اخبار محرمانه

آخرين مطالب

رد پای «صمت» در التهاب ارزی اخیر اقتصادی

رد پای «صمت» در التهاب ارزی اخیر
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - خراسان /در شرایطی نرخ ارز به بیش از 80 هزار تومان افزایش یافته که در کنار عوامل مختلف، رد پای یک مصوبه دولت در تقویت تقاضای واردات و تشدید روند افزایشی ارز دیده می شود. مصوبه ای که بانک مرکزی با آن مخالف بوده اما وزارت صمت بر آن اصرار داشته است. ماجرا چیست؟ 
در سال های اخیر یکی از دلایل عمده رشد نرخ ارز در ماه های پایانی سال، افزایش تقاضای ارز شرکت ها برای تسویه مالی و همچنین افزایش تقاضاهای مربوط به گردشگری در ماه های پایانی سال میلادی بوده است. امسال نقش یک موضوع دیگر نیز پررنگ تر شده و آن، یک مصوبه دولت در حوزه ترخیص کالاها در گمرک است. طبق این مصوبه که وزارت صمت نیز حامی آن بوده، واردکنندگان کالاهای غیر اساسی می توانند بدون ثبت منشا ارز بانکی، 90 درصد کالاهای منتخب را ترخیص کنند و ترخیص 10 درصد باقی مانده به پس از انجام تمام مراحل موکول شود. پیش بینی می شود این مصوبه که بانک مرکزی با آن مخالف بوده، در ادامه رشد فزاینده تقاضای واردات کالاهای غیر اساسی و در نتیجه فشار صعودی به تقاضا و نرخ ارز را به همراه داشته باشد.
به گزارش خراسان، اگر چه عوامل اصلی رشد نرخ ارز در اقتصاد ایران به مواردی هم چون رشد نقدینگی، شرایط منطقه ای و ریسک‌های سیاسی و ... مربوط است، اما در این میان، بعضاً نحوه عمل و سیاستگذاری بانک مرکزی و یا دولت نیز موجب فشار به بازار ارز از مسیرهای دیگر می شود. به طور خاص، بررسی ها نشان می دهد به رغم مخالفت و ملاحظات بانک مرکزی، یک مصوبه در خصوص ترخیص کالاهای غیر اساسی در گمرک، در هفته های اخیر عملاً به افزایش تقاضا برای واردات و در نتیجه تقاضای ارز و قیمت آن دامن زده است.
دغدغه تسهیل فرایند واردات
ماجرا به «تسهیل واردات کالاهای غیر اساسی» و چالش آن با «تعیین منشا ارز واردات» طبق قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز بر می گردد. بگذارید اول نگاهی به قانون مذکور بیاندازیم. در تبصره 3 الحاقی به ماده 7 اصلاحیه قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز آمده که «جز در مواردی که به تشخیص شورای امنیت کشور یا شورای عالی امنیت ملی ضرورت یا مصالح کشور اقتضا کند، کلیه واردکنندگان کالا موظفند منشأ ارزکالای وارداتی خود را پس از ثبت سفارش و قبل از ترخیص در سامانه مربوطه ارسال کنند، همچنین ثبت سفارش تا قبل از دریافت شناسه رهگیری بانک، قابل استناد برای ترخیص کالا در گمرک نیست.»

طبیعی است در شرایطی که نیاز به مدیریت تخصیص ارز به واردات کالاها مخصوصاً در شرایط تحریم وجود دارد، چنین قانونی، می‌تواند زمینه را برای اعمال حکمرانی بانک مرکزی بر منابع ارزی و همچنین برنامه ریزی برای تخصیص ارز فراهم کند.
با این حال در خرداد 1401، ستاد مقابله با تحریم، با هدف تسهیل در فرآیند واردات کالاهای اولیه و واسطه ای (کالاهای غیر اساسی)، بخشنامه ای صادر کرد مبنی بر این که واحدهای تولیدی می توانند تا سقف 90 درصد کالاهای وارداتی خود را بدون نیاز به کد رهگیری بانک (اعلام منشا ارز) از گمرک ترخیص کنند و 10 درصد باقیمانده، پس از انجام مراحل و حل تامین ارز از سوی بانک مرکزی می تواند ترخیص شود.
این مصوبه از آن زمان تا ابتدای آبان امسال تمدید شده بود. با این حال، به نظر می رسد روند واردات این دسته از کالاها به کشور به گونه ای بوده که نداشتن منشا ارز برای بخش عمده ای از آن ها، خود به رویه ای تبدیل شده است. به گونه ای که با توقف آن در آبان امسال، حجم مواد اولیه خطوط تولید و کالاهای واسطه ای و مصرفی انباشته شده در گمرک رو به فزونی یافت. این موضوع انتقاد واردکنندگان را به همراه داشت تا این که در آذر ماه، مصوبه ترخیص 90 درصدی کالاها تا پایان فروردین 1404 تمدید شد.
طرح جایگزین بانک مرکزی برای ترخیص درصدی کالاها از گمرک
در این جا بد نیست به مخالفت بانک مرکزی با مصوبه مذکور و طرح جایگزین آن بانک در خصوص تغییر فرایند تغییر کالاها اشاره کنیم. طرحی که در شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی نیز مطرح و نهایتاً رد شد. جزئیات مذاکرات صورت گرفته در آن شورا پیرامون تمدید ترخیص درصدی کالاهای غیر اساسی نشان می دهد که نمایندگان بانک مرکزی معتقد بوده اند رویه تخصیص درصدی کالا از گمرک از ابتدا اشتباه بوده، چرا که موجب فشار بر بازار ارز خواهد شد. ضمن این که بانک مرکزی باید بتواند فرایند ورود و تامین ارز را رصد کند. بنابراین این بانک به جای فرآیند ترخیص درصدی، فرایند تخصیص و ساتای اعتباری را معرفی کرد. طبق این طرح، واردکنندگان می توانستند کالا را بر اساس اعتبارشان نزد فروشندگان خارجی، وارد کنند و پس از ارائه اسناد حمل، کدی تحت عنوان «ساتا» را دریافت کنند. به این ترتیب آن ها می توانستند کالا را به صورت کامل یعنی 100 درصد ترخیص کرده و تا 45 روز بعد از ترخیص نیز ارز مورد نیاز را تامین کنند.
به گزارش خراسان، اظهارات کارشناسان نشان می دهد که یکی از نقاط مهم طرح بانک مرکزی، همین تاکید بر واردات با توجه به اعتبار واردکنندگان نزد فروشندگان خارجی بوده است. به این معنا که بانک مرکزی، بر اساس رویه های پیشین واردات توسط تجار، به آن ها اجازه واردات می داد و این کار مانع از هجوم تقاضاهای متفرقه جدید برای واردات می شد. اما طرح مذکور به دلایلی با مخالفت بخش خصوصی روبه رو شد.
مخاطرات مصوبه اخیر دولت
در هر حال، به نظر می رسد مصوبه ترخیص درصدی در هفته های اخیر و درست زمانی که بازار ارز کشور با چالش های فصلی ارزی روبه روست، اثر نامطلوبی بر بازار ارز گذاشته است. مجید شاکری که پیش تر نظریات دقیق او پیرامون مسائل ارزی منتشر شده، به صراحت معتقد است که یکی از دلایل افزایش نرخ ارز بازار آزاد در دو هفته گذشته، مصوبه یادشده (تمدید مصوبه ترخیص درصدی کالاها تا فروردین) بوده است. وی با یادکردن از این مصوبه با عنوان «آزادسازی واردات بدون انتقال ارز» می افزاید: «کدام عقل سلیمی در ماه دسامبر (آذر) یکباره واردات 10-90 را آزاد می کند که تازه زمان آن را هم تا فروردین می کشد تا واردکننده نه تنها سهمیه باقیمانده ثبت سفارش سال 1403، بلکه کل سهمیه 1404 را هم در این پنجره بگنجاند.» وی افزوده است که واردات بدون انتقال ارز در بدترین شرایط تقویمی هم به لحاظ میلادی و هم به لحاظ شمسی و در بدترین شرایط سیاسی ممکن آزاد شده و حتی سهمیه بندی ثبت سفارش را هم دور زده است. شاکری توصیه کرده که هیئت دولت می بایست به سرعت این مصوبه را لغو کند.
به گزارش خراسان، با توجه به تبعات گسترده افزایش نرخ ارز، به نظر می رسد نظر دستگاه تخصصی در این زمینه یعنی بانک مرکزی می بایست در اولویت بالاتری نسبت به سایر مسائل مطرح شده قرار می گرفت که این گونه نشده است. هر چند گزارش ها حاکی از آن است که رییس کل بانک مرکزی که در جلسه 28 آبان نمایندگان اتاق ایران حضور داشته، مخالفتی با تمدید این مصوبه ابراز نکرده است. از سوی دیگر بی تدبیری دولت موجب شده است تا این مصوبه در بدترین زمان ممکن خود به اجرا درآید.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1314112/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

70 درصد گاز تولیدی در نیمه شمالی کشور مصرف می‌شود

خیز آمریکا برای الحاق گرینلند؛ پسر ترامپ وارد جزیره جنجالی شد

دیدار وزیران خارجه امارات و اسراییل در ابوظبی

دورهمی السا، صحرا و متین با کلی حرف و حدیث!

رئیس‌جمهور: ایران برای بازگشت همه طرف‌ها به توافق و عمل به تعهدات متقابل آمادگی دارد

ترامپ از سوالی درباره حمله پیشگیرانه به ایران طفره رفت

برای بچه تا دو سال اسباب‌بازی چی بخریم؟

حجم کل معاملات شمش طلا از 14 تن عبور کرد

5 استان بیشترین مصرف گاز را دارند

وزیر جنگ اسبق اسرائیل: جنایاتم اخلاق مدارانه بود

ترامپ: نام خلیج مکزیک، خلیج آمریکا می‌شود

ورود 2 فیلم «قیف» و «پول و پارتی» به سینمای آنلاین

نخست‌وزیر لبنان به زودی به دمشق سفر می‌کند

مشاور نتانیاهو: تداوم جنگ زیان‌های جانی سنگینی را برای ما در پی دارد

نماینده کنگره به ترامپ: ارسال پول نقد برای طالبان را متوقف کن!

اذعان مجدد وزیر جنگ پیشین اسرائیل به نسل‌کشی در غزه

مروری بر 7 فیلم با بازی «بهمن مفید»

ادعای نیویوک پست: ترامپ با حمله اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران مخالفت نکرده است

نخستین تصاویر از جدیدترین سامانه پدافند ضد پهپاد 358 هوافضای سپاه

درخواست افزایش 35درصدی حق مسکن کارگران در شورای عالی کار

19 عضو گروه تحریک طالبان پاکستان کشته شدند

محمد گلریز امشب به تلویزیون می‌آید

هشدار رئیس‌جمهور درباره تعلل و عقب‌ماندگی در حوزه هوش مصنوعی

این ویدئو را ببینید، دیگر رژ لب غیراصل استفاده نمی‌کنید

بازخوانی گروه‌‏های آخرالزمانی که در سال‏‌های اخیر پدیدار شدند

ایرلند رسما خواستار پیوستن به شکایت آفریقای‌جنوبی علیه اسرائیل شد

دفاع تمام قد آمریکا از جنایات اسرائیل با تحریم دادگاه لاهه

ضعف و قوت‌های «مهیار عیار» و معضل چهره غیرعملی!

عارف: وفاق مدنظر پزشکیان «وفاق در چارچوب نظام» است

«گوریل انگوری» را کدام صدای ماندگار برای ایرانی‌ها زنده کرد؟/ ویدئو

استیضاح؛ نمایشی یا ضروری؟

وزیر تعاون و رفاه اجتماعی: افزایش دستمزد باعث تورم نمی‌شود

ارتش اسراییل پایان ماموریت تیپ «کفیر» در شمال غزه را اعلام کرد

روسیه مدعی شد: کشته شدن 325 نظامی اوکراینی در کورسک

حمله شدید اللحن کانال 14 اسراییل به اردوغان

ادامه ناامنی‌ها در سوریه؛ کشته‌شدن 3 نفر در تیراندازی جاده «طرطوس»

سریال «سوجان»؛ عاشقانه‌ای همراه با نمایش قدرت زن

صداوسیما پخش زنده سخنرانی عباس آخوندی را قطع کرد!

براندازان به دنبال نابودی زیرساخت‌های ایران

سهم اندک ایران از مصرف روزانه بنزین دنیا

قطار تهران ـ وان از ماه آینده راه‌اندازی می‌شود

نخستین گام آمریکا برای کاهش تحریم‌های سوریه

سناتور مرکلی: آمریکا در نابودی غزه شریک جرم است

راه حل عجیب مدیران برای سانسور نکردن فیلم‌ها!

چهره ها/ واکنش کارگردان زن به حواشی یک جنجال در فرودگاه مهرآباد

فارن افرز: ترامپ پتانسیل یک معامله بزرگ با ایران را باید درنظر بگیرد

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: نمایندگان از پاسخ‌های وزیر اقتصاد قانع شدند

میدری: دولت پزشکیان با توسعه منطقه‌ای در پی ایجاد وفاق است

کاردستی جارو کاغذی؛ یه سرگرمی ساده و کم هزینه

آیا «مکران» می‌تواند جایگزین تهران شود؟

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی