تغییر رویکرد بی بی سی در قبال چین؛ صداقت یا ترفندی تازه؟
فرهنگی اجتماعی
بزرگنمايي:
اخبار محرمانه - رسانه انگلیسی بی بی سی اخیرا چندین گزارش مثبت در مورد چین از جمله درباره دستاوردهای اخیر صنعت سینمای این کشور، دستاورهای آن در حوزه فناوری، هوش مصنوعی، صنایع خودروسازی و... منتشر کرده است؛ رویکردی که باید به آن ، به عنوان یک تغییر ناگهانی از جانب بی بی سی در قبال چین، با نگاه تردید نگریست.
این تغییر ناگهانی بی بی سی، رسانه ای که اصولا به دلیل موضع انتقادی خود در قبال چین شناخته می شود، بحث های داغی را از سوی مردم چین در فضای مجازی گسترده این کشور برانگیخته است.
بی بی سی در پرداختن به اخبار و گزارش های مربوط به یک فیلم انیمیشن جدید سینمای چین به نام "نزا 2" که با فورش بیش از 10 میلیارد یوان، رکوردی تاریخی در صنعت سینمای این کشور ثبت کرده و در صحنه های بین المللی نیز بسیار مورد توجه قرار گرفته است، از لحن طعنه آمیز و انتقادی خود در قبال چین خود فاصله گرفت و تا حدودی سیاست سانسوری خود در قبال خبرهای چین را کنار گذاشت. بی بی سی در گزارش خود درباره این فیلم خاطرنشان کرد که موفقیت این فیلم نه تنها قدرت فزاینده انیمیشن چینی را به نمایش می گذارد، بلکه امکانات بی نهایت اساطیر سنتی چینی را در یک زمینه مدرن نشان می دهد.
بسیاری از کاربران اینترنتی چینی نیز از یک گزارش اخیر بی بی سی با عنوان "دیپ سیک، تیک تاک و تمو: پیشتازی چین در فناوری" غافلگیر شدند. این گزارش به مواردی از پیشرفت های عظیم چین در حوزه فناوری از جمله هوش مصنوعی دیپ سیک، شبکه تیک تاک، شرکت خودروسازی بی وای دی، شرکت هوآوی و ... اشاره کرد و اذعان کرد که فناوری چینی امروز همه جای جهان را فراگرفته است و حتی در بسیاری از مناطق، چین نیروگاه های فناوری پیشرفته سابق را به چالش می کشد.
یک وبلاگ نویس چینی در حوزه فناوری در پلتفرم "ویبو" چین که بیش از 7.7 میلیون دنبال کننده دارد، روز چهارشنبه در پستی نوشت: «گزارش بی بی سی مرا کمی مبهوت کرد.»
این وبلاک نویس معروف چینی می گوید: "آنچه حتی تعجب آورتر است این بود که بی بی سی دستاوردهای چین را مدیون سیاست های دولت این کشور دانست و از آن تمجید کرد! رویکردی که به ندرت می توان در رسانه های غربی یافت. این تغییر ناگهانی در لحن و ادبیات بی بی سی در قبال چین بسیار عجیب و غیرمنتظره است. پس آن نگرش سرکش قبلی بی بی سی در قبال چین چه شد؟"
بی بی سی سالهای طولانی است که به عنوان "یکی از رسانه های پیشتاز احساسات چین ستیزانه" شناخته می شود. هر زمان که صحبت از موضوعات مربوط به چین به میان می آمد، زاویه نگاه بی بی سی همیشه انتقادی و پرسشگرانه بوده است. حتی اگر برخی گزارش های بی بی سی درباره چین شروع مثبتی داشتند، اما در ادامه گزارش به راحتی می شد که لحن و رویکرد اصلی و ضدچینی آن را مشاهده کرد.
بی بی سی در اغلب برنامه ها و گزارش های خود درباره چین از شیوه ها و ترفندهای مخلتف برای تحریف حقایق مرتبط با چین استفاده کرده است. به عنوان مثال، این رسانه انلگیسی در گزارش هایی درباره تولید محصول پنبه یا گوجه فرنگی در منطقه شین جیانگ چین(که غرب و آمریکا مدعی نقض حقوق بشر در این منطقه از سوی دولت چین هستند) این گونه گزارش می داد که این محصولات در شین جیانگ از طریق «کار اجباری» تولید می شود و یا این که این شبکه تلویزیونی خبری، اعتراضات خیابانی در هنگ کنگ را به عنوان یک «صحنه زیبا» به تصویر می کشید.
اما حالا بی بی سی را چه شده است؟ چه شده که بی بی سی اخیر چرخش 180 درجه ای دست کم در برخی گزارش های های خود در قبال چین داشته است؟
برخی از کاربران اینترنتی و کارشناسان چینی به طور کلی بر این باورند که این تغییر ناگهانی در رویکرد بی بی سی ، ارتباط نزدیکی با تعطیلی آژانس توسعه بین المللی ایالات متحده (USAID) دارد.
بی بی سی در بیانیه ای در وب سایت خود به تاریخ 14 فوریه اعلام کرد: «مانند بسیاری از سازمان های توسعه بین المللی، فعالیت های رسانه ای بی بی سی هم تحت تأثیر توقف موقت بودجه دولت ایالات متحده قرار گرفته است که حدود 8 درصد از درآمد ما در سال های 2023-24 را تشکیل می داد.»
با این حال، بخش فعالیت های رسانه ای بی بی سی همچنین تاکید کرد که به عنوان خیریه بین المللی بی بی سی، "ما کاملا از بخش خبری بی بی سی مستقل هستیم و برای انجام کار خود کاملا به اهداکنندگان و حامیان خود متکی هستیم."
شن یی، استاد دانشگاه فودان در این خصوص در مصاحبه با روزنامه گلوبال تایمز گفت: از منظر ارتباطات جهانی و افکار عمومی بین المللی، تأثیر واضح قطع بودجه توسط ایالات متحده از نظرهای مختلف حائز اهمیت است. اگر با گزارش های منفی در مورد چین مواجه شدید، باید از خود بپرسید که آیا آنها برای تهیه این گزارش ها و اطلاعات ساختگی، پول دریافت می کنند یا اینکه عادت به انتشار مطالب غیرواقع و خودخواهانه دارند؟
تغییر رویکرد اخیر بی بی سی در گزارش های خود در مورد چین توسط برخی از کاربران اینترنتی چینی به عنوان "راه جایگزین درخواست پرداخت" تلقی شده است. آنها معتقدند که بدون حمایت مالی ایالات متحده، بی بی سی روش گزارش خود را در مورد چین تغییر داده است. شاید بی بی سی این ترفند جدید را در پیش گرفته است تا دوباره آمریکا را متقاعد به حمایت مالی از خود کند.
در همین حال، لیو شیانگ، پژوهشگر آکادمی علوم اجتماعی چین، این سوال را مطرح کرد که آیا گزارش های مثبت اخیر بی بی سی، واقعا نشان دهنده تغییر موضع اساسی این رسانه انگلیسی در مورد چین است یا خیر؟
لیو گفت: من فکر نمی کنم که این تغییر سریع، ربطی به قطع حمایت مالی آژانس توسعه بین المللی ایالات متحده داشته باشد زیرا این تصمیم به تازگی اتخاذ شده است. برای سازمانی مانند بی بی سی، چنین تغییر سریع در مواضع خود نمی تواند صرفا به قطع حمایت مالی آژانس توسعه بین المللی ایالات متحده مربوط باشد.
این کارشناس افزود: به عنوان مثال، هوش مصنوعی چینی دیپ سیک در واقع یک سر و صدای جهانی ایجاد کرده است و حتی بازار سهام ایالات متحده را تکان داده است. لیو گفت، با توجه به چنین رویداد مهمی، ممکن است رسانه های غربی مجبور شده باشند تا توسعه فناوری چین را جدی تر بگیرند.
لیو خاطرنشان کرد: چه "صدای آمریکا" (VOA) باشد و چه بی بی سی، گزارش های آنها اغلب به شکل روایت هایی است که باعث ایجاد قطبی سازی می شود و چین و غرب را درتقابل شدید قرار می دهد. تا زمانی که این رسانه ها وجود داشته باشند، بعید است که نوع و رویکرد ضد چینی گزارش های آنها در کوتاه مدت تغییر کند.
وی افزود: «با این حال، در مواجهه با قدرت رو به رشد چین، من فکر می کنم انکار موفقیت ها و دستاوردهای این کشور برای رسانه های غربی هر روز دشوار و دشوارتر خواهد شد.»
لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1333006/