اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ خصوصی‌سازی در ایران؛ درسی برای آموختن تحلیل ویژه

سرمقاله دنیای اقتصاد/ خصوصی‌سازی در ایران؛ درسی برای آموختن
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - دنیای اقتصاد / «خصوصی‌سازی در ایران؛ درسی برای آموختن» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم حسین بازمحمدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
هفته گذشته رئیس‌جمهور تازه انتخاب‌شده آمریکا دو نفر از کارآفرینان بنام آن کشور را برای تصدی اداره تازه‌تاسیس کارآمدسازی دولت که آن را هدیه‌ای برای آمریکائیان دانسته است، معرفی کرد. در این یادداشت نکات اصلی بیانیه ترامپ در تشریح ماموریت این اشخاص، تجربه نویسنده از مشکلی حل‌نشده پس از قریب به سه‌دهه در اقتصاد ایران و درس‌هایی آموزنده برای سیاستگذاری در ایران را بررسی می‌کنیم.
اول، در بیانیه رئیس‌جمهور منتخب آمریکا در مورد ماموریت ایلان ماسک و ویوک راماسوامی که ترامپ آنها را آمریکایی‌های اعجاب‌انگیز معرفی کرده است، نکات اصلی زیر قابل‌توجه است: این دو آمریکایی اعجاب‌انگیز، اداره کارآمدی دولت (Department of Government Efficiency) را که به‌اختصار «DOGE» خوانده می‌شود -و به رمزارز منصوب به ایلان ماسک هم اشاره ضمنی دارد- رهبری خواهند کرد. ماموریت اینها هموارسازی مسیر حرکت دولت از راه اسقاط بوروکراسی دولت، زدودن مقررات زائد، حذف مخارج مسرفانه (کاهش بودجه سالانه تا حدود یک‌سوم، معادل 2تریلیون دلار)، تجدید ساختار نهادهای فدرال و به طور کلی بازسازی اساسی مخارج و عملیات دولت است. این اداره تازه‌تاسیس در خارج از مجموعه دولت استقرار خواهد داشت و توصیه‌ها و رهنمودهای خود را به کاخ‌سفید و اداره خزانه‌داری ارائه خواهد کرد‌‌‌. زمان پایان ماموریت اداره جدید (DOGE) حداکثر روز چهارم ماه ژوئیه 2026 (حدود یک‌سال و نیم سال از آغاز کار دولت) خواهد بود. نتیجه کار اداره جدید، دولتی کوچک‌تر، کارآمدتر، پاسخگوتر و اقتصادی آزادتر خواهد بود که در دویست‌وپنجاهمین سالگرد صدور بیانیه استقلال آمریکا به مردم هدیه خواهد شد.

دوم، نیاز به چنین اصلاحاتی در ساختار دولت در ایران نیز به‌خوبی احساس می‌شود. نکات قابل‌توجه و آموزنده‌ای در این بیانیه وجود دارد. 1.ماموریت این اشخاص کاملا واضح بیان شده است (بیان صریح اهداف، استفاده از کلمات قاطع و بدون ابهام و کمّی‌سازی)؛ 2.کارآفرینانی صاحب‌نام برای اجرای این ماموریت انتخاب شده‌اند. 3.اداره جدید در خارج از دولت مستقر خواهد بود تا هم در کارشناسی و تصمیم‌سازی استقلال داشته باشند و هم تداخلی با کارکردهای جاری دولت نداشته باشند؛ 4.حداکثر تاریخ پایان ماموریت آن از هم‌اکنون مشخص شده است. به عبارت دیگر، اگرچه کارآمدسازی فرآیندی پویا و همیشگی است، اما برای ماموریت حاضر پایان مشخصی تعیین شده است.
سوم. در اینجا خوب است به خاطره‌ای از تجربه شخصی خودم اشاره کنم. در نیمه دهه 1380 همزمان با آغاز برنامه چهارم توسعه، سازمان خصوصی‌سازی (تاسیس 1380.01.29)، همایشی بین‌المللی با حضور کارشناسان بانک جهانی در تهران برگزار کرد. همراه با تعدادی از همکاران به نمایندگی از سازمان متبوع در آن همایش دو سه‌روزه حضور داشتم. پس از ارائه سخنرانی‌ها و برگزاری کارگاه‌های متعدد که کارشناسان و مسوولان ایرانی هم برنامه‌های مفصل خود برای پیشبرد خصوصی‌سازی در ایران را طی آنها ارائه کردند، در نشست پایانی فرصتی برای جمع‌بندی و مرور چالش‌های اصلی تجربه ‌خصوصی‌سازی در کشورهای گوناگون، از جمله کشورهای اروپای شرقی سابق و آلمان متحد و برخی دیگر از کشورها فراهم شد.
به نظر من اشکال اساسی برنامه تدوین‌شده مقامات سازمان خصوصی‌سازی ایران که خیلی هم واضح بود و کاملا به چشم می‌آمد، بی‌سرانجامی آن بود. به عبارت دیگر، جدول زمان‌بندی ماموریت آنها پایانی نداشت! این نکته بسیار عجیب بود، اما واقعا زمانی برای پایان برنامه خصوصی‌سازی در ایران و سازمانی که برای انجام این ماموریت تشکیل شده بود، تعیین نکرده بودند!؟ من در همان نشست این موضوع را متذکر شدم. کارشناس ارشد بانک جهانی که خانمی پاکستانی‌الاصل بود، ضمن تایید تذکر من که مستند به تجربه‌خصوصی‌سازی سایر کشورها از جمله آلمان هم بود، تریبون را در اختیار مقامات ارشد سازمان خصوصی‌سازی ایران گذاشت و منتظر پاسخ ایشان شد. رئیس وقت سازمان خصوصی‌سازی ایران هم البته پاسخ مشخصی نداشت و پایان کار را به همراهی دیگر ارکان حاکمیت و دیگر سازمان‌های دولتی موکول کرد! اینچنین است که اکنون با گذشت بیش از دودهه از زمان تاسیس سازمان مذکور و با وجود تعیین زمان پایان کار خصوصی‌سازی در ماده 14 قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل 44 قانون اساسی (مصوب 1387)، پرونده خصوصی‌سازی و بوروکراسی هزینه‌زای مرتبط با آن، همچنان در کشور ما گشوده است.
چهارم. در چند روز گذشته که مشغول نوشتن این یادداشت بودم، گزارش دیوان محاسبات کشور هم منتشر شد که از وجود تعداد معتنابهی شرکت در بخش دولتی حکایت دارد. مطابق با این گزارش، اکنون تعداد شرکت‌های بخش دولتی و شبه‌دولتی 2856شرکت است. براساس قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل 44 و برآوردی که چند سال قبل سازمان برنامه و بودجه ارائه داد، با احتساب شرکت‌های مادرتخصصی و حاکمیتی، شامل شرکت‌های آب و فاضلاب منطقه‌ای و استانی، در مجموع باید کمتر از 500شرکت در بخش دولتی باشند! جالب آنکه وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی هم در سخنرانی خود در همایش تامین مالی تولید، از تعداد زیاد احکامی که باید برای شرکت‌های تابعه وزارت خود صادر کند و وقت زیادی که این کار بیهوده از ایشان می‌گیرد، گلایه می‌کرد. باشد تا درس بگیریم.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1300687/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله شرق/ آیا مذاکرات در راه است؟

تا حالا کجا بودید؟

بیت‌کوین عقب نشینی کرد

وضعیت فاجعه‌بار آوارگان فلسطینی در غزه

وزیر جنگ رژیم صهیونیستی: یک دیوار حائل در مرز با اردن می‌سازیم

ایلان ماسک این‌بار بریتانیا را «دولت پلیسی ظالم» خواند

ابطحی: سفر لاریجانی به لبنان را باید بخشی از تغییر استراتژیک دانست

تماس تلفنی علی اف با ترامپ

سریال‌های «حضرت معصومه (س)» و «پوریای ولی» تولید می‌شوند

تجدید میثاق نیروی دریایی ارتش با بنیانگذار کبیر انقلاب

آمادگی نیروی دریایی ارتش برای اجرای ماموریت مشترک با پدافند غیر عامل

25 دستاورد در 100 روز

سرمقاله همشهری/ رژیم مستأصل صهیونیستی به اهداف خود نرسیده است

جزئیات لایحه بودجه 1404؛ از تعیین حقوق سربازان تا میزان وام ازدواج و فرزندآوری

شویگو: روند حذف طالبان از فهرست ممنوعه در مراحل نهایی است

یک جمله بگو که ترغیب بشم به بقیه حرفات گوش کنم!

«میلیونر زاغه‌نشین» هم دنباله‌دار می‌شود

جزئیات لایحه بودجه 1404؛ از تعیین پاداش پایان خدمت کارمندان تا میزان وام ازدواج و فرزندآوری

چند پرسش درباره «شنگول و منگول» روی پرده

وکیلی: دولت رنگین کمانی که پزشکیان تشکیل داده برای رسیدن به انسجام است

تصاویری از نشست صمیمانه رئیس مجلس با جمعی از مدیران رسانه‌های کشور

واکنش سخنگوی دولت به حذف استقبال مردمی در سفرهای استانی دولتمردان

سرمقاله کیهان/ سه رخداد راهبردی در یک هفته علیه رژیم غاصب

ضد و نقیض‌های قانون حجاب

ربیعی: دولت کشور را با 25 درصد کسری برق و بنزین و 40 درصد کسری گاز تحویل گرفت

سقف پاداش پایان خدمت کارمندان دولت اعلام شد

معاون رئیس جمهور: وام مسکن به ایثارگرانی که قبلا از این وام استفاده کرده‌اند تعلق می‌گیرد منتها به یک شرط!

شهباز شریف: پاکستان هرج‌ومرج و خونریزی را تاب نمی‌آورد

جمع آوری 200 امضا در پارلمان عراق برای اخراج نیروهای آمریکایی

آدم های مهم در زندگی

خطر امیر غفارمنش برای خانواده دوستانش!

قالیباف: وضعیت تحقق برنامۀ هفتم اصلا قابل قبول نیست

قالیباف: بیش از 15 هزار مگاوات ناترازی انرژی در تابستان امسال؛ قطعی برق نخواهیم داشت

حملات پهپادی گسترده روسیه به کی‌یف

دست عروس قلابی رو شد

پاسخ سخنگوی دولت به احتمال مذاکره مستقیم ایران و آمریکا

سرمقاله اعتماد/ تصمیم در فضای آشوب

وزیر نیرو: نگرانی من برای ناترازی بزرگ در برق تابستان آینده و سرمای سخت زمستان است

توضیح وزیر نفت در مورد علت کمبود سوخت نیروگاه‌ها

دیوان محاسبات: بودجه پیشنهادی سال 1404 شرکت‌های دولتی نیازمند اصلاح و بازنگری است

دختر مردم رو با خاک یکسان کرد

دوبله همزمان شیدا خلیق و حامد آهنگی

سخنگوی حزب اعتدال و توسعه: احزاب فعال در کشور کمتر از انگشتان یک دست است

آلزایمر برجامی و هیجان کاذب برای مذاکراتی بی‌محتوا

وزیر ارتباطات: تعرفه اینترنت متناسب با معیشت مردم در نظر گرفته می‌شود

سرزمین‌های اشغالی زیر آتش گسترده حزب‌الله

لحظه اصابت موشک سنگین حزب الله در الجلیل

بلومبرگ: اسرائیل و حزب الله به امضای توافق آتش بس نزدیک شدند

روانشناسی به سبک خانم شیرزاد

اعضای جدید شورای عالی حوزه‌های علمیه انتخاب شدند

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی