اخبار محرمانه

آخرين مطالب

شما نظر بدهید

از آزمون آقامحمدخان قاجار تا خطای امروز/انتقال پایتخت ضروری اما نشدنی فرهنگی اجتماعی

از آزمون آقامحمدخان قاجار تا خطای امروز/انتقال پایتخت ضروری اما نشدنی
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - موضوع انتقال پایتخت از تهران به شهری دیگر بیش از 3 دهه است که مطرح می‌شود ‌سؤال این است که چرا هر بار این طرح به در بسته می‌خورد؟

شاید باور آن سخت است که ایران رکوردار تغییر پایتخت بوده است و فهرست بلند بالایی از پایتخت‌های مختلف در حکومت‌های مختلف دارد. اما در نیم قرن اخیر تغییر پایتخت برای رفع مشکلات رو به انباشت تهران در هر تغییر و تحول سیاسی و تغییر ریاست جمهوری مطرح شده است.
تا جایی که رئیس جمهور مسعود پزشکیان، در یکی از جلسات دولت به صراحت به آن اشاره کرد و گفت: آقای دکتر عارف مأموریت بررسی این طرح را بر عهده دارند. بی‌توجهی به این موضوع می‌تواند کشور را در آینده با بحران‌های زیست‌محیطی و مشکلات متعدد دیگر مواجه سازد.
اما با طرح دوباره این مسئله که به اعتقاد کارشناسان تازگی ندارد بار دیگر ‌سؤالاتی در حد معمای حل نشدنی مطرح می‌شود. اینکه از اساس هدف از انتقال پایتخت چیست و قرار است چه مشکلی را حل و فصل کند؟ اینکه کدام استان قابلیت تبدیل شدن به پایتخت را دارد؟ اینکه قائل شدن چندین پایتخت به طور همزمان تا چه حد مدافع نیازهای مردم در وضعیت فعلی است؟ و اینکه دولت می‌خواهد امکانات سخت‌افزاری متمرکز شامل ابنیه و نیروی انسانی را چگونه انتقال دهد؟
به جای انتقال هزینه‌ها را به درستی صرف کنند
یاسر بختیاری دکترای عمران، مدرس دانشگاه پلی تکنیک و دانشگاه آزاد تهران معتقد است انتقال پایتخت تجربه بسیاری از کشورها هست و این ایده زمانی که آقای کرباسچی شهردار تهران بود یعنی حدود 3 دهه قبل به دلیل افزایش مشکلات شهر تهران مطرح شد.
وی با ذکر مثالی به مالزی اشاره و به خبر فوری تصریح کرد: مالزی بخش اداری دولت را در جای دیگر متمرکز کرد اما چنین کاری برای ایران بسیار پرهزینه است و با توجه به شرایط اقتصادی و تحریم‌ها بهتر است به جای انتقال هزینه‌های این کار صرف بهبود شرایط زندگی در تهران شود.
این استاد دانشگاه با اشاره به دو نیاز اساسی حمل و نقل عمومی ‌و فناوری ارتباطات در تهران متذکر شد: توسعه خطوط مترو و حمل و نقل عمومی ‌و چابک سازی دولت هر دو می‌تواند اثرات قابل توجه در کاهش مشکلات تهران که دلیل انتقال پایتخت است باشد.
به گفته بختیاری حتی با انتقال پایتخت موضوع جمعیت انفجاری تهران مسئله پابرجایی است. دولت باید تدبیر کند که اگر پایتخت را هم انتقال داد امروز با جابه جایی جمعیت می‌خواهد چه کند.

اخبار محرمانه


این کارشناس با اشاره به ضرورت بررسی ماتریس قوت، ضعف، فرصت و تهدید اجرای این طرح افزود: به عنوان مثال انتقال پایتخت ممکن است توسعه شهرهای دیگر را رقم بزند اما چابکی دولت کاهش می‌یابد. ضمن اینکه فقط جانمایی وزارت خانه‌ها مطرح نیست و باید استان مناسبی انتخاب شود.
بختیاری افزود: با توجه به مسائل امنیتی در استان‌های مرزی به نظر می‌رسد گزینه‌های استان‌های خراسان رضوی و اصفهان برای انتقال پایتخت قابل بحث باشد.
راه حل ما تراکم زدایی است
در عین حال سید رضا لاهیجی مدرس مدیریت شهرسازی و مدیریت زیباسازی که پیش از این در سازمان نوسازی شهر تهران فعالیت داشته است موضوع انتقال پایتخت را دغدغه همه رؤسای جمهور می‌داند.
وی به خبرفوری گفت: با توجه به اینکه از شهرها و روستاها به تهران سرازیر می‌شوند و این شهر به شدت مهاجرپذیر شده است متأسفانه تهران در حال فروپاشی است. حال مردم ساکن در پایتخت خوب نیست و محیط فرسوده و شلوغ به مشکل جدی تبدیل شده است.
به گفه لاهیجی از سویی مشکل اصلی 8 کلان شهر تراکم است و تراکم‌زدایی تنها راه حل نجات این شهرها است. همچنان مهاجرت‌ها به تهران ادامه دارد و حتی مهاجران افغانی و عراقی نیز ترجیح می‌دهند در تهران زندگی کنند.
این کارشناس تاکید دارد که انتقال کامل پایتخت امکان پذیر نیست و کشور را دچار شوک خواهد کرد. اما انتقال پایتخت سیاسی مطرح شده و یکی از گزینه‌های مطرح سواحل جنوبی کشور است که گنجایش ایجاد 28 شهر را دارد.
لاهیجی اذعان کرد: متأسفانه دولت‌ها تازه متوجه شده‌اند که بهترین گزینه حمل و نقل دریایی است و به همین دلیل سواحل جنوبی مطرح شده است. هر چند شخصاً نمی‌دانم این طرح موفقیت‌آمیز خواهد بود یا نه اما بسیاری از رفت و آمدها به دلیل انتقال پایتخت سیاسی کاهش می‌یابد.
وی در پاسخ به ‌سؤالی در خصوص چگونگی انتقال زیرساخت‌های فیزیکی نیز گفت: در حال حاضر روی این مسئله کار می‌کنند. نکته جالب این است که در بین کشورها ایران رکورد دار انتقال پایتخت بوده و در دوره قاجار، آقامحمدخان پایتخت را به تهران آورد و از آن زمان همین شهر پایتخت ایران باقی مانده است.
دولت مراقب اسکان نیروی انسانی بدنه خود باشد
همچنین محمد علی پورنیا کارشناس ارشد مدیریت شهری انتقال پایتخت را به مثال سنگ بزرگ علامت نزدن است تشبیه می‌کند.
وی به خبر فوری گفت: شاید در حوزه اجرایی انتقال پایتخت خوبی‌هایی به لحاظ اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی دارد اما نباید غافل شد که به لحاظ اقتصادی هزینه هنگفتی را متوجه دولت خواهد کرد. دولت در وضعیت فعلی هم در مضیقه است چه برسد که برای این موضوع هزینه صرف شود.
پورنیا با تاکید به اینکه این کار حتی اگر شدنی باشد، اشتباه است، متذکر شد: از سویی در انتقال پایتخت موضوعات قومیتی پیش خواهد آمد. مثلاً تصور کنید تبریز گزینه انتقال باشد اینبار لرها و کردها به آن اعتراض خواهند داشت و یا برعکس.و این انتقال به هر شهری انجام شود این مسائل را خواهیم داشت و سایر شهرها معترض می‌شوند. اگر طرح به مجلس هم برود اعتراض‌ها بیشتر خواهد شد چرا که هر نماینده‌ای می‌خواهد شهر خودش پایتخت شود.
کارشناس ارشد مدیریت شهری با اشاره به ضرورت در نظر گرفتن عواقب این تصمیم افزود: از سویی در شهر تهران با پیشرفت چندین ساله ما همچنان مشکل زیرساختی در شبکه داریم. حال فرض کنیم پایتخت را ببریم به اصفهان، شیراز یا مشهد. در چنین شهرهایی معضلات به مراتب چندین برابر خواهد شد.
وی یکی از موضوعات مهم را مقوله اسکان دانست و گفت: دولت اگر در تهران به عنوان مثال 2 میلیون کارمند دارد چگونه می‌خواهد این رقم را به شهری دیگر انتقال داده و اسکان دهد. برخی می‌گویند از همان شهر نیرو می‌گیرد خوب در این صورت این تعداد بیکار خواهند شد. موضوع ساماندهی نیروی انسانی جدی است.
پورنیا در پاسخ به اینکه اگر چند پایتخت تعریف شود چطور؟ ادامه داد: در کل لازم است از اساس هدف از انتقال پایتخت بررسی شود. اگر هدف بهبود وضعیت تهران است به جای انتقال پایتخت وضعیت فرصت های شغلی و اجتماعی شهرهای دیگر را بهبود دهند تا مهاجرت‌ها از تهران معکوس شود. ایران نباید مانند گذشته تاریخی خود انتقال پایتخت را انجام دهد و بهتر است راهکارهای عملیاتی به کار گرفته شود.
این اظهارات در حالی است که تهران در هنگام پایتخت شدن کمتر از 20 هزار نفر جمعیت داشت و امروز یکی از پرجمعیت ترین کلان شهرهای خاورمیانه محسوب می‌شود. هر حادثه‌ای در این شهر به عنوان مثال یک سیلاب یا زلزله صدمات جبران‌ناپذیری وارد کرده و ممکن است به فلج شدن بخش‌های مختلف دولت منجر شود.
از سویی بسیاری از مهاجرت‌ها به تهران به دلیل انباشت امکانات و فرصت‌های شغلی است نه از روی اراده قلبی. باید منتظر ماند و دید دولت پزشکیان این طرح را چگونه به سرانجام می‌رساند و آیا آسیب‌های جدی به محیط زیست و زندگی شهری می‌تواند در جایی روند معکوس به خود ببیند؟

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1300348/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چه کسی اولین بار در قطعه هنرمندان دفن شد؟

فرزین: ریال دیجیتال به‌زودی کار خود را شروع می کند

نماینده مجلس: برق منازل مسکونی دیگر قطع نمی‌شود

رباتی که مادر می‌شود

رکوردشکنی لیلا اوتادی و ملیکا زارعی در پانتومیم

6 دستور همتی به رئیس کل جدید گمرک

ادعای زلنسکی: روسیه طی یک هفته گذشته 460 پهپاد ایرانی «شاهد» را به سمت اوکراین شلیک کرد

عضو کمیسیون تلفیق: تاکسی‌های برقی وارداتی به کشور از خودروسازهای بی کیفیت هستند!

آتش گرفتن هواپیمای روس در فرودگاه آنتالیا

جنجال بر سر گزینه ترامپ برای اداره اطلاعات ملی آمریکا بالا گرفت

ستاره‌های جوکر در کنسرت سهراب پاکزاد

وزیر کشور زمان تعیین استانداران باقیمانده را اعلام کرد

سرمقاله دنیای اقتصاد/ ساز بدآواز برای کارآفرینی

از برق تا تخم‌مرغ؛ افزایش حداقل 40 درصدی نرخ سبد معیشت

لحظه حمله شدید رژیم صهیونیستی به ضاحیه بیروت

سفر وزیر برکنار شده جنگ رژیم صهیونیستی به آمریکا

شوخی جنجالی ایمان صفا با استقلالی ها

واکنش فرمانده ارتش به صدور حکم دستگیری نتانیاهو و گالانت

ایران ادعای دست داشتن در قتل خاخام صهیونیست را رد کرد

ادعای رسانه عبری: اطلاعات هزاران شخصیت اسرائیلی به دست ایران افتاد

مضرات لاک ناخن، آرایش و رنگ مو برای زنان باردار

سرمقاله خراسان/ یکجانبه‌نگری در اصلاح قانون مهریه ممنوع

مخالفت دولت با طرح خودرویی مجلس برای تسهیل در واردات!

سعید روستایی مجوز ساخت «زن و بچه» را گرفت

هشدار جدی مسکو به سئول درباره تامین تسلیحاتی کی‌یف

13 نکته مهم از سه انتخابات 1404

بیدارباش مجلس علیه خواب 2 ساله واردات خودروهای کارکرده

زاخارووا: فرانسه قصد نابودی اوکراین را دارد

رسانه‌های رژیم اسرائیل از احتمال آتش بس با لبنان گفتند

از آزمون آقامحمدخان قاجار تا خطای امروز/انتقال پایتخت ضروری اما نشدنی

ویدئوی حزب الله از حملات تاریخی یکشنبه به تل‌آویو

کوری روشنفکران ایرانی

ترور اسطوره مقاومت پزشکان غزه توسط اسرائیل

ابعاد امنیتی تنش زدایی ایران و عربستان

مجری شبکه قرآن هم در دولت پزشکیان حکم گرفت

رجا نوشت: رویکرد اشتباه هسته ای مثلث پزشکیان - عراقچی - ظریف

قرارداد پرماجرا بر سر اروندرود

جبهه پایداری با اینترنت طبقاتی بازگشت

درباره آمادگی ایران برای مذاکره با ترامپ

قانون جنجالی که پوتین امضا کرد

سخنگوی وزارت خارجه: دنیا باید در دفاع از زنان و دختران فلسطینی به پا خیزد

پیدا و پنهان مرگ‌ومیرها

معمای خط و نشان هسته‌ای پوتین!

در صورت حضور لاریجانی در امر مذاکره احتمال کارشکنی وجود دارد

بیت کوین به قله تاریخی رسید/ از 100 هزار دلار عبور می کند؟

تبلیغ عجیب سایت شر‌ط‌بندی از صداوسیما!/ عکس

تلاش زیر تیغ قضاوت نابجا

در منطقه الخیام چه می‌گذرد؟

دروغ صهیونیست‌ها در بمباران البسطای بیروت آشکار شد

پیام دو پهلوی بازیگری که مدت‌هاست بازی نمی‌کند!

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی