اخبار محرمانه

آخرين مطالب

ترمیم ناترازی گاز با حفاری درون‌میدانی وزارت نفت

ترمیم ناترازی گاز با حفاری درون‌میدانی
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - حفظ و نگهداشت تولید از میدان گازی مشترک با قطر عوایدی چندجانبه برای کشور به همراه دارد، از این رو مدت‌ها قبل حفاری 35 حلقه چاه درون‌ میدانی (Infill) در میدان مشترک پارس جنوبی در دستور کار قرار گرفته است، طرحی که اجرای کامل آن به توسعه صنعت گاز، ترمیم ناترازی گاز، رشد اقتصادی و ... کمک خواهد کرد.

به گزارش شانا، حفظ و نگهداشت تولید از میدان گازی پارس جنوبی، مخزن مشترک با قطر، به‌قدری حیاتی است که هیچ درنگی در بهره‌گیری بیشتر از آن جایز نیست و به مدد فناوری‌های روزآمد باید بتوان از این سرمایه به بهترین نحو بهره برد. هرچند تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا علیه ایران، دسترسی به فناوری‌های روزآمد در بخش‌های مختلف ازجمله صنعت نفت را آن‌گونه که لازم است، میسر نمی‌سازد، اما نمی‌توان از ظرفیت‌ها و قابلیت‌های شرکت‌های داخلی در این عرصه غافل ماند، به‌ویژه حالا که این شرکت‌ها دست‌به‌کار شده‌اند تا در موسم ناترازی گاز، افزایش تولید دیگری از این مخزن را رقم بزنند.
در همین زمینه تورج دهقانی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، گفته است که با توجه به رویارویی کشور با ناترازی گاز، اجرای طرح‌های مختلف با هدف کاستن از شتاب افت تولید گاز پارس جنوبی در دستور کار قرار دارد.
چشم‌انداز 36 میلیون مترمکعبی افزایش برداشت گاز
حفاری درون میدانی با بالا بردن میزان نرخ بازیافت گاز از یک مخزن انجام می‌شود و عملیات اجرایی طرح حفاری 35 حلقه چاه درون‌میدانی در میدان مشترک پارس جنوبی با همین چشم‌انداز با حضور مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس به‌عنوان کارفرما و مدیرعامل شرکت پتروایران و پیمانکار بسته دوم این طرح، 19 تیرماه امسال در موقعیت بلوک مخزنی سکوی SPD 12B فاز 12 پارس‌ جنوبی آغاز شد.
دهقانی که جلوگیری یا کاهش شتاب افت تولید از میدان مشترک پارس جنوبی را از اولویت‌های شرکت نفت و گاز پارس برشمرده، گفته است: در این مسیر، تصمیم‌های بهینه و بهنگام در بخش عملیات تولید و اجرای طرح‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت مانند طرح حفاری چاه‌های درون‌میدانی پارس جنوبی و فشارافزایی با جدیت در دستور کار قرار دارد.
قرارداد پروژه حفاری چاه‌های درون‌میدانی پارس جنوبی در قالب چهار بسته کاری از سوی شرکت نفت و گاز پارس، دی‌ماه پارسال به پیمانکاران صاحب صلاحیت در بخش بالادستی صنعت نفت و گاز کشور واگذار شد که مدت‌زمان اجرا سه‌ساله خواهد بود و سرمایه‌گذاری لازم برای اجرای این طرح، یک میلیارد و 200 میلیون دلار برآورد می‌شود. شرکت‌های پاسارگاد، پتروپارس، پتروایران و حفاری شمال، پیمانکاران طرح حفاری 35 حلقه چاه درون‌میدانی در میدان مشترک پارس جنوبی به‌شمار می‌روند.
مطابق برنامه‌ریزی، 35 حلقه چاه درون‌میدانی در چهار بسته کاری با شرکت‌های پتروپارس (بسته اول با حفاری 8 حلقه چاه)، توسعه پتروایران (بسته دوم با 9 حلقه چاه)، حفاری شمال (بسته سوم با 9 حلقه چاه) و گروه گسترش انرژی پاسارگاد (بسته چهارم با 9 حلقه چاه) در 17 سکوی پارس جنوبی حفاری خواهد شد که استقرار دکل حفاری DC12 شرکت توسعه پتروایران طی ماه‌های گذشته در موقعیت بلوک مخزنی سکوی SPD 12B و آغاز عملیات حفاری در این موقعیت، گام نخست عملیات اجرایی طرح حفاری 35 حلقه چاه درون‌میدانی در میدان مشترک پارس جنوبی بوده که در ادامه نیز سایر بسته‌های کاری مربوط به دیگر پیمانکاران این طرح، فعال خواهد شد.
پیش از این حمیدرضا ثقفی، سرپرست گروه پتروپارس نیز اعلام کرده بود که برای کمک به رفع ناترازی گاز در زمستان 1403 تصمیم بر این شد به جای حفاری پلکانی (batch drilling) در سکوی SPD1 که چاه‌ها در سال آینده به مرحله تولید می‌رسیدند، یک چاه تا مخزن حفاری، تکمیل و تا آذر 1403 تولیدی شود، به این منظور تمهیدات ویژه‌ای در برنامه‌ریزی‌های عملیات حفاری و تولیدی کردن این چاه انجام شده است که با اجرایی شدن پروژه حفاری هشت حلقه چاه درون‌میدانی تحت قرارداد گروه پتروپارس، بیش از 15 میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز کشور اضافه و کمک شایانی به رفع ناترازی گاز کشور می‌شود.
اجرای کامل پروژه حفاری چاه‌های درون‌میدانی در میدان مشترک پارس جنوبی، ظرفیت تولید گاز از این میدان مشترک را روزانه حدود 36 میلیون مترمکعب افزایش خواهد داد و با کاهش ناترازی گازی کشور، به توسعه صنعت گاز، حفظ و نگهداشت تولید از میدان مشترک با قطر و رشد اقتصادی کشور کمک خواهد کرد.
میدان گازی پارس جنوبی به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین منابع گازی جهان روی خط مرزی مشترک ایران و قطر در خلیج فارس و در 100 کیلومتری ساحل جنوبی ایران قرار گرفته که نزدیک به 3 هزار و 700 کیلومترمربع آن در آب‌های سرزمینی ایران و 6 هزار کیلومترمربع دیگرش در آب‌های قطر واقع شده است.
توسعه میدان مشترک گازی پارس جنوبی با هدف تأمین گاز مورد نیاز کشور در بخش‌های تزریق به میدان‌های نفتی، عرضه به واحدهای صنعتی و نیروگاه‌ها، گازرسانی به واحدهای خانگی - تجاری، همچنین تأمین خوراک مجتمع‌های پتروشیمی و صادرات گاز، میعانات گازی، گاز مایع و گوگرد از برنامه‌های وزارت نفت بود و حفر نخستین چاه اکتشافی در مخزن مشترک پارس جنوبی به سال 1369 بازمی‌گردد. قرارداد فازهای یک تا 3 در سال 1376 و فعالیت اجرایی طرح‌های توسعه پارس جنوبی نیز در سال 1377 آغاز و نخستین برداشت ایران از این میدان در سال 1381 انجام شد. قطری‌ها نیز کار در این میدان را از سال 1369 آغاز کردند.
80 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در پارس جنوبی
طبق اعلام شرکت نفت و گاز پارس از زمان تأسیس این شرکت تاکنون، بیش از 80 میلیارد دلار طرح و پروژه برای توسعه میدان مشترک گازی پارس جنوبی سرمایه‌گذاری شده است.
ظرفیت تولید گاز ایران از میدان پارس جنوبی اکنون بیش از 700 میلیون مترمکعب در روز است. افزون بر اهمیتی که ذکر شد، این میدان گازی به‌عنوان قطب انرژی، دارای منابع ارزش‌آفرین متنوعی برای اقتصاد کشور به‌شمار می‌رود و هم‌اکنون نیز بزرگ‌ترین کانون توسعه صنعتی و موتور اصلی توسعه اقتصادی ایران است که افزون بر تأمین حداکثری تقاضای گاز، می‌تواند با ایجاد هزاران شغل پایدار، سالانه ده‌ها میلیارد دلار درآمد را عاید کشور کند.
توسعه اولیه میدان گازی پارس جنوبی با تکمیل عملیات اجرایی 24 فاز استاندارد به‌زودی پایان می‌یابد. هم‌اکنون ظرفیت تولید روزانه ایران از این میدان مشترک به 705 میلیون مترمکعب رسیده و بر اساس آماری که دریافت شده، قطر نیز از این میدان روزانه 625 میلیون مترمکعب گاز برداشت می‌کند.
هم‌اکنون متوسط تولید گاز غنی کشور از مجموع میدان‌های فعال در خشکی و دریا به حدود هزار میلیون مترمکعب در روز می‌رسد که این میزان برای نیاز بخش خانگی، تجاری، صنایع، نیروگاه‌ها، پتروشیمی‌ها و تزریق گاز به میدان‌های نفتی ناکافی است، به نحوی که در پیک مصرف، با متوسط کسری حدود 250 میلیون مترمکعب در روز مواجه خواهیم بود.
در صورت ادامه روند کنونی شکاف میان توان تولید با مصارف مورد نیاز بیش از این افزایش خواهد یافت، زیرا افزون بر رشد مصارف بخش‌های مختلف به‌ویژه بخش‌های خانگی و صنایع، با افت توان تولید میدان‌های گازی روبه‌رو خواهیم بود، از این رو با توجه به اهمیت رفع تراز منفی تولید، این مهم باید با اقدام‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت مدیریت شود.
وزارت نفت دولت چهاردهم بنا دارد با برنامه‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت این معضل را مدیریت کند. در بخش کوتاه‌مدت، اجرای مستمر پروژه‌های نگهداشت تولید در میدان‌های گازی، به‌ویژه افزایش تولید میدان گازی پارس جنوبی، تکمیل فاز 11 پارس جنوبی، اجرای طرح توسعه میدان‌های گازی مستقل در مرکز کشور و توسعه فاز نخست میدان گازی کیش در دستور کار است.
منبع: هفته‌نامه مشعل

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1289237/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

باورهای غلط درباره تعیین جنسیت نوزاد

اکونومیست: ترامپ چه معامله‌ای با تهران می‌خواهد؟

وابستگی ایران به واردات نهاده‌ها 2.4 برابر شده

با گل و شیرینی میره در خونه دختره

دیدار امیر نصیرزاده با وزیر کشاورزی ونزوئلا

مولوی عبدالحمید: دکتر پزشکیان مردم زحمت‌کش استان سیستان‌ و بلوچستان را مورد تفقد قرار دادند

وزیر رفاه: یارانه کسی را حذف نکرده‌ایم

وزیر صمت: مسائل کولبران و ته‌لنجی‌ها با پشتیبانی رئیس جمهور حل شد

ایجاد 30 هزار فرصت شغلی برای مددجویان بهزیستی

آغاز پیش فروش «هفتاد سی»

تکذیب انتساب شعر روزنامه کیهان به رهبر انقلاب

کنایه لاریجانی به هدف قرار گرفتن محله «المزه» مکانی نزدیک جلسه‌اش با بشار اسد

ارتش اوکراین: روسیه با موشک قاره‌پیما به دنیپرو حمله کرد

زاکانی: در جنگ تمام‌عیار هستیم

سرمقاله روزنامه جوان/ انتقال پایتخت؟ شوخی می‌کنید؟!

وزیر کار: ما تا می‌خواهیم یک کاری بکنیم می‌گویند برو جلوی دزدی را بگیر!

انتقاد «مادورو» از آمریکا: فکر می‌کنند مالک دنیا هستند

فرمانده ارتش لبنان: در جنوب مستقر هستیم/ وحدت ملی اولویت ماست

شخصیت‌های ماندگار کودک سینما و تلویزیون

همونجاست که تکلیف آدم روشن میشه

معاون فرمانده ارتش: اقتدار دفاعی ایران برخلاف نظام سلطه در خدمت ملت و برای صلح جهانی است

«زودپز» همچنان فاتحِ صدرِ جدول فروش سینماهای سراسر کشور

اگه زودتر می‌دونستم یه سری حرفامو این‌جوری بهت می‌گفتم!

«هیوشیما» با تهیه‌کنندگی نوید محمدزاده اجرا می‌شود

حضرت فاطمه(س)؛ نخستین معلم جهاد تبیین

سکه امامی از نیمه 52 میلیون تومان عبور کرد؛ تثبیت دلار در کانال 69 هزار تومان

ببین چه جوری به مادر زنش دلداری میده!

صابر ابر و ایفای نقش‌های متفاوت با گذشته

وزیر اطلاعات دولت روحانی، دستیار ویژه پزشکیان شد

پژمان بازغی در نقش پیمان معینی سریال «گردن زنی»

اکران مردمی فیلم «زودپز» با حضور رامبد جوان و روزبه حصاری در ساری

برای ایران و مادرانه‌ هایش؛ «تانک ‌خورها» تمام شد

سکانس‌های مورد علاقه عباس جمشیدی‌فر

پزشکیان: قرار است از کارشناسان بین‌المللی برای مشورت دعوت کنیم؛ با رهبری هم صحبت شده است

وزیر بهداشت: اوایل انقلاب فکر می‌کردیم اگر یک نفر، یک صفت بد دارد باید از قطار انقلاب پیاده بشود

سرمقاله دنیای اقتصاد/ تحمیل ریسک سیستماتیک به بانک‌ها

یارانه دهک چهارم تا نهم پرداخت نشد؛ علت چیست؟

رسانه صهیونیستی: 110 نظامی تیپ گولانی در غزه و لبنان کشته شده‌اند

اثبات ادعای الیکا عبدالرزاقی با یادآوری یک سکانس نوستالژیک

آخرین سهمیه سوخت پاییز شارژ شد

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح پیام صادر کرد

نماینده زاهدان: حضور رئیس‌جمهور در سیستان و بلوچستان باعث تحول خواهد شد

فواید بازی با آینه برای کودکان

حزب‌الله مراکز ارتش صهیونیستی را موشک‌باران کرد

وقتی زیرآب‌زنی جواب نمیده!

پزشکیان: ایران باید در منطقه الگو و الهام‌بخش باشد

روسیه برای اولین بار به بزرگترین صادرکننده گاز به اتحادیه اروپا تبدیل شد

بهنوش بختیاری در فصل جدید جوکر

دیدار وزیر دفاع ایران با معاون علمی رییس‌جمهور ونزوئلا

طعنه ابطحی به مخالفان ظریف

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی