حاشیههای تغییر فرمان ایرانخودرو
تحلیل ویژه
بزرگنمايي:
اخبار محرمانه - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
شرکت کروز: رای شورای رقابت قابلیت اجرایی ندارد
![]()
هیات تجدیدنظر شورای رقابت پس از یک هفته از برگزاری مجمع ایرانخودرو و انتخاب اعضای جدید هیات مدیره این شرکت، رای خود را ابلاغ و با حضور کروز در هیات مدیره این شرکت خودروسازی مخالفت کرده است، اما «کروز» در اطلاعیهای عنوان کرده که «این رای اصلا قابلیت اجرایی ندارد.»
شورای رقابت در مصوبه خود درباره خصوصیسازی ایرانخودرو، مواردی را برای غیرقانونی بودن حضور کروز در هیات مدیره ایرانخودرو برشمرده است. این موارد به شرح زیر هستند: دسترسی نامحدود شرکت کروز به اطلاعات شرکت ایرانخودرو، امکان حضور اعضای هیات مدیره در همه معاونتها و دسترسی به همه گزارشها، اطلاع و اشراف به تصمیمات محرمانه و بلندمدت شرکت از قبیل سند راهبردی شرکت برنامههای بلندمدت شرکت برای تولید محصولات، اشراف و مدیریت کمیته حسابرسی شرکت و دسترسی نامحدود به همه مسائل مالی شرکت، دخالت در انتصابات در سطوح مدیریتی شرکت ایرانخودرو و شرکتهای تابعه، ایجاد تفاوت در شکل و محتوای قراردادهای منعقده بین شرکت ایرانخودرو و شرکت کروز در مقایسه با سایر قطعهسازان، تلاش و بهرهگیری از حضور در هیاتمدیره به منظور حذف قطعهسازان رقیب شرکت کروز و ایجاد انحصار در تولید قطعات برای این شرکت و قیمتگذاری قطعات خودرو و تحمیل هزینه بیشتر به ایرانخودرو که باعث افزایش قیمت تمام شده محصولات شرکت ایرانخودرو و اضرار عمومی میان مردم و جامعه میشود.
هیات تجدیدنظر شورای رقابت در رای خود عنوان کرده که «سابق بر این بانکهای سهامدار ایرانخودرو در قالب یک وکالتنامه، حق مدیریت ایرانخودرو را به مدیرعامل معرفی شده از سوی وزارت صمت تفویض کرده بودند. شب برگزاری مجمع، این وکالتنامه توسط بانکها لغو شده است.» بنابراین «پس از طرح موضوع در جلسه 305 هیات تجدیدنظر شورای رقابت در مورخ 1403.11.15 تصمیم هیات تجدیدنظر شورای رقابت را یک هفته پس از برگزاری مجمع ایرانخودرو و درحالی که اعضای هیات مدیره این شرکت و مدیرعامل این شرکت هفته گذشته انتخاب شدند را روز سهشنبه 23 بهمن به صورت رسمی ابلاغ کرد.»
شورای رقابت در اسفند 1401، پیرو شکایت ایرانخودرو از شرکت کروز با موضوع عضویت شرکتهای قطعهسازی در هیاتمدیره ایرانخودرو (که دو زیرمجموعه از شرکت کروز شامل شرکت تدبیر سرمایه آراد و پویا نمایان رستا در هیاتمدیره ایرانخودرو هستند) باتوجه به آثاری که اینگونه سهامداری در ایجاد اخلال در رقابت در حوزه تامین قطعات دارد، اعلام کرد که عضویت یک قطعهساز در هیاتمدیره ایرانخودرو به معنای دسترسی به تمام اطلاعات شرکت بالادستی (خودروساز) است و رانت اطلاعات برای شرکت قطعهسازی کروز و زیرمجموعه آن را مهیا میسازد. در نتیجه، شورای رقابت براساس فصل نهم قانون اجرای سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی، دستور به واگذاری سهام شرکت ایرانخودرو توسط سهامداران مزبور صادر کرد تا حدی که دیگر عضو هیات مدیره نداشته باشند.
پس از صدور رای اولیه، شرکت کروز به رای صادره اعتراض کرد و توانست در هیات تجدیدنظر شورای رقابت، رای را به نفع خود تغییر بدهد.
پس از این تغییر رای، ایرانخودرو اعتراض خود را به دیوان عدالت اداری برد و دیوان پس از بررسی، حکم بر لزوم بررسی مجدد پرونده توسط هیات تجدیدنظر صادر کرد و به این هیات دو ماه مهلت داد تا رای جدیدی صادر کند.
هیات تجدیدنظر شورای رقابت نیز بالاخره پس از حدود 4 تا 5 ماه تاخیر در برگزاری جلسه و صدور رای جدید روز دوشنبه 15 بهمن ماه تشکیل جلسه داد و رای علیه کروز صادر کرد و روز سهشنبه 23 بهمن این رای به صورت رسمی اعلام شد این درحالی است که چهارشنبه هفته گذشته مجمع ایرانخودرو برگزار شد و هیاتمدیره ایرانخودرو و پس از آن مدیرعامل این شرکت خودروساز انتخاب شدند.
پاسخ کروز
اما در پاسخ به رای جدید هیات تجدیدنظر شورای رقابت، شرکت صنایع تولیدی کروز اطلاعیهای 4 بندی صادر کرده و این رای را فاقد وجاهت قانونی خوانده است.
در بند اول این اطلاعیه آمده است: همانگونه که در صدر رای 305 هیات تجدیدنظر شورای رقابت ملاحظه میشود شرکت صنایع تولیدی کروز و شرکت ایرانخودرو تنها طرفین این دعوی هستند و نه شرکت یا شرکتهای ثالث دیگر و شرکت صنایع تولیدی کروز هیچ میزان سهام و عضو هیات مدیرهای در شرکت ایرانخودرو ندارد و این رای اصلا قابلیت اجرایی ندارد، چون شرکت کروز طبق اصل استقلال شخصیت حقوقی شرکتها از سهامدارانش، نمیتواند تکلیفی به ثالث یا ثالثین داشته باشد و لذا این رای به دلیل عدم امکان قابلیت اجرا، تکلیف مالایطاق محسوب میشود.
شرکت «کروز» اعلام کرده: از آنجایی که تصمیم 553 شورای رقابت که در رای حاضر تایید و ابرام گردیده ناظر به فروش سهام توسط شرکتهای تدبیر سرمایه آراد و پویا نمایان رستا بوده است تا حدی که از هیات مدیره ایرانخودرو خارج شوند و با توجه به انتخاب مدیران جدید شرکت ایرانخودرو در مجمع مورخ 17 بهمن ماه 1403 که در رسانهها و جراید و کدال بورس انتشار یافته و نامی از این دو شرکت در بین شرکتهای منتخب نیست لذا از این منظر نیز محملی برای اجرای رای موصوف وجود ندارد و اجرای این رای غیرقانونی، سالبه به انتفاع موضوع است.
در بند سوم این اطلاعیه نیز آمده است: ایرادات ماهوی و شکلی فراوانی به رای هیات تجدیدنظر شورای رقابت وارد است که برای حفظ اعتبار این شرکت به عنوان بزرگترین مجموعه قطعهسازی کشور یقینا نسبت به این رای در مرجع صالح اقدام قانونی لازم در راستای درخواست نقض تصمیم غیرقانونی موصوف میشود.
«کروز» همچنین در بند چهارم این اطلاعیه عنوان کرده که علیه آقایان علیاکبر کریمی و محمدرضا پورابراهیمی به دلیل اقدام خلاف قانون انجامی، بهرغم اینکه طبق نصوص ماده 68 قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ٤٤ قانون اساسی و ماده 91 قانون آیین دادرسی مدنی مشمول ایراد رد دادرس بوده و صالح به رسیدگی نبودهاند لیکن با اصراری عجیب و شائبهبرانگیز اقدام به عدم توجه به انذارات قانونی داده شده، نکرده و در تصمیمگیری ورود نمودهاند در مراجع کیفری شکایت جزایی وفق ماده 76 قانون اجرای سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی انجام میشود، زیرا به وضوح از مقررات قانون برای ضربه زدن به اعتبار تجاری و حرفهای شرکت صنایع تولیدی کروز سوءاستفاده نمودهاند و تمامی ضرر و زیانهای وارده ناشی از این رای غیرقانونی از این اشخاص مطالبه میشود. (بند چهارم شکایت از برخی از افراد است که در این گزارش قید نشده است)
حواشی واگذاری ایرانخودرو ادامه دارد
شورای رقابت در شرایطی رای خود را اعلام میکند که 17 بهمن 1403، مجمع سهامداران ایرانخودرو جلسه فوقالعاده تشکیل داد و اعضای جدید هیاتمدیره همچنین مدیرعامل جدید مشخص کرد. در حال حاضر اکثریت اعضای هیات مدیره ایرانخودرو از اعضای شرکتهای تابعه کروز هستند.
«علیمردان عظیمی» مدیرعامل پیشین ایرانخودرو، در واکنش به این تصمیم آن را غیرقانونی خواند. برخی خبرگزاریها از قفل شدن درهای ساختمان مدیریتی ایرانخودرو در زمان تودیع و معارفه مدیرعامل جدید گزارش دادند. درنهایت نیز عظیمی سکان هدایت ایرانخودرو را به مدیرعامل جدید «عادل پیرمحمدی» سپرد. اکنون سهام ایرانخودرو به این مجموعهها تعلق دارد: خدمات گستر صبا انرژی، مدیریت سرمایهگذاری ملی ایران، سرمایهگذاری گنجینه ایرانیان، بهینهسازان بهمن و اعتبارآفرین. پیرمحمدی به عنوان نماینده موظف مدیریت سرمایهگذاری ملی ایران، رییس هیاتمدیره و مدیرعامل ایرانخودرو است. مقام نایبرییس هیاتمدیره ایرانخودرو نیز دراختیار «جمشید ایمانی کتک لاهیجانی» نماینده اعتبارآفرین، قرار دارد.
لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1330634/