وکیلی: قدرت رسانهای ما در مذاکرات قوی نباشد، جهان روایت ترامپ را میشنود
سیاسی
بزرگنمايي:
اخبار محرمانه - نامه نیوز / یک فعال سیاسی گفت: چه تفاوتی دارد وقتی به این جمعبندی رسیدهایم که مذاکره کنیم، این مذاکره مستقیم باشد یا غیرمستقیم؟ بنابراین هیچکس نباید با استفاده از این حاشیهها، انرژی تیم مذاکرهکننده را هدر دهد.
مذاکرات ایران و آمریکا آغاز در جریان است و بعد از کشمکشهای بسیار حالا دو کشور پای میز مذاکره حاضر شدهاند؛ اتفاقی که به باور بسیاری از کارشناسان میتواند نقطه عطفی در کاهش تنشهای میان دو کشور شود. در این بین اما یک پرسش مهم دیگر هم وجود دارد؛ آنکه آیا ایران در جریان مذکرات میتواند در برابر روایتهای پرابهام آمریکاییها عرصه خبری را به دست بگیرد و روایتی دقیق از جریان مذاکرات ارائه دهد؟ نگرانیای که برخی تحلیلگران را وادار به هشدار کرده است؛ اینکه تیم رسانهای دولت باید در قبال موج رسانهای دولت ترامپ با هوشمندی، دقت و سرعت عملی بالایی عمل کند.
محمدعلی وکیلی، فعال سیاسی و نماینده مجلس دهم، درباره این موضوع به «نامهنیوز» گفت: «نکته اول این است که رسیدن به شرایط کنونی پس از نامهنگاریها و تلاشها برای اینکه ایران و آمریکا به زبان مذاکره برسند، به خودی خود پنجاه درصد از موفقیت است. اینکه مذاکره موفق خواهد بود یا خیر، مسألهای حاشیهای است و نباید حاشیه بر اصل موضوع سایه افکند. نحوهی مذاکره یک ابزار است و آنچه اهمیت دارد، این است که مذاکره به چه موضوعی پرداخته میشود. در نقطهای که اکنون قرار داریم، هم ایران و هم آمریکا به یک اجماع نسبی رسیدهاند که هدف مذاکره چیست. موضع اصلی آمریکاییها برای مذاکره همچنان همان سخنان تکراری است که پیشتر در قالب برجام مطرح شده بود؛ آنها میخواهند از صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران اطمینان حاصل کنند، حالا با ژستهای متفاوت ترامپ. در طرف ایران نیز موضع روشن است؛ اینکه ماهیت برنامه هستهای ایران غیرنظامی است و حقوق ملت ایران در قالب برجام باید محترم شمرده شود».
بازار 
او ادامه داد: «تا اینجا مواضع دو طرف، فارغ از هیاهوهای سیاسی، مشخص است. اکنون این اراده باید به ارادهای اعلامی و اِعمالی تبدیل شود. شکل مذاکره خواه مستقیم و خواه غیرمستقیم، موضوعی فرعی است و نباید اصل مذاکره را تحتالشعاع قرار دهد. اینکه به نقطهای رسیدهایم که میخواهیم مذاکرات را آغاز کنیم، اتفاقی بسیار مهم است. امروز رئیسجمهور گفت که رهبری منعی برای سرمایهگذاری آمریکاییها در ایران نمیبینند که اتفاق بسیار مهمی است. بنابراین هر تلاشی برای کمرنگ کردن اصل مذاکرات، تلاشی بیهوده است. جهان هم ارادهاش توافق میان ایران و آمریکا است. روز شنبه آغاز مذاکراتی است که میتواند به کاهش تنشها منجر شود. تا اینجای کار، باید از دولت، رهبری و همه کسانی که تلاش کردهاند تا پرونده حساس ایران را از دالانهای پرخطر عبور کند، تشکر کرد».
این فعال سیاسی همچنین بیان کرد: «در این بین یک مسئله مهم هم وجود دارد؛ آنکه روایت کننده این اتفاقات اکنون ترامپ است و جهان تحت تأثیر روایت ترامپ قرار دارد. برای روز شنبه گمان من این است که ترامپ رسانهها را بهگونهای هدایت خواهد کرد که هر اتفاقی که در آن روز رخ دهد، به نفع روایت او باشد. این کاستی در ایران قابل مشاهده است. آقای عراقچی فردی محتاط است که باید همچنان مسئولیت فنی و محتوایی پرونده را بر عهده داشته باشد، اما دیپلماسی رسانهای باید توسط تیم رسانهای دولت تدبیر و امید مدیریت شود. در حال حاضر نوعی گسست وجود دارد و ما در عرصه رسانهای عقبافتادهایم؛ این گسست میتواند حتی دستاوردهای احتمالی را به ضد دستاورد تبدیل کند. تدبیر دولت باید برای روز شنبه بسیار قوی باشد. ما نیازمند روایتسازی واقعی هستیم. یک انقطاع میان دیپلماسی رسمی و رسانهای ایجاد شده است. نباید تمام توجه و تمرکزمان به رسانههای ترامپ باشد. درخواست من از رئیسجمهور این است که تدبیری بیندیشد تا این گسست از بین برود زیرا اگر قدرت رسانهای ما در مذاکرات قوی نباشد، جهان روایت ترامپ را میشنود».
وکیلی در پایان گفت: «اگر مذاکره به شکل مستقیم برای تأمین منافع ملی باشد، باید با سربلندی تبیین شود و از آن سخن گفت. اینکه بخواهیم سقفی محدود ایجاد کنیم و زنجیر بر دست و پای مذاکرهکننده بیفکنیم، پذیرفتنی نیست. افکار عمومی با استقبال از تصمیم نظام، درباره شیوههای آن ابهام دارد. چه تفاوتی دارد وقتی به این جمعبندی رسیدهایم که مذاکره کنیم، این مذاکره مستقیم باشد یا غیرمستقیم؟ بنابراین هیچکس نباید با استفاده از این حاشیهها، انرژی تیم مذاکرهکننده را هدر دهد».
لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1350196/