اخبار محرمانه

آخرين مطالب

واکنش عبدی به قتل خاخام یهودی: چه بسا خودشان کشته باشند تا آشوب راه بیندازند سیاسی

واکنش عبدی به قتل خاخام یهودی: چه بسا خودشان کشته باشند تا آشوب راه بیندازند
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - اعتماد / عباس عبدی معتقد است: نباید اتفاقات و رویدادهای کوچک را دست‌کم گرفت. نمونه این روزهای ما ربودن و کشتن یک خاخام یهودی در امارات متحده است. کاری که می‌تواند از سوی انواع و اقسام گروه‌ها و حتی طراحی شده از سوی خودشان برای زدن جرقه‌ای پیش‌بینی نشده باشد. کاری که در شرایط غیر آشوبی بی‌معنی است و قابل تصور نیست.
عباس عبدی در روزنامه اعتماد نوشت: ویژگی‌های شرایط آشوب که به عنوان یک نظریه تحلیلی (shaos theory) نیز شناخته شده، چنین است:
در آشوب اثر مشهور پروانه‌ای برجسته می‌شود. ممکن است پروانه‌ای در امریکای لاتین بال بزند، ولی اثر آن به صورت توفان در جنوب شرقی آسیا نمایان شود، زیرا سیستم آشوب به ‌شدت ناپایدار و نامتعادل است و چه بسا اتفاقات و تغییرات کوچک بر حسب شرایط می‌تواند تبعات مهم و بزرگی داشته باشد.
در شرایط آشوب و برخلاف شرایط عادی روابط میان پدیده‌ها خطی و پیش‌بینی‌پذیر نیست. چه کسی تصور می‌کرد که با آتش زدن خودخواسته یک جوان در تونس، شعله‌های آن اغلب کشورهای عربی را در برگیرد؟ جامعه عرب چنان در ناپایداری بود که یک اتفاق در یک گوشه جهان عرب توانست دومینووار کشورهای عربی را دستخوش تغییر کند، به‌طوری که کمتر کسی می‌توانست حدس بزند که اتفاق بعدی در کجا و چگونه رخ خواهد داد؟
شرایط امروز جهان نیز کمابیش آشوبناک است. شاید بتوان گفت که ماجرا با همه‌گیری کرونا آغاز شد، پس از آن جنگ اوکراین و تحولات انرژی و رشد قیمت‌ها به ویژه مواد غذایی، تشدید بحران مهاجرت، روند رو به افزایش تقابل به جای همکاری میان چین و امریکا و پیشرفت چین، تحولات فناوری به ویژه هوش مصنوعی، جنگ غزه و آغاز یک جنایت گسترده از سوی اسراییل و حمایت دولت‌های غربی از آن و در نهایت دستور بازداشت نتانیاهو و گالانت وزیر دفاع اسراییل انتخاب دوباره ترامپ و نیز ورود جنگ اوکراین به مرحله‌ای جدید از کاربرد موشک‌های دوربرد قاره‌پیما و برای خاص ایران درگیری‌های نظامی با اسراییل، قطعنامه اخیر آژانس و وضعیت عمومی داخل، از جمله ناترازی‌های گوناگون شرایط آشوبناکی را معرفی می‌کند.
پرسش اصلی این است آیا سیاستگذاری و راهبرد سیاسی در شرایط آشوب مشابه شرایط عادی است؟ آیا می‌توان در هر دو فضا، یکسان تصمیم گرفت؟ پاسخ قطعا منفی است.
در این یادداشت می‌کوشم که برخی مولفه‌های تصمیم‌گیری در محیط آشوب را مرور کنم. اولین ویژگی انعطاف‌پذیری است. سیاست متصلب و غیرمنعطف در شرایط آشوب، زیانبار است و پیشاپیش محکوم به شکست است، چون هر لحظه و زمان ممکن است تحولاتی رخ دهد که باید بتوان با آن تحولات همسو و هماهنگ بود یا در برابرشان واکنش موثری نشان داد. البته این به معنای اقتضایی و موردی تصمیم گرفتن نیست، بلکه باید راهبرد را حفظ کرد و در تاکتیک‌ها تنوع داشت. راهبرد را باید غیرمتصلب و کلان در نظر گرفت تا مانع از انتخاب تاکتیک‌های مناسب نشود.
نکته دیگر این است که جامعه را باید در مسیر تاب‌آوری قرار داد، چون در شرایط آشوب هر تکانه‌ای می‌تواند به سایر نقاط منتقل شده ایجاد بحران و تاب‌آوری جامعه را دچار اختلال کند. در واقع جامعه باید آمادگی شوک‌های گوناگون و جذب آن را داشته باشد. به علاوه باید منابع مالی و مادی جامعه را تنوع بخشید تا از این طریق ضربه‌پذیری کمتر شود. تاکید بر یک مولفه قدرت مثلا نظامی بدون توجه به مولفه‌های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و رسانه‌ای یا برعکس، زیانبار است. سیاست‌ها و راهبردهایی که از تنوع اندکی بهره‌مند هستند، کارایی ندارند، به ویژه در شرایط و فضای سیاسی و عمومی «آشوب».
در تحلیل شرایط آشوب همیشه باید یک نکته را در نظر داشت و اینکه هر اتفاقی ولو کوچک ولو بی‌ارتباط با شما می‌تواند عاملی برای رقم زدن اقدامات بزرگ‌تر باشد. بنابراین نباید اتفاقات و رویدادهای کوچک را دست‌کم گرفت. نمونه این روزهای ما ربودن و کشتن یک خاخام یهودی در امارات متحده است.
کاری که می‌تواند از سوی انواع و اقسام گروه‌ها و حتی طراحی شده از سوی خودشان برای زدن جرقه‌ای پیش‌بینی نشده باشد. کاری که در شرایط غیر آشوبی بی‌معنی است و قابل تصور نیست.
در شرایط آشوبی، تصمیم‌گیری‌ها باید با احتیاط و تدریجی باشد و امکان آزمون آن در ادامه فراهم باشد تا اگر پاسخ مثبت نداد، بازبینی و اصلاح شود. در این شرایط نیازمند اطلاعات و داده‌های به‌روز هستیم و نمی‌توان با الگوهای قبلی یا پیش‌فرض‌های قدیمی تصمیم گرفت. برای نمونه نمی‌توانیم درباره ترامپ چون گذشته داوری کنیم. حتی اگر بخواهیم همان‌گونه داوری کنیم، نیازمند بازخوانی جدیدی هستیم تا به همان نتیجه برسیم.
تصمیم‌گیری جمعی و مشارکتی به بهبود تصمیمات در شرایط آشوب کمک می‌کند. به ویژه اینکه توافق و حمایت جمعی را نیز به دست می‌آورد. ویژگی فضای آشوب، عدم قطعیت، فراوان است. کسی نمی‌تواند روی یک نتیجه معین شرط‌بندی کند. باید احتمال حالات گوناگون را در نظر گرفت و با سناریوسازی برای هر حالتی آماده بود. در فضای عدم قطعیت نمی‌توان به یک ایده قطعی اصرار کرد.
فقط باید کوشید و منابع را تنوع بخشید و محتاط بود و تصمیمات کوچک و کارآمد گرفتن و آماده بازبینی و اصلاح آنها بود. پس باید به‌طور مستمر و لحظه‌ای در حال یادگیری و گفت‌وگو بود و دست از تصلب سیاسی برداشت.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1300864/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

درخواست فعالان صنعت مخابرات: آقای وزیر با شجاعت قیمت اینترنت را زیاد کنید

پیش بینی قیمت دلار 7 آذر 1403

رسانه‌های اسرائیلی: آتش‌بس امشب اعلام و از صبح فردا اجرایی می‌شود

علیرضا قربانی: در هر شرایطی بد ایران را نگو

تسنیم: سفیر آلمان به محل کارش در تهران بازگشت

لاوروف: ناتو هیچ محدودیتی برای حمله به روسیه قائل نیست

به یاد بازیگری که از گم شدن می ترسید

انتقاد مشاور رئیسی از قالیباف

فعال اصولگرا مطرح کرد: الزام دور شدن از تندروی و فضای گلخانه‌‏ای

خرج پروژه‌های دولت سیزدهم در سیستان و بلوچستان

ثبت‌نام در سامانه اسکان شرط صدور بیمه نامه می شود

کاهش نسبی قیمت طلا و ارز؛ حرکت خلاف جهت سکه گرمی

خبرنگار صهیونیست: آتش‌بس یعنی اینکه به زانو درآمدیم

حمله هوایی رژیم صهیونیستی به 20 ساختمان مسکونی در ضاحیه لبنان

بنیاد سینمایی فارابی احیاء می‌شود یا تعطیل؟!

النجبای عراق: ایران درصدد حمله شدید علیه اسرائیل است

کابینه‌ای برای انتقام

شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی: سالی یک‌ میلیارد لیتر از سوخت نیروگاه‌ها در مسیر گم می‌شود

دلیل به روز نشدن گزارش معاملات مسکن اعلام شد

تیزر پرستاره ترین کمدی دهه اخیر سینمای ایران

روی موج گرانی

رقص کردی نوید محمدزاده با لباس محلی در ایلام

عراقچی در دیدار با وزیر خارجه اسلوونیا: ناکارآمدی تحریم‌ها اثبات شده است

بخشایش اردستانی: پزشکیان گفت مگر ظریف کجا را گرفته؟

با این روش حرف بد را از زبان کودکان تان بیاندازید

تخلفات بودجه ‏ای دولت سیزدهم

کارشناس اقتصادی: قبل از دوره احمدی‌نژاد برای افزایش نرخ بنزین به مردم حق‌السکوت نمی‌دادیم

هشدار کره شمالی به سئول در مورد پیامدهای پخش شب‌نامه‌های سیاسی

راز پیشتازی «زودپز» و «صبحانه با زرافه‌ها» در گیشه

پزشکیان: محور اجرای عدالت در نظام آموزشی، مدارس دولتی است

واکنش ابطحی به مواضع اخیر لاریجانی درباره مذاکره ایران و آمریکا

آتش‌سوزی گسترده در یک سایت آزمایش‌های موشکی در ژاپن

معبد مصری «خدای کودک» از زیر خاک بیرون آمد

مستندی برای اولین سال درگذشت «پروانه معصومی»

حضور عراقچی در اجلاس مجمع جهانی ائتلاف تمدن‌های ملل متحد

اوکراین بازهم ایران را متهم کرد

وزیر جهاد کشاورزی از تثبیت قیمت کالاهای اساسی خبر داد

توضیحات مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی درباره روند تأمین سوخت

رقم عجیب گردش مالی دخانیات در ایران

زمان نشست کابینه لبنان برای توافق آتش‌بس

نظرسنجی گالوپ: 50 درصد اوکراینی‌ها خواهان توقف فوری جنگ هستند

تلاش‌های نتانیاهو برای دور زدن توافق تبادل اسرا

عملیات ضدصهیونیستی در کرانه باختری

چه خبر از امیر جعفری و بهزاد خلج؟

لاریجانی: شورای نگهبان گفت مدیر و مدبّر نیستم

سفر به عصر قاجار؛ از عروسی دختر شاه تا چایی‌خوری در کاخ گلستان

اخراج دیپلمات انگلیسی از روسیه

پرونده انتخابات 2020 ترامپ مختومه شد

چرا علیرضا قربانی نام فرزندانش را «آواز» و «حافظ» گذاشت؟

وزیر خارجه بوسنی و هرزگوین با عراقچی دیدار کرد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی