اخبار محرمانه - متینی بعد از مهاجرت و با تعطیلی مجلاتی چون یغما و راهنمای کتاب و سخن، دو مجله «ایراننامه» و «ایرانشناسی» (مجله تحقیقات ایرانشناسی) را منتشر کرد. در سرمقاله شماره اول ایراننامه نوشت که «امروز وظیفه هر ایرانی است که مشعل زبان و ادب فارسی و فرهنگ
ایران را در خارج از مرزهای
ایران فروزان نگاه دارد.»
جلال متینی (زاده 1307) مورخ و محقق متخصص در زمینه تاریخ و فرهنگ
ایران بهویژه شاهنامهپژوهی چند روز پیش در 96 سالگی در
آمریکا درگذشت.
متینی سال 1307 در تهران و از پدر و مادری کاشانی و اهل فرهنگ به دنیا آمد، دبستان را خواند و دبیرستان را در مدرسه دارالفنون رشته ادبی خواند و سال 1325 وارد دانشگاه تهران شد و لیسانس حقوق گرفت، بعد برای تدریس روانشناسی خواند و سرانجام ادبیات را تا مقطع دکتری در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران گذراند و از محضر اساتیدی مانند بهار و بهمنیار و فروزانفر و پورداود و همایی و قریب و معین و خطیبی و صفا بهره برد.
متینی، استاد تاریخ، پژوهشگر و رئیس پیشین دانشگاه فردوسی مشهد بود که از 1354 تا 1356 ریاست این دانشگاه را نیز به عهده داشت. او علاوه بر مدیریت دانشگاه، معاونت آموزشی و پژوهشی 1352 و همچنین ریاست دانشکده ادبیات 1347 تا 1353 در دانشگاه فردوسی مشهد را نیز عهدهدار بود. متینی پس از انقلاب به
آمریکا مهاجرت کرد و سالها پس از مرگ بهار، آنجا با پروانه بهار ازدواج کرد و به تدریس تاریخ و فرهنگ
ایران در دانشگاه برکلی کالیفرنیا مشغول شد.
کتابهای تصحیح شده
این پژوهشگر در کارنامه خود تصحیح چند متن مهم کهن را دارد: یکی کتاب بزرگ و مفصل «هدایه المتعلمین فی الطب» است، نوشته ابوبکر ربیع بن احمد اخوینی بخارایی. این کتاب که در سال 1344 برنده جایزه سلطنتی شده بود، براساس مکتب طبی محمد بن زکریای رازی در قرن چهارم به زبان فارسی استوار نوشته شده و گنجینهای برای مطالعات تاریخ پزشکی و زبان فارسی و رسمالخط و تلفظ قدیم است.
دومین کتاب تفسیر قرآن مجید معروف به تفسیر کمبریج است، نویسنده آن ناشناخته بوده و به تاکید متینی و تأیید علیاشرف صادقی در نیمه اول قرن پنجم در خراسان نوشته شده است. (بنیاد فرهنگ، 1349). این تفسیر کهن که از ذخایر زبان فارسی است را بنیاد فرهنگ در سال 1349 منتشر کرده است. اصل کتاب چهار جلد بوده که جلدهای سوم و چهارم آن باقی مانده است؛ از سوره مریم تا پایان مصحف شریف. متینی مقدمهای 120 صفحهای بر این تفسیر نوشته حاوی ویژگیهای سبکی و دستوری و لغوی و رسمالخطی کتاب، با 80 صفحه فهرست دقیق و مفید از لغات و ترکیبات.
کتاب بعدی «تفسیر بر عشری از قرآن مجید» است؛ این تفسیر که شروع و پایانش افتاده و موجود نیست، توسط او در انگلستان پیدا شد و تصحیحش در 1352 با مقدمهای مفصل و فهرستهای دقیق چاپ شد. متینی که در تحقیقات علمی به ویژه در متون کهن بسیار سختگیر و دقیق بود، زمان تألیف تفسیر عشری را بر مبنای قرائن سبکشناسی، در فاصلۀ نیمۀ قرن چهارم تا پایان نیمۀ قرن پنجم حدس زده بود.
«پند پیران» کتابی است که نامش را متینی گذاشته است، و گمان میکند در نیمه قرن پنجم نوشته شده باشد. مولفش نامشخص است ولی نثری زیبا دارد و از منابع قدیم حکایات زهد و تصوف در زبان فارسی است.
او در سفری که سال 1349 به تاشکند داشت با کتابی آشنا شد به نام «تحفهالغرائب»، که به نوعی عجایبنامه یا دانشنامه است و منسوب به محمد بن ایوب الحاسب الطبری _ از نویسندگان و دانشمندان قرن پنجم _ کهنترین کتاب فارسی در این موضوع هم هست. این کتاب از منابع کهن و غنی برای شناخت فولکلور و فرهنگ عامه و از کتب مرجع برای فهم نکات تاریک و باریک متون ادبی است. متینی این کتاب را در سال 1350 معرفی کرده بود، سرانجام تصحیح تحفهالغرائب سال 1371 توسط انتشارات معین منتشر شد. در سال 1391 در انتشارات کتابخانه مجلس و توسط رسول جعفریان با اصلاح و تکمیل در اختیار علاقمندان قرار گرفت.
کتاب بعدی «کوشنامه» است، کتابی با حدود 10 هزار بیت، از منظومههای کهن حماسی که حدود یک سده پس از شاهنامه سروده شده و ناظمش ایرانشان بن ابیالخیر است. این تصحیح قرار بود کار مشترکی بین متینی و یوسفی باشد که بعد از انقلاب و پرداختن یوسفی به سعدی و انصراف دانشگاه فردوسی از نشر آن، سرانجام در سال 1377 توسط انتشارات علمی منتشر شد. متینی مقالاتی هم درباره کوشنامه نوشته، بعدها ساقی گازرانی با دستیابی به اسناد دیگر، پژوهشهایی درباره کوشنامه انجام داد که توسط نشر مرکز به چاپ رسید.
فعالیتهای مطبوعاتی و مقالات
متینی در سال 1335 نشریه «فرزندان ایران» (نشریه سازمان جوانان شیر و خورشید) را منتشر کرده بود که مدیرش حسین خطیبی بود. او بعد از مهاجرت و با تعطیلی مجلاتی چون یغما و راهنمای کتاب و سخن، دو مجله «ایراننامه» و «ایرانشناسی» (مجله تحقیقات ایرانشناسی) را منتشر کرد. در سرمقاله شماره اول ایراننامه نوشت که «امروز وظیفه هر ایرانی است که مشعل زبان و ادب فارسی و فرهنگ
ایران را در خارج از مرزهای
ایران فروزان نگاه دارد.» در پاییز 1361 شماره اول ایراننامه منتشر شد. همراهان او در انتشار این دو مجله بزرگانی چون محمدجعفر محجوب، پیتر چلکوفسکی، راجر سیوری، ذبیحالله صفا، احسان یارشاطر، جلال خالقیمطلق، حسین نصر، حسن جوادی، محمدعلی جمالزاده، حشمت مؤید، محمود امیدسالار و پال اسپراکمن بودند.
از متینی مقالات زیادی نیز در کارنامه علمیاش به یادگار باقی مانده است، پیش از انقلاب مقالاتش غالباً در مجله دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد و بعد از انقلاب در ایراننامه و ایرانشناسی منتشر شده است. جز این در مجلات «یغما»، «نامه آستان قدس»، «آینده»، «نامه فرهنگستان» و «نامه بهارستان»، در یادنامهها و جشننامهها و مجموعههای ادواری مانند هفتادسالگی فرخ، جشننامه صفا، به یاد محمد قزوینی ونیز مقالاتی از او به چاپ رسیده است.
http://www.SecretNews.ir/fa/News/1321948/شاهنامه-پژوهی-که-در-غربت-و-سکوت-خبری-از-دنیا-رفت