اخبار محرمانه

آخرين مطالب

اولین کسی که در ایران سوار اتومبیل شد خلعت گرفت/ سوار شدن زن و مرد در یک درشکه ممنوع بود خواندنی ها

اولین کسی که در ایران سوار اتومبیل شد خلعت گرفت/ سوار شدن زن و مرد در یک درشکه ممنوع بود
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - راننده این درشکه‌ها سینه‌های پهن داشتند و یا با پنبه سینه پهن می‌کردند و ریش بلند دوشاخه و کلاه و لباس زیبا می‌پوشیدند و کلیه رانندگان با کلمه «خبردار» که به جای «خ»، «ح» تلفظ می‌کردند، مردم را از وسط خیابان دور می‌کردند.

تهران پیش از ورود اتومبیل روزگار جالب توجهی داشت، روزگاری که درشکه‌چی‌ها یکه‌تازه میدان بودند و مردم را در نقاط مختلف شهر جابه‌جا می‌کردند. اما عبور و مرور آن‌ها بی‌حساب و کتاب نبود، آن‌ها پلاک داشتند و مالیات می‌دادند.
حتی بعدها که دوچرخه به ایران آمد، از دوچرخه‌سوارها هم مالیات گرفته می‌شد. متنی که در پی می‌خوانید، گزارشی است از وضعیت عبور و مرورد در تهران حدود یک قرن پیش که در تاریخ 15 فروردین 1333 در مجله «سپید و سیاه» منتشر شد.
تهران دارای درشکه‌های زیبایی بود که از روسیه وارد می‌شد. درشکه تک‌اسبه مختص به عده معددی بود که با راننده دو نفر بیشتر گنجایش نداشت و آن را بعضی جوانان شیک و اعیان داشتند و درشکه تک‌اسب به وضع فعلی وجود نداشت.
ضمنا چند درشکه خیلی عالی به وسیله چند نفر قفقازی که تبه ایران بودند در تهران وارد گردید که چرخ‌های آن از برنز و اسب‌های قوی آن‌ها را می‌کشیدند. سورچی‌ها خیلی شیک و یراق اسب‌ها زیبا بود. در اوایل امر کورس درشکه از [یک] نقطه شهر به نقطه دیگر یک ریال و بعدا به دو ریال رسید ولی سورچی‌ها وقتی از میدان سپه [توپخانه/ امام خمینی کنونی] می‌گذشتند مطالبه دو کورس می‌کردند و یگانه وسیله نقلیه آبرومند شمرده می‌شد.
در شمیران هم این وسیله برای مردم آماده و به سایر نقاط حومه نیز فقط با درشکه مسافرت میسر بود. در آن موقع که ماشین‌های شخصی وجود نداشت درشکه‌های شخصی و کالسکه‌ها مخصوص یک عده از رجال بود و اسب‌های این‌گونه وسیله نقلیه هم خیلی زیبا و یراق خوب داشتند. بعضی سفارتخانه‌ها از جمله سفارت روس نیز دارای درشکه شخصی بودند که در نوع اسب و یراق و مخصوصا راننده توجه کافی به عمل می‌آمد.
راننده این درشکه‌ها سینه‌های پهن داشتند و یا با پنبه سینه پهن می‌کردند و ریش بلند دوشاخه و کلاه و لباس زیبا می‌پوشیدند و کلیه رانندگان با کلمه «خبردار» که به جای «خ»، «ح» تلفظ می‌کردند، مردم را از وسط خیابان دور می‌کردند و سال‌ها بعد بوق درشکه پیدا شد. مع‌الوصف درشکه‌چی‌ها بوق نمی‌زدند و همان خبردار را به ناف عابرین می‌بستند.
در پشت درشکه‌چی در اتاق درشکه کیف چرمی بود که کورس درشکه را در نقاط مختلفه؛ امامزاده حسن، امامزاده معصوم، جی، بریانک و نقاط مختلفه شمیران، شهرری و کلیه اطراف تهران را هریک به قیمت معین قید نموده و وظایف راننده و مسافر را توضیح داده بود که حرکت زن و مرد در یک درشکه ممنوع بود و در صورتی که مسافر زن باشد باید کوروک درشکه افتاده باشد ولی مردها با کوروک باز می‌توانستند سوار بشوند.
درشکه‌ها دارای نمره شهربانی بودند و درشکه‌های شخصی با نمره سفیر نمره‌گذاری می‌شد و همه ماهه باید درشکه‌ها مورد بازدید شهربانی قرار گیرند و به آن‌ها ورقه معاینه بدهند. بچه‌ها هم در پشت درشکه سوار می‌شدند و درشکه‌چی گاهی شلاق خود را به بدن آن‌ها آشنا می‌ساخت.
درشکه‌های کرایه‌ای مبلغی باید به عنوان مالیات نواقل شهرداری بپردازند. این مالیات از انواع وسایل نقلیه گرفته می‌شد ازجمله دوچرخه‌های پایی هم از پرداخت آن معاف نبودند و به وسیله پلاک برنجی نصب می‌کردند که دلیل پرداخت نواقل بود که مفتشین به رسیدگی آن می‌پرداختند. آن وقت‌ها که تازه دوچرخه به تهران آمده بود شاعر بذله‌گویی در وصف دوچرخه خو گفته بود:
مرکبی دارم و این طره که باشد خودرو/ نه علف خواهد و نه یونجه نه کاه و نه جو
لیک اگر در سرما باج نواقل ندهم/ بی‌پلاک است و مفتش برد آن را به گرو
اتومبیل
اولین اتومبیل سواری را در ایران برای مظفرالدین‌شاه آوردند که به اسم کالسکه دودی معروف شد و خود مظفرالدین‌شاه جرأت نکرد در آن سوار شود و اولین شخصی هم که سوار شد خلعت گرفت.
بعدا اتومبیل مخصوص بعضی سفارتخانه‌ها دیده می‌شد تا جنگ بین‌الملل اول که روس‌ها تعدادی اتومبیل باری در تهران آورده و تا امامزاده حسن نفری سی شاهی سوار می‌کردند و مردم بیشتر برای ابراز شجاعت سوار آن می‌شدند و وجه تسمیه اتومبیل را اتور (به ترکی یعنی بنشین) بببین می‌گفتند و وقتی اتومبیل در شهر حرکت می‌کرد مردم اطراف خیابان ایستاده به تماشای آن می‌پرداختند. بعدا اتومبیل سواری فورد در ایران پیدا شد که بوق آن بوق دستی بود و به‌تدریج کامیون و اتومبیل‌های دیگر پیدا شد.
در اوایل امر اتومبیل مخصوص مظفرالدین‌شاه دنده اتومبیل در بیرون رکاب اتومبیل بود و لاستیک اتومبیل وقتی پاره می‌شد وصله آن را بلد نبودند و آن را برداشته به جای بند جوراب استعمال می‌کردند.
باج‌راه!
در ایران فقط چند راه شوسه وجود داشت که مهم‌ترین آن راه تهران به بندر پهلوی بود که آن روزها آن را انزلی می‌گفتند و این جاده را روس‌ها طبق قرارداد ساخته بودند و در عوض از وسایل نقلیه باج‌راه می‌گرفتند و در بیرن راه، راه‌دارخانه ایجاد و و مامورین روسی برای وصول آن اقدام می‌کردند و در اثر شروع جنگ بین‌الملل اول متفقین جاده‌های دیگری هم برای احتیاج خود در ایران احداث کردند که جاده قزوین – همدان – قره‌تو ازجمله آن بود و شرکت عمومی هم جاده بین آستارا و اردبیل را ساخت.
بعد از آن‌ جنگ جاده‌ها به دولت ایران واگذار شد [و] در دست وزارتی به نام وزارت فواید عامه قرار گرفت و باج‌دارخانه‌ها کماکان باقی ماندند و در تمام خطوط آن را تعمیم داده به میزان باج افزودند و از مسافرین هم باج می‌گرفتند و ترتیب آن این بود که تیری در عرض جاده گذاشته شده زنجیری در سر آن بود، گاری و دلیجان و بعدها کامیون پیدا شد، اتومبیل‌ها می‌بایست در پشت زنجیر قرار گرفته تصفیه راه‌داری را بنمایند سپس مامورین زنجیر را بلند کرده اجازه عبور بدهند و اکثر مسافرین برای فرار از پرداخت این مالیات در نیم کیلومتری زنجیر پیاده شده از میان رد خود را به آن طرف زنجیر می‌رساندند ولی گاهی مفتشین جلوی آن‌ها را گرفته تلکه می‌کردند.
بعدا بین راه تهران و شمیران هم در تابستان از طرف شهرداری روزی دو مرتبه آب‌پاشی می‌شد و برای این کار از وسایل نقلیه باج می‌گرفتند و نزدیک پل شاهی سه‌راه ضرابخانه این عوارض به نفع شهرداری اخذ می‌شد و یکی از درآمدهای مهم دولت و شهرداری‌ها بود و عصرها تحویل‌دار شهرداری با الاغ آمده پول‌ها را جمع می‌کرد و در خورجین گذاشته به شهرداری برده تحویل می‌داد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1346297/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سفر در تاریخ؛ «اشرف پهلوی در کنار فوزیه فواد»؛ سال 1319/ عکس

انتخاب: دبیری گفته کنار نمی‌روم مگر اینکه پزشکیان برکنارم کند

مرقد سید حسن نصرالله در عید فطر

واعظی: در زمان روحانی پیام‌هایی [از طرف سرویس‌های امنیتی] دریافت می‌کردیم

معاون پزشکیان: به دنبال سخت‌گیری حجاب در کف جامعه نیستیم

تاجگردون: به فکر مستضعفین بودن به این معنی نیست که باید منابع کشور را مستقیم به آنها بدهیم

وزیر تندروی کابینه اسرائیل استعفا داد

ترامپ برای توقف حملات به یمن شرط گذاشت

بوی پاهای اوس موسی فهیمه رو کلافه کرده

ماجرای عشق رحمت جلوی بهروز لو رفت

رحمان و رحیم رو دستگیر کردن

ایشونم wife عه منه

نقشه شوم شری‌جون برای خانواده معمولی

پزشکیان: روابط ایران و الجزایر در فضایی برادرانه و دوستانه در حال گسترش است

آمریکا: ترامپ حاضر به صحبت درخصوص توافق با ایران است

دو نفر بر اثر تیراندازی در دمشق کشته شدند

ارسطو به خاطر پول خفه شد!

اومدن ترور نا تموم رو تموم کنن

سپاه بیانیه داد

علی لاریجانی، مشاور رهبر انقلاب: اگر آمریکا یا اسرائیل، ایران را بمباران کنند مجبور خواهیم شد به سمت تولید سلاح هسته‌ای برویم

علی لاریجانی، مشاور رهبر انقلاب: اگر آمریکا یا اسرائیل، ایران را بمباران کنند مجبور خواهیم شد به سمت تولید بمب اتم برویم

وقتی از جواب دادن به سوالای تکراری فامیل خسته نشدی!

سید محمد صدر: اسرائیلی‌ها مذاکرات «مک فارلین» را نجس کردند!

لاریجانی: محتوای نامه ترامپ همان است که مرتب در سخنرانی‌هایش می‌گوید اما با زبان دیگر

چهره ها/ سلفی جدید حدیث میرامینی

انتشار پشت صحنه تیتراژ برنامه «شوخی شوخی»

‌جوجه بدون منقل؛ مناسب زمانی که رفتی بیرون شهر و ذغال نداری

چهره ها/ تبریک سال نو توسط بهنوش بختیاری

چگونه شخصیت کاریزماتیک داشته باشیم؟

رحمت نشون داد علاوه بر بازیگری خواننده خوبی‌ هم هست

پزشکیان: با تمام وجود در کنار مردم یمن خواهیم بود

دیدار سید هادی خامنه‌ای با مهدی کروبی

اروپا، روسیه را نقره‌داغ می‌کند

قسمت بیستم و نهم زندگی پس از زندگی «چشم های بسته»

علی مطهری: باید همان ابتدا با ترامپ مذاکره می‌کردیم

کوبا، تهدید گستاخانه آمریکا علیه ایران را محکوم کرد

همه راه‌ها دوباره به چین می‌رسد

ماجرای برکناری جواد لاریجانی از وزارت خارجه پس از سفر هیات کا.گ.ب به ایران

واکنش اتحادیه اروپا به تهدیدات ترامپ علیه ایران؛ راه‌حلی جز دیپلماسی وجود ندارد

خبر استعفای 43 نماینده مجلس تکذیب شد

با کاغذ شکلات عید برای بچه ها انگشتر بساز

آیا مالیات اضافی کارگران به آنها بازگردانده می‌شود؟

سه تبعه ازبکستان متهم به قتل خاخام صهیونیست به اعدام محکوم شدند

نامه هشدار آمیز بیش از 1900 دانشمند آمریکایی به دولت ترامپ

چهره ها/ عکس جذاب و متفاوت نانسی عجرم در عید فطر

تجربه باورنکردنی جدا شدن روح از بدن در برنامه «زندگی پس از زندگی»

روسیه: سازوکار جدید همکاری پارلمانی با ایران شکل می‌گیرد

جزئیات اولین سند ازدواج در ایران باستان / زن و مرد ایرانی چه حقوقی داشتند؟ / جریمه‌ای که مرد بابت آوردن کنیز، باید به زن می‌داد

طلا، دلار یا مسکن، بهترین سرمایه‌گذاری در سال 1404 چیست؟

درخواست حماس از سران عرب برای توقف جنایات صهیونیست‌ها

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی