اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سرمقاله وطن امروز/ ایران و تجربه‌ دوره اول ترامپ مقاله

سرمقاله وطن امروز/ ایران و تجربه‌ دوره اول ترامپ
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - وطن امروز / «ایران و تجربه‌ دوره اول ترامپ» عنوان یادداشت روز در روزنامه وطن امروز به قلم رضا رحمتی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
2 ماه دیگر سکان کاخ سفید به دست ترامپ و ترامپیست‌ها خواهد افتاد. مستقل از هرگونه رویکرد سیاسی، سیاست خارجی و منافع ملی در ایران باید فصل مشترک بین گروه‌ها و نیروهای سیاسی باشد و این یادداشت نیز با همین رویکرد نوشته شده است که سیاست خارجی را محل منازعه نبیند و منافع ملی را یک امر مورد اجماع بین تمام طرف‌های سیاسی در ایران قلمداد کند. بر این اساس برای اینکه بدانیم سیاست خارجی باید چه ریخت و پیکری داشته باشد تا بتواند بیشینه منافع ایران را در دوره ترامپیست‌ها حاصل کند، باید تصویری روشن از سیاست‌های ترامپ علیه ایران داشته باشیم.
* نگاهی به سیاست‌های دوره اول ترامپ درباره ایران
به طور کلی می‌توان سیاست‌های ترامپ علیه ایران را به سه دسته اقدامات سیاسی، اقدامات اقتصادی و سیاست‌های امنیتی تقسیم کرد. در حوزه سیاسی، خروج از برجام مهم‌ترین اقدام ترامپ بود، در حوزه اقتصادی مهم‌ترین سیاست ترامپ سیاست تصفیر نفت ایران یا به صفر رساندن نفت ایران بود و در حوزه امنیتی نیز مهم‌ترین اقدام ترامپ ترور فرمانده سپاه قدس شهید سپهبد سلیمانی بود؛ موضوعی که تااکنون نیز پیچیدگی روابط دو کشور را بر طرف نکرده و فصل جدیدی از روابط بین دو کشور را به وجود آورده است.
1- اقدامات سیاسی ترامپ

خروج ترامپ از توافق هسته‌ای چندجانبه بین ایران و کشورهای موسوم به 1+5 در 18 اردیبهشت 97 موثرترین تصمیم سیاسی ترامپ علیه ایران بود. ترامپ در حالی از توافق هسته‌ای خارج شد که دائم بر انعقاد توافق دیگری اصرار می‌کرد. خروج از توافق هسته‌ای توسط ترامپ را می‌توان انسداد مسیر دیپلماتیک و شکل‌گیری وضعیتی بغرنج در روابط 2 کشور قلمداد کرد؛ وضعیتی که سبب تقویت عدم اعتماد در طرف ایرانی نسبت به آمریکا حتی در دوره بایدن و تقویت‌کننده ایده «غیرقابل اعتماد بودن آمریکا» شد. علاوه بر این در حوزه سیاسی، تلاش ترامپ برای تحدید نفوذ ایران در غرب آسیا نیز حائز اهمیت است. ابتکار «معامله قرن» یا موافقتنامه‌های موسوم به آبراهام و تلاش برای تقویت روابط اسرائیل و کشورهای عرب حاشیه خلیج ‌فارس و کشورهای مسلمان در قاره آفریقا، همگی جهت بستن دست ایران در سطح منطقه‌ای بود. در این مسیر، شتاب روابط بین این کشورها و اسرائیل خود نمودی از تلاش ترامپ برای مهار ایران در سطح منطقه بود. این در حالی بود که امتیازات گسترده ترامپ به اسرائیل شبیه «به رسمیت شناخت حاکمیت اسرائیل بر بلندی‌های جولان اشغالی» و «انتقال سفارتخانه آمریکا به بیت‌المقدس»، تیشه بر ریشه توهمات عربی نسبت به راه‌حل دو دولتی برای حل‌وفصل مسائل اسرائیل و فلسطین بود.
2- اقدامات اقتصادی ترامپ
مهم‌ترین اقدام ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری‌اش در ایالات متحده علیه ایران سیاست به صفر رساندن نفت بود. دوره اول ریاست جمهوری ترامپ در آمریکا، برای ایران نتیجه‌ای جز سخت‌گیری‌های بین‌المللی نداشت. اقدامات ایالات متحده در قبال ایران به چند دسته تقسیم می‌شود؛ خروج آمریکا از توافق هسته‌ای (برجام) موثرترین تصمیم ترامپ در حوزه سیاسی بود. هنگامی که ترامپ مه ‌سال 2018 (اردیبهشت 1397) از این توافق به‌صورت یکجانبه خارج شد، نتیجه گفت‌وگوهای فشرده بین‌المللی بر سر یکی از حساس‌ترین پرونده‌های بین‌المللی را بی‌اعتبار کرد. ترامپ در پی این بود که تا نوامبر 2018 (پاییز سال 1397) صادرات نفت از ایران به کشورهای دیگر را به صفر برساند. اگرچه این موضوع به سبب همخوانی‌ای که با «تحریم» ایران دارد، تازگی نداشت و خود منبعث از «قانون اختیارات دفاع ملی آمریکا 2012 (2012NDAA,)» است که در قسمت 1245 و در زیربخش D به تحریم بانک مرکزی، همچنین تحریم خرید نفت خام ایران اشاره داشته است اما در ادبیات سیاسی، تاثیر بسیاری بر جا گذاشت و ادراک عمومی بین‌المللی را نسبت به خرید نفت ایران شدیدا تحت تاثیر قرار داد. «تصفیر» هم از نظر لغتی و هم به لحاظ استراتژیک، سیاستی است که همسو با سیاست‌های اقتصادی آمریکا برای ایجاد فشار حداکثری علیه ایران بوده است اما ترامپ برای عملی کردن این سیاست، همپیمانان و شرکای آمریکا را شدیدا تحت فشار قرار داد که نتیجه آن عدم ورود نفت ایران به کره‌جنوبی و بلوکه شدن دارایی‌هایی ایران (حاصل از فروش نفت به کره) توسط سئول شد.
در شرایطی که آمریکایی‌ها به رهبری ترامپ معتقد بودند توانسته‌اند اجماع بین‌المللی علیه ایران را به وجود آورند در عمل اما آنها نتوانستند کشورهای دیگر از جمله هند و چین را مجاب کنند خرید نفت از ایران را به صفر برسانند.
تنها کاری که آمریکایی‌ها در آن برهه موفق به انجام آن شدند این بود پیشنهاد دهند «کشورهای خریدار نفت از ایران، پول نفت را به ایران ندهند و به جای آن به ایران کالا بدهند». با این پیشنهاد آمریکا با توجه به انتفاعی که این کشور‌ها از این پیشنهاد می‌بردند و آنها را از تعهدات مربوط به پرداخت پول به ایران می‌رهانید، شرایط به ضرر ایران تمام شد. کشورهای خریدار نفت ایران نسبت به مبادله نفت با غذا و دارو بهانه‌هایی در دست گرفتند و همین موضوع سبب شد مبادله نفت با کالاهای ساخت این کشورها برای آنها مقدور شود. با استفاده از این سیاست هم آمریکایی‌ها خوشحال بودند که توانسته‌اند فشار اقتصادی علیه ایران را عملی کنند و هم کشورهای خریدار نفت ایران از اینکه به جای پرداخت پول به ایران، اقلام و کالاهای خود را به ایران صادر می‌کردند خشنود بودند.
اینک بعد از آزمون سیاست «تصفیر نفت» ایران توسط آمریکا، ترامپ می‌داند در به صفر رساندن خرید نفت از ایران در چه بخش‌هایی موفق خواهد شد و در کجاها نمی‌تواند مانور دهد. به نظر می‌رسد ترامپ اینک می‌داند چین و ترکیه مهم‌ترین موانع رسیدن به سیاست تصفیر نفت ایران خواهند بود، به همین دلیل سیاست بعد ترامپ برای زمینگیر کردن ایران و متعاقبا اجازه ندادن به بهره‌برداری از درآمدهای نفتی‌اش، فشار به کشورهایی است که در فرآیند تهاتر کالا با نفت نقش دارند. این سیاست می‌تواند محیط عملیاتی سیاست‌های سخت‌گیرانه ترامپ در برابر ایران را تا حد بسیاری تسهیل کند. بنابراین باید منتظر فشار ترامپ بر چین و ترکیه درباره ایران بود؛ موضوعی که تا پیش از آمدن ترامپ باید مسیرهای جایگزینش مورد توجه قرار گیرد.
3- اقدامات امنیتی
از جمله دیگر اقدامات ترامپ در برابر ایران، «تروریست اعلام کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» در آوریل سال 2019 بود. این اقدام ترامپ در حالی بود که پیش از آن هیچ کشوری یک بخش نظامی کشور دیگر را با این عنوان قلمداد نکرده بود، این موضوع نیز سبب شد برخی دیگر کشورها سپاه را تحت شمول «سازمان تروریستی» قرار دهند. بعد از آن ترامپ مهم‌ترین فرمانده نظامی ایران را در فرودگاه بغداد به شهادت رساند. بعد از تست موفقیت‌آمیز قدرت تهاجمی ایران در برابر اسرائیل در وعده صادق 1 و وعده صادق 2، اینک ترامپ بخوبی می‌داند ایران از نظر قدرت منطقه‌ای و نظامی، متفاوت از 4 سال پیش است، بنابراین امکان‌ها و محدودیت‌های امنیتی آمریکا را بخوبی درک می‌کند. ایران نیز باید با تقویت همین بعد از قدرت، یعنی بازیگری منطقه‌ای محدودیت‌های امنیتی آمریکا برای مواجهه با ایران را به حداقل برساند.
به‌ طور کلی سیاست ترامپ را درباره ایران در دور نخست ریاست‌جمهوری‌اش، می‌توان فشار حداکثری و ممانعت از دسترسی ایران به شریان‌های اقتصادی بین‌المللی قلمداد کرد؛ سیاست‌هایی که همگی ریل فشار حداکثری در دوره بایدن را نیز علیه ایران فراهم کرد و مهم‌ترین قرارداد بین‌المللی چندجانبه بین ایران و آمریکا یعنی برجام را تحت تاثیر قرار داد و یک آجر قدرتمند بر دیوار بزرگ بی‌اعتمادی بین 2 کشور قرار داد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1298790/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

راز استراتژی «وحدت جبهه‌ها»

عقلای نظام در قانون حجاب و عفاف تجدیدنظر کنند

نظامیان کُره‌جنوبی با شکستن شیشه‌های پارلمان وارد ساختمان آن شدند

«بابک کریمی» بر سر دوراهی انتخاب بهترین بازیگر زن

برنامه «جام‌جم» امشب پخش نمی‌شود

تصاویر جدید از سریال تاریخی «سلمان فارسی»

اعضای هیات رئیسه هیات مرکزی نظارت بر انتخابات شوراها تعیین شد

واکنش رئیسی به پیشنهاد مذاکره با آمریکا به روایت قاضی‌زاده

کوچک‌زاده: ما اجازه نخواهیم داد این مملکت را در حلقوم آمریکا هل بدهید

انواع سکه طلای ضرب 1386 شنبه 17 آذر عرضه می‌شود

رئیس شورای اطلاع رسانی دولت: وضعیت قیمت بنزین مطلوب نیست؛ تا عید تصمیمی گرفته نخواهد شد

ادعای درباره ترور مسئول هماهنگی حزب‌الله لبنان با ارتش سوریه

7 فیلم سازمان اوج در جشنواره حقیقت کدامند؟

مصوبه مجلس درباره تجمیع املاک دانشگاه‌ها، مؤسسات آموزشی و پژوهشی دولتی و پارک‌های علم و فناوری

توقف فروش سکه های 1403 در حراج شنبه

پارلمان کره‌جنوبی به لغو حکومت نظامی رأی داد؛ استقرار خودروهای زرهی در خیابان‌های سئول

چشم طمع ترک‌ها به حلب؛ اظهارات عجیب رهبر حزب ملی‌گرای ترکیه

لحظه‌ای از «قهوه پدری» که خود مهران مدیری از خنده ترکید!

آمریکا، 35 شرکت و کشتی را به بهانه انتقال نفت ایران تحریم کرد

گفت‌وگو با خانواده شهید موسوی️ به مناسبت انتشار تقریظ رهبر انقلاب بر کتاب «بیست سال و سه روز»

ژنو؛ پیش‌‌درآمد مذاکره با ترامپ؟

یادداشت طنز زیدآبادی درباره قانون جنجالی حجاب

تحلیل اکوایران از تفاوت بلک فرایدی در کشورهای غربی و ایران!

هدیه ویژه بیمه‌دات‌کام به مناسبت روز بیمه

بانک روسی: غرب دارایی‌های بلوکه‌شده را باز نمی‌گرداند

اردوغان: سوریه باید وارد فرآیند سیاسی جدی شود

ماموران کره جنوبی در حال مسدود کردن درب پارلمان

تصویری از درگیری پلیس کره جنوبی با غیرنظامیان

ویدئویی که نشان میدهد چرا مردم «رضا عطاران» را دوست دارند؟

آقایان با خانم‌هایتان صحبت کنید

حمله «فرهیختگان» به همتی: روی سیاه سیاسی‌کاری

مذاکره برای توافق جدید

فراخوان رهبر اپوزیسیون کره جنوبی از مردم برای تجمع

واکنش رئیس حزب دموکرات کره جنوبی به اعلام حکومت نظامی توسط یئون

مهرانه مهین ترابی: از اینکه مادر نیستم خوشحالم!

دومین شب مراسم عزاداری شهادت حضرت زهرا(س) با حضور رهبر انقلاب

دوره «سواد رسانه‌ای برای سلامت زیست مجازی» برگزار شد

ماجرای کمین ترکیبی القسام علیه نیروهای اسرائیلی که به یحیی السنوار تقدیم شد

تصاویر ورود نیروهای ویژه به ساختمان پارلمان کره جنوبی

پاسخ حماس به پیام تهدیدآمیز ترامپ

جای خالی تلویزیون و ماجرای پول‌پاشی‌ها برای گیشه!

تماس سرلشکر باقری با مقامات ارشد نظامی روسیه، عراق و سوریه درباره تحولات سوریه

مذاکرات دوجانبه عراقچی با 4 وزیر خارجه در حاشیه اجلاس اکو

چرا رئیس‌جمهور کره‌جنوبی حکومت نظامی اعلام کرد؟

هم اکنون وضعیت مقابل پارلمان کره جنوبی

تنور جشنواره 43 با حامد بهداد و هانیه توسلی داغ می‌شود

انتشار قسمت دوم برنامه «سروش صحت» پس از حواشی فراوان

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح: تهاجم تروریست‌ها، توطئه‌ای برای تضعیف سوریه و محور مقاومت است

یک راهکار برای ازبین بردن استرس‌هایی که نوجوانان دارند

معاون ارزی بانک مرکزی خطاب به فعالان بخش خصوصی: به سامانه ارز تجاری اعتماد کنید

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی