اخبار محرمانه

آخرين مطالب

پروژه دوستونی دولت پزشکیان تحلیل ویژه

پروژه دوستونی دولت پزشکیان
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - ایران /متن پیش رو در ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
مرتضی گل پور| آیا هنوز می‌توان در ایران امروز، با ناترازی‌هایی که نام دیگرش ورشکستگی است، از توسعه سخن گفت؟ توسعه چه اقتصادی! وقتی با بروز هر موج سرما، مسأله اول کشور این است که برق کجا را قطع کنند تا برق فلان جا قطع نشود؟ اما شاید همین جا نقطه آغاز تازه‌ای برای توسعه ایران باشد، درست همین نقطه‌ای که ناترازی‌ها شکست و ناکامی سیاست‌گذاری‌های گذشته را به رخ کشیده‌اند. اگر بپذیریم که توسعه در هر صورتی که باشد، حامل معنای تغییر هم هست، وضعیت امروز ما می‌تواند به تغییر رویکردها، مدیریت‌ها و درنهایت نقطه عزیمت جدید ایران برای توسعه بدل شود. اما این امر شروطی دارد که یکی از آنها، چیزی است که پزشکیان بارها عنوان کرده است: «اگر نپذیریم مشکل وجود دارد، هیچ درمانی مؤثر نخواهد بود.» پس گام اول، پذیرش این است که مشکلی وجود دارد و دیگر شرایط کشور گل و بلبل نیست و ریشه این مشکلات در نوع سیاست‌گذاری‌ها، سیاست ورزی‌ها، رقابت‌ها، کنش‌ها و چشم اندازهاست.
دگرگونی‌های متعدد ادبیات توسعه
معنی توسعه در ایران بارها تغییر کرده است. دهه 1360 به دلیل وقوع جنگ تحمیلی اساساً جایی برای طرح مفهوم یا هدف توسعه وجود نداشت. اما در سال‌های بعد که ضرورت توسعه یافتگی مطرح شد، اینکه اصلاً توسعه چیست، معنای آن چیست، راه دستیابی به آن کدام است، دهه به دهه تغییر کرد. علت تغییر زود به زود مفهوم توسعه در ایران ناشی از این بود که اندیشمندان ایرانی به مسأله توسعه از دریچه یافته‌های جهانی نگاه می‌کردند. بنابراین هر بار که تعریف توسعه در نهادهای جهانی و بین‌المللی تغییر می‌کرد، هر بار که برنامه توسعه سازمان ملل راه جدیدی را برای دستیابی به توسعه پیشنهاد می‌کرد، یا هر بار که یافته‌های تازه علمی در دانشگاه‌های معتبر جهانی برجسته می‌شد، اثرات این تغییرات در ایران هم مشاهده می‌شد. یک علت تغییر مکرر و زودهنگام پارادایم‌های فکری توسعه در ایران، همین است. با ورود ترجمه‌های جدید به بازار، دیدگاه منادیان توسعه هم تغییر می‌کرد.
هر دولت؛ یک چشم‌انداز توسعه
اما مسأله فقط مفهوم توسعه نبود. به اندازه دولت‌هایی که پس از انقلاب روی کار آمدند، می‌توان یک جهت‌گیری توسعه‌ای نشان داد. اساساً نسبت دولت‌ها با توسعه کج و معوج بوده است. پس از پایان جنگ، در دهه 1370 توسعه سیاسی و بعد توسعه اقتصادی مطرح شد. در دهه 1380 توسعه کلاً به محاق رفت و توزیع عادلانه همه درآمدهای کشور و مدیریت جهانی جای آن را گرفت. در دهه 1390 هم ایران درگیر پرونده هسته‌ای و تحریم‌ها بود. در پایان دهه 1390 پرونده هسته‌ای همچنان حل نشده باقی ماند و تحریم‌ها هم به قوت خود باقی ماندند. تحریم‌ها مسأله توسعه ایران را پیچیده‌تر کردند.
ناترازی‌ها از راه رسیدند
در پایان دهه 1390 که تحریم‌ها همچنان باقی ماندند، مشکل دیگری رخ نشان داد: ناترازی ها. چیزی که ناترازی خوانده می‌شود، در اصل نتیجه سیاست‌گذاری‌های معیوب سال‌های دور در دولت‌های متناوب است. اگر در دهه 1370 از صندوق‌ها برداشت شد و این برداشت به یک رویه تبدیل شد، پیامدش در دهه 1390 خود را نشان داد. اگر دهه 1380 مجوز برداشت‌های بی‌رویه و سدسازی‌های گسترده داده شد یا آبیاری کشاورزی همچنان سنتی باقی ماند، بحران بی‌آبی در دهه 1390 خود را نشان داد. نیروگاه حرارتی ساختن باهدف دست کردن در جیب منابع نفت و گاز، سرمایه‌گذاری نکردن در میادین نفت و گاز، فرسوده بودن شبکه توزیع برق، بی‌توجهی مطلق به انرژی‌های خورشیدی در دهه‌های 60، 70 و 80، در نهایت خود را به صورت خاموشی‌ها در انتهای دهه 1390 نشان داد.
بازگشت به خویشتن نقطه آغاز توسعه
نتیجه 40 ســـال سیاستگذاری بی‌برنامــــه، بخشــــی نگـــــــر و غیرهمه‌جانبه‌نگر، به علاوه 4دهه سیاست‌ورزی ستیزه جویانه میان کنشگران سیاسی، به علاوه حل نشدن مسأله رابطه با غرب، به علاوه افت سرمایه سیاسی و اجتماعی و به علاوه‌های دیگر، امروز ایران را به نقطه امتناع توسعه رسانده است. امتناع توسعه یعنی دیگر نمی‌توان از یک تحول بزرگ که رفاه و کامیابی عمومی را به دنبال داشته باشد سخن گفت. حالا فقط می‌توان از این صحبت کرد که چطور زمستان امسال را بگذرانیم و برای تابستان سال آینده چه‌کار باید بکنیم؟ اما درست همین جا، یعنی در نقطه‌ای که اکنون در آن به سر می‌بریم، می‌توان نقطه عزیمت توسعه را پیدا کرد. البته بهتر این است که به جای پیداکردن نقطه عزیمت توسعه، باید این نقطه را ساخت. آنچه بیش از هرچیزی می‌تواند به ساختن این نقطه عزیمت کمک کند و بار دیگر توسعه را به امری ممکن برای ایران بدل کند، بازگشت به خویشتن و بازنگری در مسیری است که پشت سر گذاشته‌ایم. وضع امروز، مثلاً افت سرمایه سیاسی و اجتماعی معنایی جز این ندارد که رقابت‌های سیاسی گذشته که بیشتر شکل ستیز داشته تا رقابت، کمکی به حل مشکلات مردم و دولت و جامعه نکرده است. معنای دیگر بازگشت به خویشتن، بازنگری در نظام اداری و اصلاح بنیادین آن است. زیرا اگر نظام اداری کارآمد می‌بود، می‌بایست با منطق کارشناسی مقابل اشتباه سیاستمدار بایستد، اما نتوانست. بازگشت به خویشتن به معنای بازنگری در شیوه سیاست‌گذاری و نوع نگاه ارکان سیاست‌گذار نیز هست. مثلاً اینکه در مجلس بودجه‌ها براساس چه اولویت‌های ملی بررسی می‌شوند؟
بازگشت به مردم
پایداری و دوام این سرزمین در طول تاریخش، حاصل پایداری و دوام مردم این مرز و بوم بوده است. همچنان که دولت و اساساً نظام تدبیر خرد و کلان کشور تقویت می‌شود، ضروری است که نسبت نظام تدبیر با مردم نیز بازنگری شود. نقش بسیار اندک مردم در پروژه‌ها یا طرح‌ها و اهداف توسعه معنایی جز این ندارد که رویکرد سپردن کارها به مردم شکست خورده است. اکنون به جای مردم، نهادهای شبه دولتی و بنگاه‌های وابسته به این نهادها عرصه‌های اقتصادی را تصاحب کرده و درعین حال، بیشتر منابع عمومی را صرف کرده‌اند تا اینکه چیزی بسازند. می‌توان با فراهم کردن زمینه کار مردم، حداقل به این صورت که دولت‌ها مانع نباشند و با مجوزها راه آنان را سد نکنند، زمینه بازگشت مردم به متن فرآیند توسعه را فراهم آورد. همه آنچه تاکنون گفته شد، فرآیندی کلان محسوب می‌شود. اما به قول مسعود پزشکیان در دیدار اساتید دانشگاه؛ «زمان ما (زمان 4 ساله یک دولت) اندک است، اما در زمان اندک هم می‌توان کاری کرد.» همه مسأله هم این است: باید کاری کرد، هر کجا و به هر میزان که باشد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1312205/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پاسخ بنیاد مستضعفان به قیمت ارزان واگذاری 18 هتل

هجوم مرگبار خودرو به جمعیت در آمریکا؛ 10 کشته و 30 زخمی

سینا کلهر: دولت و حاکمیت سوریه می‌دانست در سوریه چه خبر است، اما بی‌تفاوت بود

جزئیات کامل فروش هتل‌های بنیاد مستضعفان

واکنش «آیدین آغداشلو» به اتهام آزار جنسی به همراه بیوگرافی و حواشی

پنیر لیقوان چیست و چرا تفاوت قیمتی دارد + قیمت بروز پنیر لیقوان

برنامه جدید وزیر راه برای مسکن

سود 1.75 میلیارد تومانی وام 650 میلیونی مسکن

خاطره بازی با صداگذاران «زبل خان» و «فوتبالیست ها»

واکنش آیدین آغداشلو به اتهامات آزار جنسی به همراه بیوگرافی و حواشی

احضار کاردار ایران به وزارت خارجه جمهوری آذربایجان

عکس جدید از فرزند سردار سلیمانی در بیت رهبری

سردار کوثری: سردار سلیمانی توانمندی جبهه مقاومت را بالا برد

من خیلی به هنر علاقه دارم ، توی دانشگاه هم هنر بخونم !؟ ‌‌

لاپید: هر کسی که دیروز کِنست را دید، می‌داند دولت سقوط می‌کند

نتانیاهو دوباره به بیمارستان بازگشت

پوستر «پروین» همزمان با اولین روز اکران منتشر شد

مادر شهیدان «سنجری و دست افکن» از شهرستان ریگان آسمانی شد

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «سنجری و دست‌افکن»

سرمقاله وطن امروز/ آرزویی که با کارتر دفن شد

نامه 122 نماینده مجلس به رئیس جمهور برای کنترل بازار ارز

تخریب جنوب لبنان با نقض آتش‌بس توسط ارتش اسرائیل

قدیروف به پوتین تبریک گفت

جشنواره فجری که عبدالله اسکندری در آن حسابی خوش درخشید

آیت‌الله جنتی: ترور سردار سلیمانی دروغ بودن شعارهای صلح‌جویانه آمریکا را اثبات کرد

ثابتی: حاضرم با همتی درباره faft مناظره کنم

اعلام برنامه‌های بزرگداشت شهید سلیمانی در گلزار شهدای کرمان

عطریانفر: هنرِ پزشکیان این است که در آینده، مُنادیِ یک حزب در کشور باشد

مسئولان بنیاد استان قزوین با 81 خانواده شاهد و ایثارگر بخش محمدیه دیدار کردند

مقاله بنیاد شهید و امور ایثارگران جزو مقالات برتر شناخته شد

فرهنگ ایثار و شهادت را با گفتمان و روایتگری تقویت کنیم

جانباز گرانقدر 70 درصد «شهسوار شعبانی» به یاران شهیدش پیوست

سرمقاله جوان/ ایران سوریه نیست

قیمت انواع گوشت مرغ در بازار

سرباز آمریکایی به فروش مکالمات تلفنی محرمانه متهم شد

ناآرامی‌های شب سال نو در آلمان با 5 کشته و صدها دستگیری

سرنگونی پهپاد بیرقدار ترکیه در جنوب کوبانی

راهپیمایی گسترده مردم ترکیه در حمایت از غزه

«ضد قهرمان»؛ یک راویت صادق و صریح

حاشیه‌های دیدار صبح امروز خانواده شهدا با رهبر انقلاب

سردار سنایی‌راد: تغییر و جهش ژنتیکی جولانی، حاصل کار شهید سلیمانی است

هروی: تهدید به استیضاح و سوال و لشکرکشی خیابانی معنایی جز حاشیه‌سازی برای کشور ندارد

متفکر آمریکایی: ترامپ نمی‌تواند تمام جهان را تحت سلطه خود درآورد

گزارش زیرخاکی صداوسیما برای آغاز سال 2000 میلادی

مجری زن صداوسیما: چه اشکالی دارد دختر زمان عقد باردار شود؟/ ویدئو

حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل و جمعی از فرزندان شهدا در مراسم سالگرد شهادت حاج قاسم سلیمانی

انتقاد عضو کمیسیون اقتصادی از شیوه مالیات‌ستانی و تلاطم در بازار ارز

ساترا مجوز تولید «گل یا پوچ 2» را صادر کرد

فرایند شکل‌گیری وفاق ملی به روایت مصطفی معین

شنیده‌های فرهیختگان از پُست پیشنهادی پزشکیان به طیب‌نیا

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی