اخبار محرمانه - مهر / فیلم «رها» توانسته است تاثیر بیتفاوتی اجتماعی در سرنوشت افراد را به درستی مطرح کند اما نمیتوان از برخی اشکالات در فیلمنامه و بازیهای نه چندان یکدست بازیگران اصلی این اثر چشم پوشی کرد.
محمدمهدی ابراهیمی نصر؛ فیلم سینمایی«رها» نخستین اثر حسام فرهمند، روایت کننده خانواده ای است که اتفاقات زمانه آنها را از طبقه اجتماعی شان تنزل داده و توحید 55 ساله با بازی شهاب حسینی که به همراه همسر با نقش آفرینی غزل شاکری و فرزندانش زندگی می کنند، در مقابل این اتفاقات، سعی دارند با حفظ ظاهر، آبروی خود را حفظ کنند.
هر چند که «رها» فیلم تلخی است اما می توان گفت نگاهی غیرواقع بینانه به مشکل این خانواده و موضوع فیلم ندارد. با وجود اینکه فرزندان معتقدند که پدرشان گاهی وقت ها کارهایی می کند که اشتباه است و حتی این را هم به او می گویند اما در مواجهه با انتقادات دیگران حتی مادر، از پدرشان دفاع می کنند و سعی می کنند سخنی نگویند که توحید را دچار عذاب وجدان کنند.
می توان «بی تفاوتی اجتماعی» را مسئله اصلی این فیلم دانست که به خوبی توانسته است ابعاد آن را در فیلمنامه بگنجاند و با کارگردانی قابل قبول و بازی خوب بازیگران آن را به نمایش بگذارد. بی اعتنایی فامیل نسبت به وضعیت خانواده توحید، بی اعتنایی کارفرمای رها به مشکلات و کمبودهای نیروهایش و مطالبه پی در پی، بی اعتنایی دوستان نزدیک دختر خانواده نسبت به وضعیت او در حالی که از سرقت لپ تاپ او با خبر هستند و می دانند که او بدون آن نمی تواند کارهایش را به موقع انجام دهد، بی اعتنایی دوست نزدیک رها، نسبت به شأن و شخصیت خانوادگی توحید، همسر و فرزندانش با روش ناپسندی که برای آوردن لباس ها و کفش های دست دومش انتخاب کرده است، بی اعتنایی توحید نسبت به اینکه می داند، از جایی برای دخترش لپ تاپ خریده است که اموال سرقتی به فروش می رسد، بی اعتنایی دوست رها که با وجود اینکه می توانست به دوستش پول قرض بدهد اما او را ناچار کرد که برای رسیدن به خواسته اش، موهایش را بفروشد، بی تفاوتی برادر دختر به کما رفته نسبت به درخواست های مکرر توحید و رها برای تحویل فایل های طراحی رها و چندین و چند اتفاق مشابه و از همه ناگوارتر عملی که پسر خانواده در عین این که خیال می کرد می خواهد نسبت به رها و خانواده بی تفاوت نباشد، با بی تفاوتی اش نسبت به سرنوشت دختر به کما رفته، رقم زد.
فیلم به خوبی توانسته است این مسئله را نشان بدهد که بی تفاوتی انسان های جامعه نسبت به هم نه تنها نمیتواند آنها را از آسیب هایی که در جامعه وجود دارد، دور کند بلکه همین بی تفاوتی، بسیار پرقدرت آنها را به دامن مشکلات و آسیب هایی شبیه باتلاق می اندازد که هر چه بیشتر در آن دست و پا می زنند، بیشتر در مشکلات و مسائل جدید فرو می روند.
پژوهش که با عنوان «آیندهپژوهی
ایران 1396» توسط مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری انجام شده است، بی تفاوتی اجتماعی را یکی از 10 چالش مهم و جدی اجتماعی معرفی می کند که ابعاد گوناگونی دارد. فیلم سینمایی«رها» به خوبی توانسته بود نشان دهد که دوری از همدلی و نوع دوستی و بی اعتنایی به سرنوشت انسان هایی که روزانه یا به عنوان خانواده، فامیل، همکار، دوست، همشهری و هموطن با آنها تعامل می کنیم، اتفاقاتی را رقم می زند که خانواده ها را داغدار عزیزانشان می کند. همان عزیزانی که سعی می شد با جدا کردن سرنوشت آنها از دیگران از ایشان مراقبت کرد.
باید گفت «رها» توانسته است موضوع اهمیت بی تفاوتی اجتماعی را در فیلمنامه مطرح کند اما نمی توان از برخی اشکالات در فیلمنامه و بازی های نه چندان یکدست بازیگران اصلی این اثر چشم پوشی کرد که اگر آنها نبودند می شد، فیلم شسته رفته تری را مشاهده کرد.
http://www.SecretNews.ir/fa/News/1326145/روایتی-تلخ-از-یک-درد-مشترک؛-«رها»-توانست-از-بیتفاوتی-اجتماعی-بگوید