اخبار محرمانه

آخرين مطالب

نقد «بچه مردم»؛ ترویج میهن‌دوستی با مفهوم عشق به ایران فرهنگی اجتماعی

نقد «بچه مردم»؛ ترویج میهن‌دوستی با مفهوم عشق به ایران
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - فرهیختگان / تمام اجزای شکل‌دهنده «بچه مردم» برای اینکه موتور فیلم را به راه بیندازند در تعادل و هماهنگی کامل با یکدیگر کار می‌کنند و به پیش می‌روند. «بچه مردم» حاصل هوش، قریحه و طنازی‌های فیلمسازی‌ است که نشان می‌دهد پیش از هرچیز بلد است چطور قصه بگوید. محمو‌د کریمی با شناخت نسبت به سوژه به استقبال آن رفته است و توانسته از پس داستان نه‌چندان بکری که روی کاغذ جریان دارد بربیاید. تدوین عنصر اساسی اجراست و فیلمساز با بهره‌گیری از آن ضعف‌های موجود در فیلمنامه را پُر کرده است. سینما مأمن و جایگاه خیال و فیکشن است و در این برهوتی که آثار ارگانی و فیلم‌های ناخوش‌احوال اجتماعی به وجود آورده‌اند، «بچه مردم» نسیم خوشایندی‌ است که آلودگی‌های صوتی و تصویری این چندروز اخیر جشنواره را هرچند مقطعی، ولی از بین می‌بَرَد.
«بچه‌ مردم» از ساختار بصری گرفته تا فرم روایی وام‌دار آثار سینمای پُست‌مدرن آمریکاست و ایده‌های زیاد و درهم‌تنیده‌اش را با بهره‌گیری از ساختار موزیک‌ویدئوهای «ام‌تی‌وی» بنا می‌کند و همین نکته هم باعث گرم شدن موتور فیلم و ارتباط بیننده با آن می‌شود. این اثر -سوای اسم غیرسینمایی‌اش- با زبان تصویر حرف دل خود را -که همان عشق به وطن باشد- به مخاطبان حاضر در سالن سینما ارائه می‌دهد و از این منظر در رقابتی نزدیک با خدای جنگ تا این لحظه بهترین فیلم جشنواره چهل‌وسوم است. امّا چه می‌شود که مفهوم عشق به ایران در «بچه مردم» باورپذیرتر از «خدای جنگ» درمی‌آید؟ «خدای جنگ» متعلق به سینمای موسوم به ژانر است و از قواعد آن تخطی نمی‌کند، به همین دلیل هم انگیزه پروتاگونیستش برای حمله موشکی به دشمن بعثی در حد و حدود پلاستیک یک فیلم خوش‌ساخت ژنریک باقی می‌ماند و مضمون دفاع مقدس در رگ و پی آن جا نمی‌گیرد. امّا مفهوم عشق به خاک به‌مثابه مادر انسان در «بچه مردم» توسط مخاطب درک می‌شود؛ علت این اتفاق را می‌توان در ساختار تکه‌تکه‌شده‌ای که فیلمساز از آن در فرم بصری بهره برده است، خلاصه کرد.
اثر در عین اینکه به هیچ ژانر خاصی دلبستگی ندارد ولی از هر امکانی که سینمای عامه‌پسند برای رساندن مفاهیم در اختیارش قرار می‌دهد مایه می‌گیرد و از آن منتفع می‌شود. برای نمونه ریتم تند اثر در مقدمه، به‌همراه تمپوی بالای آن و همچنین قاب‌هایی که ما را یاد آثار «وس اندرسون» می‌اندازد، تماشاگر را از توجه صرف به ساختار فیلمنامه برحذر می‌‌دارد تا هم کار خود را راحت کند و هم بتواند مضمون وطن‌د‌وستانه‌اش را به مدد تدوین و تصاویر کارت‌پستالی و عکس‌های زیبا و طراحی صحنه دقیق جا بیندازد. بازی بازیگران اصلی و فرعی هم آنقدر خوب، یک‌دست و حرفه‌ای ا‌ست که عملا حفره‌ها و خلأهای موجود در فیلمنامه را مرتفع می‌کند و اجازه دقیق شدن مخاطب به این ایرادها را نمی‌دهد. دوربین سیال و فکر شده محمود کریمی در یک‌سوم ابتدایی «بچه مردم» مسئله فیلم را روشن می‌سازد و پس از آن با اندوخته‌ای که به دست آورده صورتبندی خودش از وضعیت را به دیگری انتقال می‌دهد.
در ادامه «بچه مردم» با استفاده از سازمایه‌های ملودرام در پرده دوم و سوم تندی ریتم فیلم در مقدمه را برطرف می‌کند تا ذهن تماشاگر برای درک حرف پایانی آماده شود. اینکه یک بچه پرورشگاهی از پیدا کردن مادرش صرف‌نظر کند و «وطن» را همچون رزمندگان جنگ تحمیلی به‌عنوان «مادر حقیقی انسانِ ایرانی» که هم جذاب است و هم ممکن است در اجرا به حرفی شعاری تبدیل شود، ولی فیلمساز تکه‌پاره‌های یک روایت ازهم‌گسیخته را همان‌گونه که پیش‌تر گفته شد در درون قالب موزیک‌ویدئو می‌ریزد و آن پایان متافیزیکی و بی‌ارتباط با ساختمان درام را منطقی جلوه می‌دهد. بچه مردم در ابتدا بار روایت را بر دوش قهرمانان جمعی‌اش -که همان بچه‌های پرورشگاه باشند- می‌اندازد، اما به یک‌باره هر کدام از آن بچه‌های پرشروشور و جذاب را از روند داستان‌پردازی حذف می‌کند. اگر این اتفاق در یک فیلم اصیل ژانری می‌افتاد بسیار برخورنده به‌نظر می‌رسید، اما در دل این ساختار تمام تناقض‌ها و ضعف‌ها توسط تدوین پوشش داده شده و بچه مردم راهش را به دل تماشاگر پیدا می‌کند.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1326763/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وابستگی پنهان؛ اقتصاد آمریکا تا چه حد به چین متکی است؟

حجم تجارت کشور رکورد جدیدی ثبت کرد

مشاور وزیر ورزش: کمترین وام که برای ازدواج است را هم نمی‌دهند

وزیر کار: مزد کارگران در سال آینده را بر اساس تورم تعیین می‎کنیم

ادعای سیاستمدار فرانسوی درباره کودتای ماکرون

اعتراض روسیه به اتحادیه اروپا

شرط ترامپ برای حمایت از اوکراین

ابتکار گرینلند برای مواجه با تهدیدات ترامپ

مسکو: واشنگتن هنوز پیشنهادی درباره اوکراین نداده است

مخالفت ایتالیا با طرح ترامپ درباره ناتو

انتقام‌گیری ارتش اشغالگر از غزه

بابک خواجه‌پاشا: جشنواره فجر یا جشن تابوشکنی؟

فاز جدید رزمایش اقتدار پدافند هوایی با غرش جوشن و مجید

جشن بزرگ علمداران انقلاب به مناسبت روز جانباز در بیجار برگزار شد

تکریم و تجلیل استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران از جانبازان سرافراز نخاعی

سرمقاله فرهیختگان/ صدای آمریکا به مقصد نمی‌رسید

مصباحی مقدم: 70 میلیارد دلار ارز و طلا در دست مردم است

منتقد سینما: قرار بود سانس‌های ویژه‌ای برگزار شود، اما خبری نشد!

جلالی: مطمئن باشید که روابط ایران و روسیه در دولت جدید آمریکا هم تعمیق خواهد یافت

تحلیل مهاجری از چند پرونده مطرح در کشور؛ اتفاقاتی در حال رخ دادن است

جمالی نوبندگانی: مذاکره با ترامپ سخت‌ و طاقت‌فرسا خواهد بود

ریشه‌های قاچاق سوخت کجاست؟

کنایه مصباحی مقدم به همتی: مسوؤلی با یک کلمه نسنجیده 25 درصد قدرت خرید مردم را کاهش داد

رشد 47 درصدی درآمد مالیاتی دولت نسبت به مدت مشابه سال گذشته

السیسی به واشنگتن می رود

پرواز گسترده بالگردهای رژیم صهیونیستی

جزئیاتی جدید از عملیات ضد صهیونیستی امروز در شرق جنین

برج دیده‌بانی پادگان «تیاسیر» در کنترل نیروهای مقاومت

ترکیه نخستین موشک بالستیک کوتاه‌برد ساخت داخل را پرتاب کرد

چرا شناسایی شهید هاشمی طول کشید؟

ساداتیان: معنای سخنان رهبری یعنی گفتگو کنید اما حواستان جمع باشد

نگاهداری: شورای عالی فضای مجازی درباره رفع فیلترینگ از مرکز پژوهش‌های مجلس نظر نخواسته است

حدادعادل: به برخی دوستان مجلس گفته‌ایم تندروی نکنید

جزئیات جدید درباره شکنجه‌ها و ترور‌های سازمان‌یافته سازمان منافقین

واکنش ثابتی به واگذاری ایران خودرو به کروز: اگر دوربین مخفی است بگویید ما هم بدانیم!

هیئت ایرانی در مراسم تشییع شهید نصرالله در بیروت شرکت خواهد کرد

دیدار استاندار هرمزگان با جانبازان سرافراز

آیین تکریم و تجلیل از جانبازان معزز قطع نخاعی آسایشگاه بقیه الله (عج) انجام شد

درست کردن لباس عروسکی با اسکناس

نماینده مجلس: دلالان بازار را تسخیر کرده‌اند

تحلیلگر مسائل اقتصادی: اواخر عمر حکومت پهلوی هم تورم دو رقمی داشتیم

ایهود باراک: نتانیاهو را سرنگون کنید

تشکیل پرونده قضایی برای 2 هنرمند به دلیل «اقدام خلاف عرف و شرع»

چهره ها/ پرتره ای از چهره جذاب حامد بهداد در 51 سالگی

جیرانی: حتی به «دانه انجیر معابد»‌ اگر مجوز می‌دادیم هیچ اتفاقی نمی‌افتاد

اظهارات الله کرم درخصوص گردهمایی‌های اعتراضی اخیر؛ نامه درخواست تجمع را ستاد احیا به فرمانداری ارسال می‌کند

امنیت کویر در دستان فراجا

معاون عراقچی: ایران برای اینکه تصمیمی بگیرد منتظر اقدامات دشمن نمی‌ماند

پیش بینی آل اسحاق از سرنوشت پرونده FATF

سرمقاله وطن امروز/ انقلاب و انقلابی‌گری

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی