اخبار محرمانه

آخرين مطالب

هاشمی‌طبا: تسلسل مذاکره برای مذاکره را رها کنیم سیاسی

هاشمی‌طبا: تسلسل مذاکره برای مذاکره را رها کنیم
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - آرمان ملی / مصطفی هاشمی‌طبا گفت: ما باید از دور و تسلسل مذاکره برای مذاکره با غرب خارج شویم. سال‌هاست موضوع مذاکره در کشور ما مطرح است و هر بار مذاکره می‌کنیم تا مذاکرات را به دور بعدی موکول کنیم. به هر حال زمان آن رسیده که از این دور و تسلسل خارج شویم.
مراسم تحلیف دونالد ترامپ برگزار شد و حالا او دوباره رئیس‌جمهور رسمی آمریکا است. ترامپ و اعضای کابینه‌اش هنوز واکنش رسمی به مصاحبه پزشکیان برای مذاکره نشان نداده و از این نظر چشم‌انداز پیش روی ایران و آمریکا در هاله‌ای از ابهام قرار دارد، هر چند با توجه به ترکیب کابینه ترامپ احتمال اینکه سیاست فشار دوباره در دستور کار ترامپ قرار گیرد منتفی نیست.
«آرمان ملی» برای تحلیل و بررسی این چشم‌انداز با سیدمصطفی هاشمی‌طبا معاون پیشین رئیس‌جمهور گفت‌وگو کرده است. هاشمی‌طبا معتقد است: «ترامپ اگر عاقل باشد به این نکته توجه می‌کند که مقام رهبری به صراحت عنوان می‌کند ما با آمریکا مذاکره نخواهیم کرد. زمانی که پزشکیان موضوع مذاکره را مطرح کرد، چند روز بعد اغلب ائمه جمعه در مناطق مختلف کشور علیه وی موضع گرفتند. برخی مواضع نیز شدت داشت که نشان می‌دهد در داخل کشور گروهی این نوع سخنان رئیس‌جمهور را برنمی‌تابند. هنگامی که مسئولان یک کشور مرتب شعار مرگ برآمریکا سر می‌دهند، آمریکا چگونه می‌تواند با این کشور مذاکره کند؟ اصلا قرار است درباره چه موضوعی با آمریکا گفت‌وگو و مذاکره صورت بگیرد؟ آقای پزشکیان تنها عنوان کردند ما حاضر هستیم با آمریکا مذاکره کنیم، اما روشن نیست که پزشکیان و تیم او در وزارت خارجه قرار است درباره چه موضوعی با آمریکا مذاکره کنند.» در ادامه ماحصل این گفت‌وگو را می‌خوانید.

*مراسم تحلیف ترامپ در حالی برگزار شد که وی با برخی فرمان‌ها دوران دوم ریاست جمهوری خود را متفاوت از گذشته آغاز کرد. به نظر شما وی چه رویکردی نسبت به ایران در پیش خواهد گرفت؟
سابقه ترامپ و کسانی که به عنوان اعضای کابینه‌اش انتخاب شده، نشان می‌دهد که وی دنبال سخت‌تر کردن شرایط برای ایران است. نمونه بارز کسانی که همواره مواضعی علیه ایران داشته‌اند وزیر خارجه جدید آمریکا است. یکی از اقداماتی که دولت ترامپ انجام خواهد داد این است که به ایران و خریداران نفت ایران فشار بیشتری وارد کند که ایران نتواند نفت خود را به آسانی بفروشد. نکته دیگر اینکه زیاد نمی‌توان روی سخنان ترامپ حساب کرد و وی بیشتر به اقدامات ایذایی علاقه‌مند است. جان بولتن در جایی گفته بود ترامپ صبح یک حرف می‌زند و عصر حرف دیگری می‌زند که علیه حرف قبلی خود است. نکته دیگر اینکه به‌رغم اینکه ترامپ در مراسم تحلیف مسائلی را مطرح کرد، اما ما هنوز نمی‌دانیم که وی در عمل چه خواهد کرد و چه رویکردی در پیش خواهد گرفت و مواضع اخیر وی درباره کانادا، پاناما و گریلند قابل توجه و سوال‌برانگیز بوده است. نکته مهمی که باید به آن توجه کرد این است که من فکر نمی‌کنم مسأله ایران اولویت اول ترامپ باشد، بلکه ذهن وی بیشتر درگیر چین، اقتصاد چین و نقش آن در اقتصاد آمریکا است. اینکه ترامپ چه رویکردی نسبت به ایران در پیش خواهد گرفت، آنقدرها که به نظر می‌رسد اهمیت ندارد بلکه مهم این است که ایران باید خود را در داخل تقویت کند و ما باید به شکلی عمل کنیم که رویکرد دیگر کشورها نسبت به ما، در اولویت‌ها و برنامه‌های ما نقش نداشته باشد. با همه اینها به نظر می‌رسد که ما نسبت به آینده کشور بی‌خیال شده‌ایم.
*پزشکیان قبل از مراسم تحلیف ترامپ از آمادگی دولت ایران برای مذاکره با آمریکا سخن گفت. به نظر شما باید در انتظار چه واکنشی به این مواضع بود؟
به نظر من ترامپ نباید چنین اظهاراتی را باور کند و آن را جدی بگیرد. ترامپ اگر عاقل باشد به این نکته توجه می‌کند مقام رهبری به صراحت عنوان کرده‌اند که ما با آمریکا مذاکره نخواهیم کرد. زمانی که پزشکیان موضوع مذاکره را مطرح کرد، چند روز بعد از اغلب تریبون‌ها در مناطق مختلف کشور علیه وی موضع گرفته شد و برخی مواضع شدت هم داشت. اعلام مواضع از تریبون‌ها نشان می‌دهد که گروهی این نوع سخنان رئیس‌جمهور را برنمی‌تابند. هنگامی که خشم و نفرت با صدای بلند مطرح می‌شود، آمریکا چگونه می‌تواند وارد مذاکره شود و اصلا قرار است درباره چه موضوعی با آمریکا صورت بگیرد؟ آقای پزشکیان تنها عنوان کردند ما حاضر هستیم با آمریکا مذاکره کنیم و اصلا مشخص نیست که پزشکیان و تیم او در وزارت خارجه قرار است درباره چه چیزی با آمریکا مذاکره کنند. ما باید از دور و تسلسل مذاکره برای مذاکره با غرب خارج شویم. سال‌هاست موضوع مذاکره در کشور ما مطرح است و هر بار مذاکره می‌کنیم تا مذاکرات را به دور بعدی موکول کنیم. به هر حال زمان آن رسیده که از این دور و تسلسل خارج شویم. اگر ما دنبال لغو تحریم‌ها هستیم، مشخص است که آمریکا به آسانی از این اهرم فشار علیه ایران عبور نخواهد کرد. زمانی که برجام به نتیجه رسید مشخص بود که طرفین دنبال چه چیزی هستند و قرار است به چه نتایجی برسند، اما حالا مشخص نیست قرار است درباره چه چیزی مذاکره صورت گیرد. برجام هم که دیگر وجود ندارد و عملا از بین رفته است.
* در هفته‌های اخیر بازار سرمایه در ایران با نوسان‌های مختلفی مواجه بود و ترامپ هم به صورت رسمی رئیس‌جمهور آمریکا شده است. با توجه به این موارد، وضعیت اقتصادی در ماه‌های پایانی سال چگونه خواهد بود؟
در حال حاضر ما با مشکلاتی روبه‌رو هستیم که آثار خود را در حوزه‌های مختلف نشان می‌دهد و این موضوع تنها مختص به اقتصاد نیست. در زمینه‌های دیگر نیز با مشکلات خاص خود مواجه هستیم و حتی به نظر می‌رسد برخی از این مشکلات به سطح بحران نزدیک می‌شود. بحران به شرایطی گفته می‌شود که با روال معمول متفاوت است و عملکردهای خاص خود را می‌طلبد و نیاز به اقدامات فوق‌العاده دارد. به عنوان مثال هنگامی که کرونا وارد کشور شد ما با یک وضعیت فوق‌العاده مواجه شدیم که نیازمند اقدامات فوری و فوق‌العاده بود. اکنون ما تقریبا در چنین وضعیتی قرار داریم. با همه اینها برخی مسئولان به چنین موضوعی توجه ندارند و به شکلی رفتار می‌کنند که انگار هیچ مشکلی وجود ندارد و در شرایط عادی قرار داریم. اگر این نگاه ادامه داشته باشد هم بر تعداد بحران‌ها افزوده می‌شود و هم غلبه بر آنها سخت‌تر خواهد شد. نکته دیگر اینکه مشکل اقتصاد ایران خارجی نیست، بلکه آنچه باعث شده اقتصاد ما ضعیف شود هرج و مرج در تصمیم‌گیری‌ و در برخی موارد هم سوء مدیریت است. ریخت و پاش‌ها در اقتصاد ایران به اندازه‌ای است که اگر این وضعیت وجود نداشته باشد ما سالانه در حدود 15 میلیارد بودجه خواهیم داشت که می‌توانیم آن را برای حل مشکلات مختلف به کار ببریم. در واقع ما سالانه 15 میلیارد دلار سرمایه کشور را هدر می‌دهیم. این آمار به خوبی نشان می‌دهد که اگر قرار است وضعیت اقتصاد کشور بهبود پیدا کند، باید جلوی ریخت و پاش‌های بیهوده گرفته شود. واقعیت غیرقابل انکار این است که به اندازه‌ای که سیاست‌های اشتباه داخلی به ما ضربه زده، تحریم‌ها و فشار‌های بین‌المللی ضربه نزده است. اگر قرار است آقای پزشکیان اقدام موثری در این زمینه انجام بدهد، باید جلوی این ریخت و پاش‌ها و هدر رفتن سرمایه‌های کشور را بگیرد و سیاست‌های اقتصادی اشتباه گذشته را تصحیح کند. تنها در چنین شرایطی است که می‌توان نسبت به بهبود وضعیت اقتصادی کشور خوشبین بود.
*در چنین شرایطی مناسبات بین ایران و آمریکا به رهبری ترامپ به چه سمتی حرکت خواهد کرد؟
من فکر می‌کنیم ایران در رویکردی که مقابل آمریکا در پیش گرفته تغییری نخواهد داد. هرچند که باید تاکید کرد که لازم است روشن شود که هدف از تقابل چیست. این همان موضوعی است که باید به مردم گفته شود تا با این سیاست همراهی بیشتری صورت گیرد. اینکه عنوان می‌شود ممکن است دولت پزشکیان رویکرد جدیدی در پیش بگیرد واقع‌بینانه نیست. واقعیت این است که آقای پزشکیان بدون اجازه حاکمیت نمی‌تواند کاری بکند. در واقع دولت پزشکیان تصمیم گیرنده اصلی در اینکه باید در مقابل آمریکا چه رویکردی در پیش گرفت، نیست و چنین سیاست‌‌هایی در جای دیگری گرفته می‌شود. در چهار دهه گذشته فضای تقابل و تخاصم بین ایران و آمریکا شکل گرفته که در ساحت‌های مختلف زندگی مردم اثر گذاشته است. در چهل سال گذشته آمریکا مرتب ایران را تهدید و تحریم کرده است. رفتار آمریکا موجب شده که در داخل فریاد مرگ بر آمریکا بلند باشد. روشن است که تا زمانی که این وضعیت ادامه داشته باشد، نمی‌توان انتظار داشت که طرفین برای بلندمدت تصمیم بگیرند. ضمن اینکه برخی کشورهای منطقه هم بر آتش می‌دمند و از نزدیکی دو کشور ناراحت و نگران می‌شوند. در سال‌های اخیر واسطه‌هایی بین ایران و آمریکا وجود داشته و پیام‌های بین طرفین رد و بدل شده است. با این وجود با رفت و آمد واسطه‌ها اتفاق خاصی در این روابط که گاهی پر تنش می‌شود، رخ نخواهد داد. دولت پزشکیان نیز اگر دنبال تعامل با کشورهای غربی است، باید رویکردی در پیش بگیرد که نسبت به گذشته تفاوت داشته باشد. البته تردید نیست که موانع مهمی در پیش پای دولت وجود دارد و به همین دلیل نمی‌توان انتظار داشت پزشکیان بتواند به آسانی و ناگهانی چالش بین ایران و آمریکا را حل کند.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1320787/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سعید حجاریان: نسل Z به شگردهای مجاهدین خلق تن نمی دهد

جدیدترین بخش ابرپروژه بلندپروازانه بن‌ سلمان

پاکسازی ترامپ آغاز شد؛ اخراج 12 مقام ارشد وزارت خارجه

جنگی که بردیم

زیدآبادی نوشت: قابل توجه آقای رییس‌جمهور!

بلومبرگ: چرا جهان دیگر از ترامپ نمی‌ترسد؟

دوگانه پزشکیان و تندروها

ماموریت در داووس

پلیتیک ترامپ دوم

السانسوریه

روبیو: سیاست‌خارجی من در راستای منافع ملی آمریکا است

کواکبیان: باید نظام انتخابات حزبی در کشور شکل بگیرد

آرایش زمستانی برای پوست‌های بالغ؛ از خط چشم رنگی تا آرایش برجسته

هر ایرانی سالانه چند کیلو نان می‌خورد؟

معنی سریال «ازازیل» چیست؟

نخست‌وزیر قطر: آمریکا به میز مذاکره بازگردد/ به‌عنوان یک کشور همسایه ایران این را می گویم

از ماجرای «شاه نقش» تا «گوزن‌های اتوبان» در فجر 43

افشاگری امیرسلیمانی از دعوت نشدن به «دورهمی» مهران مدیری

جدال سر «زخم‌کاری» ادامه دارد؛ مالک و سیما در مرکز توجه!

سوال عجیب فیلیمو درباره گروه حشدالشعبی!

اقتصاددان و عضو هیات علمی اقتصادی دانشگاه علامه: دولت به چه حقی کسری بودجه دارد؟

توقف جوانان در پیچ اشتغال، تقریبا دو سال

پوتین و السیسی درباره تحولات غرب آسیا رایزنی کردند

حماس خواهان بسیج عمومی برای مقابله با اسراییل در جنین شد

شهردار بیت‌لاهیا: اسرائیل 95درصد از منازل شهروندان را ویران کرده است

رئیس ستاد ارتش اسراییل: مسئولیت شکست 7 اکتبر با من است

نخست وزیر گرینلند: نمی خواهیم آمریکایی باشیم

مقایسه تلویزیون ترکیه و ایران/ 40 هزار میلیارد درآمد آنها و 24 هزار میلیارد خرج ما!

گفتگوی بی‌واسطه تولیدکنندگان با رهبر انقلاب در بازدید 2 ساعت و نیمه از نمایشگاه پیشگامان پیشرفت

چراغ سبز به پزشکیان برای مذاکره با آمریکا به روایت فیاض زاهد

افت رنکینگ بانوی اسکواش‌باز به خاطر عدم صدور ویزا!

چه کردی با استقلال آقای موسیمانه؟!

پیش بینی قیمت دلار 3 بهمن 1403

وزیر خارجه آمریکا: پایان دادن به جنگ روسیه و اوکراین سیاست رسمی ترامپ است

چه بازیگرانی در افتتاحیه جشنواره تئاتر فجر 43 حضور داشتند؟

«قربان» سریال سوجان: مردم در فضای مجازی خیلی بهم فحش می دن!

دیدار ظریف با رئیس‌جمهور عراق در داووس

پاسخ جلیلی درمورد علت عدم مناظره با زنگنه

خیال‌بافی‌های یک قمارباز

داستان ادامه‌دار بورس و نرخ سود

حادثه امنیتی سخت برای اسراییل در جنین

سفیر پیشنهادی ترامپ برای سازمان ملل خواستار اصلاح این نهاد بین‌المللی شد

گزارش ویدئویی از بازگشت اهالی به شهر جبلیه

ترودو: کانادا در برابر تهدیدهای تعرفه‌ای ترامپ تسلیم نخواهد شد

اولین قربانیان قوانین مهاجرتی ترامپ پس از تحلیف

نخست‌وزیر اسلواکی از احتمال وقوع کودتا در این کشور خبر داد

آوازخوانی بهزاد فراهانی در مراسم جشن تولد 80 سالگی اش

نقدی بر «پنگوئن»/ بهترین مینی سریال سال 2024

نشست شورای اداری بنیاد استان خوزستان، با حضور معاون نظارت راهبردی نماینده ولی فقیه در بنیاد برگزار شد

چالش‌های ترامپ؛ از مهاجرت تا جنگ اوکراین

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی