اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ FATF در آزمون مصلحت تحلیل ویژه

سرمقاله دنیای اقتصاد/ FATF در آزمون مصلحت
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - دنیای اقتصاد / «FATF در آزمون مصلحت» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم علیرضا سلطانی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
پرونده FATF با پیگیری دولت چهاردهم از بایگانی مجمع تشخیص مصلحت نظام بیرون آمد و قرار است این نهاد حاکمیتی با بررسی دو لایحه باقی‌مانده پالرمو و CFT، یکی از چالشی‌ترین مسائل کلان کشور در یک‌دهه اخیر را تعیین تکلیف کند.
دولت روحانی در سال1396 لایحه «الحاق ایران به کنوانسیون بین‌المللی مقابله با تامین مالی تروریسم (CFT)» و لایحه «الحاق ایران به کنوانسیون سازمان ملل برای مقابله با جرائم سازمان‌یافته فراملی (پالرمو)» را به مجلس دهم تقدیم کرد که به‌سختی به تصویب رسید؛ اما با مانع بزرگ شورای نگهبان و بعد از آن مجمع تشخیص مصلحت نظام مواجه شد.

دولت دوازدهم به ریاست حسن روحانی تلاش زیادی کرد که این دو لایحه در مجمع تشخیص به تصویب برسد؛ اما گویا مجمع براساس مباحثی که در مناظرات انتخاباتی ریاست‌جمهوری چهاردهم مشخص شده تنها تصمیم‌گیرنده در این زمینه نبود و به این ماجرا پای نهادهای امنیتی مانند شورای عالی امنیت ملی و افراد خاص مانند سعید جلیلی باز شد و به بهانه عدم اعتماد به دولت روحانی، مجمع تشخیص بررسی این موارد را مشمول زمان کرد تا دولت دوازدهم به پایان برسد.
روی کار آمدن دولت سیزدهم با توجه به قرابت سیاسی بیشتر با حاکمیت و مجمع تشخیص امید به حل مساله را بالا برد؛ اما با وجود این، موضوع FATF در مجمع بلاتکلیف ماند؛ چون دولت سیزدهم اهتمامی به حل مساله نداشت و بنابراین با بی‌تفاوتی دولت سیزدهم نسبت به موضوع عملا مجمع تشخیص تعیین‌تکلیف FATF را بایگانی کرد و از این بابت خسارات سنگینی به کشور وارد شد. اگر این موضوع در مجمع در سال‌های قبل حل می‌شد، امروز بخش زیادی از مشکلات کشور به لحاظ اقتصادی حل شده بود. حل مساله FATF فقط حلّال مناسبات اقتصادی و تجاری ایران با غرب نیست، بلکه عادی شدن و به عبارت دیگر امکان استفاده از ظرفیت‌های اقتصادی و مالی کشورهایی مانند چین، روسیه، هند و دیگر کشورها نیز در گرو حل این موضوع است؛ چه اینکه اخیرا روس‌ها مشخصا به مقامات ایرانی اعلام کرده‌اند که برای گسترش روابط اقتصادی باید ایران از لیست سیاه FATF خارج شود. بنابراین اجرایی شدن معاهده همکاری اخیر ایران و روسیه در گرو حل مسائلی از نوع FATF است.
همزمان با طرح مجدد تعیین‌تکلیف FATF در مجمع، تحرکات مخالفان FATF به‌شدت افزایش یافته است. مخالفان عضویت ایران در FATF که قبلا در مجمع تشخیص نفوذ زیادی داشتند و در حال حاضر این نفوذ تا حدی کاهش یافته، تلاش دارند با جریان‌سازی‌های گسترده سیاسی و رسانه‌ای، فضای عمومی مجمع را نسبت به حل مساله از طریق ایجاد تحلیل‌های منفی و بدبینانه نسبت به FATF و بلاتاثیر بودن حل مساله بر رفع تحریم‌ها و حتی القای اینکه با پذیرش موافقت‌نامه‌های پالرمو و CFT، دست ایران برای دور زدن تحریم‌ها بسته می‌شود، تحت تاثیر قرار داده و مانع از تصویب آن شوند.
جریان مخالف حل مساله FATF در عین حال تلاش دارد با اعمال نفوذ و بهره‌گیری از ارکان مختلف قدرت، مجمع تشخیص را تحت فشار قرار دهد تا زیر بار تصویب لوایح دوگانه نرفته و در بهترین شرایط مانند گذشته به دلایل امنیتی و سیاسی آن را بلاتکلیف نگه دارد. این جریان قدرتمند مخالف که در فضای مجازی و رسانه‌ای بسیار فعال است، جریان مخالف خود را بر این مبنای اشتباه قرار داده که با پذیرش لوایح دوگانه، عملا دست ایران برای دورزدن تحریم‌ها بسته می‌شود و این هزینه سنگینی را به کشور وارد می‌کند. در واقع مبنای استدلال آنها بر فرض نادرست ماندگاری تحریم‌ها گذاشته شده است. گویی از دیدگاه این جریان مخالف، تحریم‌ها ماندگار است و قرار نیست هیچ‌گاه رفع شود؛ دیدگاهی که البته در کشور و خارج از کشور حامیان قدرتمندی دارد؛ چراکه منافع خود را در حفظ و تشدید تحریم‌ها می‌بینند.
دولت چهاردهم در صورتی‌که عزم خود را برای حل مساله FATF کرده باید به‌طور جدی روند بررسی آن را در مجمع دنبال و در عین حال با تعامل با نهادهای امنیتی و ارکان قدرت در کشور، تحرکات جریان مخالف را خنثی کند. در این راستا حضور فعال در فضای رسانه‌ای و ارائه تحلیل‌ها و واقعیت‌ها نسبت به اثرات منفی تعلل در تصویب لوایح دوگانه پالرمو و CFT و همراه ساختن فضای عمومی کشور با این رویکرد می‌تواند تا حد زیادی جریان مخالف را خلع سلاح کند. صرف انتظار و امید به رفع موانع در مجمع تشخیص مصلحت با توجه به اعمال فشارهای گسترده، نمی‌تواند روند حل مساله FATF را تسهیل کند. نکته مهم این است که با توجه به تحرکات و تحولات گسترده غیرقابل پیش‌بینی در کشور، منطقه و جهان، لازم است FATF هرچه سریع‌تر تعیین تکلیف شود؛ وگرنه با توجه به سرعت تحولات و بروز چالش‌های پیش‌بینی‌نشده، مساله مانند گذشته مشمول مرور زمان خواهد شد.
بر این اساس بهتر بود مجمع تشخیص، تکلیف FATF را قبل از روی کار آمدن ترامپ روشن می‌کرد؛ چراکه مواضع احتمالی ترامپ در قبال ایران می‌تواند روی تصمیم مجمع تاثیر قابل توجهی داشته باشد و زمینه تداوم بلاتکلیفی FATF را موجب شود. نکته پایانی اینکه لازم است هر دو لایحه پالرمو و CFT همزمان در مجمع تشخیص تعیین تکلیف شود و مانند مساله فیلترینگ سکوهای فضای مجازی، مرحله‌ای و پلکانی با موضوع برخورد نشود.
خروج ایران از لیست سیاهFATF در گرو پذیرش هر دو لایحه باقی‌مانده است. برخورد مرحله‌ای نتیجه‌ای جز از دست رفتن زمان و فرصت‌های اقتصادی بیشتر، به گروگان گرفته شدن مناسبات اقتصادی خارجی از سوی کاسبان تحریم و تقویت مخالفانFATF نخواهد داشت.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1320213/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تو همه دلخوشی منی

درگیری سنگین بین تروریست ها و هسته های مقاومت در سوریه

پکن: سازمان همکاری‌ شانگهای از اولویت‌های دیپلماسی چین است

بهت گفته بودم که کینه‌ای هستم مگه نه؟

اجرای عملیات شبانه ربایش سرکرده‌ تروریست‌ها در رزمایش ارتش

کسب رتبه دوم اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران در فرایند ارزیابی عملکرد دستگاه‌های اجرایی استان اصفهان

سرمقاله شرق/ شبحی سرگردان به نام نئولیبرالیسم

چهره ها/ احسان خواجه‌امیری و خانواده اش در هوای برفی تهران

فائزه هاشمی: پدرم اقتصاد را محور می‌دانست و اعتقادی به «میدان» نداشت!

دیدار مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان قم با خانواده‌های معظم شهدا و جانبازان منطقه یک

اردوی یکروزه فرزندان شاهد و ایثارگر شهرستان نهاوند

ارتباط با افراد سمی باعث تقویت ماهیچه روحی انسان می‌شود

عارف: فروش نفت ما از فروش اسباب بازی برخی کشورها کمتر است

پزشکیان: با حقوق 20-25 تومان نمی‌شود در تهران زندگی کرد

زخم عشق آورده تا کویت مرا

فرزند قاضی مقیسه: پدرم 6 ماه بود که به‌دنبال افزایش حقوق عامل ترور بود

3 سوال از وزیر جهاد کشاورزی به جلسه علنی ارجاع شد

پزشکیان: امسال مجبور شدیم مازوت بسوزانیم؛ اگر این کار را نمی‌کردیم باید گاز خانه‌ها را قطع می‌کردیم

منش و سیره شهدایی در موفقیت فرزندان شهدا موثر بوده است

سرمقاله همشهری/ پیش بینی رهبر انقلاب و ماجرای ایمان ما

دیوار بلند بی‌اعتمادی

فیلم «ایستگاه فضایی - سالیوت 7» از تلویزیون پخش می‌شود

نشست سخنگوی وزارت خارجه؛ از هشدار درباره استفاده از مکانیسم ماشه تا پاسخ به سوالی درباره عملیات وعده صادق 3

طرح خطرناک ترامپ برای اهالی غزه

بازگشت ترامپ به واشنگتن؛ تحلیفی بی‌سابقه و معنادار

اتاق عملیات اضطراری برای نوار غزه توسط تشکیلات خودگردان

«تاری» مسافر لهستان شد

اختصاص منابع نفتی به هوش مصنوعی

فاجعه نشت نفت در دریای سیاه؛ بدترین بحران زیست‌محیطی قرن 21

سازمان جهانی بهداشت: بازسازی سیستم بهداشتی غزه پیچیده و دشوار خواهد بود

آتش‌بس در قدم اول؛ از شادی مردم تا مبادله اسرا

استقرار ارتش لبنان در نواحی جنوبی گسترش می‌یابد

سکانسی از فیلم سینمایی "دهلیز"

10 پیشنهاد حزب جمهوریت به دولت پزشکیان

نقطه‌زنی دقیق پهپادهای نیروی زمینی ارتش با شلیک بمب ‌های قائم در رزمایش نزاجا

نظر دکتر سیما فردوسی درباره روانشناسی زرد در فضای مجازی

هدیه روسی-ایرانی به تحلیف ترامپ

سنگ‌اندازی زمین‌خواران در اجرای قانون حدنگاری شمال

دیدار معاون رئیس‌جمهوری چین با «ایلان ماسک» پیش از تحلیف ترامپ

قدردانی یمن از نقش ایران در حمایت از فلسطینی‌ها

بچه ام رو جوری بزرگ می کنم که بخشیدن بلد باشه

سرمقاله کیهان/ آقای پزشکیان و لایه پنهان جنگ

حذف رسمی سامانه ارز نیما بعد از هفت سال

اوکراین: سامانه‌ای برای رهگیری «اورشنیک» نداریم

مشاور ترامپ: ماه آینده درباره ایران تصمیمات مهمی خواهیم گرفت

رئیس جمهور کره جنوبی به انفرادی منتقل شد

خط‌قرمزهای دیدار با کودکان معلول

لحظاتی از دوبله آشا محرابی در انیمیشن «شنگول و منگول»

سرمقاله ایران/ آگاه‌سازی و خرافه‌زدایی در سیره پیامبر اعظم(صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم)

بلایی که بر سر اقتصاد اسرائیل آمد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی