورهای غربی بلکه از ریاض آغاز کرد تا این سیگنال را مخابره کند که سوریه بیش از آنکه تهدیدی برای عربستان و متحدان عرب آن باشد، می‌تواند بازار جذاب و پرسودی برای تجارت شیخ‌نشین‌های متمول خلیج فارس باشد.
نتایج این سفر و چراغ سبز عربستان برای ورود جدی به سوریه می‌تواند به شکل‌گیری نقشه سیاسی جدید شام و پویایی قدرت در سراسر خاورمیانه بینجامد، منطقه‌ای که در حال پوست‌اندازی از نظم کهنه به سمت نظم‌یابی جدید با محوریت توسعه اقتصادی است.
اقتصاد ویران سوریه، بازسازی را تبدیل به یک ضرورت بنیادین کرده که جز عربستان، امارات و قطر، بازیگر دیگری نمی‌تواند با دست پر به آن ورود کند. از زمانی که عربستان در سال 2016 تصمیم گرفت با رونمایی از سند چشم‌انداز 2030 برای گذار به اقتصاد پسانفت و مبتنی بر فناوری‌های پیشرفته و آینده‌نگر خود را به جرگه همسایگانش چون امارات و سایر بازیگران گروه بیست پیوند زند، اولویت‌های سیاست خارجی آن نیز تغییر کرده و با منطق توسعه و فعال کردن دیپلماسی اقتصادی همراه شده است.
واقعیت مهم این است که عربستان، دیگر خاورمیانه را نه از بعد کشمکش‌های سیاسی و درگیری‌های نظامی، بلکه از منظر رقابت اقتصاد سیاسی برای شکل‌دهی به نفوذ پایدار می‌بیند. واقعیت آن است که جایگاه و ظرفیت اقتصادی یک کشور در ایجاد حوزه‌های نفوذ به میزانی است که در شرایط کنونی منطقه و نظام بین‌الملل آنچه زمینه‌ساز چانه‌زنی در مناسبات جهانی و فراهم‌کننده هر دو وجه قدرت سخت و نرم است، فاکتور اقتصاد، تجارت و سرمایه‌گذاری است که می‌تواند سایر حوزه‌های نفوذ سیاسی و نظامی را نیز شکل دهد، به دنبال خود بکشاند و آن را با آخرین تکنولوژی‌ها و دانش روز پیوند زند.
در این کلان‌معادله، رویدادهای اخیر گشایشی حیاتی برای بازگرداندن نفوذ از‌دست‌رفته عربستان در سوریه و لبنان ایجاد می‌کند، دو کشوری که عربستان زمانی برای تسلط بر شام در آنها رقابت می‌کرد و تا حد زیادی در دهه گذشته آن را به ایران واگذار کرده بود.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1325976/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تاکید دوباره دانمارک: گرینلند فروشی نیست

«پاپ» کشتار کودکان در غزه واکنش نشان داد

انتشار تیزر «لاک‌پشت» با گریم عجیب نازنین بیاتی

درخواست کمک سفارت صربستان در تهران درباره تلفن همراه سفیر

جادوی دکوراسیون با اکسسوری‌های ارزان

اتحادیه اروپا دست به جیب شد؛ راهبرد دفاعی 500 میلیارد یورویی

تهیه‌کننده «رها»: شبکه نمایش خانگی بازیگر تربیت نمی‌‌کند

چهره ها/ جشن تولد 6 سالگی هانا غفوریان

مجری و خبرنگار معروف چرا در بازی مافیا شرکت کرد؟

مجری سابق تلویزیون این روزها چه می کند؟

وکیل «مهدی محمودیان» از زندانی شدن موکلش خبر داد

ماجرای دعوت فعالان خبری تلویزیون‌های صهیونیستی از محمد دلاوری!

محمد دلاوری: احمدی‌نژاد سالهای آخر در مصاحبه خیلی حرفه‌ای شده بود

وقتی نمایندگان نتیجه رای خود را شب در تلویزیون متوجه می‌شوند!

نگاهی به سیاست‌های پولی و اعتباری برای رشد اقتصادی و کنترل تورم و نقدینگی

رضا نیکخواه: پیام «آنتیک» مبارزه با خرافات است

دستگیری اعضای یک شبکۀ تکفیری در کرمانشاه

ادعای میرسلیم: آمادگی فنی لازم را برای پیوستن فوری به FATF نداریم

اسامی و قیمت سیگار و تنباکوی قاچاق اعلام شد

انتقاد مدیر دوبلاژ «ژولیت و شاه» از ممیزی ها

جهانگیر کوثری: خیلی گشتیم حتی یک بازیگر برای نقش فروغ پیدا نکردیم!

گوینده سابق خبر: آقایان مقصر اصلی تغییر چهره نامتعارف زنان هستند!

رونمایی سکانسی از «1968» با بازی امیراحمد قزوینی

دفاع جانانه یک کارگردان از پژمان جمشیدی؛ از سر سینمای ایران هم زیاد است!

عدم حضور حامد بهداد و غزل شاکری در نشست خبری فیلمشان!

مدیر دوبلاژ «ژولیت و شاه»: اتفاقی که الان برای دوبله می‌افتد فاجعه بار است!

عارف: آفریقا مقصد صادراتی خوبی است

کارگردان «ژولیت و شاه»: انیمیشن دو بعدی مخاطبان خود را دارد

کارگردان پویانمایی «ژولیت و شاه»: خوب بودن یا بد بودن یک آدم ارتباطی به چادر ندارد

علی مطهری: مردم تحت فشار اقتصادی هستند، باید تحریم‌ها رفع شود

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس: جزئیات قانون انتصاب اشخاص در مشاغل حساس تغییر کرده است

معاون حقوقی و امور مجلس بنیاد از جانبازان شاغل در این معاونت تجلیل کرد

رفت‌وآمدهای خاص در خانه هنرمندان ایران

انتقاد زیدآبادی از اظهارات اخیر معاون وزیر اطلاعات درباره مذاکرات ایران و آمریکا

113 برنامه ملی و سراسری در ایام دهه فجر برگزار می‌شود

سرمقاله سازندگی/ رابطه بحران و تکنولوژی

پیش‌بینی سرویس اطلاعات روسیه از پایان قریب الوقوع زلنسکی

تصویر پربازدید از استایل عجیب پسر ویل اسمیت در مراسم گرمی!

هزینه ساخت «بچه مردم» با یک فیلم آپارتمانی برابر است

اظهارات غضنفری در گفتگو با آخرین خبر درخصوص عدم ابلاغ قانون حجاب؛ رئیس جمهور دست از قانون گریزی بردارد

ضرغامی: مردم میگن گور پدر همه‌شون!

ظریف: اسرائیل از ایران می‌ترسد اما نه به دلیل سلاح هسته‌ای

خروج دومین گروه از بیماران و مجروحان از غزه به مصر

5 کشته و زخمی در انفجار شمال غرب مسکو

رویترز: عربستان و امارات گزینه‌های احتمالی برای نشست ترامپ و پوتین هستند

نظر مژده لواسانی درباره جشنواره فجر امسال

حجم انتقال گاز به 880 میلیون مترمکعب گاز در روز رسید

هراس نتانیاهو از بازداشت و تغییر مسیر پرواز به سمت واشنگتن

نماینده اسرائیل: چرا مصر در حال تقویت ارتش خود است؟

دست برتر در نبرد روایت‌ها؛ مقاومت فلسطین چگونه از تبادل اسرا یک پیروزی ساخت؟

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی