اخبار محرمانه

آخرين مطالب

حد و مرز صمیمیت با فرزندان خواندنی ها

حد و مرز صمیمیت با فرزندان
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - ایسنا /والدین در روابط‌شان با فرزندان چه خطوط قرمزی را باید رعایت بکنند تا این روابط‌ آسیب نبیند؟
در روابط خانوادگی، یکی از مهم‌ترین و پیچیده‌ترین موضوعات، تعیین حد و مرزهای صمیمیت میان والدین و فرزندان است. این موضوع نه تنها به روابط خانوادگی بلکه به سلامت روانی و اجتماعی افراد نیز مرتبط است. هرچند صمیمیت و نزدیکی عاطفی بین والدین و فرزندان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، اما در عین حال، تعیین مرزهای مناسب برای حفظ استقلال و توسعه شخصیت فردی فرزند، ضروری است.
شاید بتوان روابط والدین و فرزندان در خانواده را به یک ترازو تشبیه کرد.چراکه از یک سو،نزدیکی و صمیمیت میان اعضای خانواده می‌تواند به فرزند احساس امنیت و اعتماد بدهد، اما ازسوی دیگر،همین نزدیکی اگر بدون مرزهای مشخص باشد، می‌تواند بارهای سنگینی روی دوش فرزند بگذارد که تحمل آن برای او دشوار است.یکی از پیچیده‌ترین و ظریف‌ترین لحظات در این رابطه، زمانی است که والدین تجربیات تلخ خود را به قصد نزدیک‌تر شدن به فرزند، با او در میان می‌گذارند.شاید این تلاش برای آموزش، هشدار یاانتقال درس‌های زندگی باشد،اما گاهی این حجم ازصراحت وبه اشتراک‌گذاری احساسات سنگین،به جای تقویت پیوند عاطفی، فشار روانی بی‌موردی بر فرزند وارد می‌کند. بنابراین این‌که والدین بدانند مرزهای ظریف صمیمیت کجا قرار دارد و چگونه می‌توانند با دقت و آگاهی، رابطه‌ای عاطفی و سازنده با فرزندان خود برقرار کنند، بدون آن‌که آنها را در معرض چالش‌های فرضی قرار دهند.
صمیمیت بیش از حد ممنوع!
اگر صمیمیت میان والدین و فرزندان بیش از حد باشد، می‌تواند به استقلال و خودشناسی فرزند آسیب برساند. اریک اریکسون، روان‌شناس آلمانی-آمریکایی در نظریه‌ خود هشت مرحله از رشد روان‌شناختی انسان را شناسایی کرده است. در مرحله پنجم که مربوط به نوجوانی است، فرد باید هویت خود را پیدا کند و از نظر اجتماعی به یک هویت مستقل دست یابد. در این دوران، رابطه والدین و فرزند باید به گونه‌ای باشد که والدین از یک طرف حمایت عاطفی لازم را ارائه دهند، اما از طرف دیگر فضای لازم برای استقلال نوجوان فراهم کنند. اگر والدین بیش از حد صمیمی و دخالتگر باشند، ممکن است نوجوان نتواند هویت مستقل خود را شکل دهد. پژوهشی در دانشگاه هاروارد نشان داده است که والدین که به نوجوانان خود فضا و آزادی بیشتری می‌دهند، در درازمدت رابطه بهتری با فرزندانشان دارند و نوجوانان آنها اعتماد به نفس و توانایی‌های اجتماعی بهتری پیدا می‌کنند.
توهم صمیمیت و مخدوش شدن سلامت روان کودک

عباس عبداللهی،روانشناس وعضوهیات علمی دانشگاه الزهرا(س)درگفت‌وگو با جام‌جم درخصوص حدصمیمت بین والدین و فرزندان می‌گوید: یکی از نیازهای هیجانی هر انسانی از بدو تولد، نیاز به دلبستگی ایمن است این یعنی فرزند ما بداند که ما فرد امن زندگی او هستیم و اگر نقصی ذهنی یا جسمی دارد، والدین او را نامشروط دوست دارند.وی با بیان این‌که دلبستگی ایمن یک نیاز هیجانی سالم است، می‌افزاید: متاسفانه گاهی والدین مشکلاتی را برای فرزند مطرح می‌کنند که نه فقط هیچ کمکی به هیجانات مثبت او نمی‌کند، بلکه استرس را هم افزایش می‌دهد؛ مثلا من به عنوان یک والد، فرزندم را در جریان مسائل روزمره مثل چک برگشتی خود قرار می‌دهم! عبداللهی ادامه می‌دهد: والد وقتی در حل مسائل خود دچار مشکل است با برون‌ریزی استرس فرزند خود را هم درگیر هیجانات و احساسات خود می‌کند. شاید برخی به بهانه حس نزدیکی با فرزند خود این کار را انجام می‌دهند اما واقعیت این است که این دلبستگی و صمیمیت نیست بلکه مخدوش کردن سلامت روان فرزند است. این روانشناس اظهار می‌کند: ما به عنوان والد باید آن‌قدر وابستگی ایمن داشته باشیم که وقتی فرزندمان مورد آزار و اذیت قرار گرفت بتواند آن را با ما مطرح کند. مثلا فرزند ما در مهد کودک دچار آسیب شده اما می‌ترسد آن را به خانواده خود بگوید؛ وقتی کودک این موضوع را به والدین خود نگوید نمی‌تواند حمایت خانوادگی هم دریافت کند بنابراین ممکن است آن آزار عمیق‌تر شده و سلامت روان او را به خطر بیندازد و این آسیب تا جایی عمیق و گسترده شود که فرد در بزرگسالی، خودش عامل به خطر انداختن سلامت جامعه شود.
صمیمیت؛ توهم یا واقعیت؟
عبداللهی با بیان این‌که برخی والدین در تصور خود آن‌قدر با فرزندان خود صمیمی هستند که درمورد هرموضوعی حتی موضوعاتی که در حیطه مراحل رشد سنی و نیاز فرزندشان نیست هم صحبت می‌کنند، می‌گوید: معتقدیم صمیمیت به معنی ایمنی بین فرزند و پدر و مادر است نه به معنای این‌که پدر و مادر با حرف‌هایی که ادب و نزاکت را زیر سؤال می‌برد و با توهم صمیمیت با فرزند خود ارتباط برقرار کنند.این روانشناس درباره سن شروع وابستگی ایمن می‌افزاید: بر مبنای نظریه طرح‌واره جفریانگ و نظریه دلبستگی، صمیمیت از زمان تولد فرزند شکل می‌گیرد اما مدل آن متفاوت است. مثلا زمانی که نیازهای فیزیولوژیک کودک برآورده می‌شود اعتماد اولیه شکل می‌گیرد و این روند در مراحل مختلف رشد کودک تا بزرگسالی آن ادامه دارد.وی لازمه ایجاد یک رابطه ایمن را کنار گذاشتن نگاه قضاوت‌گونه و مقایسه‌گری در ارتباط والدین با فرزندان خود می‌داند.
امنیت؛ اصل اساسی صمیمیت
صمیمیت در روابط والدین و فرزندان، به معنای ایجاد فضایی امن و حمایت‌گر برای فرزند است تا در آن بتواند با احساس آرامش و احساسات خود را به راحتی بیان کند. چنین فضایی به ایجاد اعتماد بین والدین و فرزند کمک می‌کند و به فرزند این امکان را می‌دهد تا در مواقع بحران یا چالش‌های زندگی از حمایت والدین بهره‌مند شود. جان بالبی، روان‌شناس بریتانیایی یکی از پیشگامان نظریه دلبستگی است که در توضیح رابطه صمیمیت والدین و فرزندان اهمیت ویژه‌ای دارد. بالبی معتقد است ایجاد یک رابطه دلبستگی امن در دوران کودکی به فرزندان کمک می‌کند با احساس امنیت و آرامش بتوانند روابطی پایدار و سالم در مراحل بعدی زندگی خود برقرار کنند. برای مثال، زمانی که والدین با حساسیت و حمایت به نیازهای عاطفی فرزند خود پاسخ می‌دهند، فرزند احساس امنیت می‌کند و این موجب می‌شود در آینده، قادر به تشکیل روابط صمیمی و سالم‌تر با دیگران باشد. البته، اگر والدین بیش از حد دخالت کنند یا توجه آنها متناقض باشد، ممکن است به دلبستگی ناامن منجر شود که می‌تواند مشکلات روان‌شناختی در آینده ایجاد کند.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1321319/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ربایش استاد دانشگاه منتقد تکفیری‌ها در سوریه

تحلیل اکوایران از گرانی ها و خطر فقر بیشتر

شولتز: ترامپ چالشی برای اروپا به شمار می‌آید

وزارت کار فلسطین: اسراییل 80 درصد شمال غزه را کرده است

الهام چرخنده از لحظه تغییر و تحول جدی در زندگی خودش می‌گوید

آخرین وضعیت دستگیرشدگان پرونده ترور قضات دیوان عالی

پیام تسلیت پزشکیان به اردوغان و مردم ترکیه

درخواست ویژه عرب سرخی از محسنی اژه‌ای در خصوص قرارداد کرسنت

فعالان اقتصادی، از دغدغه‌ها و مشکلاتشان به رهبر انقلاب گفتند

وزارت خارجه آمریکا: ورود مهاجران متوقف شده است

واکنش پلیس آمریکا به عفو مهاجمان کنگره توسط ترامپ

پلیس آلمان یک شهروند افغان را به اتهام قتل با چاقو بازداشت کرد

میدل‌ایست‌آی: روحیه خوب مردم غزه پس از 15 ماه کشتار نماد شکست‌ناپذیری است

آمریکا هزاران نیروی دیگر به مرز با مکزیک اعزام می‌کند

تنش دوباره در سخنرانی رئیس‌جمهور؛ پزشکیان: دعوا نکن، شلوغی هم راه ننداز!

یک استاد دانشگاه: رقبای داخلی دولت پزشکیان، خطرناک‌‏تر از ترامپ هستند

ادعای انگلیس درباره رهگیری کشتی جاسوسی روسیه در دریای شمال

شولتز و مکرون به دنبال اروپایی «قدرتمند»

شکایت ایالت‌های دموکرات از تصمیم ترامپ درباره لغو تابعیت از طریق تولد

گزارش صداوسیما از سفر رئیس‌جمهور به خوزستان و دیدار با مردم

بگومگوی مجدد در نشست رئیس‌جمهور با فعالان سیاسی خوزستان؛ پزشکیان خطاب به برهم زنندگان جلسه چه گفت؟

خشن‌ترین بازی تاریخ «آزادی» که 30 سال پیش همه را شوکه کرد!

پیش بینی قیمت دلار 4 بهمن 1403

غافلگیری اسراییلی‌ها بعد از رؤیت یک فرمانده قسام که مدعی ترورش شده بودند

دفاع مالزی از پکن در خصوص تنش‌های دریای جنوبی چین

شولتز: به آلمانی‌ها در مورد اوکراین دروغ گفته می‌شود

مهاجری: نظرات پزشکیان با رهبری هماهنگ شده است

ادعای وکیل پخشان عزیزی: دیوان عالی کشور با درخواست توقف اجرای حکم موافقت کرد

ماجرای اخلال در سخنرانی رئیس‌جمهور چه بود؟

بایدن آخرین جرعه جام «جهانی‌سازی» را سر کشید

بازدهی بورس در هفته اول بهمن 1403

رویترز گراش داد: حماس بر غزه مسلط است

رؤسای موساد و شاباک به قاهره سفر کردند

حزب‌الله: موضوع دولت لبنان در برابر اسراییل همراه با صلابت نیست

عقب‌نشینی تیپ «گفعاتی» از غزه پس از هلاکت 86 نظامی آن

روسیه درگیر کوکائین

از انتشار فراخوان تندیس حافظ تا چند خبر دیگر

کشته شدن یک پلیس توسط "هوش سیاه"

گروسی: دولت ترامپ مایل به دستیابی به توافق تازه با ایران است

اشاره رهبر انقلاب به حضور سال گذشته شهید رئیسی در نمایشگاه توانمندی‌های تولید داخلی

وکیل: دیوان عالی کشور با درخواست توقف اجرای حکم پخشان عزیزی موافقت کرد

برگزاری دوره آموزشی استعلام و صدور بیمه نامه‌های درمان تکمیلی

دو ماه سرنوشت‌‌‌ساز

حمایت از زنان؛ لایحه روحانی یا رییسی؟

ادعای تل‌آویو: به حفظ آتش‌بس لبنان متعهد هستیم

آتش‌بس در غزه و صداهایی که دنیا مشتاق شنیدنش بود

دنیا جای بدی شده

دختری به نام ترازوی عدالت!

مادر پسر راضی شد به ازدواج

مهاجری در گفت و گو با جعفرزاده ایمن آبادی: نظرات پزشکیان با رهبری هماهنگ شده است

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی