اخبار محرمانه

آخرين مطالب

ایران، آمریکا و فضای مذاکره تحلیل ویژه

ایران، آمریکا و فضای مذاکره
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
محمدعلی دستمالی| جنگ روایت و تفسیر، از مهم‌ترین کمبودها و نارسایی‌هایی هستند که می‌توانند بر اخبار مربوط به مذاکره سایه بیندازند.
هم نیت‌خوانی و پیشگویی دشوار است، هم امکان پی بردن به تصمیمات محرمانه‌ دولت‌ها. ولی صحنه‌‌ سیاست و شواهد روابط بین‌الملل در کنار شناخت روشن از ضعف و توان خود، می‌تواند مجموعه‌ای از سناریوها و پیش‌بینی‌ها را امکان‌پذیر کند. بر اساس چنین نگرشی، تمایل دارم چندوچون احتمال شکل‌گیری مذاکرات هسته‌ای بین آمریکا و ایران و فضای مذاکرات را از سه منظر بررسی کنم:
 نخست؛ فضای رسانه و افکار عمومی. دوم؛ وضعیت فعلی خاورمیانه. سوم؛ ادراک وضعیت فعلی ایران و بایسته‌های حکمرانی خردمندانه برای گذار از این مبدا به مقصدی بهتر. این روزها، دونالد ترامپ در رسانه‌های جهان، به‌عنوان سیاستمداری جنجالی شناخته می‌شود که تمایل دارد از هر موضوعی، خمیرمایه‌ای برای غوغا و نمایش بسازد. شاید این مهم‌ترین مولفه شخصیتی اوست و با توجه به اهمیت این موضوع، بتوان بسیاری از رویکردهای سیاسی تیم فعلی کاخ سفید را ارزیابی کرد.
جنس و آلیاژ اصلی ترامپ از نمایش و غوغا شکل گرفته است. حالا ترامپ بر صحنه‌ نمایش و غوغا، همبازی و شریک همساز و همنوایی به نام بنیامین نتانیاهو را نیز در کنار خود می‌بیند و هیچ چیزی طبیعی‌تر از این نیست که در چنین شرایطی، بخش اعظم قدرت و سرمایه‌ خود را صرف نمایش رسانه‌ای و تبلیغاتی کند.
بیایید از خودمان بپرسیم: ترسناک‌ترین بُعد این ویژگی شخصیتی و مشی سیاسی دونالد ترامپ چیست؟ شاید پاسخ معقول چنین باشد: او یک لیدر غیرقابل‌پیش‌بینی است. رفتار و گفتار ترامپ، به دو دلیل می‌تواند ما را دچار خطای شناختی کند:
ممکن است گروه اول، هر نوع رفتار و گفتار ترامپ را حقیقی تلقی کرده و ارزیابی مبتنی بر «احتمال جنگ» را به عنوان مهم‌ترین پیام بازنشر می‌کند.
گروه دوم نیز ممکن است بر اساس یک پیش‌داوری و نگرش سوگیرانه، کل قول و عمل ترامپ را به مثابه‌ بلوف قلمداد کند.
پیداست ارزیابی نهایی هر دو گروه، پیامدهای منفی دارد و خسران به بار می‌آورد. رویکرد خردمندانه و معقول این است که در هر دو حوزه‌ داخل و بین‌الملل، نهاد یا گروه دیپلماتیک مرتبط، چنان با ادبیات و زبان روشنی درباره‌ این موضوع اطلاع‌رسانی و موضع‌گیری کند که راه بر روایت‌های مجعول و تفسیرهای سوگیرانه ببندد. اما به نظر می‌رسد دستگاه دیپلماسی ایران در این حوزه چندان کارآمد نیست. صدالبته مشکل فقط به بخش سخنگویی و دیپلماسی وزارت امور خارجه و شورای اطلاع‌رسانی دولت بازنمی‌گردد و متاسفانه با نوعی تضاد و تکثر رسانه‌ای روبه‌رو هستیم که تلقی آنها از اصل مذاکره، نه تنها افکار عمومی مردم ایران و نهاد بازار، بلکه دولت‌های خارجی و نهادهای بین‌المللی را نیز با ابهام و سردرگمی روبه‌رو می‌کند. مدت‌هاست وقت آن فرارسیده که نه‌تنها موضع‌گیری سیاسی و دیپلماسی در قبال پرونده‌ هسته‌ای و آمریکا، بلکه اطلاع‌رسانی درباره‌ مذاکرات هم، یک‌کاسه و متمرکز شود. شاید کمیته‌ای ترکیبی از شورای راهبردی روابط خارجی، وزارت امور خارجه و شورای عالی امنیت ملی با یک کمیته‌ رسانه‌ای و سیاسی، بتواند نقش نهاد مثبتی در این زمینه را ایفا کند. اگر چنین ابتکاری صورت بگیرد، یحتمل راه بر گمانه‌زنی‌های عجیب‌وغریب بسته خواهد شد.
موضوع دوم، وضعیت فعلی موازنات قدرت و امنیت در خاورمیانه است. این وضعیت، نه‌تنها تابعی از رویدادهای پس از عملیات طوفان‌الاقصی یا 7 اکتبر است، ارتباط روشنی هم با موازنات جهانی، بازگشت ترامپ به کاخ سفید و جنگ قدرت‌ها دارد. تابلوی کنونی خاورمیانه و به‌ویژه وضعیتی که فلسطین، لبنان، خلیج فارس، سوریه و کل منطقه با آن روبه‌رو شده، حاصل اثرپذیری و اثرگذاری چندین متغیر مستقل و متغیر وابسته است. تشریح گذار این متغیرها، که طی چه فرایندی وضعیت خاورمیانه را به نقطه‌ کنونی رساندند، می‌تواند بحثی دور و دراز و بی‌حاصل باشد. آنچه اهمیت دارد، صورت نمایان و غیرقابل‌انکار واقعیت فعلی است.
تابلوی کنونی، براساس نگرش سیاست خارجی منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای ایران، چندان مطلوب نیست. اما در‌عین‌حال، شرایط و اسباب و ابزاری وجود ندارد که بتوان با استفاده از آنها، نوع کنش و واکنش کشورهای منطقه، واکنش غرب به اسرائیل و تصمیمات آمریکا و اتحادیه‌ اروپا را تغییر داد. اما چنین چیزی به این معنی نیست که ایران، امکان استفاده از مزیت‌ها و ظرفیت‌های فعلی ارتباط، تجارت و توسعه‌ روابط در منطقه را از دست داده است.
وقت آن فرا رسیده که با رویکردی رئالیستی، اجازه دهیم کل کشورهای خاورمیانه، در هزینه‌های امنیت و ثبات منطقه، سهیم و شریک شوند و بار تمام دغدغه‌ها بر دوش ایران نباشد. فراموش نکنیم کنشگرانی مانند عربستان سعودی، امارات متحده‌ عربی، ترکیه و حتی عراق، زمانی می‌توانند در چارچوب رقابت‌های منطقه‌ای، به‌سرعت از ایران سبقت بگیرند که به دست خودمان، فاصله گرفتن از میدان دیپلماسی را به مهم‌ترین کاتالیزور و شتاب‌دهنده‌ آنها تبدیل کنیم.
ایران، به‌عنوان یک کشور قدرتمند منطقه، نه در مسیر مقابله دفاعی، نه در مسیر مذاکره، قرار نیست مانند حماس، جهاد اسلامی یا حوثی‌های یمن رفتار کند. اساسا فضا و شرایط مذاکره برای ایران و جنبش‌های مزبور، تفاوت ماهوی دارد و میزان ظرفیت‌ها و تنوع ابزارهای ایران برای اتخاذ تصمیم خردمندانه، بسیار گسترده است. کافی است در چنین مسیری، نگرش نظام حکمرانی به مفهوم «قدرت» از جنس «قدرت منسجم»، «یکپارچه» و هم‌راستا باشد. یعنی اگر قدرت بازدارندگی موشکی، به طور دقیق در طول و عرض دیگر ابزارهای قدرت ملی قرار بگیرد و همه‌ اجزا به شکل هم‌نوا و هم‌نواز عمل کنند، امکان دستیابی به نتایج روشن وجود خواهد داشت. این مساله، بسیار جدی‌تر و حساس‌تر از آن است که قربانی برخی رقابت‌های حزبی، جناحی و جنجال‌های سلبریتی‌ها شود.
نکته‌ سوم، ارتباط مساله‌ مذاکره با آمریکا، با اصلی‌ترین مسائل حکمرانی و توسعه در ایران است.
بایسته‌های تاریخی، اجتماعی و اقتصادی، نظام حکمرانی را بر سر مسیری قرار داده که باید برای سرعت دادن به گذار از وضعیت وقفه در توسعه، دست به بازتعریف مفهومی و بازتعریف منافع ملی بزند.
در چنین مسیری است که می‌توان اهمیت ادراک تهدیدات مستور را بیش از تهدیدات آشکار دانست. به عنوان مثال، بحران خشکسالی و تاثیرات نمایان تغییرات اقلیمی بر هوا، کشاورزی و معیشت مردم ایران، موضوعی است که اکنون و فرداهای دور نسل آتی را نیز درگیر می‌کند. بازسازی دیوان‌سالاری کرختی که نیاز به کارآمدی و به‌روزرسانی دارد، کاربست تدابیر روشن برای گذار از فرسودگی کنونی زیرساخت حمل‌و‌نقل زمینی و هوایی در ایران، رسیدگی به معضلات بزرگ در حوزه‌ صنعت و تجارت، تلاش برای ساماندهی نهادهای بهداشتی و آموزشی، تدوین استراتژی برای مقابله با کمبودهای نگران‌کننده در حوزه‌ انرژی، مسائل حیاتی و مهمی هستند که نظام حکمرانی و مجموعه‌ کارگزاران، بدون گذار به آرامش و ثبات سیاسی و اقتصادی و بدون استفاده از ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری منطقه و فرامنطقه، نمی‌تواند به آنها رسیدگی کند.
در نتیجه مذاکره با آمریکا یا انجام هر اقدام دیپلماتیک و سیاسی دیگری که گره از کار روابط مالی ایران و جهان بگشاید و در عین حال، توان مانور دولت را برای ارتقای وضعیت معیشت مردم را افزایش دهد، اولویتی است که پرداختن به آن، هیچ نوع تعللی را برنمی‌تابد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1349849/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برای داشتن حال خوب لازم نیست کار خاصی انجام دهید

جایگاه‌های سوخت ملزم به نصب شارژر برقی شدند

پانته آ پناهی ها: هیچ‌وقت موهایم را رنگ نمی‌کنم!

امحای 60 هزار دستگاه ماینر غیرمجاز در کشور

امارات، رادار اسرائیلی در مجاورت سواحل یمن مستقر کرد

ویدئویی از کاروان حفاظت بن‌سلمان، فرزند پادشاه سعودی در تهران

روایتی دیگر از دیدار وزیر دفاع عربستان با رهبر انقلاب

ترامپ: از زلنسکی راضی نیستم

فرمانده نیروی زمینی ارتش: دست ما روی ماشه است

زمان واریز یارانه نقدی فروردین دهک‌های چهارم تا نهم مشخص شد

دیدار ویتکاف با مقامات اسرائیل یک روز قبل از مذاکره با ایران

نامه‌های اعتراضی نظامیان صهیونیست به تیپ گولانی رسید

واکنش هومن برق‌نورد به کم‌رنگ‌شدن حضورش در سینما و تلویزیون

تامین 65 درصد هزینه‌های جاری دولت از محل مالیات

مجری قشنگ مهمان برنامه رو مبهوت خودش کرد!

داماد امام: محاصره اقتصادی جشن ندارد/ پیگیری علنی درباره سرنوشت امام موسی صدر فعلا به صلاح مسلمین نیست

فعال شدن آژیر هشدار در مناطق وسیعی از تل‌آویو

معاون وزیر صمت: نظام مالیاتی مشوق تولید نیست

پکن: به هیچ طرف جنگ اوکراین تسلیحات ندادیم

دوبله انیمیشن با مهران غفوریان و امین زندگانی

پیام تبریک وزیر امور خارجه به مناسبت روز ارتش جمهوری اسلامی ایران

لارا روزن ادعا کرد: سعودی‌ها به دنبال تدارک دیدار پزشکیان و ترامپ در عربستان

مهارت‌های همسرداری از دیدگاه قرآن کریم و روایات

رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران: نفت 200 میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد

ترامپ: بدون آمریکا، مکزیک و کانادا کشوری نخواهند داشت

چرا ازازیل شکست خورد؟

روش ترامپ برای پایان دادن به جنگ اوکراین

حراج تابلوی فتحعلی‌شاه و خاندانش در لندن

رکورد ترانزیت جاده‌ای ایران شکست

این بازنشستگان شامل افزایش 70 درصدی متناسب‌سازی شدند

نیویورک تایمز: آمریکا خروج صدها نیروی خود از سوریه را آغاز کرده است

این داستان میتونه سناریو یک فیلم کمدی باشه!

ریما رامین‌فر: گریه‌ من در سریال «پایتخت» واقعی بود

نوید محمدزاده از انتقاد همکارش هم در امان نماند

بغض و احساساتی شدن عوامل سریال «پایتخت»

قیمت جدید طلا و سکه اعلام شد

انهدام 56 پهپاد اوکراینی از سوی سامانه دفاع هوایی روسیه

مومنی: به بنگاه‌های تولیدی علاوه بر ظلم تعطیلی اجباری، ده ظلم دیگر هم می‌شود!

توضیح درباره علت گران‌تر بودن کرایه تاکسی‌های برقی

حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به یک خودرو در لبنان

رژه روز ارتش در سراسر ایران برگزار شد

هلاکت سرتیم عملیاتی گروهک تروریستی جیش‌الظلم + جزئیات

تاثیرات رفتارها، نگرش‌ها و عادات فرد در سبک زندگی

روایت آکسیوس از مقابله تولیدکنندگان چینی با تعرفه‌های ترامپ

خاطره مهران غفوریان از حواس پرتی رضا شفیعی جم !

خاطرات هاشمی: پوتین گفته رابطه با ایران نباید به قیمت تخریب روابط روسیه با دیگران باشد

ساناز سعیدی و علی نصیریان در اکران مردمی فیلم هفت بهار نارنج

عراقچی: پیام رهبر انقلاب به پوتین حاوی نکات مهمی بود

امضای توافقنامه همکاری دفاعی کره جنوبی و امارات

نیاز تهران به 6 هزار مگاوات برق در تابستان؛ مردم صرفه‌جویی کنند

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی